Tradiční smažený řízek je pochoutka, která se v mnoha českých domácnostech objevuje s železnou pravidelností. Zejména pro maminky je to vděčné jídlo, protože řízek chutná celé rodině – dospělákům i dětem. Mám pro vás dnes jednoduchý recept na vepřový smažený řízek.
Usmažit chutný vepřový řízek zvládnou i začátečníci, navíc je to rychlovka, která může být do půl hodiny na stole. Ideální jako rychlý oběd nebo večeře! Chutná skvěle jak s vařeným bramborem, tak ve svátečnější verzi s bramborovým salátem.
TIP: Mám pro vás ještě jeden nápad na recept z vepřového masa, a sice segedínský guláš (chutná božsky! - vyzkoušejte)
➜ Suroviny
Na smažený řízek potřebujete:
- Vepřová krkovice; libovější, nakrájená na plátky o tloušťce max. 1 cm
- Hladká mouka
- Vejce
- Strouhanka; čerstvá, nikoliv stará, která mívá zatuchlý zápach a bývá navlhlá
- Sůl
- Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej na smažení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Vepřové plátky rozklepejte a z obou stran posolte a naklepejte.
- Obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v prošlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance.
- V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu tuku na střední teplotu a řízek v něm z obou stran osmažte dozlatova.
- Usmažený řízek položte na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
➜ Servírování
Vepřový řízek podávejte teplý. Vhodné přílohy jsou vařené brambory, petrželové brambory, bramborová kaše, nebo pro svátečnější příležitosti bramborový salát (už se těšíte na Vánoce? 🙂
Pokud chcete, přidejte misku okurkového salátu se sladkokyselou zálivkou.
Studený řízek poslouží jako vděčná, vydatná svačina vložený mezi dva krajíce chleba. Ideální pro rodinný výlet!
Zkuste také: Kuřecí řízek Ondráš
➜ Jaké maso na vepřový řízek?
U nás doma řízky dělal můj táta, vždycky je rozklepal tak, že jeden řízek zabral celou pánev. Naši kupovali vepřovou kotletu.
Když jsem se vdala, naučila jsem se po vzoru manželových rodičů připravovat řízek z krkovice. Pokud vyberete mírně prorostlou, je to nejlepší kus vepřového masa na přípravu měkkých a šťavnatých řízků. Vepřový řízek z krkovice chutná prostě skvěle!
➜ Trojobal
Obalování masa (ale i zeleniny) v trojobalu má svoje pravidla, která je třeba dodržet. Postup je následující:
- Osolený řízek obalte z obou stran v hladké mouce, lehce ji k masu přitiskněte.
- Jako druhý krok vložte řízek do vajíčka, které jste předem rozšlehali vidličkou.
- Nakonec přichází na řadu strouhanka. Řízek v ní pečlivě obalte, přebytečnou strouhanku mírně sklepněte, aby se při smažení nepřipalovala.
➜ Šikovné tipy
- Strouhanku a hladkou mouku si připravím na pláty alobalu nebo pečicího papíru. S jejich pomocí pak řízky rovnoměrně obalím ze všech stran. Tady najdete recept na domácí strouhanku.
- Řízky obalené v trojobalu ihned smažte, nenechávejte je zbytečně dlouho čekat. Strouhanková vrstva jinak navlhne, nebude křupavá a bude mít tendenci opadávat.
- Pánev používám s nepřilnavým povrchem, dávejte však pozor, ať tuk nepřepálíte. Přepálený tuk není ideální ze zdravotního hlediska, a navíc můžete poškodit nepřilnavou vrstvu vaší pánve.
Další chutné recepty:
- Šťavnaté karbanátky – jako od babičky
- Krkovice pečená v troubě
- Zapečené kotlety – se smetanou a hořčicí
- Ražniči v troubě
- Vepřové na žampionech – s bramborovou kaší
- Smažený květák
Smažený vepřový řízek
Suroviny
- 4 ks vepřová krkovice - plátky 1 cm vysoké, každý o hmotnosti cca 150 g
- 1 lžička sůl
- ¼ hrnek hladká mouka
- ½ hrnek strouhanka
- 2 vejce
- olej na smažení - nebo vepřové sádlo
Instrukce
- Vepřové plátky rozklepejte a z obou stran posolte a naklepejte.
- Obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v prošlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance.
- V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu tuku na střední teplotu a řízek v něm z obou stran osmažte dozlatova.
- Usmažený řízek položte na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřový řízek podávejte teplý. Vhodné přílohy jsou vařené brambory, bramborová kaše, nebo pro svátečnější příležitosti bramborový salát. Studený řízek poslouží jako vděčná, vydatná svačina vložený mezi dva krajíce chleba. Ideální pro rodinný výlet!
- Strouhanku a hladkou mouku si připravím na pláty alobalu nebo pečicího papíru. S jejich pomocí pak řízky rovnoměrně obalím ze všech stran.
- Řízky obalené v trojobalu ihned smažte, nenechávejte je zbytečně dlouho čekat. Strouhanková vrstva jinak navlhne, nebude křupavá a bude mít tendenci opadávat.
- Pánev používám s nepřilnavým povrchem, dávejte však pozor, ať tuk nepřepálíte. Přepálený tuk není ideální ze zdravotního hlediska, a navíc můžete poškodit nepřilnavou vrstvu vaší pánve.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
miroslav krátký
zapomněl jsem na hvězdičky tak to doplňte dodatečně - děkuji
miroslav krátký
Hezké a poučné hlavně pro moje pravnučky, když jsem se jich zeptal z jakého masa se dělá vepřový řízek tak odpověděly, že z kuřecího - to je strašné, jak jsou zblblé z mekáče a podobných hovadin
Petra Kupská
Dobrý den, Miroslave, děkuji za Váš milý komentář. Nebuďte na pravnučky tak přísný, pokud se postaví k plotně a samy řízek usmaží, je napůl vyhráno! 🙂 Já jsem taky prošla řízkovou revolucí. Nejprve jsem jej dělala z kýty, teď u nás nejvíc chutná z tenkého plátku krkovice. Ať se daří, Petra