Tohle je za mě nejlepší recept na králíka pečeného v troubě. Králík se peče na česneku a cibuli, s bůčkem, který pustí tuk a králík tak není vysušený. Podávejte přelitého vypečenou šťávou, s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.

Králíka můžete péct v celku, nebo ho předem naporcujte. Bůček vybírejte libovější, kousky pečeného vepřového chutnají s králíkem fantasticky.
MŮJ TIP: Zkuste také recept na vepřovou krkovici pomalu pečenou v troubě (chutná fantasticky!)
? Suroviny

Na pečeného králíka potřebujete:
- Králík; bez vnitřností, chlazený, hmotnost kolem 2,5-3 kg
- Vepřový bůček; spíše libovější, bez kůže a kostí
- Cibule
- Česnek
- Sůl
Dále si připravte vodu na podlití králíka.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup
KROK 1: Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.
KROK 2: Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.
KROK 3: Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.

KROK 4: Přiklopte poklicí a dejte péct.
Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem.
Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.

?️ Servírování
Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát.
Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.

Dietnější verzi přílohy představují vařené brambory. Místo špenátu podávejte s dušeným zelím.
? Užitečné tipy
- Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
- Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.
- Dobu pečení o něco zkrátíte, pokud králíka předem naporcujete. Jak naporcovat králíka poradí Roman Paulus v tomto videu.
Další recepty z masa:

Králík pečený na česneku s bůčkem
Suroviny
- 1 králík - chlazený, bez vnitřností
- 500 g vepřový bůček - libovější, bez kůže a kostí
- 1 cibule - větší
- 4 stroužek česnek
- sůl
Instrukce
- Králíka očistěte od případných zbytků chlupů, opláchněte vodou a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek také oloupejte a utřete nebo prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné kolem 3-4 cm.
- Vepřový bůček osolte. Králíka ze všech stran potřete česnekem a osolte.
- Do pekáče položte kousky bůčku, na něj nasypte cibuli. Na takto připravený základ umístěte králíka. Podlijte asi ½ až ¾ hrnkem vody.
- Přiklopte poklicí a dejte péct.
- Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte poklici a pečte další hodinu až hodinu a půl, než se vypaří voda, kterou jste pečínku podlili. Poté se králík začne péct (nikoliv dusit). Po tuto dobu kontrolujte, aby se maso nepřipékalo, a zhruba každých 10-15 minut jej polijte výpekem. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík s vepřovým bůčkem upečený.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Ke králíku na česneku se skvěle hodí bramborový knedlík a dušený špenát. Po obvodu talíře vyskládejte na jednu porci 4-6 knedlíků, přidejte králičí a vepřové maso. Knedlíky přelijte výpekem s cibulí. Nakonec přidejte kopeček dušeného špenátu.
- Králičí maso je libové, neobsahuje příliš tuku a hrozí, že pečínka bude suchá. Proto je velmi vhodná kombinace králíka pečená s vepřovým bůčkem. Přesně takhle pekla králíka babička a musím říct, že králík s bůčkem v jejím podání byl zcela luxusní.
- Pokud budete péct králíka bez vepřového tučného masa, je dobré přidat do pekáče vepřové sádlo.
Orientační hodnoty na 1 porci
Lebe
???
Petra Kupská
Děkuji za obrázkový komentář! ?
M.Charvát
Prostě chuťovka
Petra Kupská
Moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
roman jager
jednoduchý recept a přitom výborný.
Petra Kupská
Moc děkuji za milý komentář, potěšil mě!