Tohle je za mě nejlepší recept na králíka pečeného v troubě. Králík se peče na česneku a cibuli, s bůčkem, který pustí tuk a králík tak není vysušený. Podávejte přelitého vypečenou šťávou, s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.

Králíka můžete péct v celku, nebo ho předem naporcujte. Bůček vybírejte libovější, kousky pečeného vepřového chutnají s králíkem fantasticky.
MŮJ TIP: Zkuste také recept na vepřovou krkovici pomalu pečenou v troubě (chutná fantasticky!)
? Suroviny

Na pečeného králíka potřebujete:
- Králík; bez vnitřností, chlazený, hmotnost kolem 2,5-3 kg
- Vepřový bůček; spíše libovější, bez kůže a kostí
- Cibule
- Česnek
- Sůl
Dále si připravte vodu na podlití králíka.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup
KROK 1: Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.
KROK 2: Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.
KROK 3: Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.

KROK 4: Přiklopte poklicí a dejte péct.
Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem.
Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.

?️ Servírování
Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát.
Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.

Dietnější verzi přílohy představují vařené brambory. Místo špenátu podávejte s dušeným zelím.
? Užitečné tipy
- Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
- Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.
- Dobu pečení o něco zkrátíte, pokud králíka předem naporcujete. Jak naporcovat králíka poradí Roman Paulus v tomto videu.
Další recepty z masa:

Králík pečený na česneku s bůčkem
Suroviny
- 1 králík - chlazený, bez vnitřností
- 500 g vepřový bůček - libovější, bez kůže a kostí
- 1 cibule - větší
- 4 stroužek česnek
- sůl
Instrukce
- Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.
- Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.
- Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.
- Přiklopte poklicí a dejte péct.
- Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát. Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.
- Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
- Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.
Orientační hodnoty na 1 porci
Mirka Benešová
Ukládám si recept je naprosto povedený! Masíčko bylo šťavnaté a dělala jsem ho s uzeným bůckem.
Děkuji Mirka Benešová
Petra Kupská
Já děkuji za tak milý komentář, Mirko! Těší mě, že se pečený králík povedl, já se na něj chystám zítra, už se mi chladí v ledničce.
Lebe
???
Petra Kupská
Děkuji za obrázkový komentář! ?
M.Charvát
Prostě chuťovka
Petra Kupská
Moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
roman jager
jednoduchý recept a přitom výborný.
Petra Kupská
Moc děkuji za milý komentář, potěšil mě!