• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Z hovězího masa

    Svíčková na smetaně

    Dne: 13. 10. 2021 · Aktualizováno: 9. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 14Sdílení

    Svíčková patří bezesporu mezi tradiční česká jídla. Aby ne, jen těžko byste hledali podobnou omáčku v jiné národní kuchyni! Mám tu pro vás recept na jednoduchou, přesto luxusní svíčkovou na smetaně, ze které nemusí mít strach ani začínající kuchařinka.

    Svíčková na smetaně s knedlíkem.
    Obsah skrýt
    ➜ Jaké maso na svíčkovou
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Svíčková na smetaně

    Svíčková na smetaně je omáčka připravená z kořenové zeleniny, zjemněná smetanou. Patří k ní plátky hovězího masa, protknuté špalíčky slaniny. Svíčková se nejčastěji podává s kynutým houskovým knedlíkem.

    Kdo má chuť, ozdobí ji na talíři terčíkem ze šlehačky, brusinek a plátku citronu.

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi omáčky, zkuste také tuhle koprovku (chutná fantasticky!)

    ➜ Jaké maso na svíčkovou

    Na svíčkovou se nejlépe hodí hovězí kulatá plec, přezdívaná falešná svíčková. Další možností je loupaná plec. Oba typy hovězího obsahují kolagen, svíčková pečeně tak bude krásně šťavnatá.

    Pravá svíčková, neboli hovězí svíce, je velmi křehké maso, které se lépe hodí na minutkové přípravy než pomalé dušení.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na svíčkovou omáčku.

    Na svíčkovou omáčku potřebujete:

    • Hovězí maso v celku; ideální je loupaná nebo kulatá plec, tzv. falešná svíčková
    • Slanina; na protknutí hovězího masa
    • Zelenina: kořen petržele, mrkev, celer (bulva), cibule
    • Jablko; pro jemnější chuť
    • Sádlo; na prudké osmažení hovězího masa
    • Máslo; na restování zeleniny
    • Cukr; krupicový
    • Ocet; klasický kvasný nebo méně intenzivní vinný ocet
    • Smetana; s obsahem tuku 30 % a více
    • Citronová šťáva; pro finální dochucení
    • Jíška: máslo + hladká mouka
    • Koření: bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
    • Pepř a sůl

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Podrobný postup

    Svíčkovou podle tohoto receptu není nutné předem marinovat. Správnou chuť získá důkladnou přípravou základu, tedy restováním a ochucením zeleniny.

    NEŽ ZAČNETE VAŘIT: Očistěte a nakrájejte na kolečka nebo na kostičky zeleninu – petržel, mrkev, celer a cibuli. Podobně připravte jablko.

    Příprava zeleniny na svíčkovou.

    KROK 1: Hovězí v celku protkněte slaninou. Slaninu dejte asi na půl hodiny do mrazáku; zpevní, a bude se s ní lépe pracovat. Slaninu nakrájejte na tenké, delší hranolky. Do masa tenkým ostrým nožem nařízněte otvory, rozšiřte je prstem. Do otvorů vmáčkněte slaninu.

    KROK 2: Maso svažte provázkem pro lepší tvar. Jak maso jednoduše svázat ukazuje Roman Paulus v tomto videu.

    Maso ze všech stran osolte a opepřete.

    Maso na svíčkovou.

    KROK 3: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě sádlo a připravené hovězí na něm ze všech stran zprudka opečte do zlatova. Vyjměte maso a dejte ho stranou.

    KROK 4: Stáhněte teplotu v hrnci na střední úroveň. K výpeku přidejte máslo a jakmile se rozpustí, přihoďte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina nezíská zlatavý nádech. Míchejte.

    KROK 5: Přidejte pokrájené jablko a cibuli, restujte další 3-4 minuty. Nezapomeňte míchat.

    KROK 6: Mírně zvyšte teplotu, přisypte cukr a nechte jej za stálého míchání rozpustit.

    Příprava svíčkové.

    KROK 7: Vlijte k základu ocet, zamíchejte a nechte ho vypařit, dokud na dně hrnce nezůstane jen zelenina a tuk. Pozor, ocet bude poměrně intenzivně čpět. Přidejte lžičku soli a zamíchejte.

    KROK 8: Vraťte k připravené zelenině maso a zalijte jej vodou tak, aby bylo téměř ponořené. Přidejte další lžičku soli, bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Koření ideálně svažte do plátýnka nebo vložte do sítka na čaj, abyste ho mohli po uvaření jednoduše vyndat.

    Přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a nechte omáčku probublávat zhruba 2,5 hodiny, než maso změkne.

    Příprava svíčkové omáčky.

    KROK 9: Odstraňte koření, vyjměte maso a uchovejte ho na teplém místě.

    KROK 10: Připravte si jíšku: Na pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo, vsypte k němu mouku, promíchejte. Restujte asi 1-2 minuty, dokud nezískáte světlou jíšku.

    Příprava jíšky na svíčkovou.

    KROK 11: Zavařte jíšku přes sítko do omáčky, rozmíchejte. Poté mírně vařte asi 20 minut. Nakonec přilijte smetanu a stáhněte hrnec z plotny.

    Příprava svíčkové na smetaně.
    Příprava svíčkové.

    KROK 12: Svíčkovou prošlehejte ručním elektrickým mixérem a poté propasírujte přes síto do čistého hrnce. Omáčka tak bude jemná a hebká.

    Mixování a pasírování svíčkové.

    KROK 13: Dochuťte citronovou šťávou a solí podle vaší chuti.

    ➜ Servírování

    Tradiční přílohou ke svíčkové na smetaně je knedlík, houskový nebo karlovarský, případně kombinace obou typů knedlíků.

    Po obvodu talíře nejprve vyskládejte plátky knedlíků, počítá se zhruba se 4-6 na jednu porci.

    Z hovězího odstraňte provázek a nakrájejte ho na plátky silné asi 1-1,5 cm. Přidejte maso ke knedlíkům. Přelijte svíčkovou tak, aby část masa zůstala nezakrytá, mírně můžete omáčku přelít přes knedlíky.

    Svíčková na smetaně.

    Kdo má rád, ozdobí nakonec svíčkovou na talíři kopečkem vyšlehané smetany, kolečkem čerstvého citronu a lžičkou brusinkového kompotu.

    ➜ Šikovné tipy

    • Nejlepší maso na svíčkovou je lehce prorostlé hovězí maso, pravá hovězí svíčková není na tuto omáčku ideální. Sama s úspěchem používám loupanou hovězí plec, případně kližku. Chybu neuděláte kulatou plecí, které se přezdívá falešná svíčková.
    • Koření na svíčkovou svažte do plátýnka, nebo jej vložte do uzavíratelného sítka na čaj. Lépe se vám bude ze svíčkové vyndávat, nebude muset kuličky koření lovit po jedné.
    • Doba vaření svíčkové záleží na velikosti masa. Zhruba 1 kg hovězího vařím asi 2,5 hodiny, než je měkké. Nepoužívám tlakový hrnec (papiňák), svíčkovou připravuji v litinovém hrnci s poklicí. Svíčkovou v litinovém hrnci v pohodě připravíte v troubě, když budete potřebovat místo na sporáku.

    Svíčková omáčka je slavnostní jídlo, které se podává při rodinných sešlostech. Velmi často se tvoří hlavní chod na svatebním menu.

    Další chutné recepty:

    • Hovězí kostky na česneku
    • Rostbíf – pečený v troubě
    • Hovězí guláš
    • Rajská omáčka
    Svíčková na smetaně recept.

    Svíčková na smetaně

    Petra Kupská
    Svíčková patří k pokrmům, které se udávají za příklad tradičního českého jídla. Aby ne, jen těžko byste hledali podobnou omáčku v jiné národní kuchyni! Mám pro vás dnes recept na jednoduchou svíčkovou na smetaně, ze které nemusí mít strach ani začínající hospodyňka.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 mins
    Vaření / Pečení 2 hrs 30 mins
    Čas celkem 3 hrs
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4

    Suroviny 

    Hovězí na svíčkovou:

    • 1 kg hovězí loupaná plec - nebo kulatá plec, příp. kližka
    • 50 g slanina
    • 2 lžíce vepřové sádlo
    • ¼ lžička mletý pepř
    • 1 lžička sůl
    • voda - dle potřeby

    Zelenína:

    • 2 ks mrkev - střední
    • 1 ks petržel kořen
    • 100 g celer bulva
    • 2 ks cibule
    • 1 ks jablko - střední
    • 50 g máslo
    • 90 g krupicový cukr
    • 50 ml ocet - kvasný nebo vinný

    Koření:

    • 4 ks bobkový list
    • 8 kuliček nové koření
    • 10 kuliček černý pepř - celý

    Jíška:

    • 3 lžíce hladká mouka
    • 3 lžíce máslo

    K dokončení:

    • 240 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
    • ½ ks citron
    • sůl

    Instrukce 

    • NEŽ ZAČNETE VAŘIT: Očistěte a nakrájejte na kolečka nebo na kostičky zeleninu – petržel, mrkev, celer a cibuli. Podobně připravte jablko.
    • Hovězí v celku protkněte slaninou. Slaninu dejte asi na půl hodiny do mrazáku; zpevní, a bude se s ní lépe pracovat. Slaninu nakrájejte na tenké, delší hranolky. Do masa tenkým ostrým nožem nařízněte otvory, rozšiřte je prstem. Do otvorů vmáčkněte slaninu.
    • Maso svažte provázkem pro lepší tvar. Jak maso jednoduše svázat ukazuje Roman Paulus na tomto videu. Maso ze všech stran osolte a opepřete.
    • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě sádlo a připravené hovězí na něm ze všech stran zprudka opečte do zlatova. Vyjměte maso stranou.
    • Stáhněte teplotu na střední úroveň. K výpeku přidejte máslo a jakmile se rozpustí, přihoďte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina nezíská zlatavý nádech. Míchejte.
    • Přidejte pokrájené jablko a cibuli, restujte další asi 3-4 minuty. Nezapomeňte míchat.
    • Mírně zvyšte teplotu, přisypte cukr a nechte jej za stálého míchání rozpustit.
    • Vlijte k základu ocet, zamíchejte a nechte jej vypařit, dokud na dne hrnce nezůstane jen zelenina a tuk. Pozor, ocet bude poměrně intenzivně čpět. Přidejte lžičku soli a zamíchejte.
    • Vraťte k připravené zelenině maso a zalijte jej vodou tak, aby bylo téměř ponořené. Přidejte další lžičku soli, bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Koření ideálně svažte do plátýnka nebo vložte do sítka na čaj, abyste je mohli po uvaření jednoduše vyndat.
    • Přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a nechte omáčku probublávat zhruba 2,5 hodiny, než maso změkne.
    • Odstraňte koření, vyjměte maso a uchovejte ho na teplém místě.
    • Připravte si jíšku: Na pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo, vsypte k němu mouku, promíchejte. Restujte asi 1-2 minuty, dokud nezískáte světlou jíšku.
    • Zavařte jíšku přes sítko do omáčky, rozmíchejte. Poté mírně vařte asi 20 minut. Nakonec přilijte smetanu a stáhněte hrnec z plotny.
    • Svíčkovou prošlehejte ručním elektrickým mixérem a poté propasírujte přes síto do čistého hrnce. Omáčka tak bude jemná a hebká.
    • Dochuťte citronovou šťávou a solí podle vaší chuti.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Ke svíčkové se nejlépe hodí houskový nebo karlovarský knedlík, případně kombinace obojího. Plátky vyrovnejte po obvodu talíře, přidejte nakrojené hovězí maso a přelijte omáčkou.
    • Nejlepší maso na svíčkovou je lehce prorostlé hovězí maso, pravá hovězí svíčková není na tuto omáčku ideální. Sama s úspěchem používám loupanou hovězí plec, případně kližku. Chybu neuděláte kulatou plecí, které se přezdívá falešná svíčková.
    • Koření na svíčkovou svažte do plátýnka, nebo jej vložte do uzavíratelného sítka na čaj. Lépe se vám bude ze svíčkové vyndávat, nebude muset kuličky koření lovit po jednom.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s hovězím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 14Sdílení

    Další recepty:

    • Paprikový lusk servírovaný s knedlíkem a rajskou omáčkou.
      Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě
    • Rostbíf plátky recept.
      Recept na pečený rostbíf
    • Hovězí na česneku recept.
      Dušené hovězí kostky na česneku
    • Gulášová polévka recept.
      Babiččina gulášová polévka

    Reader Interactions

    Comments

    1. Andule

      13 října, 2021 at 6:52 pm

      5 stars
      Hodně obsáhlý recept. Já si šetřím čas a dělám svíčkovou z halali, chutná skvěle. Taky mi přijde divné, že by někdo dělal omáčku z pravé panenské svíčkové. Její cena je závratná, když už, tak se tohle maso hodí na minutkový hovězí steak, ale ne na pomalé dušení!

      Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT