• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Domácí strouhanka

    Dne: 27. 1. 2022 · Aktualizováno: 28. 1. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 0Sdílení

    Zásobu strouhanky má doma každý domácí kuchař. Potřebujeme ji na cokoliv v trojobalu, ať už je to smažený řízek, květák nebo žampiony. Nejsnadnější je sáhnout po kupované strouhance, ale ještě lepší je namlít si domácí strouhanku. Jak na to poradím v dnešním článku.

    Domácí strouhanka v misce.
    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup
    ➜ Skladování
    ➜ Jak dlouho strouhanka vydrží?
    ➜ Užitečné tipy
    Domácí strouhanka z bílého pečiva

    Domácí strouhanka se připravuje ze sušeného bílého pečiva; skvělé jsou housky, rohlíky, kus bagety nebo veky, kterou nestihneme upotřebit. Do strouhanky nepřidávám chléb ani celozrnné pečivo s vysokým obsahem semínek.

    Způsobů, jak strouhanku ze sušeného pečiva je více. Nejsnadnější způsob je použít ruční mlýnek s kovovým bubínkem opatřeným jemnými strouhacími slzičkami.

    Ruční mlýnek na strouhanku.

    Takový mlýnek používám nejenom na mletí strouhanky, ale také ke strouhání ořechů (hodí se zejména při pečení vánočního cukroví), případně na strouhání většího množství sýra.

    MŮJ TIP: Strouhanka se nehodí jen na přípravu slaných jídel, mrkněte na tyhle šišky se strouhankou smaženou na sladko (jídlo dětství, které chutná fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Bílé pečivo na v pekáčku.

    Na domácí strouhanku potřebujete:

    • Sušené bílé pečivo; housky, veka, rohlíky, bageta

    ➜ Postup

    KROK 1: Den dva staré, zbylé pečivo nalámejte na kusy, které se vejdou do mlýnku na strouhanku. Pečivo rozložte na plech, do pekáčku, přikryjte čistou utěrkou a na suchém místě nechte proschnout.

    Bílé pečivo na strouhanku, přikryté utěrkou.

    KROK 2: Dobře usušené pečivo namelte na ručním mlýnku na strouhanku.

    KROK 3: Ihned použijte k přípravě jídla. Zbylou strouhanku vhodně uskladněte.

    Mletí strouhanky na mlýnku.

    ➜ Skladování

    Strouhanku skladujte ve vzduchotěsné nádobě tak, aby k ní neměl přístup vzduch. Navlhlá strouhanka snadno plesniví.

    POZOR: strouhanka také chutná potravinovým molům, proto je vhodná nádoba se šroubovacím víčkem, případně neprodyšný sáček, uzavřený sponou/klipem.

    ➜ Jak dlouho strouhanka vydrží?

    Strouhanka skladovaná ve vzduchotěsné nádobě vydrží minimálně měsíc. Podmínkou je, že je připravená z dobře usušeného pečiva a neobsahuje zbytky vlhkosti.

    Její trvanlivost prodloužíte tím, že ji po namletí necháte rozprostřenou na plechu v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut ještě více proschnout.

    Pokud je po otevření nádoby strouhanka cítit (řekněme zatuchle, jakoby po hnilobě), už ji nepoužívejte a vyhoďte ji. Taková strouhanka vám zkazí jídlo, které byste v ní obalili nebo do kterého byste ji přidali.

    Čerstvě namletá strouhanka.

    Další způsoby, jak přeměnit sušené pečivo na strouhanku:

    • Food processor neboli elektrický sekáček. Sušené pečivo je třeba předem nalámat a po částech namlet.
    • Nalámané sušené pečivo umístěte do pevného sáčku a opatrně rozdrťte údery dřevěného válečku nebo paličky na maso.
    • Pečivo nastrouhejte na struhadle. Pozor na prsty!

    ➜ Užitečné tipy

    • Pečivo na strouhanku nikdy nesušte v plastikovém / mikrovlnném sáčku! Ty drží vlhkost a pečivo vám spíš shnije, než uschne.
    • Pokud není pečivo dostatečně suché, zejména vnitřní střídka, dejte ho ještě před mletím dosušit do vyhřáté trouby.
    • Strouhanku, kterou uskladňujete, neochucujte. Pokud ji chcete při přípravě jídla ozvláštnit například kořením, udělejte to až těsně před použitím.

    Recepty se strouhankou:

    • Smažené kuřecí řízky
    • Šťavnaté karbanátky
    Domácí strouhanka.

    Domácí strouhanka z bílého pečiva

    Petra Kupská
    Zásobu strouhanky má doma každý domácí kuchař. Potřebujeme ji na cokoliv v trojobalu, ať už je to smažený řízek, květák nebo žampiony. Nejsnadnější je sáhnout po kupované strouhance, ale ještě lepší je namlít si domácí strouhanku. Jak na to poradím v dnešním článku.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 mins
    Čas celkem 10 mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká

    Suroviny 

    • bílé pečivo - dostatečně usušené

    Instrukce 

    • Den dva staré, zbylé pečivo nalámejte na kusy, které se vejdou do mlýnku na strouhanku. Pečivo rozložte na plech, do pekáčku; přikryjte čistou utěrkou a na suchém místě nechte proschnout.
    • Dobře usušené pečivo namelte na ručním mlýnku na strouhanku.
    • Ihned použijte k přípravě jídla. Zbylou strouhanku vhodně uskladněte.

    Poznámky

    • SKLADOVÁNÍ: Strouhanku skladujte ve vzduchotěsné nádobě tak, aby k ní neměl přístup vzduch. Navlhlá strouhanka snadno plesniví.
    • TRVANLIVOST: Strouhanka skladovaná ve vzduchotěsné nádobě vydrží minimálně měsíc. Podmínkou je, že je připravená z dobře usušeného pečiva a neobsahuje zbytky vlhkosti.
    • Trvanlivost strouhanky prodloužíte tím, že ji po namletí necháte rozprostřenou na plechu v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut ještě více proschnout.
    • Pokud je po otevření nádoby strouhanka cítit (řekněme zatuchle, jakoby po hnilobě), už ji nepoužívejte a vyhoďte ji. Taková strouhanka vám zkazí jídlo, které byste v ní obalili nebo do kterého byste ji přidali.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 0Sdílení

    Další recepty:

    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě
    • Sýrové sušenky vyskládané na talířku.
      Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT