• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Domácí sekaná pečeně

Dne: 4. 7. 2022 · Upraveno: 25. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 1Sdílení

Masová sekaná jako od babičky, s křupavou krustou a šťavnatá, nevysušená? Mám pro vás ten nejlepší recept včetně několika užitečných tipů, které sekanou pečeni pozdvihnou na novou úroveň!

Sekaná s bramborovou kaší.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Detailní fotopostup
➜ Servírování
➜ Jaké maso na sekanou
➜ Užitečné tipy
Domácí sekaná pečeně

Sekaná je pokrm z mletého masa, který se peče ve tvaru šišky v troubě. Kromě mletého patří do klasické sekané česnek a majoránka, dále namočené rohlíky nebo strouhanka a studené mléko. Pro soudržnost se přidávají vejce.

Nejlepší přílohu k sekané tvoří bramborová kaše, často se na talíř přidává sladkokyselá sterilovaná okurka, cibule a hořčice.

V tomto jednoduchém receptu najdete recept na sekanou pouze z vepřového masa, ale klidně nahraďte část (maximálně polovinu) mletým hovězím. Věřím, že příprava podle pokynů níže bude snadná i pro začátečníky a pochutnáte si vy i celá rodina.

MŮJ TIP: Z mletého vepřového se také dělají vepřenky, placičky smažené na pánvi (určitě vyzkoušejte!)

➜ Suroviny

Sekaná suroviny včetně popisku.

Z čeho se dělá sekaná, co do ní patří? Tady je seznam!

  • Mleté maso; vepřové nebo v kombinaci 1:1 s hovězím. Buď si namelte sami vlastní, nebo kupte maso už namleté.
  • Mléko; studené. Sekaná snese hodně tekutiny, díky ní bude šťavnatá. Mléko musí být studené, aby se při míchání masová směs příliš nezahřála. Počítejte s tím, že vás bude studit ruka. Hned po poctivě odvedené práci ji opláchněte teplou až horkou vodou.
  • Strouhanka; práci urychlí a výsledek bude stejný, jako byste předem namáčeli rohlík do mléka.
  • Česnek; čerstvé stroužky oloupané a utřené najemno
  • Majoránka; sušená
  • Vejce; pro lepší soudržnost
  • Sůl

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. K mletému masu v míse přidejte všechny suroviny a rukou rychle, ale důkladně promíchejte.
  2. Z fáše vytvarujte menší šišky a dejte je na pekáč.
  3. Podlijte vodou a pečte v troubě na 180 °C po dobu 1 hodiny, průběžně přelévejte výpekem.
  4. Hotovou sekanou pečeni nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.

➜ Detailní fotopostup

KROK 1: Maso vložte do větší mísy, přilijte studené mléko a přidejte strouhanku, vejce, utřený česnek, sůl a majoránku.

Příprava sekané, suroviny v míse.

KROK 2: Směs smíchejte nejprve nahrubo vidličkou, a poté utřete rukou na jemnou, až kašovitou směs. Buďte poctiví a neměňte lidskou ruku za žádný moderní kuchyňský přístroj. Směs je potřeba pomocí prstů důkladně, ale rychle promnout. Hotová fáš musí být studená, nikoliv příliš zahřátá zpracováním.

Masová fáš na sekanou pečeni.

KROK 3: Pokud si nejste jistí, zda je směs správně ochucená, osmažte malou placičku na pánvi a ochutnejte, případně fáš dochuťte.

KROK 4: Z hotové směsi vytvořte šišky, trochu s nimi bouchněte o pracovní plochu, aby si maso sesedlo a odstranili jste vzduchové bubliny. Pokud se maso příliš lepí na dlaně, opláchněte si ruce chladnou vodou.

Šišky sekané na pekáčku před pečením.

KROK 5: Šišky znovu upravte do hezkého tvaru a položte na pekáček, podlijte trochou vody a dejte péct 1 hodinu do trouby předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev). Čas od času sekanou přelijte výpekem, případně dolijte další asi půlhrnek vody, pokud se tekutina v pekáčku odpaří. Díky přelévání v průběhu pečení získá sekaná na povrchu zlatavou vrstvu.

Upečené šišky sekané na pekáčku.

➜ Servírování

Upečenou sekanou nakrájejte na plátky o tloušťce 1-1,5 cm a podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo šťouchanými brambory. Na talíř přidejte sladkokyselou okurku, trochu hořčice a cibuli nakrájenou na kolečka.

Pokud chcete, přidejte misku okurkového salátu se zálivkou z cukru a octa.

Studená sekaná skvěle chutná také na plátku chleba. Připravte ji třeba jako svačinu pro rodinný výlet do přírody. Pro více chuti ji tence namažte hořčicí.

Domácí sekaná pečeně podávaná s bramborovou kaší.

➜ Jaké maso na sekanou

Na sekanou se hodí výhradně tučnější maso. Obvykle se dělá z vepřového, nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Hovězího ke směsi přidejte maximálně polovinu, jinak bude sekaná suchá a drobivá.

Pokud si budete mlít vlastní maso, sáhněte po vepřovém plecku, které je tučnější, a klidně do mlýnku přihoďte kus slaniny nebo špeku.

➜ Užitečné tipy

  • Do směsi na sekanou můžete přidat najemno nakrájenou cibuli. U nás se tato surovina neosvědčila, ale spousta tradičních receptů cibuli obsahuje.
  • Někdy v receptu najdete radu zabalit sekanou do slaniny. Nebojte se a zkuste to. Ochráníte tak povrch šišky před vyschnutím a popraskáním, slanina navíc přidá další dílek báječné chuti.
  • Sekaná je také velmi oblíbená v zahraničí, ačkoliv tam jsou recepty upravené podle místních zvyklostí. Anglicky se sekaná řekne meatloaf, v USA se například potírá směsí připomínající kečup. Němci sekané říkají Hackfleischbraten.

Další chutné recepty:

  • Vepřové ražniči v troubě
  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Zapečené šunkofleky s uzeným
  • Holandský řízek
Domácí sekaná podávaná s bramborovou kaší.

Domácí sekaná pečeně

Petra Kupská
Masová sekaná jako od babičky, s křupavou krustou a šťavnatá, nevysušená? Mám pro vás ten nejlepší recept včetně několika užitečných tipů, které sekanou pečeni pozdvihnou na novou úroveň!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 1 hr
Čas celkem 1 hr 15 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 2 šišky sekané

Suroviny 

  • 650 g mleté vepřové - nebo 1:1 mleté vepřové a hovězí
  • 150 ml plnotučné mléko - studené
  • ½ hrnek strouhanka
  • 2 vejce
  • 4 stroužek česnek - utřený
  • 2 lžička majoránka - sušená
  • sůl - podle chuti

Instrukce 

  • Maso vložte do větší mísy, přilijte studené mléko a přidejte strouhanku, vejce, utřený česnek, sůl a majoránku.
  • Směs smíchejte nejprve nahrubo vidličkou, a poté utřete rukou na jemnou, až kašovitou směs. Buďte poctiví a neměňte lidskou ruku za žádný moderní kuchyňský přístroj. Směs je potřeba pomocí prstů důkladně, ale rychle promnout. Hotová fáš musí být studená, nikoliv příliš zahřátá zpracováním.
  • Pokud si nejste jistí, zda je směs správně ochucená, osmažte malou placičku na pánvi a ochutnejte, případně fáš dochuťte.
  • Z hotové směsi vytvořte šišky, trochu s nimi bouchněte o pracovní plochu, aby si maso sesedlo a odstranili jste vzduchové bubliny. Pokud se maso příliš lepí na dlaně, opláchněte si ruce chladnou vodou.
  • Šišky znovu upravte do hezkého tvaru a položte na pekáček, podlijte trochou vody a dejte péct 1 hodinu do trouby předehřáté na 180 °C (dolní a horní ohřev). Čas od času sekanou přelijte výpekem, případně dolijte další asi půlhrnek vody, pokud se tekutina v pekáčku odpaří. Díky přelévání v průběhu pečení získá sekaná na povrchu zlatavou vrstvu.

Poznámky

  • Z receptu dostanete 2 menší šišky, porce zhruba pro 6 lidí.
  • SERVÍROVÁNÍ: Upečenou sekanou nakrájejte na plátky o tloušťce 1-1,5 cm a podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo šťouchanými brambory. Na talíř přidejte sladkokyselou okurku, trochu hořčice a cibuli nakrájenou na kolečka.
  • Studená sekaná skvěle chutná také na plátku chleba. Připravte ji třeba jako svačinu pro rodinný výlet do přírody. Pro více chuti ji tence namažte hořčicí.
  • TIPY NA VYLEPŠENÍ: Do masové směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli. Šišky před pečením zabalte do plátků slaniny; ta pustí do sekané další chuť a zvýší její šťavnatost.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Mleté maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 1Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě
  • Vepřové ražniči v troubě

Reader Interactions

Comments

  1. Jitule

    14 ledna, 2023 at 10:17 pm

    5 stars
    Diky za recept, delame taky jen z veproveho masa, prijde mi vic stavnata nez kdyz sekanou udelam napul s hovezim.

    Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT