Domácí šunkofleky nemusí být nudné. Stačí přidat na kostičky nakrájené uzené maso, smetanu, vejce a trochu poctivé práce, chvíli zapéct v troubě a výborná večeře je na stole! Mám pro vás recept na tradiční šunkofleky, podle nějž se vám podaří uvařit ty nejlepší.
Staročeské šunkofleky se připravovaly z fleků, tedy širokých nudlí nakrájených na čtverečky. Vařené fleky se smíchaly s uzeným a zalily směsí z rozšlehaných vajec a smetany. Pekáč nezapomeňte strčit do trouby a jídlo pěkně zapéct. Šunkofleky nejlépe chutnají se sladkokyselou okurkou, nakrájenou do vějířku.
MŮJ TIP: Hledáte rychlý a dobrý pokrm, který nedá moc práce? Zkuste tyhle bramboráky s česnekem a majoránkou (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na zapečené šunkofleky potřebujete:
- Fleky
- Uzenou krkovici; případně jiné uzené maso
- Vejce
- Mléko
- Smetana; na šlehání, s obsahem tuku přes 30 %
- Česnek; stroužky
- Sůl a pepř; na ochucení
- Petržel; zelená nať
Dále si vezměte k ruce:
- Sádlo; na vymazání pekáče
- Strouhanku; na vysypání pekáčku
Pokud byste šunkofleky nandali do nevymazaného pekáče, připekly by se vám a měli byste spoustu práce s čištěním.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Uvařte fleky na skus, slijte je.
- Rozšlehejte vejce s mlékem a se smetanou.
- Fleky smíchejte s uzeným nakrájeným na kostičky, nasekanou petrželí a utřeným česnekem.
- Zalijte vaječnou směsí. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Rozprostřete do pekáče vysypaného strouhankou.
- Pečte v troubě na 160 °C po dobu 20 minut, poté nechte ve vypnuté troubě dojít dalších 15 minut.
- Šunkofleky podávejte se sladkokyselou okurkou.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.
KROK 2: Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.
KROK 3: Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.
KROK 4: Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.
KROK 5: Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.
KROK 6: Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 16 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.
KROK 7: Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.
➜ Jak ohřát šunkofleky
Zbyly vám v pekáčku šunkofleky? Paráda, máte skvělé jídlo na další den! Rozehřejte na pánvi trochu másla a šunkofleky na něm ohřejte. Budete je muset pomocí vidličky opatrně rozklofat, určitě však celistvost oželíte. Šunkofleky opečené na máslo totiž chutnají skvěle!
Další možností, jak šunkofleky ohřát, je mikrovlnná trouba. Překryjte jídlo plastikovým sáčkem, aby při ohřívání nevyschlo.
➜ Šikovné tipy
- Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
- Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
- Kromě okurky se k šunkoflekům dobře hodí nakládané cibulky, červená řepa nebo kapie.
➜ Otázky a odpovědi
Nejlepší uzené maso na šunkofleky je mírně prorostlé, nikoliv zcela libové. Nejlépe se mi osvědčila vepřová uzená krkovice. Pokud máte vařená uzená žebra, oberte je a do receptu použijte – budete mít úspěch!
Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.
Naše babičky do šunkofleků spotřebovaly, co jim doma zbylo. Vy přidejte třeba osmaženou cibulku, restované houby, nebo zelený hrášek. Místo uzeného dejte šunku, pokrájenou na kostičky. Povrch zapečených šunkofleků posypte strouhaným sýrem.
Další chutné recepty:
Zapečené šunkofleky s uzeným
Suroviny
- 330 g fleky - nebo jiné těstoviny
- 250 g uzené maso - např. krkovice
- 2 stroužky česnek
- 4 vejce
- 200 ml mléko
- 100 ml smetana
- 2 lžičky sůl
- ½ lžička mletý pepř
- 1 lžíce petržel - nať
Dále potřebujete:
- 1 lžíce sádlo - na vymazání pekáče
- 2 lžíce strouhanka - na vysypání pekáče
Instrukce
- Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.
- Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.
- Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.
- Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.
- Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 160 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.
- Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.
Poznámky
- Zhruba 6 porcí.
- Rozměry pekáč cca 22x30 cm (spíše menší pekáček).
- Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
- Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
- JAK SPRÁVNÉ ZAPÉCT ŠUNKOFLEKY: Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Jaroslav Plevka
Dobrý den,v receptu máte chbu - pekáček vložte do předeehřáte trouby na 16 stupňů. Opravte si to.
Petra Kupská
Dobrý den, Jaroslave, děkuji za Vaše bystré oko, teplotu jsem upravila!