Tohle je výborný recept na tradiční české jídlo. Pomalu dušené hovězí kostky na česneku, servírované s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem, můžete bez výhrad podávat jako sváteční víkendový oběd! Počítejte s tím, že příprava v klasickém hrnci zabere asi tři hodiny. A pak už jen dobrou chuť!

TIP: Pokud jste fanoušci poctivých, pomalu dušených jídel za masa, mám tu také parádní recept na hovězí guláš (vyzkoušejte, chutná skvěle!)
? Suroviny

Na hovězí na česneku budeme potřebovat:
- Hovězí výsekové maso; z krku nebo kýty, mírně prorostlé
- Česnek; utřený
- Hladká mouka; na zahuštění šťávy
- Vepřové sádlo; na osmažení cibulky a masa, případně stolní olej – slunečnicový nebo řepkový
- Cibule; oloupaná, najemno nakrájená
- Voda; na podlití masa
- Sůl
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Hovězí nakrájejte na kostky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupaný česnek utřete.
- Maso osolte a promíchejte s česnekem.
- Ochucené maso zprudka orestujte, dejte stranou.
- Ve výpeku osmažte cibuli.
- Maso vraťte zpět, zalijte vodu a duste, dokud nezměkne.
- Ke konci poprašte moukou a duste dalších 15 minut.
- Hovězí na česneku podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.
? Detailní postup s fotkami
KROK 1: Hovězí maso nakrájejte na kostky o vel. cca 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte česnek a utřete jej.
KROK 2: Kostky masa osolte a promíchejte s česnekem.

KROK 3: V pánvi rozehřejte sádlo na vyšší teplotu a maso na něm zprudka orestujte. Pokud pustí šťávu, nechte ji vyvařit. Míchejte.

KROK 4: Orestované maso vyndejte a ve výpeku v pánvi osmažte cibuli. Pokud se přichytává ke dnu pánve, přidejte lžíci vody. Plochou vařečkou seškrabujte nápek ze dna pánve a zamíchejte ho k cibulce.

KROK 5: Vraťte maso k cibuli, zalijte vodou tak, aby bylo maso z poloviny ponořené. Přiklopte poklicí, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit, dokud hovězí nezměkne. Doba dušení hovězích kostek: 2-3 hodiny.

KROK 6: Na konci dušení (maso je již měkké) odklopte poklici, dolejte případně trochu vody a poprašte přes sítko povrch dušeného hovězího hladkou moukou. Poklici vraťte zpět a při nízké teplotě mouku nechte 15 minut propařit – nemíchejte!

KROK 7: Nakonec dosolte podle chuti, promíchejte a podávejte.
?️ Servírování
Hovězí na česneku podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem. Pro efekt i lepší chuť dozdobte kolečky osmažené cibulky.

? Šikovné tipy
- Hovězí maso připravte půl hodiny předem. Nakrájejte na kostky, smíchejte se solí a česnekem a nechte marinovat při pokojové teplotě. Maso bude více vonět po česneku.
- Fígl s poprášením hovězího moukou zajistí, že se šťáva jemně zahustí, a přesto se nevytvoří hrudky. Není potřeba ani jíška.
- Tenhle recept připravíte také v pomalém hrnci. Doporučuji úvodní fázi (smažení masa a cibulky) provést na pánvi, teprve potom dát dusit do pomaláče.
Další chutné recepty:
- Králík na česneku – pečený s bůčkem
- Gulášová polévka – jako od babičky
- Nejlepší palačinky – připravené na sladko
- Jablečný kompot – domácí se skořicí
Karta receptu

Dušené hovězí kostky na česneku
Suroviny
- 750 g hovězí maso - výsekové z krku nebo kýty
- 3 stroužek česnek
- 1 lžíce hladká mouka
- 2 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej
- 1 cibule - větší
- 1,5 lžička sůl
- voda - na podlití masa
Instrukce
- Hovězí maso nakrájejte na kostky o vel. cca 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte česnek a utřete jej.
- Kostky masa osolte a promíchejte s česnekem.
- V pánvi rozehřejte sádlo na vyšší teplotu a maso na něm zprudka orestujte. Pokud pustí šťávu, nechte ji vyvařit. Míchejte.
- Orestované maso vyndejte a ve výpeku v pánvi osmažte cibuli. Pokud se přichytává ke dnu pánve, přidejte lžíci vody. Plochou vařečkou seškrabujte nápek ze dna pánve a zamíchejte ho k cibulce.
- Vraťte maso k cibuli, zalijte vodou tak, aby bylo maso z poloviny ponořené. Přiklopte poklicí, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit, dokud hovězí nezměkne. Doba dušení hovězích kostek: 2-3 hodiny.
- Na konci dušení (maso je již měkké) odklopte poklici, dolejte případně trochu vody a poprašte přes sítko povrch dušeného hovězího hladkou moukou. Poklici vraťte zpět a při nízké teplotě mouku nechte 15 minut propařit – nemíchejte!
- Nakonec dosolte podle chuti, promíchejte a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Hovězí na česneku podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem. Pro efekt i lepší chuť dozdobte kolečky osmažené cibulky.
- Hovězí maso připravte půl hodiny předem. Nakrájejte na kostky, smíchejte se solí a česnekem a nechte marinovat při pokojové teplotě. Maso bude více vonět po česneku.
- Fígl s poprášením hovězího moukou zajistí, že se šťáva jemně zahustí, a přesto se nevytvoří hrudky. Není potřeba ani jíška.
- Tenhle recept připravíte také v pomalém hrnci. Doporučuji úvodní fázi (smažení masa a cibulky) provést na pánvi, teprve potom dát dusit do pomaláče.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Káča
Díky za tip na nedělní oběd. Vyzkouším v papiňáku, aby bylo hovězí měkký dřív, nechce se mi tak dlouho čekat!