• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Přílohy

    Šťouchané brambory s cibulkou

    Dne: 23. 4. 2022 · Aktualizováno: 24. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 9Sdílení

    Luxusní příloha k masu? Za mě šťouchané brambory, připravené s jarní cibulkou a se slaninou, předem osmaženými na másle! Jednoduchý recept, který z běžného oběda učiní noblesní záležitost.

    Šťouchané brambory v misce, posypané zelenou natí z jarní cibulky.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Co ke šťouchaným bramborám?
    ➜ Čím rozšťouchat brambory?
    ➜ Užitečné tipy
    Šťouchané brambory s cibulkou

    Brambory patří do české kuchyně od nepaměti. Jako součást jídel, ale ještě častěji jako příloha. Zapomeňte pro jednou na obyčejné vařené a zkuste brambory jinak. Ve šťouchané verzi dají jen trochu práce navíc, ale ten pocit pak, až vás strávníci u stolu budou vychvalovat do nebes!

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi brambory, vyzkoušejte bramborové placky ze zbytků vařených brambor.

    ➜ Suroviny

    Ingredience na šťouchané brambory včetně popisku.

    Na šťouchané brambory s cibulkou a se slaninou potřebujete:

    • Brambory; univerzální varný typ B
    • Slanina; na plátky nebo v celku
    • Máslo; případně vepřové sádlo nebo slunečnicový olej
    • Jarní cibulka; klidně ji vyměňte za běžnou žlutou kuchyňskou cibuli, mladý pórek nebo šalotku
    • Mléko; nebo smetanu pro více chuti. Ideálně by mléko mělo být vlažné, nikoliv studené. Pokud jste jej právě vytáhli z lednice, ohřejte ho v hrnku nebo krátce v mikrovlnné troubě.
    • Sůl a pepř; na ochucení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Oloupané a nakrájené brambory uvařte do měkka.
    2. Slité brambory zalijte trochou mléka a rozšťouchejte.
    3. Cibulku se slaninou osmažte na pánvi v másle a přidejte k mačkaným bramborám.
    4. Ochuťte solí a pepřem a promíchejte.
    5. Šťouchané brambory podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Brambory oškrábejte a uvařte doměkka.

    Loupání brambor.

    Jak dlouho vařit brambory na šťouchané? Oškrábané brambory nakrájejte na stejně velké kousky a vložte je do studené osolené vody. Přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na ¼ výkonu a brambory vařte pod poklicí 18-20 minut. Ke konci píchněte do brambory vidličkou: pokud je měkká až rozsýpavá, jsou brambory uvařené a půjdou dobře rozšťouchat.

    KROK 2: Zatímco se brambory vaří, očistěte cibulku a odřízněte kořínek. Zhruba 10 cm od kořínku (bílá část cibulky včetně místa, kde přechází do zelené) pokrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu a cibulku se slaninou na něm usmažte. Do pěti minut máte hotovo, nezapomeňte míchat!

    Smažení jarní cibulky a slaniny na pánvi.

    KROK 3: Uvařené brambory slijte. Přidejte k nim mléko nebo smetanu a pomačkejte je pomocí šťouchadla na brambory.

    Štouchání brambor v hrnci.

    KROK 4: K bramborám přidejte usmaženou cibulku se slaninou. Osolte a opepřete a vše promíchejte.

    Příprava šťouchaných brambor v hrnci se smaženou cibulkou a slaninou.

    KROK 5: Šťouchané brambory podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu. Na talíři je můžete posypat zelenou natí z jarní cibulky, nebo nasekanou pažitkou.

    ➜ Co ke šťouchaným bramborám?

    Šťouchané brambory se hodí všude tam, kde byste si dovedli představit klasické vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jsou skvělé zejména k masu s přírodní šťávou připraveném na minutku, dále k masům dušeným, pečeným, nebo smaženým v trojobalu. Skvěle chutnají k uzeninám, ale také jako příloha k zeleninovým jídlům.

    Ke šťouchaným bramborám podávejte:

    • Králík pečený s bůčkem
    • Babiččiny karbanátky
    • Smažený vepřový řízek
    Štouchané brambory s vepřovou panenkou, servírované na talíři s příborem.

    ➜ Čím rozšťouchat brambory?

    Šťouchané brambory nejlépe rozmačkáte pomocí tzv. šťouchadla na brambory, což je jednoduchá kuchyňská pomůcka, kterou dostanete v každé prodejně kuchyňských potřeb. Šťouchadlo je v dolní části opatřené hlavou, tvořenou buď z pevného, spirálovitě zahnutého drátu, nebo z děrované matrice, vyrobené z kovu či plastu.

    ➜ Užitečné tipy

    • Vhodné jsou brambory varného typu B. Tyto brambory jsou univerzální, obsahují přiměřeně škrobu a chutnat budou výborně.
    • Rádi experimentujete? Do mačkaných brambor přidejte další ochucující suroviny dle vašich chuťových preferencí. Často se přidává utřený česnek, výraznější sýr (Niva, Parmezán), ale také smažené houby, nebo dokonce zelí!
    • Cibulka se slaninou se smaží zhruba na třech lžících másla, které šťouchané brambory omastí.

    TIP: Pokud k bramborám přidáte víc slaniny, klidně si je můžete vychutnat jako samostatné jídlo.

    Další recepty z brambor:

    • Jednoduché bramboráky
    • Petrželové brambory
    • Bramborová omáčka ze Slovácka
    Recept na šťouchané brambory.

    Šťouchané brambory s cibulkou

    Petra Kupská
    Luxusní příloha k masu? Za mě šťouchané brambory, připravené s jarní cibulkou a se slaninou, předem osmaženými na másle! Jednoduchý recept, který z běžného oběda učiní noblesní záležitost.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 mins
    Vaření / Pečení 20 mins
    Čas celkem 30 mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 4

    Suroviny 

    • 1 kg brambory - ideálně varný typ B
    • 2 ks jarní cibulka - nebo šalotka, běžná cibule, mladý pórek
    • 100 g anglická slanina - plátky nebo v celku
    • 3 lžíce máslo - nebo sádlo
    • 1 dcl mléko - nebo smetana
    • sůl
    • pepř

    Instrukce 

    • Brambory oškrábejte, nakrájejte na zhruba stejně velké kousky a uvařte doměkka.
    • Zatímco se brambory vaří, očistěte cibulku a odřízněte kořínek. Zhruba 10 cm cibulky s natí – počítáno od kořínku – pokrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo na střední až vyšší teplotu a cibulku se slaninou na něm usmažte. Do pěti minut máte hotovo, nezapomeňte míchat!
    • Uvařené brambory slijte. Přidejte k nim vlažné mléko nebo smetanu a pomačkejte je pomocí šťouchadla na brambory.
    • K bramborám přidejte usmaženou cibulku se slaninou. Osolte a opepřete a vše promíchejte.
    • Šťouchané brambory podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu. Na talíři je můžete posypat zelenou natí z jarní cibulky, nebo nasekanou pažitkou.

    Poznámky

    • Zhruba na 4 porce přílohových šťouchaných brambor.
    • Vhodné jsou brambory varného typu B. Tyto brambory jsou univerzální, obsahují přiměřeně škrobu a chutnat budou výborně.
    • Cibulka se slaninou se smaží zhruba na třech lžících másla, které šťouchané brambory omastí.
    • Rádi experimentujete? Do mačkaných brambor přidejte další ochucující suroviny dle vašich chuťových preferencí. Často se přidává utřený česnek, výraznější sýr (Niva, Parmezán), ale také smažené houby, nebo dokonce zelí!

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s bramborami, Rychlá jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 9Sdílení

    Další recepty:

    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Dušené bílé zelí z hlávky.
      Dušené zelí k masu
    • Nejlepší bramboráky.
      Jednoduché bramboráky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT