• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Omáčky

Rychlá rajská omáčka z protlaku

Dne: 9. 6. 2022 · Upraveno: 21. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 36Sdílení

Nejlepší rajská, jako od babičky! Přesně taková omáčka se vám podaří, když ji připravíte podle tohoto jednoduchého receptu. Dělám ji z protlaku, aby měla krásnou červenou barvu, a zahušťuji jíškou pro sametový vzhled a jemnou chuť.

Rajská omáčka podávaná na talíři s plněným paprikovým luskem a kynutým knedlíkem.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem
Obsah skrýt
➜ Cibulová jíška
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Co k rajské omáčce
➜ Nejlepší přílohy
➜ Zahuštění rajské omáčky
➜ Jak rajskou správně ochutit
➜ Šikovné tipy
Rychlá rajská omáčka z protlaku

Inspiraci na recept jsem našla u Romana Vaňka. Omáčka je chuťově poměrně výrazná, rozhodně ne mdlá. Přijde do ní docela dost cukru a octa, ale kdo má rád poctivou chuť pravých hospodských omáček, tomu bude opravdu chutnat!

MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle skvělou koprovku s vejcem (je rychlá a chutná fantasticky!)

➜ Cibulová jíška

Na začátek upozorňuji, že omáčka se dělá z cibulové jíšky. Ta obnáší osmažení cibulky na sádle, zaprášení moukou a následné naředění masovým vývarem.

V tomhle kroku je potřeba vývar přilévat pomalu a bedlivě šlehat, aby se rozpustily žmolky. I když v omáčce nějaké zůstanou, zbavíte se jich později, až budete omáčku pasírovat přes síto.

Díky cibulové jíšce připravené hned na začátku získá omáčka nejvíc chuti, kterou později nebudete muset dohánět různými ochucovadly.

➜ Suroviny

Suroviny na rajskou omáčku včetně popisku.

Na skvělou domácí rajskou potřebujete:

  • Rajský protlak; pro krásnou červenou barvu. Nepoužívejte kečup ani pasírovaná rajčata. Rajský protlak jsou v podstatě zahuštěná, koncentrovaná rajčata bez slupek a semínek.
  • Cibule
  • Sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
  • Hladká mouka; na jíšku, tedy k zahuštění omáčky
  • Sůl
  • Cukr
  • Ocet; klasický kvasný ocet s koncentrací kyseliny octové 8 %
  • Koření: bobkový list, kuličky nového koření a pepře
  • Vývar; hovězí domácí, nebo kvalitní z kostky

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jak udělat rajskou omáčku:

  1. Cibuli nakrájenou na drobno zpěňte na rozpuštěném sádle.
  2. Přidejte rajský protlak a minutu míchejte.
  3. Zaprašte cibulí a ještě krátce orestujte.
  4. Postupně přilévejte vývar a šlehejte, aby v omáčce bylo co nejméně hrudek.
  5. Ochuťte solí, octem a kořením.
  6. Stáhněte teplotu, přiklopte a vařte 25 minut. Občas zamíchejte.
  7. Rajskou omáčku propasírujte přes síto a podávejte.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli v něm orestujte. Snižte teplotu a přidejte rajčatový protlak. Minutu míchejte.

Příprava rajské omáčky.

KROK 2: Cibulová jíška: Zaprašte základ omáčky moukou a asi půl minuty restujte, stále míchejte. Vytvoří se vám hustá hmota, kterou budete muset v následujícím kroku rozšlehat ve vývaru.

Cibulová jíška v rajské omáčce.

KROK 3: Stáhněte hrnec napůl z plotýnky a postupně přilévejte vlažný vývar, metličkou šlehejte. Zpočátku to půjde hůř, čím víc vývaru přilijete, tím bude práce snazší. Snažte se, abyste se zbavili co nejvíce hrudek v omáčce. Pokud nějaké zbydou, později se jich zbavíte při pasírování omáčky přes síto.

KROK 4: Omáčku ochuťte solí a cukrem. Přilijte ocet a vložte do ní koření, tedy bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vraťte na plotýnku, přiveďte k varu, vzápětí teplotu snižte na minimum, hrnec přiklopte poklicí a nechte mírně pobublávat asi 20-25 minut. Čas od času promíchejte; mouka má tu tendenci usazovat se na dně hrnce a připalovat se.

Ochucování rajské omáčky solí, cukrem, octem a kořením.

KROK 5: Hotovou omáčku propasírujte přes síto. V něm zůstane zachycená vyvařená cibule a koření, ty odstraňte.

Pasírování rajské omáčky skrz síto.

KROK 6: Omáčku případně dochuťte solí; její množství záleží na tom, jak slaný je vývar, který jste použili. A pak už jen servírujte a nechte si chutnat 🙂

Tip od Romana Vaňka: V tuto chvíli přidejte do propasírované rajské lžíci studeného másla. To omáčku „naleští“ a ještě více zjemní.

Hotová rajská omáčka.

➜ Co k rajské omáčce

Nejčastěji se rajská omáčka podává s plátkem vařeného hovězího masa. Další oblíbenou variantou je rajská s masovými koulemi, přičemž kuličky se dělají z mletého, proto jsou rychle hotové. Skvělou volbu tvoří plněné papriky, ke kterým je rajská naprosto luxusní záležitostí.

➜ Nejlepší přílohy

K rajské omáčce se nejlépe hodí nadýchaný kynutý knedlík. Rychlou a oblíbenou variantou jsou uvařené těstoviny, případně dušená rýže, nebo vařené brambory.

Rajská omáčka s hovězím a knedlíkem.

Recept na českou rajskou omáčku sklízí velký úspěch také na mém anglicky psaném webu Cooklikeczechs.com!

➜ Zahuštění rajské omáčky

Rajská omáčka se zahušťuje klasickou jíškou, připravenou z másla, nebo jiného tuku a mouky. Jíšku připravte buď zvlášť a do omáčky ji přidejte následně, nebo zkuste cibulovou jíšku, která dá sice víc práce při rozkvedlávání, ale zase přípravu rajské urychlí. Nezapomeňte, že po přidání jíšky je potřeba omáčku nechat alespoň 20 minut vařit.

➜ Jak rajskou správně ochutit

Do rajské omáčky se dává nejrůznější koření, které vylepší její chuť. Základ k ochucení tvoří sůl, cukr a ocet, případně citronová šťáva, díky nimž je omáčka příjemně navinulá, sladkokyselá.

Při vaření omáčky nezapomeňte na kuličky nového koření, pepře a bobkový list. Méně obvyklá bývá mletá skořice nebo nastrouhaný perník, které dodají rajské lehce exotický chuťový podtón.

Rajská omáčka s knedlíkem a plněným paprikovým luskem.

➜ Šikovné tipy

  • Rajská omáčka se po přidání jíšky vaří 20-25 minut. Tolik stačí, aby jíška ztratila svou moučnou chuť, omáčku zahustila a zároveň zjemnila. V tomto čase také předá omáčce to nejlepší koření a cibulka, které se v ní vaří.
  • Ocet použijte ten nejběžnější, s kyselostí 8 %, třeba Bzenecký lihový ocet. Pokud použijete slabší ocet nebo nějakou alternativu, nebude mít omáčka správný říz a kyselost budete muset dohánět.
  • Na druhý den rajská zhoustne. Při ohřívání přilijte lžíci nebo dvě vody a omáčku rozmíchejte.

Další chutné recepty:

  • Svíčková omáčka na smetaně
  • Bramborová omáčka ze Slovácka
  • Rajčatový salát s octem a cibulí
  • Fazolky na smetaně
Rajská omáčka

Rychlá rajská omáčka z protlaku

Petra Kupská
Nejlepší rajská, jako od babičky! Přesně taková omáčka se vám podaří, když ji připravíte podle tohoto jednoduchého receptu. Dělám ji z protlaku, aby měla krásnou červenou barvu, a zahušťuji jíškou pro sametovou konzistenci a jemnou chuť.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 25 mins
Čas celkem 35 mins
Chod Omáčka
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 1 lžíce sádlo - nebo rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový
  • 2 cibule
  • 230 g rajský protlak
  • 80 g hladká mouka
  • 1,2 l masový vývar - hovězí, případně kuřecí
  • 1 lžička sůl
  • 140 g krupicový cukr
  • 5 lžíce ocet - obsah kyseliny octové 8 %
  • ½ lžička nové koření
  • ½ lžička černý pepř - celé kuličky
  • 2 bobkový list

Instrukce 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli v něm orestujte. Snižte teplotu a přidejte rajčatový protlak a minutu míchejte.
  • Cibulová jíška: Zaprašte základ omáčky moukou a asi půl minuty restujte, stále míchejte. Vytvoří se vám hustá hmota, kterou budete muset v následujícím kroku rozšlehat ve vývaru.
  • Stáhněte hrnec napůl z plotýnky a postupně přilévejte vlažný vývar, metličkou šlehejte. Zpočátku to půjde hůř, čím víc vývaru přilijete, tím bude práce snazší. Snažte se, abyste se zbavili co nejvíce hrudek v omáčce. Pokud nějaké zbydou, později se jich zbavíte, až budete omáčku pasírovat přes síto.
  • Omáčku ochuťte solí a cukrem. Přilijte ocet a vložte do ní koření, tedy bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vraťte na plotnýnku, přiveďte k varu, vzápětí teplotu snižte na minimum, hrnec přiklopte poklicí a nechte rajskou mírně pobublávat asi 20-25 minut. Čas od času promíchejte; mouka má tu tendenci usazovat se na dně hrnce a připalovat se.
  • Hotovou omáčku propasírujte přes síto. V něm zůstane zachycená vyvařená cibule a koření, ty odstraňte.
  • Omáčku případně dochuťte solí; její množství záleží na tom, jak slaný je vývar, který jste použili. A pak už jen servírujte a nechte si chutnat!

Poznámky

  • Vystačí zhruba na 6 porcí.
  • K přípravě jsem použila litinový hrnec s poklicí o pr. 28 cm.
  • S čím se rajská hodí: plátek vařeného hovězího masa, plněné paprikové lusky, sekaná, masové koule
  • Vhodná příloha: kynutý houskový knedlík, vařené těstoviny nebo brambory, dušená rýže
  • Tip od Romana Vaňka: Do čerstvě propasírované rajské přidejte lžíci studeného másla. To omáčku „naleští“ a ještě více zjemní.
  • Na druhý den rajská zhoustne. Při ohřívání přilijte lžíci nebo dvě vody a omáčku rozmíchejte.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s rajčaty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 36Sdílení

Další recepty:

  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Rajčatová omáčka marinara
  • Svíčková na smetaně

Reader Interactions

Comments

  1. Martina

    11 srpna, 2022 at 10:21 pm

    Rajská nemá chybu, je opravdu rychlá, a děti i přítel měly boule za ušima ?

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      13 srpna, 2022 at 10:03 am

      Díky moc 🙂 Teď jsem rajskou dělala s masovými kuličkami, taky moc dobré!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT