Nejlepší pokrm je takový, který nezabere hodně práce a neušpiní moc nádobí. Mezi takové patří ražniči z vepřového masa a slaniny, které se u nás doma připravuje v troubě. Pojďme se podívat na jednoduchý a rychlý recept!
➜ Co je ražniči?
Ražniči je typ masového špízu, kdy se na špejli napichují jednotlivé potraviny, nakrájené na kousky. Základ ražniči tvoří okořeněné maso, nejčastěji vepřové, dále slanina, cibule a další zelenina. Ražniči se původně rožnilo na ohni, odtud také jeho název, dnes se peče buď v pánvi nebo na plechu v troubě.
Chcete-li si práci ještě více usnadnit, stačí vyskládat kousky ražniči na plech, aniž byste je museli napichovat na špejli nebo na jehlu.
MŮJ TIP: Tenhle recept stojí za vyzkoušení! Tradiční buřtguláš ze špekáčků, chutná fantasticky!
➜ Suroviny
Na domácí ražniči potřebujete:
- Vepřové; vhodné je libovější maso, například plecko nebo kýta. Já ráda používám vepřový váleček, část zadní kýty, který má podobnou strukturu masa jako vepřová panenka.
- Cibule
- Anglická slanina; uzené prorostlejší maso je u nás základ masového špízu
- Masitá červená paprika
- Sádlo
- Sůl a pepř; na ochucení. Máte-li rádi výraznější chutě, zkuste přidat pálivou papriku, ďábelské nebo podobné koření.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Vepřové maso nakrájejte na kousky, osolte ho a opepřete.
- Cibuli rozčtvrťte a rozeberte, slaninu a papriku nakrájejte na kousky.
- Na špejli napichujte na střídačku jednotlivé komponenty.
- Ražniči vložte do pekáčku vymaštěným sádlem a podlijte dvěma lžícemi vody.
- Vložte na plech nebo pekáček, zakryjte alobalem a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C jednu hodinu.
- Poté alobal sejměte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Polévejte výpekem.
- Hotové ražniči podávejte s přílohou z brambor.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Vepřové maso, papriku a anglickou slaninu nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 3-4 cm. Cibuli rozčtvrťte a jednotlivé vrstvy rozeberte.
KROK 2: Maso posolte a opepřete, promíchejte. Osvědčilo se mi dát kousky masa do misky a promnout ho s kořením.
KROK 3: Na špejli postupně napichujte všechny suroviny. Doporučuji skládat vedle sebe vepřové a slaninu, maso od uzeného chytne skvělou chuť! Délka vyskládaných surovin na jedno ražniči může být kolem 20-25 cm. Snažte se jednotlivé kousky k sobě dostatečně přitisknout, při pečení pouští potraviny šťávu, ztrácí tak na objemu a vznikají mezi nimi zbytečné mezery.
KROK 4: Ražniči vyskládejte do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem, které jste předtím vymazali sádlem.
KROK 5: Podlijte dvěma lžícemi vody, pekáček překryjte alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 1 hodiny. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Během této půlhodiny získá povrch ražniči nazlátlou barvu. Alespoň třikrát během této doby ražniči polijte výpekem.
➜ Servírování
Hotové ražniči podávejte na špejli s bramborovou přílohou. Hodí se vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše. Na talíři ještě sypu ražniči nasekanou čerstvou petrželkou a přelívám šťávou z výpeku.
Ražniči se jí tak, že se opatrně stáhne ze špejle. Stačí vždy dva tři kousky v dolní části špejle než se pokoušet stáhnout z ní vše najednou.
➜ Užitečné tipy
- Pokud vám nějaké kousky masa nebo zeleniny po napichování zbydou, nasypte je do pekáčku k ražniči.
- Při dopékání ražniči v poslední půl hodině dávejte pozor, aby se nepřipálila zelenina. Zejména cibule je v tomto ohledu cimprlich. Proto ražniči polévejte výpekem, případně jím pootočte.
- Ražniči je skvělé v tom, že na špejli můžete napíchat, co vám chutná. Kromě surovin vyjmenovaných v receptu zkuste dobrou klobásku, žampiony, nebo jiné typy zeleniny.
Další chutné recepty:
- Domácí utopenci
- Pečená vepřová krkovice
- Zapečné kotlety na smetaně
- Plněné papriky s rajskou
- Vepřová játra na cibulce
Vepřové ražniči v troubě
Suroviny
- 600 g vepřové maso - kýta, plecko
- 160 g anglická slanina
- 1 červená masitá paprika
- 2 cibule
- 1 lžíce vepřové sádlo - na vymazání pekáče
- sůl
- pepř - mletý
Instrukce
- Vepřové maso, papriku a anglickou slaninu nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 3-4 cm. Cibuli rozčtvrťte a jednotlivé vrstvy rozeberte.
- Maso posolte a opepřete, promíchejte.
- Na špejli postupně napichujte všechny suroviny. Doporučuji skládat vedle sebe vepřové a slaninu, maso od uzeného chytne skvělou chuť! Délka vyskládaných surovin na jedno ražniči může být kolem 20-25 cm. Snažte se jednotlivé kousky k sobě dostatečně přitisknout, při pečení pouští potraviny šťávu, ztrácí tak na objemu a vznikají mezi nimi zbytečné mezery.
- Ražniči vyskládejte do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem, které jste předtím vymazali sádlem.
- Podlijte dvěma lžícemi vody, pekáček překryjte alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 1 hodiny. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Během této půlhodiny získá povrch ražniči nazlátlou barvu. Alespoň třikrát během této doby ražniči polijte výpekem.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce (5 špízů s ražniči). Každý dostane jeden a zbytek si naše čtyřčlenná rodina rozdělí 🙂
- SERVÍROVÁNÍ: Hotové ražniči podávejte na špejli s bramborovou přílohou. Hodí se vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše. Na talíři ještě sypu ražniči nasekanou čerstvou petrželkou a přelívám šťávou z výpeku.
- Pokud vám nějaké kousky masa nebo zeleniny po napichování zbydou, nasypte je do pekáčku k ražniči.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu