• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Šťavnaté karbanátky jako od babičky

Dne: 16. 8. 2021 · Upraveno: 25. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 27Sdílení

Za mě je tohle nejlepší recept na tradiční masové karbanátky smažené na pánvi. Nejsou suché, nedrolí se, a když je ochutnáte, jsou šťavnaté a jen rozplynou se na jazyku. Jeden karbanátek nikdy nestačí!

Karbanátky servírované s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Obsah skrýt
➜ Co je karbanátek
➜ Suroviny
➜ Podrobný recept s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Šťavnaté karbanátky jako od babičky

➜ Co je karbanátek

Karbanátky jsou placičky ze směsi mletého hovězího a vepřového masa. Ochucují se solí, česnekem a majoránkou. Přidává se do nich nadrobno nasekaná cibule, o lepší pojivost se postará rohlík namočený v mléce. Pak už jen karbanátky stačí obalit ve strouhance a z osmažit z obou stran dozlatova.

MŮJ TIP: Zkuste také další recept z mletého: vepřenky s hořčicí (chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

karbanátky ingredience

Na klasické karbanátky potřebujete:

  • Mleté hovězí
  • Mleté vepřové
  • Mléko plnotučné; studené
  • Rohlík nebo houska; 2-3 dny staré
  • Cibule; nakrájená nadrobno
  • Česnek; utřený nebo prolisovaný
  • Sůl
  • Majoránka; sušená
  • Pepř; černý mletý
  • Strouhanka; na obalení
  • Sádlo na smažení; nebo stolní olej, např. slunečnicový nebo řepkový

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Starší rohlík nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.
  2. Do mísy vložte mleté hovězí a vepřové. Osolte, ochuťte utřeným česnekem, solí, majoránkou a pepřem.
  3. Přidejte nakrájenou cibulku a namočený rohlík i s mlékem.
  4. Krátce, ale důkladně promíchejte v masovou směs.
  5. Tvarujte placičky, obalte je ve strouhance a smažte z obou stran na pánvi dozlatova.
  6. Karbanátky podávejte s vařenými bramborami.

➜ Podrobný recept s fotkami

KROK 1: Rohlík nebo housku, 2-3 dny staré, nakrájejte na kostičky. Pokud jsou špičky příliš tvrdé, odkrojte je. Kostičky pečiva zalijte studeným mlékem a ponořte je, aby nasákly tekutinu.

namočený rohlík v mléce.

KROK 2: Cibuli oloupejte a najemno. Oloupejte také česnek a utřete ho nebo prolisujte.

KROK 3: Do mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso, osolte. Přidejte majoránku, česnek, pepř, cibuli a rohlík včetně mléka, ve kterém byl namočený.

suroviny na karbanátky.

KROK 4: Všechny suroviny rychle, ale důkladně promíchejte rukou. Masová směs musí zůstat studená.

Masová směs na karbanátky.

KROK 5: Z masové směsi tvarujte karbanátky o velikosti dlaně, vysoké 1,5-2 cm. Obalte ze všech stran ve strouhance, jemně ji vtlačte do povrchu placiček.

Tvarování karbanátků a obalování ve strouhance.

KROK 6: Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo jiný tuk. Karbanátky v něm osmažte z obou stran do zlatavé barvy.

Smažení karbanátků v pánvi.

➜ Servírování

Karbanátky podávejte teplé; jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Přidat můžete kopeček hořčice.

Šťavnaté karbanátky

➜ Šikovné tipy

  • Pokud budete tvarovat karbanátky vyšší, může se stát, že uvnitř nebudou propečené. Vložte je v takovém případě do pekáčku a nechte je v troubě rozehřáté na 150 °C asi 15 minut dojít.
  • Maso a posléze celá masová směs na karbanátky musí být studená. Tj. použijte studené maso z lednice a studené mléko, maso dlouho nehněťte. Karbanátky tak budou hezky šťavnaté. V opačném případě se oddělí tuk od libového masa a karbanátky se při pečení budou rozpadat.
  • Cibulku můžete předem osmažit, bude jemnější a méně křupavá.

Další chutné recepty:

  • Kmínová polévka – s vejcem
  • Ražniči v troubě
  • Jahodové knedlíky – z tvarohového těsta
  • Holandský řízek se sýrem
Tradiční masové karbanátky recept

Šťavnaté karbanátky jako od babičky

Petra Kupská
Za mě je tohle nejlepší recept na tradiční masové karbanátky smažené na pánvi. Nejsou suché, nedrolí se, a když je ochutnáte, jsou šťavnaté a jen rozplynou se na jazyku. Jeden karbanátek nikdy nestačí!
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 45 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 14 ks
Kalorie 289 kcal

Suroviny 

  • 400 g vepřové mleté
  • 400 g hovězí mleté
  • 250 ml mléko - studené
  • 1 rohlík - 2-3 dny starý
  • 1 cibule - větší
  • 2 stroužek česnek - utřený nebo prolisovaný
  • 1,5 lžička sůl
  • 1 lžička majoránka - sušená
  • ¼ lžička pepř - mletý
  • 50 g strouhanka - na obalení
  • vepřové sádlo - nebo olej; na smažení

Instrukce 

  • Rohlík nebo housku, 2-3 dny staré, nakrájejte na kostičky. Pokud jsou špičky příliš tvrdé, odkrojte je. Kostičky pečiva zalijte studeným mlékem a ponořte je, aby nasákly tekutinu.
  • Cibuli oloupejte a najemno. Oloupejte také česnek a utřete ho nebo prolisujte.
  • Do mísy vložte hovězí i vepřové mleté maso, osolte. Přidejte majoránku, česnek, pepř, cibuli a rohlík včetně mléka, ve kterém byl namočený.
  • Všechny suroviny rychle, ale důkladně promíchejte rukou. Masová směs musí zůstat studená.
  • Z masové směsi tvarujte karbanátky o velikosti dlaně, vysoké 1,5-2 cm. Obalte ze všech stran ve strouhance, jemně ji vtlačte do povrchu placiček.
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo jiný tuk. Karbanátky v něm osmažte z obou stran do zlatavé barvy.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Karbanátky podávejte teplé; jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Přidat můžete kopeček hořčice.
  • Pokud budete tvarovat karbanátky vyšší, může se stát, že uvnitř nebudou propečené. Vložte je v takovém případě do pekáčku a nechte je v troubě rozehřáté na 150 °C asi 15 minut dojít.
  • Maso a posléze celá masová směs na karbanátky musí být studená. Tj. použijte studené maso z lednice a studené mléko, maso dlouho nehněťte. Karbanátky tak budou hezky šťavnaté. V opačném případě se oddělí tuk od libového masa a karbanátky se při pečení budou rozpadat.
  • Cibulku můžete předem osmažit, bude jemnější a méně křupavá.
  • Z množství podle základního receptu připravíte asi 14 karbanátků.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 289kcalSacharidy: 5gBílkoviny: 11gTuky: 22g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Mleté maso, Recepty z masa
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 27Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě

Reader Interactions

Comments

  1. Katka Krotilová

    06 prosince, 2022 at 4:38 pm

    Dneska jsem poprvé v životě vařila karbanátky (ve 35 letech 😂) a zvolila Váš recept...a jen chci říct, že nemám důvod zkoušet jiné recepty, protože karbanátky byly úžasné! Děkuji moc a jdu si najít další recepty, které od Vás vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      06 prosince, 2022 at 7:54 pm

      Katko děkuji moc za milý komentář a krásnou zpětnou vazbu! 🙂 Jsem ráda, že se karbanátky povedly (také je to Vaše zásluha!) a že chutnaly.

      Odpovědět
  2. Barča

    31 března, 2022 at 5:13 pm

    Dnes zkouším podle Vašeho receptu a málem jsem měla mrtvici, když jsem dodělala poslední karbanátek, chtěla je dát do lednice a vykoulelo se na me ze zvyku přípravné vajíčko. :)) Díky bohu, v receptu žádné vejce není. Věřím, že budou výborné,děkuji za krásně napsaný recept ?

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      01 dubna, 2022 at 11:28 am

      Krásný den přeji a mohu uklidnit – v receptu opravdu vajíčko není 🙂 O šťavnatost karbanátků se postará mléko, které se dává k mletému masu (vždy studené). Karbanátky drží v pohodě i bez vajíčka, žádný strach. Dejte vědět, jak chutnaly! Moc zdravím, Petra

      Odpovědět
      • Barča

        24 dubna, 2022 at 6:52 pm

        Byly opravdu výborné 🙂 dnes dělám znovu, jiné už dělat nebudu. Moc děkuji za Váš recept. Přeji hezký večer, Barča

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          02 května, 2022 at 9:51 am

          Já děkuji za váš komentář a zpětnou vazbu! Petra

          Odpovědět
      • Tom

        04 května, 2022 at 12:09 pm

        Vajíčko tam není to je vidět, nějako se vám ta směs v míse sype a ty vaše rádoby karbanátky mají jak vidno tendenci se drolit. Proto tam patří vejce, a néééé kvůli šťavnatosti. Vejce se do pokrmů kvůli šťavnatosti nedávají. Pláču nad českou gastronomií. Proboha ženská .....

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          04 května, 2022 at 2:05 pm

          Milý Tome, děkuji komentář. Víte, když dojde na českou kuchyni, má každý, kdo trochu holduje vaření, svoje vlastní osvědčené recepty. Nejinak je tomu u karbanátků, a já to tak respektuji. Abych se dotkla sporného místa – vajíčko do karbanátků ano či ne, zkuste se podívat pod ruce třeba Romanovi Vaňkovi. Troufám si tvrdit, že se jedná o dostatečně profláknutého kuchaře, a přesto vajíčko v jeho receptu na karbanátky nenajdete. Vajíčko v karbanátku je "pro líné kuchaře" (nemyslím to zle). Je to podobné, jako když většina receptů uvádí kypřicí prášek do piškotové bábovky. Oboje se dává pro sichr, když odbydete začátek a neumícháte správnou fáš (vajíčko do karbanátků) nebo málo vyšleháte sníh (pečicí prášek do bábovky). Šťavnatost u karbanátků tvoří zejména správný výběr a zpracování masa. Pokud budete mít chvilku, doporučuji poslechnout si Petra Stupku a jeho povídání o mletém mase. Ať se daří, Petra

          Odpovědět
  3. Andy

    11 února, 2022 at 2:45 pm

    5 stars
    Mňam, vynikající, synové ho slupli jak malinu :-D. Bezva typy a rady. Díky.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      11 února, 2022 at 10:08 pm

      Andy, děkuji za tak milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že karbanátky chutnaly! 🙂

      Odpovědět
  4. Jája

    20 srpna, 2021 at 8:00 am

    5 stars
    U nás máme masové karbanátky rádi, někdy dělám jen z vepřového mletého masa, přijdou mi šťavnatější. Peču na pánvi, někdy je dělám v troubě, podle toho, kolik mám času stát u sporáku.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      31 srpna, 2021 at 7:55 pm

      Děkuji za komentář, pokud děláte karbanátky jen z vepřového, tak by Vás mohly zajímat vepřenky 🙂 Odkaz mám v článku u receptu. Jinak ryze z vepřového mletého masa se také připravují holandské řízky.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT