• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Kondimenty

    Domácí zavařované okurky

    Dne: 12. 7. 2022 · Aktualizováno: 15. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 14Sdílení

    Mám pro vás základní recept na zavařované nakládačky tak, jak je dělá moje mamka. Ta okurky steriluje v hrnci, hlídá si teplotu i čas, aby byly dokonale křupavé.

    Zavařené okurky ve sklenicích, dvě okurky na misce s vidličkou.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Vybavení
    ➜ Detailní postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    ➜ Otázky a odpovědi
    Další chutné recepty:
    Domácí zavařované okurky

    Receptů na zavařování okurek ve sladkokyselém láku s koprem existuje nespočet, fandové do zavařování mají každý svůj, samozřejmě ten nejlepší. V tomhle receptu se lák na okurky připravuje z vody svařené s cukrem, solí a octem, nepřidává se žádné deko (hotová kořenicí směs na zavařování okurek) ani cukerín či další umělá sladidla.

    Okurky zavařuju postupně, jak mi dorůstají ve skleníku. Klidně po sklenici dvou. V tomto případě jsem zavařovala zhruba 2 kg nakládaček, vyšlo mi to tak akorát na 6 sklenic o objemu 720 ml.

    MŮJ TIP: Pokud máte bohatou úrodu rajčat, vyzkoušejte domácí kečup (chutná fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Domácí zavařené okurky suroviny včetně popisku.

    Na zavařované okurky potřebujete:

    • Okurky nakladačky; nejlepší jsou o velikosti 6-13 cm, takové se dobře vejdou do sklenice a budou i po zavaření hezky křupavé. Větší okurky, neboli přerostky, použijte na kvašáky (kyselé okurky), nebo z nich nakrájejte řezy a zavařte podle vhodného receptu.

    Nálev na okurky:

    • Voda
    • Krupicový cukr
    • Sůl
    • Ocet; klasický kvasný s 8% kyselostí

    Základní dochucení do sklenice:

    • Nové koření
    • Celý černý pepř
    • Cibule; nakrájená na kolečka
    • Mrkev; nakrájená na kolečka
    • Kopr; nejvíce chuti dostanete z kvetoucího kopru, do sklenice patří i stonky, nejenom jemné zelené lístky kopru

    Volitelně přidejte:

    • Křen; kolečka
    • Bobkový list
    • Hořčičné semínko
    • Feferonka
    • Česnek; oloupané stroužky

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Vybavení

    Pro zavařování v hrnci si připravte velký hrnec, čistou utěrku na dno hrnce, čisté sklenice se šroubovým uzávěrem, kleště na vyndavání zavařovaček a teploměr na zavařování.

    Modré zavařovací kleště a teploměr.

    Stručný postup:

    1. Okurky důkladně omyjte.
    2. Důkladně vymyjte sklenice a víčka.
    3. Na dno sklenic vyskládejte koření.
    4. Do sklenic na stojato natlačte okurky.
    5. Dejte vařit vodu do velkého hrnce, na dno umístěte utěrku.
    6. Uvařte lák na okurky.
    7. Sklenice s okurkami zalijte horkým nálevem, zavíčkujte.
    8. Vložte do vody a sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

    ➜ Detailní postup s fotkami

    Omyjte okurky

    Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.

    Mytí okurek v bílé vaničce.

    Připravte si sklenice

    Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.

    Plnění sklenic

    Na dno každé sklenice dejte koření: Pár snítek kopru včetně silných stonků, kolečka cibule, mrkve, nové koření a černý pepř. Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.

    Pokud vám zbyde nějaký kopr, dejte ho na vrch okurek.

    Zelenina a koření na okurky.
    Zavařovačky naplněné okurkami.

    Dejte vařit vodu na zavařování

    Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.

    Uvařte nálev na okurky

    V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.

    Suroviny na lák od okurek.
    Uvařený sladkokyselý nálev na okurky.
    Zalévání okurek nálevem.

    Sterilujte

    Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.

    Zavařování okurek v hrnci.

    Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.

    Sklenice se zavařenými okurkami obrácené dnem vzhůru.

    TIP: Po zchlazení zkontrolujte, zda jsou dobře přichycená víčka (nejdou jednoduše otevřít). Pokud se víčko nechytlo, takovou sklenici uložte do lednice a okurky do týdne spotřebujte.

    ➜ Servírování

    Sterilované okurky se skvěle hodí jako příloha k české klasice: smaženému řízku, holandskému řízku, k sekané. Jsou nepostradatelné v bramborovém salátu, domácí tatarské omáčce nebo jako ozdoba na obloženém chlebíčku.

    Vepřový řízek recept.

    ➜ Užitečné tipy

    • Než okurky otevřete a pustíte se do nich, nechte je asi 3 týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák.
    • Skladování: Zavařené okurky skladujte na temném místě v suchu a teple, vydrží nejméně rok. Starší okurky mohou začnou hořknout.
    • Tradiční oblastí, kde se okurkám daří, je oblast Znojma. V obchodě se často setkáte se sterilovanými nakládačkami, nazvanými Znojemské okurky.

    ➜ Otázky a odpovědi

    Jaké okurky zavařovat?

    Klasické nakládačky mají velikost asi 6-13 cm. Zavařují se čerstvě posbírané okurky, protože po sběru rychle ztrácejí vlhkost, ovadají a po sterilaci nebudou tak křupavé.

    Kolik okurek potřebuji?

    Do jedné sklenice o objemu 720 ml se vejde asi 350 g okurek nakladaček a 230 ml hotového láku. Snadno si tak vypočítáte, kolik sklenic a nálevu potřebujete na množství okurek, které potřebujete zavařit.

    Jak dlouho sterilovat?

    Okurky ve sklenici o objemu 720 ml se zavařují ponořené ve vodě o teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Okurky tak budou krásně křupavé a nikoliv blátivé.

    Další chutné recepty:

    • Zapečené šunkofleky
    • Knedlíky s vajíčkem
    • Čočka na kyselo
    • Klasický okurkový salát
    • Pikantní americké okurky
    • Okurkový salát se smetanou
    Okurky nakladačky zavařené ve sklenicích.

    Domácí zavařované okurky

    Petra Kupská
    Mám pro vás základní recept na zavařované nakládačky tak, jak je dělá moje mamka. Ta okurky steriluje v hrnci, hlídá si teplotu i čas, aby byly křupavé tak akorát.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 50 minutes mins
    Chod Chuťovky
    Kuchyně Česká
    Porce 6 sklenic

    Suroviny 

    • 2 kg okurky - nakládačky o vel. 6-13 cm

    Nálev na okurky:

    • 1,3 l voda
    • 0,4 l ocet - kvasný 8%
    • 3,5 dkg sůl
    • 16 dkg krupicový cukr

    Zelenina a koření do jedné sklenice:

    • 2 lžíce kopr - včetně stonků, nejlepší je kopr v květu
    • 3 kolečka mrkev
    • 3 kroužky cibule
    • 3 kuličky nové koření
    • 6 kuliček černý pepř
    • ⅓ lžička hořčičné semínko
    • 2 ks hřebíčky - volitelně
    • ½ ks bobkový list - volitělně

    Instrukce 

    • Omyjte okurky: Okurky vložte do plastové vaničky, zalijte vlažnou vodou a nechte hodinu stát, než se z nich uvolní hlína a další nečistoty. Kartáčkem vydrbejte a propláchněte čistou vodou.
    • Připravte si sklenice: Na zavařování okurek se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovým uzávěrem. Sklenice i víčka důkladně omyjte, nejlépe v myčce.
    • Plnění sklenic: Na dno každé sklenice dejte koření: 2 lžíce kopru včetně silných stonků, 3 kroužky cibule, 3 kolečka mrkve mrkve, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček černého pepře. Volitelně přidejte: 1/3 lžičky hořčičného semínka, 2 hřebíčky, 1/2 bobkového listu, 2 kolečka křenu.
    • Poté do sklenic na stojato napěchujte okurky. Nejprve po obvodu větší okurky, nakonec vyplňte mezery menšími nakládačkami.
    • Dejte vařit vodu na zavařování: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Na dno opatrně položte utěrku, která zabrání tomu, aby při sterilaci nebo manipulaci sklenice nepraskly.
    • Uvařte nálev na okurky: V hrnci svařte vodu s cukrem a solí. Až se rozpustí, vmíchejte ocet. Ještě horkým nálevem zalijte naplněné sklenice zhruba 1 cm pod okraj.
    • Sterilujte: Sklenice zavíčkujte a utáhněte. Teplotu v hrnci udržujte na teplotě kolem 85 °C (použijte zavařovací teploměr). Nejlépe pomocí zavařovacích kleští vložte sklenice opatrně do hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Voda v hrnci by měla dosahovat asi 1 cm pod víčko.
    • Sterilujte po dobu 20 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, překlopte víčkem dolů na složenou utěrku (pozor, sklenice jsou horké!) a nechte vychladnout.

    Poznámky

    • Ze 2 kg nakladaček dostanete asi 6 sklenic o objemu 720 ml.
    • TIP: Po zchlazení zkontrolujte, zda jsou dobře přichycená víčka (nejdou jednoduše otevřít). Pokud se víčko nechytlo, takovou sklenici uložte do lednice a okurky do týdne spotřebujte.
    • Než okurky otevřete a pustíte se do nich, nechte je asi 3 týdny odležet, aby dostatečně nasákly lák.
    • Skladování: Zavařené okurky skladujte na temném místě v suchu a teple, vydrží nejméně rok. Starší okurky mohou začnou hořknout.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Zeleninová jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 14Sdílení

    Další recepty:

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Americké okurky servírované v misce s vidličkou.
      Pikantní americké okurky
    • Domácí tatarská omáčka.
      Domácí tatarka
    • Domácí utopenci recept
      Vychytaný recept na domácí utopence

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz