Nejlepší recept na plněné papriky s rajskou a kynutým knedlíkem? Máte ho mít! U nás je tohle výborné jídlo letní záležitostí, vzpomínky na prázdniny u moravské babičky, která měla po ruce vždy spoustu bílých paprik ze zahrádky.

Paprikové lusky jsou plněné náplní z mletého masa a vařené rýže, nechávají se péct v troubě v pekáčku vymazaném sádlem. Než se papriky upečou, připravte si jednoduchou, přitom skvělou rajskou omáčku, tak akorát to stihnete.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle vepřový guláš z kýty (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na klasické plněné papriky potřebujete:
- Paprikové lusky; světle žluté letní papriky, jsou to ty dlouhé rovné s tenkou stěnou, se sladkou dužinou, nikoliv pálivé
- Cibule
- Česnek; čerstvě utřené stroužky česneku přidají výbornou chuť
- Mleté vepřové a hovězí maso; na plnění paprik se používají oba typy masa, samotné hovězí by bylo příliš suché
- Vejce; podrží náplň do paprik pohromadě
- Sůl
- Mletý pepř
- Vařená rýže; působí jako „lepivá“ složka. Nezapomeňte rýži uvařit včas, do náplně se dává zásadně studená. Použijte jakoukoliv rýži; pokud však můžete, sáhněte po škrobnaté lepivé.
- Strouhanka; lépe spojí náplň, která bude hutnější
- Voda na podlití; případně vývar pro více chuti
- Sádlo nebo máslo; na vymazání pekáčku
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Připravte si v míse náplň důkladným promícháním masa, vajec, strouhanky, rýže a koření.
- Papriky omyjte, odřízněte stonek a vydlabejte semínka. Naplňte masovou náplní.
- Naplněné papriky vyskládejte na pekáček vymazaný sádlem. Podlijte vodou.
- Papriky pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 40 minut. Občas přelijte výpekem.
- Hotové papriky podávejte s rajskou omáčkou a knedlíkem.
➜ Podrobný popis s fotkami
KROK 1: Náplň do plněných paprik: Uvařte rýži a nechte ji zcela vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek utřete. Do větší mísy dejte oba typy mletého masa, vejce, strouhanku. Přidejte rýži, česnek, sůl a pepř. Rychle a důkladně vymíchejte masovou fáš.


KROK 2: Papriky omyjte, odřízněte vršek se stopkou a vyčistěte od semínek uvnitř lusků.

KROK 3: Připravenou fáší naplňte připravené paprikové lusky. Nejlépe to půjde lžičkou s dlouhou rukojetí. Náplň mírně upěchujte.

KROK 4: Pekáček vymažte lžící sádla a naskládejte do něj naplněné paprikové lusky. Podlijte hrnkem vody.

KROK 5: Papriky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) zhruba 40 minut. Za tu dobu jejich povrch lehce zezlátne. Papriky podlijte hrnkem vody nebo vývaru; během pečení papriky výpekem asi dvakrát polijte.

TIP: Mezitím, co se papriky pečou, připravte rajskou omáčku.
➜ Vhodná příloha
K plněným paprikám se nejlépe hodí klasický kynutý knedlík, případně dušená rýže.
Servírujte tak, že k okraji talíře naaranžujete přílohu, stranou nalijete rajskou omáčku, do které posadíte plněnou papriku.

➜ Šikovné tipy
- Pokud vám zbyla masová náplň a už nemáte papriky, udělejte z ní váleček a dejte ho péct k paprikám na pekáčku.
- Při přípravě plněných paprik jsem se inspirovala receptem od Romana Vaňka z jeho Velké kuchařky Čech a Moravy.
Další chutné recepty:

Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě
Suroviny
- 8 ks paprikový lusk - bílé nebo světle žluté letní papriky
- 1 cibule
- 2 stroužek česnek
- 150 g mleté vepřové
- 150 g mleté hovězí
- 3 vejce
- 2 lžička sůl
- ½ lžička pepř - černý mletý
- 1 hrnek uvařená rýže - studená
- 60 g strouhanka
- 250 ml voda - na podlití
- 1 lžíce sádlo - na vymazání pekáčku
Instrukce
- Náplň do plněných paprik: Uvařte rýži a nechte ji zcela vychladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek utřete. Do větší mísy dejte oba typy mletého masa, vejce, strouhanku. Přidejte rýži, česnek, sůl a pepř. Rychle a důkladně vymíchejte masovou fáš.
- Papriky omyjte, odřízněte vršek se stopkou a vyčistěte od semínek uvnitř lusků.
- Připravenou fáší naplňte připravené paprikové lusky. Nejlépe to půjde lžičkou s dlouhou rukojetí. Náplň mírně upěchujte.
- Pekáček vymažte lžící sádla a naskládejte do něj naplněné paprikové lusky. Podlijte hrnkem vody.
- Papriky pečte v troubě předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) zhruba 40 minut. Za tu dobu jejich povrch lehce zezlátne. Papriky podlijte hrnkem vody nebo vývaru; během pečení papriky výpekem asi dvakrát polijte.
- TIP: Mezitím, co se papriky pečou, připravte rajskou omáčku.
Poznámky
- Zhruba na 4-6 porcí.
- K plněným paprikám se nejlépe hodí klasický kynutý knedlík, případně dušená rýže.
- SERVÍROVÁNÍ: Servírujte tak, že k okraji talíře naaranžujete přílohu, stranou nalijete rajskou omáčku, do které posadíte plněnou papriku.
- Pokud vám zbyla masová náplň a už nemáte papriky, udělejte z ní váleček a dejte ho péct k paprikám na pekáčku.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu