• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Přílohy

Dušený špenát se smetanou

Dne: 21. 10. 2022 · Upraveno: 21. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Základem pro tenhle recept je mražený listový špenát, zjemněný smetanou a zahuštěný bešamelem. Podává se jako příloha k pokrmům z masa, skvělý je třeba k těmhle luxusním vepřovým výpečkům.

Dušený špenát se smetanou v misce.

Pamatuju si, jak býval špenát postrachem školních jídelen. Málokdo ho snědl a děti obvykle odnášely talíře, na které byla rozplizlá hromádka zeleného cosi, připomínající špenát.

Dneska dobře vím, že špenát se dá připravit tak, aby byl chutný a důstojný obědu, na který se budete těšit.

MŮJ TIP: Tenhle špenát chutná fantasticky s hovězími kostkami na česneku!

➜ Suroviny

Suroviny potřebné k přípravě dušeného špenátu se smetanou, včetně popisku.

Na dušený špenát se smetanou jako příloha potřebujete:

  • Mražené špenátové listy; nikoliv rozšmelcovaný špenátový protlak. Ideální je špenát, jehož listy byly před zamrazením nařezány na menší sousta. Listový špenát není nutně dražší než protlak, stačí v obchodě sáhnout po správném balíčku.
  • K ochucení: Česnek, sůl, mletý černý pepř
  • Bešamel: cibule, máslo, hladká mouka, plnotučné mléko a smetana na šlehání (to je ta, co obsahuje víc jak 30 % tuku)

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Nejprve nechte rozmrazit špenát. Naplňte nádobu, například mísu, teplou až horkou vodou. Vložte do ní nerozbalený sáček s mraženým špenátem. Po chvíli bude voda studená; vylijte ji a mísu naplňte opět teplou vodou. Zhruba za hodinu, hodinu a půl takhle šetrně špenát rozmrazíte.

TIP: Pokud si vzpomenete, vyndejte mražený špenát z mrazáku den předem a nechte ho povolit přes noc v lednici.

Na hrnec nebo mísu dejte cedník. Sáček s rozmraženým špenátem otevřete a špenát přesypte do cedníku. Hezky v něm okapá přebytečná tekutina. Špenát můžete také vymačkat, abyste z něj dostali víc vody.

KROK 2: Připravte si bešamel na cibulovém základu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte nožem nebo utřete. V hrnci nebo v pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo při střední až vyšší teplotě. Vhoďte do něj cibuli s česnekem a restujte do měkka, trvá to asi pět minut. Míchejte.

Přidejte mouku a minutu ji osmažte, nezapomeňte míchat.

Přisypávání mouky k osmažené cibulce v modrém hrnci.

KROK 3: Smíchejte mléko se smetanou. Hrnec se základem odstavte od zdroje tepla. Vezměte si k ruce metličku. Začněte přilévat mléko po malých dávkách k cibulové jíšce a bedlivě šlehejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Postupně přilijte všechno mléko, až se utvoří hustá kaše.

Příprava bešamelu v modrém hrnci.

Stáhněte teplotu plotýnky na minimum, vraťte hrnec na sporák, přiklopte pokličkou a povařte 15 minut. Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci se přichytávat ke dnu.

KROK 4: Přidejte okapaný špenát, zvyšte o něco teplotu a duste asi pět deset minut. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.

Přidání rozmraženého špenátu k bešamelovému základu v hrnci, s dřevěnou vařečkou.

KROK 5: Pomocí ponorného mixéru dušený špenát rozmixujte do krémova. Nakonec přidejte špetku muškátového oříšku a můžete servírovat!

Špenát se smetanou mixovaný v modrém hrnci pomocí ponorného mixéru.

➜ K čemu se hodí špenát jako příloha?

Špenát se smetanou se podává s plátkem vepřové pečeně, uzeného masa, k pečenému králíku. Doplňte plátky bramborového knedlíku a máte postaráno o vydatný oběd!

V bezmasé verzi je dušený špenát výborný s rozpůlenými vařenými vejci a bramborami jako příloha.

Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.

➜ Co je bešamel?

Bešamel je bílá omáčka, původem z francouzské kuchyně. Základní suroviny k přípravě tvoří máslo, mouka a mléko nebo smetana. Bešamel se připravuje tak, že se másla a mouky usmaží světlá jíška, která se naředí mlékem. Vzniklou bílou omáčku je potřeba alespoň 15 minut povařit, aby všechny ingredience prolnuly a omáčka ztratila moučnou chuť.

Bešamel slouží jak základ k přípravě dalších skvělých pokrmů, například jemných omáček, k zahušťování, je typickou součástí lasagní.

➜ Jak zahustit špenát?

Špenát jako listová zelenina obsahuje poměrně velké množství vody. Pokud připravujete přílohový špenát, je dobré jej vhodným způsobem zahustit, aby se z něj při podávání neoddělovala voda a na talíři jste neměli potopu.

Tradiční, a také nejlepší způsob, jak zahustit špenát, je klasická jíška, naředěná mlékem nebo nějakou ochucenou tekutinou, třeba vývarem. Takto zahuštěný špenát je krásně jemný, dobře drží pohromadě a výborně chutná.

Pamatuju, že babička zahušťovala špenát tak, že do něj nasypala lžíci jemné krupičky a povařila.

Mamka zase špenát zahušťovala vajíčkem. Tenhle způsob je skvělou volbou pro ty, kteří nemohou mouku. Pokud však špenát předem dobře nevyždímáte, nebo množství tekutiny předem nevyvaříte, patrně se při servírování okolo špenátu utvoří loužička vody.

Dušený špenát se smetanou v misce.

➜ Čím ochutit špenát?

Špenát sám o sobě je listová zelenina mdlé chuti. Tu mu zajistíte jednak správným způsobem přípravy (např. cibulka osmažená na tuku), a také dochucením vhodným kořením.

Do přílohového špenátu patří sůl, mletý pepř a utřený česnek. Chcete-li špenát pozdvihnout na další úroveň, přidejte trochu strouhaného muškátového oříšku.

Další chutné recepty:

  • Květákový mozeček – jednoduše vynikající!
  • Fazolky na kyselo – se smetanou
  • Domácí sekaná pečeně
Dušený špenát se smetanou v misce.

Dušený špenát se smetanou

Petra Kupská
Základem pro tenhle recept je mražený listový špenát, zjemněný smetanou a zahuštěný bešamelem. Podává se jako příloha k pokrmům z masa, nejčastěji s plátky bramborového knedlíku.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Příloha
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 181 kcal

Suroviny 

  • 500 g mražený špenát - listy, nikoliv protlak
  • 60 g máslo
  • ½ cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 4 lžíce hladká mouka
  • 160 ml mléko
  • 80 ml smetana na šlehání - obsah tuku nad 30 %
  • 1 špetka mletý muškátový oříšek
  • ¼ lžička černý pepř - mletý
  • sůl - podle chuti

Instrukce 

  • Nechte rozmrazit špenátové listy. Dejte je na cedník a nechte okapat přebytečnou tekutinu.
  • Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo při střední až vyšší teplotě. Osmažte v něm cibuli s česnekem, dokud nezměknou. Zabere to asi 5 minut.
  • Stáhněte o něco teplotu, přisypte mouku a smažte minutu. Míchejte.
  • Odstavte hrnec od zdroje tepla. Smíchejte mléko se smetanou a po malých dávkách přilévejte k cibulové jíšce. Bedlivě šlehejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Vznikne vám hustá kaše.
  • Snižte teplotu plotýnky na minimum, vraťte na ni hrnec a přiklopte poklicí. Bešamelový základ nechte asi 15 minut provařit. Čas od času zamíchejte.
  • Přidejte okapaný špenát a nechte asi 5-10 minut dusit (zvyšte o něco teplotu plotýnky).
  • Pomocí ponorného mixéru dušený špenát rozmixujte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zamíchejte a máte hotovo!

Poznámky

  • Vystačí asi na 6 porcí přílohového špenátu.
  • SERVÍROVÁNÍ: Dušený špenát se smetanou podávejte teplý jako přílohu. Skvěle chutná s plátkem vepřové pečeně, uzeného masa, k pečenému králíku. Doplňte plátky bramborového knedlíku a máte postaráno o vydatný oběd!
  • Jiné způsoby zahuštění špenátu: K dušenému špenátu přidejte vajíčko, nebo jej zasypte lžící jemné krupice a povařte.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 181kcalSacharidy: 11gBílkoviny: 6gTuky: 14g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Šťouchané brambory s cibulkou
  • Dušené zelí k masu
  • Jednoduché bramboráky
  • Petrželové brambory

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT