• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Omáčky

Rychlá koprová omáčka s vejcem

Dne: 9. 9. 2021 · Upraveno: 9. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 9Sdílení

Tohle je podle mě ten nejlepší recept na luxusní koprovou omáčku, která chutná jako od babičky. Koprovku jsem dělala se smetanou, ovšem bez masa, pouze z vývaru. Je proto velmi rychlá a jednoduchá na přípravu. Pojďme si ji uvařit!

Koprová omáčka s vejcem, servírovaná s knedlíky.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Ingredience
? Podrobný postup s fotkami
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Rychlá koprová omáčka s vejcem

❔ O receptu

Koprová omáčka je připravená z jíšky, zalité hovězím vývarem. Základ se provaří, aby ztratil moučnou jíškovou chuť, zjemní smetanou a ochutí octem a troškou cukru. Nakonec stačí vhodit do omáčky hrst čerstvého posekaného kopru a můžeme servírovat.

Koprovka nejlépe chutná s kynutým houskovým knedlíkem a vařeným vejcem. Pokud se neobejdete bez masa, vyměňte vejce za plátek vařeného hovězího.

TIP: Zkuste také tuhle bramborovou omáčku ze Slovácka (chutná božsky!)

? Ingredience

Koprovka suroviny na vaření.

K přípravě domácí koprové omáčky potřebujeme:

  • Hovězí vývar; mám doma zamrazený domácí, případně kupte kvalitní bujónovou kostku, ideálně bez umělých dochucovadel
  • Kopr; nasekané jemné lístky, nikoliv stonky
  • Máslo; na jíšku
  • Hladká mouka; na jíšku
  • Cukr
  • Ocet; klasický kvasný, případně nějaký jemnější, zejména pokud koprovku připravujete pro děti
  • Smetana na šlehání; neboli šlehačka – to je ta, co má obsah tuku 30 % a výše
  • Sůl

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jako příloha se hodí: Houskové knedlíky a vařené vejce.


Stručný postup:

  1. V polévkovém hrnci připravte z másla a mouky světlou jíšku.
  2. V dávkách přilévejte vývar a průběžně šlehejte, aby se jíška rozpustila.
  3. Základ na omáčku vařte na mírném plameni po 20 minut.
  4. Odstavte z ohně a přidejte smetanu, sůl, cukr a ocet.
  5. Nakonec přisypte nasekaný kopr.
  6. Koprovou omáčku podávejte s knedlíky a vařeným vejcem.

? Podrobný postup s fotkami

KROK 1: V hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo, přisypte mouku a bedlivě míchejte do světlounce zlatavé barvy, nikoliv však hnědé. Jíška by měla jemně pěnit.

Příprava jíšky na koprovou omáčku.

KROK 2: Přilijte naběračku vývaru a promíchejte s jíškou na hustou kaši. Takto pokračujte ještě dvakrát, vždy pilně prošlehejte, a nakonec přilijte zbytek vývaru. Postupným přiléváním vývaru zabráníte tvorbě žmolků a cucků.

Základ na koprovou omáčku.

KROK 3: Přiveďte omáčku k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přiklopte poklicí a nechte probublávat 20 minut. Jíška tak ztratí moučnou chuť a omáčku hedvábně zahustí.

KROK 4: Mezitím, co se koprovka vaří, oberte jemné lístky opláchnutého kopru a nasekejte je najemno.

KROK 5: Stáhněte hrnec ze zdroje tepla a vypněte sporák, už ho nebudeme potřebovat. Přilijte smetanu a promíchejte. Osolte, ochuťte cukrem a octem a promíchejte.

Kopr v koprové omáčce.

KROK 6: Nechte asi 5 minut odstát a podávejte.

?️ Servírování

Koprovku podávejte teplou, přelitou přes plátky kynutých knedlíků. Přidejte vařené vejce, rozpůlené, a ozdobte ho snítkou čerstvého kopru.

Podávání koprové omáčky s knedlíkem a vejcem.

TIP: Místo knedlíků a vejce servírujte k omáčce vařené brambory a plátek vařeného hovězího masa.

? Šikovné tipy

  • Zbyde-li vám omáčka do druhého dne, s největší pravděpodobností zhoustne. Ohřejte ji pomalu tak, že k ní přidáte lžíci dvě vody a rozmícháte. Koprovka tak získá zpět svoji jemnou konzistenci.
  • V lednici vydrží koprovka až 3-4 dny, klidně ji můžete dát zamrazit.
  • Kopr v omáčce nevařte, zešedl by a ztratil svoji svěží zelenou barvu.

Další tradiční české recepty:

  • Gulášová polévka
  • Karbanátky
  • Bramborové knedlíky
  • Rajská omáčka
Koprová omáčka recept

Rychlá koprová omáčka s vejcem

Petra Kupská
Tohle je podle mě ten nejlepší recept na luxusní koprovou omáčku se smetanou, která chutná jako od babičky. Koprovku jsem připravila bez masa, pouze z vývaru, je proto rychlá a jednoduchá. Pojďme si ji uvařit!
3 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 35 mins
Chod Omáčka
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 345 kcal

Suroviny 

  • 750 ml hovězí vývar - domácí nebo z kostky
  • 3 lžíce kopr - čerstvý, nasekané lístky
  • 50 g máslo - na jíšku
  • 3 lžíce hladká mouka - na jíšku
  • 180 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
  • 3 lžíce cukr
  • 2 lžíce ocet - běžný kvasný lihový
  • 1 lžička sůl

Instrukce 

  • V hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo, přisypte mouku a bedlivě míchejte do světlounce zlatavé barvy, nikoliv však hnědé. Jíška by měla jemně pěnit.
  • Přilijte naběračku vývaru a promíchejte s jíškou na hustou kaši. Takto pokračujte ještě dvakrát, vždy pilně prošlehejte, a nakonec přilijte zbytek vývaru. Postupným přiléváním vývaru zabráníte tvorbě žmolků a cucků.
  • Přiveďte omáčku k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přiklopte poklicí a nechte probublávat 20 minut. Jíška tak ztratí moučnou chuť a omáčku hedvábně zahustí.
  • Mezitím, co se koprovka vaří, oberte jemné lístky opláchnutého kopru a nasekejte je najemno.
  • Stáhněte hrnec ze zdroje tepla a vypněte sporák, už ho nebudeme potřebovat. Přilijte smetanu a promíchejte. Osolte, ochuťte cukrem a octem a promíchejte.
  • Nechte asi 5 minut odpočinout a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Koprovku podávejte teplou, přelitou přes plátky kynutých knedlíků. Přidejte vařené vejce, rozpůlené, a ozdobte ho snítkou čerstvého kopru.
  • Zbyde-li vám omáčka do druhého dne, s největší pravděpodobností zhoustne. Ohřejte ji pomalu tak, že k ní přidáte lžíci dvě vody a rozmícháte. Koprovka tak získá zpět svoji jemnou konzistenci.
  • V lednici vydrží koprovka až 3-4 dny, klidně ji můžete dát zamrazit.
  • Kopr v omáčce nevařte, zešedl by a ztratil svoji svěží zelenou barvu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 345kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s koprem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 9Sdílení

Další recepty:

  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Rychlá rajská omáčka z protlaku
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Comments

  1. Anna

    04 listopadu, 2022 at 2:55 pm

    vynikající, jednoduchá příprava a chutná

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      05 listopadu, 2022 at 6:47 pm

      Děkuji, Aničko, za hezký komentář!

      Odpovědět
  2. Jiří

    07 května, 2022 at 11:49 am

    3 stars
    Poměr Ocet a cukr je nevyvážený cukru bylo poměrně víc než bylo potřeba a soli bych dal taky trochu méně. Ale jinak konzistence bylo příjemná na chuť.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      10 května, 2022 at 6:12 pm

      Děkuji, Jiří, za komentář. Chuť je záležitostí osobních preferencí, u nás máme rádi omáčku ostřejší. Vařím hodně podle receptů Romana Vaňka, jídla podle bych označila za taková, která mají říz 🙂 Ať se daří, Petra

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT