• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Rychlá jídla

Zapečené šunkofleky s uzeným

Dne: 19. 2. 2022 · Upraveno: 12. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 79Sdílení

Domácí šunkofleky nemusí být nudné. Stačí přidat na kostičky nakrájené uzené maso, smetanu, vejce a trochu poctivé práce, chvíli zapéct v troubě a výborná večeře je na stole! Mám pro vás recept na tradiční šunkofleky, podle nějž se vám podaří uvařit ty nejlepší.

Zapečené šunkofleky na talířku, podávané s nakládanou okurkou.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Jak ohřát šunkofleky
➜ Šikovné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Zapečené šunkofleky s uzeným

Staročeské šunkofleky se připravovaly z fleků, tedy širokých nudlí nakrájených na čtverečky. Vařené fleky se smíchaly s uzeným a zalily směsí z rozšlehaných vajec a smetany. Pekáč nezapomeňte strčit do trouby a jídlo pěkně zapéct. Šunkofleky nejlépe chutnají se sladkokyselou okurkou, nakrájenou do vějířku.

MŮJ TIP: Hledáte rychlý a dobrý pokrm, který nedá moc práce? Zkuste tyhle bramboráky s česnekem a majoránkou (chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Ingredience na šunkofleky včetně popisku.

Na zapečené šunkofleky potřebujete:

  • Fleky
  • Uzenou krkovici; případně jiné uzené maso
  • Vejce
  • Mléko
  • Smetana; na šlehání, s obsahem tuku přes 30 %
  • Česnek; stroužky
  • Sůl a pepř; na ochucení
  • Petržel; zelená nať

Dále si vezměte k ruce:

  • Sádlo; na vymazání pekáče
  • Strouhanku; na vysypání pekáčku

Pokud byste šunkofleky nandali do nevymazaného pekáče, připekly by se vám a měli byste spoustu práce s čištěním.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Uvařte fleky na skus, slijte je.
  2. Rozšlehejte vejce s mlékem a se smetanou.
  3. Fleky smíchejte s uzeným nakrájeným na kostičky, nasekanou petrželí a utřeným česnekem.
  4. Zalijte vaječnou směsí. Osolte, opepřete a promíchejte.
  5. Rozprostřete do pekáče vysypaného strouhankou.
  6. Pečte v troubě na 160 °C po dobu 20 minut, poté nechte ve vypnuté troubě dojít dalších 15 minut.
  7. Šunkofleky podávejte se sladkokyselou okurkou.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.

Uvařené těstoviny v cedníku.

KROK 2: Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.

Pekáč vysypaný strouhankou.

KROK 3: Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.

KROK 4: Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.

Příprava šunkofleků.

KROK 5: Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.

Příprava šunkofleků.

KROK 6: Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 16 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.

Šunkofleky v pekáči.

KROK 7: Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.

➜ Jak ohřát šunkofleky

Zbyly vám v pekáčku šunkofleky? Paráda, máte skvělé jídlo na další den! Rozehřejte na pánvi trochu másla a šunkofleky na něm ohřejte. Budete je muset pomocí vidličky opatrně rozklofat, určitě však celistvost oželíte. Šunkofleky opečené na máslo totiž chutnají skvěle!

Další možností, jak šunkofleky ohřát, je mikrovlnná trouba. Překryjte jídlo plastikovým sáčkem, aby při ohřívání nevyschlo.

Zapečené šunkofleky v zeleném pekáčku.

➜ Šikovné tipy

  • Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
  • Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
  • Kromě okurky se k šunkoflekům dobře hodí nakládané cibulky, červená řepa nebo kapie.
Porce šunkofleků podávaná na talíři s okurkou.

➜ Otázky a odpovědi

Jaké uzené na šunkofleky?

Nejlepší uzené maso na šunkofleky je mírně prorostlé, nikoliv zcela libové. Nejlépe se mi osvědčila vepřová uzená krkovice. Pokud máte vařená uzená žebra, oberte je a do receptu použijte – budete mít úspěch!

Jak správně zapéct těstoviny?

Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.

Čím vylepšit šunkofleky

Naše babičky do šunkofleků spotřebovaly, co jim doma zbylo. Vy přidejte třeba osmaženou cibulku, restované houby, nebo zelený hrášek. Místo uzeného dejte šunku, pokrájenou na kostičky. Povrch zapečených šunkofleků posypte strouhaným sýrem.

Další chutné recepty:

  • Čočka na kyselo
  • Vepřové plátky na žampionech
  • Pomalu pečená krkovice
Šunkofleky recept.

Zapečené šunkofleky s uzeným

Petra Kupská
Domácí šunkofleky nemusí být nudné. Stačí přidat na kostičky nakrájené uzené maso, smetanu, vejce a trochu poctivé práce, chvíli zapéct v troubě a výborná večeře je na stole! Mám pro vás recept na tradiční šunkofleky, podle nějž se vám podaří uvařit ty nejlepší.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 35 mins
Čas celkem 55 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 330 g fleky - nebo jiné těstoviny
  • 250 g uzené maso - např. krkovice
  • 2 stroužky česnek
  • 4 vejce
  • 200 ml mléko
  • 100 ml smetana
  • 2 lžičky sůl
  • ½ lžička mletý pepř
  • 1 lžíce petržel - nať

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce sádlo - na vymazání pekáče
  • 2 lžíce strouhanka - na vysypání pekáče

Instrukce 

  • Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.
  • Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.
  • Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.
  • Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.
  • Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.
  • Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 16 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.
  • Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.

Poznámky

  • Zhruba 6 porcí.
  • Rozměry pekáč cca 22x30 cm (spíše menší pekáček).
  • Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
  • Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
  • JAK SPRÁVNÉ ZAPÉCT ŠUNKOFLEKY: Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Těstovinové recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 79Sdílení

Další recepty:

  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
  • Zeleninové lečo s klobásou
  • Nadýchaná vaječná omeleta se sýrem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT