• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Pečené maso

Králík pečený na česneku s bůčkem

Dne: 23. 10. 2021 · Upraveno: 21. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 46Sdílení

Tohle je za mě nejlepší recept na králíka pečeného v troubě. Králík se peče na česneku a cibuli, s bůčkem, který pustí tuk a králík tak není vysušený. Podávejte přelitého vypečenou šťávou, s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.

Králík pečený na česneku se špeátem a bramborovým knedlíkem.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Postup
?️ Servírování
? Užitečné tipy
Králík pečený na česneku s bůčkem

Králíka můžete péct v celku, nebo ho předem naporcujte. Bůček vybírejte libovější, kousky pečeného vepřového chutnají s králíkem fantasticky.

MŮJ TIP: Zkuste také recept na vepřovou krkovici pomalu pečenou v troubě (chutná fantasticky!)

? Suroviny

Na pečeného králíka potřebujete:

  • Králík; bez vnitřností, chlazený, hmotnost kolem 2,5-3 kg
  • Vepřový bůček; spíše libovější, bez kůže a kostí
  • Cibule
  • Česnek
  • Sůl

Dále si připravte vodu na podlití králíka.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

? Postup

KROK 1: Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.

KROK 2: Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.

KROK 3: Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.

Příprava králíka na pečení.

KROK 4: Přiklopte poklicí a dejte péct.

Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem.

Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.

Pečený králík.

?️ Servírování

Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát.

Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.

Králík na česneku se špenátem.

Dietnější verzi přílohy představují vařené brambory. Místo špenátu podávejte s dušeným zelím.

? Užitečné tipy

  • Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
  • Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.
  • Dobu pečení o něco zkrátíte, pokud králíka předem naporcujete. Jak naporcovat králíka poradí Roman Paulus v tomto videu.

Další recepty z masa:

  • Svíčková na smetaně
  • Vepřový řízek
  • Pečený rostbíf
  • Vepřové výpečky
Králík na česneku recept.

Králík pečený na česneku s bůčkem

Petra Kupská
Tohle je za mě nejlepší recept na králíka pečeného v troubě. Králík se peče na česneku a cibuli, s bůčkem, který pustí tuk a králík tak není vysušený. Podávejte přelitého vypečenou šťávou, s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.
5 z 3 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 2 hrs 30 mins
Čas celkem 2 hrs 45 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 1 králík - chlazený, bez vnitřností
  • 500 g vepřový bůček - libovější, bez kůže a kostí
  • 1 cibule - větší
  • 4 stroužek česnek
  • sůl

Instrukce 

  • Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.
  • Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.
  • Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.
  • Přiklopte poklicí a dejte péct.
  • Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát. Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.
  • Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
  • Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Králičí maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 46Sdílení

Další recepty:

  • Vepřové výpečky se špenátem
  • Domácí sekaná pečeně

Reader Interactions

Comments

  1. Lebe

    13 července, 2022 at 10:19 pm

    5 stars
    ???

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 července, 2022 at 10:30 am

      Děkuji za obrázkový komentář! ?

      Odpovědět
  2. M.Charvát

    25 června, 2022 at 8:35 am

    5 stars
    Prostě chuťovka

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      26 června, 2022 at 7:51 pm

      Moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂

      Odpovědět
  3. roman jager

    19 května, 2022 at 6:18 pm

    5 stars
    jednoduchý recept a přitom výborný.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      19 května, 2022 at 6:54 pm

      Moc děkuji za milý komentář, potěšil mě!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT