• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Rychlá jídla

    Zapečené šunkofleky s uzeným

    Dne: 19. 2. 2022 · Aktualizováno: 22. 7. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 562Sdílení

    Domácí šunkofleky nemusí být nudné. Stačí přidat na kostičky nakrájené uzené maso, smetanu, vejce a trochu poctivé práce, chvíli zapéct v troubě a výborná večeře je na stole! Mám pro vás recept na tradiční šunkofleky, podle nějž se vám podaří uvařit ty nejlepší.

    Zapečené šunkofleky na talířku, podávané s nakládanou okurkou.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Jak ohřát šunkofleky
    ➜ Šikovné tipy
    ➜ Otázky a odpovědi
    Zapečené šunkofleky s uzeným

    Staročeské šunkofleky se připravovaly z fleků, tedy širokých nudlí nakrájených na čtverečky. Vařené fleky se smíchaly s uzeným a zalily směsí z rozšlehaných vajec a smetany. Pekáč nezapomeňte strčit do trouby a jídlo pěkně zapéct. Šunkofleky nejlépe chutnají se sladkokyselou okurkou, nakrájenou do vějířku.

    MŮJ TIP: Hledáte rychlý a dobrý pokrm, který nedá moc práce? Zkuste tyhle bramboráky s česnekem a majoránkou (chutnají fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience na šunkofleky včetně popisku.

    Na zapečené šunkofleky potřebujete:

    • Fleky
    • Uzenou krkovici; případně jiné uzené maso
    • Vejce
    • Mléko
    • Smetana; na šlehání, s obsahem tuku přes 30 %
    • Česnek; stroužky
    • Sůl a pepř; na ochucení
    • Petržel; zelená nať

    Dále si vezměte k ruce:

    • Sádlo; na vymazání pekáče
    • Strouhanku; na vysypání pekáčku

    Pokud byste šunkofleky nandali do nevymazaného pekáče, připekly by se vám a měli byste spoustu práce s čištěním.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Uvařte fleky na skus, slijte je.
    2. Rozšlehejte vejce s mlékem a se smetanou.
    3. Fleky smíchejte s uzeným nakrájeným na kostičky, nasekanou petrželí a utřeným česnekem.
    4. Zalijte vaječnou směsí. Osolte, opepřete a promíchejte.
    5. Rozprostřete do pekáče vysypaného strouhankou.
    6. Pečte v troubě na 160 °C po dobu 20 minut, poté nechte ve vypnuté troubě dojít dalších 15 minut.
    7. Šunkofleky podávejte se sladkokyselou okurkou.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.

    Uvařené těstoviny v cedníku.

    KROK 2: Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.

    Pekáč vysypaný strouhankou.

    KROK 3: Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.

    KROK 4: Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.

    Příprava šunkofleků.

    KROK 5: Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.

    Příprava šunkofleků.

    KROK 6: Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 16 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.

    Šunkofleky v pekáči.

    KROK 7: Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.

    ➜ Jak ohřát šunkofleky

    Zbyly vám v pekáčku šunkofleky? Paráda, máte skvělé jídlo na další den! Rozehřejte na pánvi trochu másla a šunkofleky na něm ohřejte. Budete je muset pomocí vidličky opatrně rozklofat, určitě však celistvost oželíte. Šunkofleky opečené na máslo totiž chutnají skvěle!

    Další možností, jak šunkofleky ohřát, je mikrovlnná trouba. Překryjte jídlo plastikovým sáčkem, aby při ohřívání nevyschlo.

    Zapečené šunkofleky v zeleném pekáčku.

    ➜ Šikovné tipy

    • Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
    • Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
    • Kromě okurky se k šunkoflekům dobře hodí nakládané cibulky, červená řepa nebo kapie.
    Porce šunkofleků podávaná na talíři s okurkou.

    ➜ Otázky a odpovědi

    Jaké uzené na šunkofleky?

    Nejlepší uzené maso na šunkofleky je mírně prorostlé, nikoliv zcela libové. Nejlépe se mi osvědčila vepřová uzená krkovice. Pokud máte vařená uzená žebra, oberte je a do receptu použijte – budete mít úspěch!

    Jak správně zapéct těstoviny?

    Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.

    Čím vylepšit šunkofleky

    Naše babičky do šunkofleků spotřebovaly, co jim doma zbylo. Vy přidejte třeba osmaženou cibulku, restované houby, nebo zelený hrášek. Místo uzeného dejte šunku, pokrájenou na kostičky. Povrch zapečených šunkofleků posypte strouhaným sýrem.

    Další chutné recepty:

    • Čočka na kyselo
    • Vepřové plátky na žampionech
    • Pomalu pečená krkovice
    Šunkofleky recept.

    Zapečené šunkofleky s uzeným

    Petra Kupská
    Domácí šunkofleky nemusí být nudné. Stačí přidat na kostičky nakrájené uzené maso, smetanu, vejce a trochu poctivé práce, chvíli zapéct v troubě a výborná večeře je na stole! Mám pro vás recept na tradiční šunkofleky, podle nějž se vám podaří uvařit ty nejlepší.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 35 minutes mins
    Čas celkem 55 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 415 kcal

    Suroviny 

    • 330 g fleky - nebo jiné těstoviny
    • 250 g uzené maso - např. krkovice
    • 2 stroužky česnek
    • 4 vejce
    • 200 ml mléko
    • 100 ml smetana
    • 2 lžičky sůl
    • ½ lžička mletý pepř
    • 1 lžíce petržel - nať

    Dále potřebujete:

    • 1 lžíce sádlo - na vymazání pekáče
    • 2 lžíce strouhanka - na vysypání pekáče

    Instrukce 

    • Dejte vařit fleky do vroucí, dobře osolené vody. Dejte pozor, abyste je nerozvařili; těstoviny by měly být měkké na skus. Slijte je a v cedníku propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var.
    • Mezitím vymažte pekáč sádlem a vysypte strouhankou.
    • Uzené maso nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a utřete. Posekejte petrželovou nať. Vejce smíchejte se smetanou a mlékem.
    • Ve větší míse smíchejte uvařené fleky s masem, česnekem a petrželí. Osolte a opepřete. Promíchejte.
    • Zalijte rozšlehanou vaječnou směsí a ještě jednou promíchejte.
    • Šunkofleky přendejte do připraveného pekáče a uhlaďte povrch. Vložte je do trouby předehřáté na 160 °C (dolní a horní ohřev, žádný horkovzduch!) a zapékejte po dobu 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte jídlo dojít dalších 15 minut.
    • Šunkofleky podávejte teplé jako hlavní chod, přidejte sladkokyselou okurku.

    Poznámky

    • Zhruba 6 porcí.
    • Rozměry pekáč cca 22x30 cm (spíše menší pekáček).
    • Pokud nemáte fleky, vezměte si k ruce jiný typ těstoviny. Bez problémů budou fungovat vrtulky nebo kolínka.
    • Smetanu použijte tučnou. Jídlo by s nízkotučnou variantou chutnalo suše, navíc odtučněné smetany se při tepelné úpravě rády zdrcnou.
    • JAK SPRÁVNÉ ZAPÉCT ŠUNKOFLEKY: Těstoviny zapékejte spíše při nižší teplotě, v troubě vyhřáté na 160 °C, zapnuté na dolní a horní ohřev. Nikdy nepoužívejte horkovzdušný oběh nebo gril. Příliš horký vzduch povrch těstovin vysuší a ty ztvrdnou. Tak se mi to několikrát podařilo, když jsem začínala vařit. Dobrý tip je nechat jídlo ve vypnuté troubě asi čtvrt hodinu dojít.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 415kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Těstovinové recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 562Sdílení

    Další recepty:

    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Bramborová lepenic posypaná nakrájenou natí z jarní cibulky, podávaná na talíři s upečenou klobáskou.
      Staročeská lepenice
    • Cmunda po kaplicku s uzeným masem a kysaným zelím.
      Jihočeská cmunda po kaplicku
    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jaroslav Plevka

      21 července, 2023 at 1:49 pm

      Dobrý den,v receptu máte chbu - pekáček vložte do předeehřáte trouby na 16 stupňů. Opravte si to.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        22 července, 2023 at 8:07 am

        Dobrý den, Jaroslave, děkuji za Vaše bystré oko, teplotu jsem upravila!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz