• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z vepřového masa

Vepřové ražniči v troubě

Dne: 2. 6. 2022 · Upraveno: 24. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 5Sdílení

Nejlepší pokrm je takový, který nezabere hodně práce a neušpiní moc nádobí. Mezi takové patří ražniči z vepřového masa a slaniny, které se u nás doma připravuje v troubě. Pojďme se podívat na jednoduchý a rychlý recept!

Ražniči masové špízy podávané s bramborovou kaší.
Obsah skrýt
➜ Co je ražniči?
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Vepřové ražniči v troubě

➜ Co je ražniči?

Ražniči je typ masového špízu, kdy se na špejli napichují jednotlivé potraviny, nakrájené na kousky. Základ ražniči tvoří okořeněné maso, nejčastěji vepřové, dále slanina, cibule a další zelenina. Ražniči se původně rožnilo na ohni, odtud také jeho název, dnes se peče buď v pánvi nebo na plechu v troubě.

Chcete-li si práci ještě více usnadnit, stačí vyskládat kousky ražniči na plech, aniž byste je museli napichovat na špejli nebo na jehlu.

MŮJ TIP: Tenhle recept stojí za vyzkoušení! Tradiční buřtguláš ze špekáčků, chutná fantasticky!

➜ Suroviny

Suroviny na ražniči včetně popisku.

Na domácí ražniči potřebujete:

  • Vepřové; vhodné je libovější maso, například plecko nebo kýta. Já ráda používám vepřový váleček, část zadní kýty, který má podobnou strukturu masa jako vepřová panenka.
  • Cibule
  • Anglická slanina; uzené prorostlejší maso je u nás základ masového špízu
  • Masitá červená paprika
  • Sádlo
  • Sůl a pepř; na ochucení. Máte-li rádi výraznější chutě, zkuste přidat pálivou papriku, ďábelské nebo podobné koření.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Vepřové maso nakrájejte na kousky, osolte ho a opepřete.
  2. Cibuli rozčtvrťte a rozeberte, slaninu a papriku nakrájejte na kousky.
  3. Na špejli napichujte na střídačku jednotlivé komponenty.
  4. Ražniči vložte do pekáčku vymaštěným sádlem a podlijte dvěma lžícemi vody.
  5. Vložte na plech nebo pekáček, zakryjte alobalem a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C jednu hodinu.
  6. Poté alobal sejměte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Polévejte výpekem.
  7. Hotové ražniči podávejte s přílohou z brambor.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Vepřové maso, papriku a anglickou slaninu nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 3-4 cm. Cibuli rozčtvrťte a jednotlivé vrstvy rozeberte.

Příprava na ražniči, krájení cibule, červené papriky, masa a slaniny.

KROK 2: Maso posolte a opepřete, promíchejte. Osvědčilo se mi dát kousky masa do misky a promnout ho s kořením.

Kousky masa s kořením.

KROK 3: Na špejli postupně napichujte všechny suroviny. Doporučuji skládat vedle sebe vepřové a slaninu, maso od uzeného chytne skvělou chuť! Délka vyskládaných surovin na jedno ražniči může být kolem 20-25 cm. Snažte se jednotlivé kousky k sobě dostatečně přitisknout, při pečení pouští potraviny šťávu, ztrácí tak na objemu a vznikají mezi nimi zbytečné mezery.

Příprava ražniči.

KROK 4: Ražniči vyskládejte do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem, které jste předtím vymazali sádlem.

Ražniči, masové špízy naskládané v pekáčku.

KROK 5: Podlijte dvěma lžícemi vody, pekáček překryjte alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 1 hodiny. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Během této půlhodiny získá povrch ražniči nazlátlou barvu. Alespoň třikrát během této doby ražniči polijte výpekem.

Ražniči upečené v troubě.

➜ Servírování

Hotové ražniči podávejte na špejli s bramborovou přílohou. Hodí se vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše. Na talíři ještě sypu ražniči nasekanou čerstvou petrželkou a přelívám šťávou z výpeku.

Ražniči se jí tak, že se opatrně stáhne ze špejle. Stačí vždy dva tři kousky v dolní části špejle než se pokoušet stáhnout z ní vše najednou.

Ražniči podávané s bramborovou kaší.

➜ Užitečné tipy

  • Pokud vám nějaké kousky masa nebo zeleniny po napichování zbydou, nasypte je do pekáčku k ražniči.
  • Při dopékání ražniči v poslední půl hodině dávejte pozor, aby se nepřipálila zelenina. Zejména cibule je v tomto ohledu cimprlich. Proto ražniči polévejte výpekem, případně jím pootočte.
  • Ražniči je skvělé v tom, že na špejli můžete napíchat, co vám chutná. Kromě surovin vyjmenovaných v receptu zkuste dobrou klobásku, žampiony, nebo jiné typy zeleniny.

Další chutné recepty:

  • Domácí utopenci
  • Pečená vepřová krkovice
  • Zapečné kotlety na smetaně
  • Plněné papriky s rajskou
  • Vepřová játra na cibulce
Ražniči podávané s bramborovou kaší.

Vepřové ražniči v troubě

Petra Kupská
Nejlepší pokrm je takový, který nezabere hodně práce a neušpiní moc nádobí. Mezi takové patří ražniči z vepřového masa a slaniny, které se u nás doma připravuje v troubě. Pojďme se podívat na jednoduchý a rychlý recept!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 1 hr 30 mins
Čas celkem 2 hrs
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 600 g vepřové maso - kýta, plecko
  • 160 g anglická slanina
  • 1 červená masitá paprika
  • 2 cibule
  • 1 lžíce vepřové sádlo - na vymazání pekáče
  • sůl
  • pepř - mletý

Instrukce 

  • Vepřové maso, papriku a anglickou slaninu nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 3-4 cm. Cibuli rozčtvrťte a jednotlivé vrstvy rozeberte.
  • Maso posolte a opepřete, promíchejte.
  • Na špejli postupně napichujte všechny suroviny. Doporučuji skládat vedle sebe vepřové a slaninu, maso od uzeného chytne skvělou chuť! Délka vyskládaných surovin na jedno ražniči může být kolem 20-25 cm. Snažte se jednotlivé kousky k sobě dostatečně přitisknout, při pečení pouští potraviny šťávu, ztrácí tak na objemu a vznikají mezi nimi zbytečné mezery.
  • Ražniči vyskládejte do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem, které jste předtím vymazali sádlem.
  • Podlijte dvěma lžícemi vody, pekáček překryjte alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 1 hodiny. Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Během této půlhodiny získá povrch ražniči nazlátlou barvu. Alespoň třikrát během této doby ražniči polijte výpekem.

Poznámky

  • Vystačí zhruba na 4 porce (5 špízů s ražniči). Každý dostane jeden a zbytek si naše čtyřčlenná rodina rozdělí 🙂
  • SERVÍROVÁNÍ: Hotové ražniči podávejte na špejli s bramborovou přílohou. Hodí se vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše. Na talíři ještě sypu ražniči nasekanou čerstvou petrželkou a přelívám šťávou z výpeku.
  • Pokud vám nějaké kousky masa nebo zeleniny po napichování zbydou, nasypte je do pekáčku k ražniči.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s uzeninou
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 5Sdílení

Další recepty:

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT