Tohle je podle mě ten nejlepší recept na luxusní koprovou omáčku, která chutná jako od babičky. Koprovku jsem dělala se smetanou, ovšem bez masa, pouze z vývaru. Je proto velmi rychlá a jednoduchá na přípravu. Pojďme si ji uvařit!

❔ O receptu
Koprová omáčka je připravená z jíšky, zalité hovězím vývarem. Základ se provaří, aby ztratil moučnou jíškovou chuť, zjemní smetanou a ochutí octem a troškou cukru. Nakonec stačí vhodit do omáčky hrst čerstvého posekaného kopru a můžeme servírovat.
Koprovka nejlépe chutná s kynutým houskovým knedlíkem a vařeným vejcem. Pokud se neobejdete bez masa, vyměňte vejce za plátek vařeného hovězího.
TIP: Zkuste také tuhle bramborovou omáčku ze Slovácka (chutná božsky!)
? Ingredience

K přípravě domácí koprové omáčky potřebujeme:
- Hovězí vývar; mám doma zamrazený domácí, případně kupte kvalitní bujónovou kostku, ideálně bez umělých dochucovadel
- Kopr; nasekané jemné lístky, nikoliv stonky
- Máslo; na jíšku
- Hladká mouka; na jíšku
- Cukr
- Ocet; klasický kvasný, případně nějaký jemnější, zejména pokud koprovku připravujete pro děti
- Smetana na šlehání; neboli šlehačka – to je ta, co má obsah tuku 30 % a výše
- Sůl
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jako příloha se hodí: Houskové knedlíky a vařené vejce.
Stručný postup:
- V polévkovém hrnci připravte z másla a mouky světlou jíšku.
- V dávkách přilévejte vývar a průběžně šlehejte, aby se jíška rozpustila.
- Základ na omáčku vařte na mírném plameni po 20 minut.
- Odstavte z ohně a přidejte smetanu, sůl, cukr a ocet.
- Nakonec přisypte nasekaný kopr.
- Koprovou omáčku podávejte s knedlíky a vařeným vejcem.
? Podrobný postup s fotkami
KROK 1: V hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo, přisypte mouku a bedlivě míchejte do světlounce zlatavé barvy, nikoliv však hnědé. Jíška by měla jemně pěnit.

KROK 2: Přilijte naběračku vývaru a promíchejte s jíškou na hustou kaši. Takto pokračujte ještě dvakrát, vždy pilně prošlehejte, a nakonec přilijte zbytek vývaru. Postupným přiléváním vývaru zabráníte tvorbě žmolků a cucků.

KROK 3: Přiveďte omáčku k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přiklopte poklicí a nechte probublávat 20 minut. Jíška tak ztratí moučnou chuť a omáčku hedvábně zahustí.
KROK 4: Mezitím, co se koprovka vaří, oberte jemné lístky opláchnutého kopru a nasekejte je najemno.
KROK 5: Stáhněte hrnec ze zdroje tepla a vypněte sporák, už ho nebudeme potřebovat. Přilijte smetanu a promíchejte. Osolte, ochuťte cukrem a octem a promíchejte.

KROK 6: Nechte asi 5 minut odstát a podávejte.
?️ Servírování
Koprovku podávejte teplou, přelitou přes plátky kynutých knedlíků. Přidejte vařené vejce, rozpůlené, a ozdobte ho snítkou čerstvého kopru.

TIP: Místo knedlíků a vejce servírujte k omáčce vařené brambory a plátek vařeného hovězího masa.
? Šikovné tipy
- Zbyde-li vám omáčka do druhého dne, s největší pravděpodobností zhoustne. Ohřejte ji pomalu tak, že k ní přidáte lžíci dvě vody a rozmícháte. Koprovka tak získá zpět svoji jemnou konzistenci.
- V lednici vydrží koprovka až 3-4 dny, klidně ji můžete dát zamrazit.
- Kopr v omáčce nevařte, zešedl by a ztratil svoji svěží zelenou barvu.
Další tradiční české recepty:

Rychlá koprová omáčka s vejcem
Suroviny
- 750 ml hovězí vývar - domácí nebo z kostky
- 3 lžíce kopr - čerstvý, nasekané lístky
- 50 g máslo - na jíšku
- 3 lžíce hladká mouka - na jíšku
- 180 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
- 3 lžíce cukr
- 2 lžíce ocet - běžný kvasný lihový
- 1 lžička sůl
Instrukce
- V hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo, přisypte mouku a bedlivě míchejte do světlounce zlatavé barvy, nikoliv však hnědé. Jíška by měla jemně pěnit.
- Přilijte naběračku vývaru a promíchejte s jíškou na hustou kaši. Takto pokračujte ještě dvakrát, vždy pilně prošlehejte, a nakonec přilijte zbytek vývaru. Postupným přiléváním vývaru zabráníte tvorbě žmolků a cucků.
- Přiveďte omáčku k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přiklopte poklicí a nechte probublávat 20 minut. Jíška tak ztratí moučnou chuť a omáčku hedvábně zahustí.
- Mezitím, co se koprovka vaří, oberte jemné lístky opláchnutého kopru a nasekejte je najemno.
- Stáhněte hrnec ze zdroje tepla a vypněte sporák, už ho nebudeme potřebovat. Přilijte smetanu a promíchejte. Osolte, ochuťte cukrem a octem a promíchejte.
- Nechte asi 5 minut odpočinout a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Koprovku podávejte teplou, přelitou přes plátky kynutých knedlíků. Přidejte vařené vejce, rozpůlené, a ozdobte ho snítkou čerstvého kopru.
- Zbyde-li vám omáčka do druhého dne, s největší pravděpodobností zhoustne. Ohřejte ji pomalu tak, že k ní přidáte lžíci dvě vody a rozmícháte. Koprovka tak získá zpět svoji jemnou konzistenci.
- V lednici vydrží koprovka až 3-4 dny, klidně ji můžete dát zamrazit.
- Kopr v omáčce nevařte, zešedl by a ztratil svoji svěží zelenou barvu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Anna
vynikající, jednoduchá příprava a chutná
Petra Kupská
Děkuji, Aničko, za hezký komentář!
Jiří
Poměr Ocet a cukr je nevyvážený cukru bylo poměrně víc než bylo potřeba a soli bych dal taky trochu méně. Ale jinak konzistence bylo příjemná na chuť.
Petra Kupská
Děkuji, Jiří, za komentář. Chuť je záležitostí osobních preferencí, u nás máme rádi omáčku ostřejší. Vařím hodně podle receptů Romana Vaňka, jídla podle bych označila za taková, která mají říz 🙂 Ať se daří, Petra