Luxusní příloha k masu? Za mě šťouchané brambory, připravené s jarní cibulkou a se slaninou, předem osmaženými na másle! Jednoduchý recept, který z běžného oběda učiní noblesní záležitost.
Brambory patří do české kuchyně od nepaměti. Jako součást jídel, ale ještě častěji jako příloha. Zapomeňte pro jednou na obyčejné vařené a zkuste brambory jinak. Ve šťouchané verzi dají jen trochu práce navíc, ale ten pocit pak, až vás strávníci u stolu budou vychvalovat do nebes!
MŮJ TIP: Pokud máte rádi brambory, vyzkoušejte bramborové placky ze zbytků vařených brambor.
➜ Suroviny
Na šťouchané brambory s cibulkou a se slaninou potřebujete:
- Brambory; univerzální varný typ B
- Slanina; na plátky nebo v celku
- Máslo; případně vepřové sádlo nebo slunečnicový olej
- Jarní cibulka; klidně ji vyměňte za běžnou žlutou kuchyňskou cibuli, mladý pórek nebo šalotku
- Mléko; nebo smetanu pro více chuti. Ideálně by mléko mělo být vlažné, nikoliv studené. Pokud jste jej právě vytáhli z lednice, ohřejte ho v hrnku nebo krátce v mikrovlnné troubě.
- Sůl a pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Oloupané a nakrájené brambory uvařte do měkka.
- Slité brambory zalijte trochou mléka a rozšťouchejte.
- Cibulku se slaninou osmažte na pánvi v másle a přidejte k mačkaným bramborám.
- Ochuťte solí a pepřem a promíchejte.
- Šťouchané brambory podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Brambory oškrábejte a uvařte doměkka.
Jak dlouho vařit brambory na šťouchané? Oškrábané brambory nakrájejte na stejně velké kousky a vložte je do studené osolené vody. Přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na 1/4 výkonu a brambory vařte pod poklicí 18-20 minut. Ke konci píchněte do brambory vidličkou: pokud je měkká až rozsýpavá, jsou brambory uvařené a půjdou dobře rozšťouchat.
KROK 2: Zatímco se brambory vaří, očistěte cibulku a odřízněte kořínek. Zhruba 10 cm od kořínku (bílá část cibulky včetně místa, kde přechází do zelené) pokrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu a cibulku se slaninou na něm usmažte. Do pěti minut máte hotovo, nezapomeňte míchat!
KROK 3: Uvařené brambory slijte. Přidejte k nim mléko nebo smetanu a pomačkejte je pomocí šťouchadla na brambory.
KROK 4: K bramborám přidejte usmaženou cibulku se slaninou. Osolte a opepřete a vše promíchejte.
KROK 5: Šťouchané brambory podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu. Na talíři je můžete posypat zelenou natí z jarní cibulky, nebo nasekanou pažitkou.
TIP: Zkuste také bramborovou lepenici s kysaným zelím!
➜ Co ke šťouchaným bramborám?
Šťouchané brambory se hodí všude tam, kde byste si dovedli představit klasické vařené brambory nebo bramborovou kaši. Jsou skvělé zejména k masu s přírodní šťávou připraveném na minutku, dále k masům dušeným, pečeným, nebo smaženým v trojobalu. Skvěle chutnají k uzeninám, ale také jako příloha k zeleninovým jídlům.
Ke šťouchaným bramborám podávejte:
➜ Čím rozšťouchat brambory?
Šťouchané brambory nejlépe rozmačkáte pomocí tzv. šťouchadla na brambory, což je jednoduchá kuchyňská pomůcka, kterou dostanete v každé prodejně kuchyňských potřeb. Šťouchadlo je v dolní části opatřené hlavou, tvořenou buď z pevného, spirálovitě zahnutého drátu, nebo z děrované matrice, vyrobené z kovu či plastu.
➜ Užitečné tipy
- Vhodné jsou brambory varného typu B. Tyto brambory jsou univerzální, obsahují přiměřeně škrobu a chutnat budou výborně.
- Rádi experimentujete? Do mačkaných brambor přidejte další ochucující suroviny dle vašich chuťových preferencí. Často se přidává utřený česnek, výraznější sýr (Niva, Parmezán), ale také smažené houby, nebo dokonce zelí!
- Cibulka se slaninou se smaží zhruba na třech lžících másla, které šťouchané brambory omastí.
TIP: Pokud k bramborám přidáte víc slaniny, klidně si je můžete vychutnat jako samostatné jídlo.
Další recepty z brambor:
Šťouchané brambory s cibulkou
Suroviny
- 1 kg brambory - ideálně varný typ B
- 2 ks jarní cibulka - nebo šalotka, běžná cibule, mladý pórek
- 100 g anglická slanina - plátky nebo v celku
- 3 lžíce máslo - nebo sádlo
- 1 dcl mléko - nebo smetana
- sůl
- pepř
Instrukce
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na zhruba stejně velké kousky a uvařte doměkka.
- Zatímco se brambory vaří, očistěte cibulku a odřízněte kořínek. Zhruba 10 cm cibulky s natí – počítáno od kořínku – pokrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo na střední až vyšší teplotu a cibulku se slaninou na něm usmažte. Do pěti minut máte hotovo, nezapomeňte míchat!
- Uvařené brambory slijte. Přidejte k nim vlažné mléko nebo smetanu a pomačkejte je pomocí šťouchadla na brambory.
- K bramborám přidejte usmaženou cibulku se slaninou. Osolte a opepřete a vše promíchejte.
- Šťouchané brambory podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu. Na talíři je můžete posypat zelenou natí z jarní cibulky, nebo nasekanou pažitkou.
Poznámky
- Zhruba na 4 porce přílohových šťouchaných brambor.
- Vhodné jsou brambory varného typu B. Tyto brambory jsou univerzální, obsahují přiměřeně škrobu a chutnat budou výborně.
- Cibulka se slaninou se smaží zhruba na třech lžících másla, které šťouchané brambory omastí.
- Rádi experimentujete? Do mačkaných brambor přidejte další ochucující suroviny dle vašich chuťových preferencí. Často se přidává utřený česnek, výraznější sýr (Niva, Parmezán), ale také smažené houby, nebo dokonce zelí!
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu