• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z hovězího masa

    Dušené hovězí kostky na česneku

    Dne: 6. 9. 2021 · Aktualizováno: 21. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 317Sdílení

    Tohle je výborný recept na tradiční české jídlo. Pomalu dušené hovězí kostky na česneku, servírované s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem, můžete bez výhrad podávat jako sváteční víkendový oběd! Počítejte s tím, že příprava v klasickém hrnci zabere asi tři hodiny. A pak už jen dobrou chuť!

    Hovězí na česneku servírované s bramborovým knedlíkem a špenátem.
    Obsah článku ukázat
    ? Suroviny
    ? Detailní postup s fotkami
    ?️ Servírování
    ? Šikovné tipy
    Dušené hovězí kostky na česneku

    TIP: Pokud jste fanoušci poctivých, pomalu dušených jídel za masa, mám tu také parádní recept na hovězí guláš (vyzkoušejte, chutná skvěle!)

    ? Suroviny

    Hovězí na česneku suroviny.

    Na hovězí na česneku budeme potřebovat:

    • Hovězí výsekové maso; z krku nebo kýty, mírně prorostlé
    • Česnek; utřený
    • Hladká mouka; na zahuštění šťávy
    • Vepřové sádlo; na osmažení cibulky a masa, případně stolní olej – slunečnicový nebo řepkový
    • Cibule; oloupaná, najemno nakrájená
    • Voda; na podlití masa
    • Sůl

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Hovězí nakrájejte na kostky.
    2. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupaný česnek utřete.
    3. Maso osolte a promíchejte s česnekem.
    4. Ochucené maso zprudka orestujte, dejte stranou.
    5. Ve výpeku osmažte cibuli.
    6. Maso vraťte zpět, zalijte vodu a duste, dokud nezměkne.
    7. Ke konci poprašte moukou a duste dalších 15 minut.
    8. Hovězí na česneku podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.

    ? Detailní postup s fotkami

    KROK 1: Hovězí maso nakrájejte na kostky o vel. cca 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte česnek a utřete jej.

    KROK 2: Kostky masa osolte a promíchejte s česnekem.

    Hovězí kostky v míse promíchané s utřeným česnekem - marinování.

    KROK 3: V pánvi rozehřejte sádlo na vyšší teplotu a maso na něm zprudka orestujte. Pokud pustí šťávu, nechte ji vyvařit. Míchejte.

    Zprudka orestujte hovězí kostky na sádle.

    KROK 4: Orestované maso vyndejte a ve výpeku v pánvi osmažte cibuli. Pokud se přichytává ke dnu pánve, přidejte lžíci vody. Plochou vařečkou seškrabujte nápek ze dna pánve a zamíchejte ho k cibulce.

    Smažení cibulky ve výpeku z restovaného masa.

    KROK 5: Vraťte maso k cibuli, zalijte vodou tak, aby bylo maso z poloviny ponořené. Přiklopte poklicí, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit, dokud hovězí nezměkne. Doba dušení hovězích kostek: 2-3 hodiny.

    Dušení hovězího masa v hrnci s pokličkou.

    KROK 6: Na konci dušení (maso je již měkké) odklopte poklici, dolejte případně trochu vody a poprašte přes sítko povrch dušeného hovězího hladkou moukou. Poklici vraťte zpět a při nízké teplotě mouku nechte 15 minut propařit – nemíchejte!

    Zahuštění hovězích kostek moukou přesetou přes sítko.

    KROK 7: Nakonec dosolte podle chuti, promíchejte a podávejte.

    ?️ Servírování

    Hovězí na česneku podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem. Pro efekt i lepší chuť dozdobte kolečky osmažené cibulky.

    Hovězí na česneku.

    ? Šikovné tipy

    • Hovězí maso připravte půl hodiny předem. Nakrájejte na kostky, smíchejte se solí a česnekem a nechte marinovat při pokojové teplotě. Maso bude více vonět po česneku.
    • Fígl s poprášením hovězího moukou zajistí, že se šťáva jemně zahustí, a přesto se nevytvoří hrudky. Není potřeba ani jíška.
    • Tenhle recept připravíte také v pomalém hrnci. Doporučuji úvodní fázi (smažení masa a cibulky) provést na pánvi, teprve potom dát dusit do pomaláče.

    Další chutné recepty:

    • Králík na česneku – pečený s bůčkem
    • Gulášová polévka – jako od babičky
    • Nejlepší palačinky – připravené na sladko
    • Jablečný kompot – domácí se skořicí

    Karta receptu

    Hovězí na česneku recept.

    Dušené hovězí kostky na česneku

    Petra Kupská
    Tohle je výborný recept na tradiční české jídlo. Pomalu dušené hovězí kostky na česneku, servírované s bramborovým knedlíkem a špenátem, můžete bez výhrad podávat jako sváteční víkendový oběd! Počítejte s tím, že příprava v klasickém hrnci zabere asi tři hodiny. A pak už jen dobrou chuť!
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 2 hours hrs 30 minutes mins
    Čas celkem 3 hours hrs
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 406 kcal

    Suroviny 

    • 750 g hovězí maso - výsekové z krku nebo kýty
    • 3 stroužek česnek
    • 1 lžíce hladká mouka
    • 2 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej
    • 1 cibule - větší
    • 1,5 lžička sůl
    • voda - na podlití masa

    Instrukce 

    • Hovězí maso nakrájejte na kostky o vel. cca 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte česnek a utřete jej.
    • Kostky masa osolte a promíchejte s česnekem.
    • V pánvi rozehřejte sádlo na vyšší teplotu a maso na něm zprudka orestujte. Pokud pustí šťávu, nechte ji vyvařit. Míchejte.
    • Orestované maso vyndejte a ve výpeku v pánvi osmažte cibuli. Pokud se přichytává ke dnu pánve, přidejte lžíci vody. Plochou vařečkou seškrabujte nápek ze dna pánve a zamíchejte ho k cibulce.
    • Vraťte maso k cibuli, zalijte vodou tak, aby bylo maso z poloviny ponořené. Přiklopte poklicí, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit, dokud hovězí nezměkne. Doba dušení hovězích kostek: 2-3 hodiny.
    • Na konci dušení (maso je již měkké) odklopte poklici, dolejte případně trochu vody a poprašte přes sítko povrch dušeného hovězího hladkou moukou. Poklici vraťte zpět a při nízké teplotě mouku nechte 15 minut propařit – nemíchejte!
    • Nakonec dosolte podle chuti, promíchejte a podávejte.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Hovězí na česneku podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem. Pro efekt i lepší chuť dozdobte kolečky osmažené cibulky.
    • Hovězí maso připravte půl hodiny předem. Nakrájejte na kostky, smíchejte se solí a česnekem a nechte marinovat při pokojové teplotě. Maso bude více vonět po česneku.
    • Fígl s poprášením hovězího moukou zajistí, že se šťáva jemně zahustí, a přesto se nevytvoří hrudky. Není potřeba ani jíška.
    • Tenhle recept připravíte také v pomalém hrnci. Doporučuji úvodní fázi (smažení masa a cibulky) provést na pánvi, teprve potom dát dusit do pomaláče.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 406kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s hovězím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 317Sdílení

    Další recepty:

    • Paprikový lusk servírovaný s knedlíkem a rajskou omáčkou.
      Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě
    • Svíčková na smetaně recept.
      Svíčková na smetaně
    • Rostbíf plátky recept.
      Recept na pečený rostbíf
    • Gulášová polévka recept.
      Babiččina gulášová polévka

    Reader Interactions

    Comments

    1. Káča

      06 září, 2021 at 12:29 pm

      5 stars
      Díky za tip na nedělní oběd. Vyzkouším v papiňáku, aby bylo hovězí měkký dřív, nechce se mi tak dlouho čekat!

      Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz