• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Domácí strouhanka

    Dne: 27. 1. 2022 · Aktualizováno: 28. 1. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 6Sdílení

    Zásobu strouhanky má doma každý domácí kuchař. Potřebujeme ji na cokoliv v trojobalu, ať už je to smažený řízek, květák nebo žampiony. Nejsnadnější je sáhnout po kupované strouhance, ale ještě lepší je namlít si domácí strouhanku. Jak na to poradím v dnešním článku.

    Domácí strouhanka v misce.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup
    ➜ Skladování
    ➜ Jak dlouho strouhanka vydrží?
    ➜ Užitečné tipy
    Domácí strouhanka z bílého pečiva

    Domácí strouhanka se připravuje ze sušeného bílého pečiva; skvělé jsou housky, rohlíky, kus bagety nebo veky, kterou nestihneme upotřebit. Do strouhanky nepřidávám chléb ani celozrnné pečivo s vysokým obsahem semínek.

    Způsobů, jak strouhanku ze sušeného pečiva je více. Nejsnadnější způsob je použít ruční mlýnek s kovovým bubínkem opatřeným jemnými strouhacími slzičkami.

    Ruční mlýnek na strouhanku.

    Takový mlýnek používám nejenom na mletí strouhanky, ale také ke strouhání ořechů (hodí se zejména při pečení vánočního cukroví), případně na strouhání většího množství sýra.

    MŮJ TIP: Strouhanka se nehodí jen na přípravu slaných jídel, mrkněte na tyhle šišky se strouhankou smaženou na sladko (jídlo dětství, které chutná fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Bílé pečivo na v pekáčku.

    Na domácí strouhanku potřebujete:

    • Sušené bílé pečivo; housky, veka, rohlíky, bageta

    ➜ Postup

    KROK 1: Den dva staré, zbylé pečivo nalámejte na kusy, které se vejdou do mlýnku na strouhanku. Pečivo rozložte na plech, do pekáčku, přikryjte čistou utěrkou a na suchém místě nechte proschnout.

    Bílé pečivo na strouhanku, přikryté utěrkou.

    KROK 2: Dobře usušené pečivo namelte na ručním mlýnku na strouhanku.

    KROK 3: Ihned použijte k přípravě jídla. Zbylou strouhanku vhodně uskladněte.

    Mletí strouhanky na mlýnku.

    ➜ Skladování

    Strouhanku skladujte ve vzduchotěsné nádobě tak, aby k ní neměl přístup vzduch. Navlhlá strouhanka snadno plesniví.

    POZOR: strouhanka také chutná potravinovým molům, proto je vhodná nádoba se šroubovacím víčkem, případně neprodyšný sáček, uzavřený sponou/klipem.

    ➜ Jak dlouho strouhanka vydrží?

    Strouhanka skladovaná ve vzduchotěsné nádobě vydrží minimálně měsíc. Podmínkou je, že je připravená z dobře usušeného pečiva a neobsahuje zbytky vlhkosti.

    Její trvanlivost prodloužíte tím, že ji po namletí necháte rozprostřenou na plechu v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut ještě více proschnout.

    Pokud je po otevření nádoby strouhanka cítit (řekněme zatuchle, jakoby po hnilobě), už ji nepoužívejte a vyhoďte ji. Taková strouhanka vám zkazí jídlo, které byste v ní obalili nebo do kterého byste ji přidali.

    Čerstvě namletá strouhanka.

    Další způsoby, jak přeměnit sušené pečivo na strouhanku:

    • Food processor neboli elektrický sekáček. Sušené pečivo je třeba předem nalámat a po částech namlet.
    • Nalámané sušené pečivo umístěte do pevného sáčku a opatrně rozdrťte údery dřevěného válečku nebo paličky na maso.
    • Pečivo nastrouhejte na struhadle. Pozor na prsty!

    ➜ Užitečné tipy

    • Pečivo na strouhanku nikdy nesušte v plastikovém / mikrovlnném sáčku! Ty drží vlhkost a pečivo vám spíš shnije, než uschne.
    • Pokud není pečivo dostatečně suché, zejména vnitřní střídka, dejte ho ještě před mletím dosušit do vyhřáté trouby.
    • Strouhanku, kterou uskladňujete, neochucujte. Pokud ji chcete při přípravě jídla ozvláštnit například kořením, udělejte to až těsně před použitím.

    Recepty se strouhankou:

    • Smažené kuřecí řízky
    • Šťavnaté karbanátky
    Domácí strouhanka.

    Domácí strouhanka z bílého pečiva

    Petra Kupská
    Zásobu strouhanky má doma každý domácí kuchař. Potřebujeme ji na cokoliv v trojobalu, ať už je to smažený řízek, květák nebo žampiony. Nejsnadnější je sáhnout po kupované strouhance, ale ještě lepší je namlít si domácí strouhanku. Jak na to poradím v dnešním článku.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Čas celkem 10 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká

    Suroviny 

    • bílé pečivo - dostatečně usušené

    Instrukce 

    • Den dva staré, zbylé pečivo nalámejte na kusy, které se vejdou do mlýnku na strouhanku. Pečivo rozložte na plech, do pekáčku; přikryjte čistou utěrkou a na suchém místě nechte proschnout.
    • Dobře usušené pečivo namelte na ručním mlýnku na strouhanku.
    • Ihned použijte k přípravě jídla. Zbylou strouhanku vhodně uskladněte.

    Poznámky

    • SKLADOVÁNÍ: Strouhanku skladujte ve vzduchotěsné nádobě tak, aby k ní neměl přístup vzduch. Navlhlá strouhanka snadno plesniví.
    • TRVANLIVOST: Strouhanka skladovaná ve vzduchotěsné nádobě vydrží minimálně měsíc. Podmínkou je, že je připravená z dobře usušeného pečiva a neobsahuje zbytky vlhkosti.
    • Trvanlivost strouhanky prodloužíte tím, že ji po namletí necháte rozprostřenou na plechu v troubě vyhřáté na 120 °C asi 20 minut ještě více proschnout.
    • Pokud je po otevření nádoby strouhanka cítit (řekněme zatuchle, jakoby po hnilobě), už ji nepoužívejte a vyhoďte ji. Taková strouhanka vám zkazí jídlo, které byste v ní obalili nebo do kterého byste ji přidali.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 6Sdílení

    Další recepty:

    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz