Masová sekaná jako od babičky, s křupavou krustou a šťavnatá, nevysušená? Mám pro vás ten nejlepší recept včetně několika užitečných tipů, které sekanou pečeni pozdvihnou na novou úroveň!

Sekaná je pokrm z mletého masa, který se peče ve tvaru šišky v troubě. Kromě mletého patří do klasické sekané česnek a majoránka, dále namočené rohlíky nebo strouhanka a studené mléko. Pro soudržnost se přidávají vejce.
Nejlepší přílohu k sekané tvoří bramborová kaše, často se na talíř přidává sladkokyselá sterilovaná okurka, cibule a hořčice.
V tomto jednoduchém receptu najdete recept na sekanou pouze z vepřového masa, ale klidně nahraďte část (maximálně polovinu) mletým hovězím. Věřím, že příprava podle pokynů níže bude snadná i pro začátečníky a pochutnáte si vy i celá rodina.
MŮJ TIP: Z mletého vepřového se také dělají vepřenky, placičky smažené na pánvi (určitě vyzkoušejte!)
➜ Suroviny

Z čeho se dělá sekaná, co do ní patří? Tady je seznam!
- Mleté maso; vepřové nebo v kombinaci 1:1 s hovězím. Buď si namelte sami vlastní, nebo kupte maso už namleté.
- Mléko; studené. Sekaná snese hodně tekutiny, díky ní bude šťavnatá. Mléko musí být studené, aby se při míchání masová směs příliš nezahřála. Počítejte s tím, že vás bude studit ruka. Hned po poctivě odvedené práci ji opláchněte teplou až horkou vodou.
- Strouhanka; práci urychlí a výsledek bude stejný, jako byste předem namáčeli rohlík do mléka.
- Česnek; čerstvé stroužky oloupané a utřené najemno
- Majoránka; sušená
- Vejce; pro lepší soudržnost
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- K mletému masu v míse přidejte všechny suroviny a rukou rychle, ale důkladně promíchejte.
- Z fáše vytvarujte menší šišky a dejte je na pekáč.
- Podlijte vodou a pečte v troubě na 180 °C po dobu 1 hodiny, průběžně přelévejte výpekem.
- Hotovou sekanou pečeni nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
➜ Detailní fotopostup
KROK 1: Maso vložte do větší mísy, přilijte studené mléko a přidejte strouhanku, vejce, utřený česnek, sůl a majoránku.

KROK 2: Směs smíchejte nejprve nahrubo vidličkou, a poté utřete rukou na jemnou, až kašovitou směs. Buďte poctiví a neměňte lidskou ruku za žádný moderní kuchyňský přístroj. Směs je potřeba pomocí prstů důkladně, ale rychle promnout. Hotová fáš musí být studená, nikoliv příliš zahřátá zpracováním.

KROK 3: Pokud si nejste jistí, zda je směs správně ochucená, osmažte malou placičku na pánvi a ochutnejte, případně fáš dochuťte.
KROK 4: Z hotové směsi vytvořte šišky, trochu s nimi bouchněte o pracovní plochu, aby si maso sesedlo a odstranili jste vzduchové bubliny. Pokud se maso příliš lepí na dlaně, opláchněte si ruce chladnou vodou.

KROK 5: Šišky znovu upravte do hezkého tvaru a položte na pekáček, podlijte trochou vody a dejte péct 1 hodinu do trouby předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev). Čas od času sekanou přelijte výpekem, případně dolijte další asi půlhrnek vody, pokud se tekutina v pekáčku odpaří. Díky přelévání v průběhu pečení získá sekaná na povrchu zlatavou vrstvu.

➜ Servírování
Upečenou sekanou nakrájejte na plátky o tloušťce 1-1,5 cm a podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo šťouchanými brambory. Na talíř přidejte sladkokyselou okurku, trochu hořčice a cibuli nakrájenou na kolečka.
Studená sekaná skvěle chutná také na plátku chleba. Připravte ji třeba jako svačinu pro rodinný výlet do přírody. Pro více chuti ji tence namažte hořčicí.

➜ Jaké maso na sekanou
Na sekanou se hodí výhradně tučnější maso. Obvykle se dělá z vepřového, nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Hovězího ke směsi přidejte maximálně polovinu, jinak bude sekaná suchá a drobivá.
Pokud si budete mlít vlastní maso, sáhněte po vepřovém plecku, které je tučnější, a klidně do mlýnku přihoďte kus slaniny nebo špeku.
➜ Užitečné tipy
- Do směsi na sekanou můžete přidat najemno nakrájenou cibuli. U nás se tato surovina neosvědčila, ale spousta tradičních receptů cibuli obsahuje.
- Někdy v receptu najdete radu zabalit sekanou do slaniny. Nebojte se a zkuste to. Ochráníte tak povrch šišky před vyschnutím a popraskáním, slanina navíc přidá další dílek báječné chuti.
- Sekaná je také velmi oblíbená v zahraničí, ačkoliv tam jsou recepty upravené podle místních zvyklostí. Anglicky se sekaná řekne meatloaf, v USA se například potírá směsí připomínající kečup. Němci sekané říkají Hackfleischbraten.
Další chutné recepty:
Domácí sekaná pečeně
Suroviny
- 650 g mleté vepřové nebo 1:1 mleté vepřové a hovězí
- 150 ml plnotučné mléko studené
- ½ hrnek strouhanka
- 2 vejce
- 4 stroužek česnek utřený
- 2 lžička majoránka sušená
- sůl podle chuti
Postup
- Maso vložte do větší mísy, přilijte studené mléko a přidejte strouhanku, vejce, utřený česnek, sůl a majoránku.
- Směs smíchejte nejprve nahrubo vidličkou, a poté utřete rukou na jemnou, až kašovitou směs. Buďte poctiví a neměňte lidskou ruku za žádný moderní kuchyňský přístroj. Směs je potřeba pomocí prstů důkladně, ale rychle promnout. Hotová fáš musí být studená, nikoliv příliš zahřátá zpracováním.
- Pokud si nejste jistí, zda je směs správně ochucená, osmažte malou placičku na pánvi a ochutnejte, případně fáš dochuťte.
- Z hotové směsi vytvořte šišky, trochu s nimi bouchněte o pracovní plochu, aby si maso sesedlo a odstranili jste vzduchové bubliny. Pokud se maso příliš lepí na dlaně, opláchněte si ruce chladnou vodou.
- Šišky znovu upravte do hezkého tvaru a položte na pekáček, podlijte trochou vody a dejte péct 1 hodinu do trouby předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev). Čas od času sekanou přelijte výpekem, případně dolijte další asi půlhrnek vody, pokud se tekutina v pekáčku odpaří. Díky přelévání v průběhu pečení získá sekaná na povrchu zlatavou vrstvu.
Poznámky k receptu
- Z receptu dostanete 2 menší šišky, porce zhruba pro 6 lidí.
- SERVÍROVÁNÍ: Upečenou sekanou nakrájejte na plátky o tloušťce 1-1,5 cm a podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo šťouchanými brambory. Na talíř přidejte sladkokyselou okurku, trochu hořčice a cibuli nakrájenou na kolečka.
- Studená sekaná skvěle chutná také na plátku chleba. Připravte ji třeba jako svačinu pro rodinný výlet do přírody. Pro více chuti ji tence namažte hořčicí.
- TIPY NA VYLEPŠENÍ: Do masové směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli. Šišky před pečením zabalte do plátků slaniny; ta pustí do sekané další chuť a zvýší její šťavnatost.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu