Nejlepší rajská, jako od babičky! Přesně taková omáčka se vám podaří, když ji připravíte podle tohoto jednoduchého receptu. Dělám ji z protlaku, aby měla krásnou červenou barvu, a zahušťuji jíškou pro sametový vzhled a jemnou chuť.

Inspiraci na recept jsem našla u Romana Vaňka. Omáčka je chuťově poměrně výrazná, rozhodně ne mdlá. Přijde do ní docela dost cukru a octa, ale kdo má rád poctivou chuť pravých hospodských omáček, tomu bude opravdu chutnat!
MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle skvělou koprovku s vejcem (je rychlá a chutná fantasticky!)
➜ Cibulová jíška
Na začátek upozorňuji, že omáčka se dělá z cibulové jíšky. Ta obnáší osmažení cibulky na sádle, zaprášení moukou a následné naředění masovým vývarem.
V tomhle kroku je potřeba vývar přilévat pomalu a bedlivě šlehat, aby se rozpustily žmolky. I když v omáčce nějaké zůstanou, zbavíte se jich později, až budete omáčku pasírovat přes síto.
Díky cibulové jíšce připravené hned na začátku získá omáčka nejvíc chuti, kterou později nebudete muset dohánět různými ochucovadly.
➜ Suroviny

Na skvělou domácí rajskou potřebujete:
- Rajský protlak; pro krásnou červenou barvu. Nepoužívejte kečup ani pasírovaná rajčata. Rajský protlak jsou v podstatě zahuštěná, koncentrovaná rajčata bez slupek a semínek.
- Cibule
- Sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
- Hladká mouka; na jíšku, tedy k zahuštění omáčky
- Sůl
- Cukr
- Ocet; klasický kvasný ocet s koncentrací kyseliny octové 8 %
- Koření: bobkový list, kuličky nového koření a pepře
- Vývar; hovězí domácí, nebo kvalitní z kostky
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jak udělat rajskou omáčku:
- Cibuli nakrájenou na drobno zpěňte na rozpuštěném sádle.
- Přidejte rajský protlak a minutu míchejte.
- Zaprašte cibulí a ještě krátce orestujte.
- Postupně přilévejte vývar a šlehejte, aby v omáčce bylo co nejméně hrudek.
- Ochuťte solí, octem a kořením.
- Stáhněte teplotu, přiklopte a vařte 25 minut. Občas zamíchejte.
- Rajskou omáčku propasírujte přes síto a podávejte.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli v něm orestujte. Snižte teplotu a přidejte rajčatový protlak. Minutu míchejte.

KROK 2: Cibulová jíška: Zaprašte základ omáčky moukou a asi půl minuty restujte, stále míchejte. Vytvoří se vám hustá hmota, kterou budete muset v následujícím kroku rozšlehat ve vývaru.

KROK 3: Stáhněte hrnec napůl z plotýnky a postupně přilévejte vlažný vývar, metličkou šlehejte. Zpočátku to půjde hůř, čím víc vývaru přilijete, tím bude práce snazší. Snažte se, abyste se zbavili co nejvíce hrudek v omáčce. Pokud nějaké zbydou, později se jich zbavíte při pasírování omáčky přes síto.
KROK 4: Omáčku ochuťte solí a cukrem. Přilijte ocet a vložte do ní koření, tedy bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vraťte na plotýnku, přiveďte k varu, vzápětí teplotu snižte na minimum, hrnec přiklopte poklicí a nechte mírně pobublávat asi 20-25 minut. Čas od času promíchejte; mouka má tu tendenci usazovat se na dně hrnce a připalovat se.

KROK 5: Hotovou omáčku propasírujte přes síto. V něm zůstane zachycená vyvařená cibule a koření, ty odstraňte.

KROK 6: Omáčku případně dochuťte solí; její množství záleží na tom, jak slaný je vývar, který jste použili. A pak už jen servírujte a nechte si chutnat 🙂
Tip od Romana Vaňka: V tuto chvíli přidejte do propasírované rajské lžíci studeného másla. To omáčku „naleští“ a ještě více zjemní.

➜ Co k rajské omáčce
Nejčastěji se rajská omáčka podává s plátkem vařeného hovězího masa. Další oblíbenou variantou je rajská s masovými koulemi, přičemž kuličky se dělají z mletého, proto jsou rychle hotové. Skvělou volbu tvoří plněné papriky, ke kterým je rajská naprosto luxusní záležitostí.
➜ Nejlepší přílohy
K rajské omáčce se nejlépe hodí nadýchaný kynutý knedlík. Rychlou a oblíbenou variantou jsou uvařené těstoviny, případně dušená rýže, nebo vařené brambory.

Recept na českou rajskou omáčku sklízí velký úspěch také na mém anglicky psaném webu Cooklikeczechs.com!
➜ Zahuštění rajské omáčky
Rajská omáčka se zahušťuje klasickou jíškou, připravenou z másla, nebo jiného tuku a mouky. Jíšku připravte buď zvlášť a do omáčky ji přidejte následně, nebo zkuste cibulovou jíšku, která dá sice víc práce při rozkvedlávání, ale zase přípravu rajské urychlí. Nezapomeňte, že po přidání jíšky je potřeba omáčku nechat alespoň 20 minut vařit.
➜ Jak rajskou správně ochutit
Do rajské omáčky se dává nejrůznější koření, které vylepší její chuť. Základ k ochucení tvoří sůl, cukr a ocet, případně citronová šťáva, díky nimž je omáčka příjemně navinulá, sladkokyselá.
Při vaření omáčky nezapomeňte na kuličky nového koření, pepře a bobkový list. Méně obvyklá bývá mletá skořice nebo nastrouhaný perník, které dodají rajské lehce exotický chuťový podtón.

➜ Šikovné tipy
- Rajská omáčka se po přidání jíšky vaří 20-25 minut. Tolik stačí, aby jíška ztratila svou moučnou chuť, omáčku zahustila a zároveň zjemnila. V tomto čase také předá omáčce to nejlepší koření a cibulka, které se v ní vaří.
- Ocet použijte ten nejběžnější, s kyselostí 8 %, třeba Bzenecký lihový ocet. Pokud použijete slabší ocet nebo nějakou alternativu, nebude mít omáčka správný říz a kyselost budete muset dohánět.
- Na druhý den rajská zhoustne. Při ohřívání přilijte lžíci nebo dvě vody a omáčku rozmíchejte.
Další chutné recepty:
- Svíčková omáčka na smetaně
- Bramborová omáčka ze Slovácka
- Rajčatový salát s octem a cibulí
- Fazolky na smetaně
- Luxusní kuře na paprice

Rychlá rajská omáčka z protlaku
Suroviny
- 1 lžíce sádlo - nebo rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový
- 2 cibule
- 230 g rajský protlak
- 80 g hladká mouka
- 1,2 l masový vývar - hovězí, případně kuřecí
- 1 lžička sůl
- 140 g krupicový cukr
- 5 lžíce ocet - obsah kyseliny octové 8 %
- ½ lžička nové koření
- ½ lžička černý pepř - celé kuličky
- 2 bobkový list
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli v něm orestujte. Snižte teplotu a přidejte rajčatový protlak a minutu míchejte.
- Cibulová jíška: Zaprašte základ omáčky moukou a asi půl minuty restujte, stále míchejte. Vytvoří se vám hustá hmota, kterou budete muset v následujícím kroku rozšlehat ve vývaru.
- Stáhněte hrnec napůl z plotýnky a postupně přilévejte vlažný vývar, metličkou šlehejte. Zpočátku to půjde hůř, čím víc vývaru přilijete, tím bude práce snazší. Snažte se, abyste se zbavili co nejvíce hrudek v omáčce. Pokud nějaké zbydou, později se jich zbavíte, až budete omáčku pasírovat přes síto.
- Omáčku ochuťte solí a cukrem. Přilijte ocet a vložte do ní koření, tedy bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vraťte na plotnýnku, přiveďte k varu, vzápětí teplotu snižte na minimum, hrnec přiklopte poklicí a nechte rajskou mírně pobublávat asi 20-25 minut. Čas od času promíchejte; mouka má tu tendenci usazovat se na dně hrnce a připalovat se.
- Hotovou omáčku propasírujte přes síto. V něm zůstane zachycená vyvařená cibule a koření, ty odstraňte.
- Omáčku případně dochuťte solí; její množství záleží na tom, jak slaný je vývar, který jste použili. A pak už jen servírujte a nechte si chutnat!
Poznámky
- Vystačí zhruba na 6 porcí.
- K přípravě jsem použila litinový hrnec s poklicí o pr. 28 cm.
- S čím se rajská hodí: plátek vařeného hovězího masa, plněné paprikové lusky, sekaná, masové koule
- Vhodná příloha: kynutý houskový knedlík, vařené těstoviny nebo brambory, dušená rýže
- Tip od Romana Vaňka: Do čerstvě propasírované rajské přidejte lžíci studeného másla. To omáčku „naleští“ a ještě více zjemní.
- Na druhý den rajská zhoustne. Při ohřívání přilijte lžíci nebo dvě vody a omáčku rozmíchejte.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Ada
Rajská se u nás musí vařit skiuskem celé skořice. Chutná a voní (nám) líp 🙂 jinak děláme +- stejně 🙂
Petra Kupská
Teď jste mi úplně připomněla, jak jsme jednou rajskou s příchutí špetky skořice jedli v jedné restauraci. Chuť byla jiná, než jsme zvyklí, ale rajská chutnala moc dobře!
Alena
Omáčka výborná, přesně jak jsem si ji pamatovala z dětství. Děkuji
Petra Kupská
Děkuji, Aleno, za milý komentář! Jsem moc ráda, že jste si na rajské pochutnali.
Martina
Vařím podle tohoto receptu rajskou po několikáté a pokaždé úžasná,rychlý,jednoduše popsaný recept zvládne opravdu každý,za nás velké DÍKY ❤️
Petra Kupská
Marti moc děkuji za hezkou zpětnou vazbu! Já takhle dělala naposledy rajskou k plněným paprikám. Omáčka je hotová raz dva a chutná všem!
Martina
Rajská nemá chybu, je opravdu rychlá, a děti i přítel měly boule za ušima!
Petra Kupská
Díky moc 🙂 Teď jsem rajskou dělala s masovými kuličkami, taky moc dobré!