• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Domácí zavařované okurky

Dne: 12. 7. 2022 · Upraveno: 13. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Mám pro vás základní recept na zavařované nakládačky tak, jak je dělá moje mamka. Ta okurky steriluje v hrnci, hlídá si teplotu i čas, aby byly dokonale křupavé.

Zavařené okurky ve sklenicích, dvě okurky na misce s vidličkou.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Vybavení
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Další chutné recepty:
Domácí zavařované okurky

Receptů na zavařování okurek ve sladkokyselém láku s koprem existuje nespočet, fandové do zavařování mají každý svůj, samozřejmě ten nejlepší. V tomhle receptu se lák na okurky připravuje z vody svařené s cukrem, solí a octem, nepřidává se žádné deko (hotová kořenicí směs na zavařování okurek) ani cukerín či další umělá sladidla.

Okurky zavařuju postupně, jak mi dorůstají ve skleníku. Klidně po sklenici dvou. V tomto případě jsem zavařovala zhruba 2 kg nakládaček, vyšlo mi to tak akorát na 6 sklenic o objemu 720 ml.

MŮJ TIP: Pokud máte bohatou úrodu rajčat, vyzkoušejte domácí kečup (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Domácí zavařené okurky suroviny včetně popisku.

Na zavařované okurky potřebujete:

  • Okurky nakladačky; nejlepší jsou o velikosti 6-13 cm, takové se dobře vejdou do sklenice a budou i po zavaření hezky křupavé. Větší okurky, neboli přerostky, použijte na kvašáky (kyselé okurky), nebo z nich nakrájejte řezy a zavařte podle vhodného receptu.

Nálev na okurky:

  • Voda
  • Krupicový cukr
  • Sůl
  • Ocet; klasický kvasný s 8% kyselostí

Základní dochucení do sklenice:

  • Nové koření
  • Celý černý pepř
  • Cibule; nakrájená na kolečka
  • Mrkev; nakrájená na kolečka
  • Kopr; nejvíce chuti dostanete z kvetoucího kopru, do sklenice patří i stonky, nejenom jemné zelené lístky kopru

Volitelně přidejte:

  • Křen; kolečka
  • Bobkový list
  • Hořčičné semínko
  • Feferonka
  • Česnek; oloupané stroužky

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Vybavení

Pro zavařování v hrnci si připravte velký hrnec, čistou utěrku na dno hrnce, čisté sklenice se šroubovým uzávěrem, kleště na vyndavání zavařovaček a teploměr na zavařování.

Modré zavařovací kleště a teploměr.

Stručný postup:

  1. Okurky důkladně omyjte.
  2. Důkladně vymyjte sklenice a víčka.
  3. Na dno sklenic vyskládejte koření.
  4. Do sklenic na stojato natlačte okurky.
  5. Dejte vařit vodu do velkého hrnce, na dno umístěte utěrku.
  6. Uvařte lák na okurky.
  7. Sklenice s okurkami zalijte horkým nálevem, zavíčkujte.
  8. Vložte do vody a sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

➜ Detailní postup s fotkami

Omyjte okurky

Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.

Mytí okurek v bílé vaničce.

Připravte si sklenice

Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.

Plnění sklenic

Na dno každé sklenice dejte koření: Pár snítek kopru včetně silných stonků, kolečka cibule, mrkve, nové koření a černý pepř. Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.

Pokud vám zbyde nějaký kopr, dejte ho na vrch okurek.

Zelenina a koření na okurky.
Zavařovačky naplněné okurkami.

Dejte vařit vodu na zavařování

Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.

Uvařte nálev na okurky

V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.

Suroviny na lák od okurek.
Uvařený sladkokyselý nálev na okurky.
Zalévání okurek nálevem.

Sterilujte

Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.

Zavařování okurek v hrnci.

Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.

Sklenice se zavařenými okurkami obrácené dnem vzhůru.

TIP: Po zchlazení zkontrolujte, zda jsou dobře přichycená víčka (nejdou jednoduše otevřít). Pokud se víčko nechytlo, takovou sklenici uložte do lednice a okurky do týdne spotřebujte.

➜ Servírování

Sterilované okurky se skvěle hodí jako příloha k české klasice: smaženému řízku, holandskému řízku, k sekané. Jsou nepostradatelné v bramborovém salátu, domácí tatarské omáčce nebo jako ozdoba na obloženém chlebíčku.

Vepřový řízek recept.

➜ Užitečné tipy

  • Než okurky otevřete a pustíte se do nich, nechte je asi 3 týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák.
  • Skladování: Zavařené okurky skladujte na temném místě v suchu a teple, vydrží nejméně rok. Starší okurky mohou začnou hořknout.
  • Tradiční oblastí, kde se okurkám daří, je oblast Znojma. V obchodě se často setkáte se sterilovanými nakládačkami, nazvanými Znojemské okurky.

➜ Otázky a odpovědi

Jaké okurky zavařovat?

Klasické nakládačky mají velikost asi 6-13 cm. Zavařují se čerstvě posbírané okurky, protože po sběru rychle ztrácejí vlhkost, ovadají a po sterilaci nebudou tak křupavé.

Kolik okurek potřebuji?

Do jedné sklenice o objemu 720 ml se vejde asi 350 g okurek nakladaček a 230 ml hotového láku. Snadno si tak vypočítáte, kolik sklenic a nálevu potřebujete na množství okurek, které potřebujete zavařit.

Jak dlouho sterilovat?

Okurky ve sklenici o objemu 720 ml se zavařují ponořené ve vodě o teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Okurky tak budou krásně křupavé a nikoliv blátivé.

Další chutné recepty:

  • Zapečené šunkofleky
  • Knedlíky s vajíčkem
  • Čočka na kyselo
  • Okurkový salát
  • Pikantní americké okurky
Okurky nakladačky zavařené ve sklenicích.

Domácí zavařované okurky

Petra Kupská
Mám pro vás základní recept na zavařované nakládačky tak, jak je dělá moje mamka. Ta okurky steriluje v hrnci, hlídá si teplotu i čas, aby byly křupavé tak akorát.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 6 sklenic

Kuchyňské vybavení

  • Zavařovací sklenice Tescoma 700 ml
  • Sada na zavařování Tescoma

Suroviny 

  • 2 kg okurky - nakládačky o vel. 6-13 cm

Nálev na okurky:

  • 1,3 l voda
  • 0,4 l ocet - kvasný 8%
  • 3,5 dkg sůl
  • 16 dkg krupicový cukr

Zelenina a koření do jedné sklenice:

  • 2 lžíce kopr - včetně stonků, nejlepší je kopr v květu
  • 3 kolečka mrkev
  • 3 kroužky cibule
  • 3 kuličky nové koření
  • 6 kuliček černý pepř
  • ⅓ lžička hořčičné semínko
  • 2 ks hřebíčky - volitelně
  • ½ ks bobkový list - volitělně

Instrukce 

  • Omyjte okurky: Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.
  • Připravte si sklenice: Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.
  • Plnění sklenic: Na dno každé sklenice dejte koření: 2 lžíce kopru včetně silných stonků, 3 kroužky cibule, 3 kolečka mrkve mrkve, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček černého pepře. Volitelně přidejte: ⅓ lžičky hořčičného semínka, 2 hřebíčky, ½ bobkového listu, 2 kolečka křenu.
  • Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.
  • Dejte vařit vodu na zavařování: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.
  • Uvařte nálev na okurky: V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.
  • Sterilujte: Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.
  • Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.

Poznámky

  • Ze 2 kg nakladaček dostanete asi 6 sklenic o objemu 720 ml.
  • TIP: Po zchlazení zkontrolujte, zda jsou dobře přichycená víčka (nejdou jednoduše otevřít). Pokud se víčko nechytlo, takovou sklenici uložte do lednice a okurky do týdne spotřebujte.
  • Než okurky otevřete a pustíte se do nich, nechte je asi 3 týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák.
  • Skladování: Zavařené okurky skladujte na temném místě v suchu a teple, vydrží nejméně rok. Starší okurky mohou začnou hořknout.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Pikantní americké okurky
  • Domácí tatarka
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT