Základem pro tenhle recept je mražený listový špenát, zjemněný smetanou a zahuštěný bešamelem. Podává se jako příloha k pokrmům z masa, skvělý je třeba k těmhle luxusním vepřovým výpečkům.
Pamatuju si, jak býval špenát postrachem školních jídelen. Málokdo ho snědl a děti obvykle odnášely talíře, na které byla rozplizlá hromádka zeleného cosi, připomínající špenát.
Dneska dobře vím, že špenát se dá připravit tak, aby byl chutný a důstojný obědu, na který se budete těšit.
MŮJ TIP: Tenhle špenát chutná fantasticky s hovězími kostkami na česneku!
➜ Suroviny
Na dušený špenát se smetanou jako příloha potřebujete:
- Mražené špenátové listy; nikoliv rozšmelcovaný špenátový protlak. Ideální je špenát, jehož listy byly před zamrazením nařezány na menší sousta. Listový špenát není nutně dražší než protlak, stačí v obchodě sáhnout po správném balíčku.
- K ochucení: Česnek, sůl, mletý černý pepř
- Bešamel: cibule, máslo, hladká mouka, plnotučné mléko a smetana na šlehání (to je ta, co obsahuje víc jak 30 % tuku)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve nechte rozmrazit špenát. Naplňte nádobu, například mísu, teplou až horkou vodou. Vložte do ní nerozbalený sáček s mraženým špenátem. Po chvíli bude voda studená; vylijte ji a mísu naplňte opět teplou vodou. Zhruba za hodinu, hodinu a půl takhle šetrně špenát rozmrazíte.
TIP: Pokud si vzpomenete, vyndejte mražený špenát z mrazáku den předem a nechte ho povolit přes noc v lednici.
Na hrnec nebo mísu dejte cedník. Sáček s rozmraženým špenátem otevřete a špenát přesypte do cedníku. Hezky v něm okapá přebytečná tekutina. Špenát můžete také vymačkat, abyste z něj dostali víc vody.
KROK 2: Připravte si bešamel na cibulovém základu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte nožem nebo utřete. V hrnci nebo v pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo při střední až vyšší teplotě. Vhoďte do něj cibuli s česnekem a restujte do měkka, trvá to asi pět minut. Míchejte.
Přidejte mouku a minutu ji osmažte, nezapomeňte míchat.
KROK 3: Smíchejte mléko se smetanou. Hrnec se základem odstavte od zdroje tepla. Vezměte si k ruce metličku. Začněte přilévat mléko po malých dávkách k cibulové jíšce a bedlivě šlehejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Postupně přilijte všechno mléko, až se utvoří hustá kaše.
Stáhněte teplotu plotýnky na minimum, vraťte hrnec na sporák, přiklopte pokličkou a povařte 15 minut. Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci se přichytávat ke dnu.
KROK 4: Přidejte okapaný špenát, zvyšte o něco teplotu a duste asi pět deset minut. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
KROK 5: Pomocí ponorného mixéru dušený špenát rozmixujte do krémova. Nakonec přidejte špetku muškátového oříšku a můžete servírovat!
➜ K čemu se hodí špenát jako příloha?
Špenát se smetanou se podává s plátkem vepřové pečeně, uzeného masa, k pečenému králíku. Doplňte plátky bramborového knedlíku a máte postaráno o vydatný oběd!
V bezmasé verzi je dušený špenát výborný s rozpůlenými vařenými vejci a bramborami jako příloha.
➜ Co je bešamel?
Bešamel je bílá omáčka, původem z francouzské kuchyně. Základní suroviny k přípravě tvoří máslo, mouka a mléko nebo smetana. Bešamel se připravuje tak, že se másla a mouky usmaží světlá jíška, která se naředí mlékem. Vzniklou bílou omáčku je potřeba alespoň 15 minut povařit, aby všechny ingredience prolnuly a omáčka ztratila moučnou chuť.
Bešamel slouží jak základ k přípravě dalších skvělých pokrmů, například jemných omáček, k zahušťování, je typickou součástí lasagní.
➜ Jak zahustit špenát?
Špenát jako listová zelenina obsahuje poměrně velké množství vody. Pokud připravujete přílohový špenát, je dobré jej vhodným způsobem zahustit, aby se z něj při podávání neoddělovala voda a na talíři jste neměli potopu.
Tradiční, a také nejlepší způsob, jak zahustit špenát, je klasická jíška, naředěná mlékem nebo nějakou ochucenou tekutinou, třeba vývarem. Takto zahuštěný špenát je krásně jemný, dobře drží pohromadě a výborně chutná.
Pamatuju, že babička zahušťovala špenát tak, že do něj nasypala lžíci jemné krupičky a povařila.
Mamka zase špenát zahušťovala vajíčkem. Tenhle způsob je skvělou volbou pro ty, kteří nemohou mouku. Pokud však špenát předem dobře nevyždímáte, nebo množství tekutiny předem nevyvaříte, patrně se při servírování okolo špenátu utvoří loužička vody.
➜ Čím ochutit špenát?
Špenát sám o sobě je listová zelenina mdlé chuti. Tu mu zajistíte jednak správným způsobem přípravy (např. cibulka osmažená na tuku), a také dochucením vhodným kořením.
Do přílohového špenátu patří sůl, mletý pepř a utřený česnek. Chcete-li špenát pozdvihnout na další úroveň, přidejte trochu strouhaného muškátového oříšku.
Další chutné recepty:
- Květákový mozeček – jednoduše vynikající!
- Fazolky na kyselo – se smetanou
- Domácí sekaná pečeně
- Špenátová omáčka s vejcem
Dušený špenát se smetanou
Suroviny
- 500 g mražený špenát - listy, nikoliv protlak
- 60 g máslo
- ½ cibule
- 3 stroužky česnek
- 4 lžíce hladká mouka
- 160 ml mléko
- 80 ml smetana na šlehání - obsah tuku nad 30 %
- 1 špetka mletý muškátový oříšek
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- sůl - podle chuti
Instrukce
- Nechte rozmrazit špenátové listy. Dejte je na cedník a nechte okapat přebytečnou tekutinu.
- Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo při střední až vyšší teplotě. Osmažte v něm cibuli s česnekem, dokud nezměknou. Zabere to asi 5 minut.
- Stáhněte o něco teplotu, přisypte mouku a smažte minutu. Míchejte.
- Odstavte hrnec od zdroje tepla. Smíchejte mléko se smetanou a po malých dávkách přilévejte k cibulové jíšce. Bedlivě šlehejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Vznikne vám hustá kaše.
- Snižte teplotu plotýnky na minimum, vraťte na ni hrnec a přiklopte poklicí. Bešamelový základ nechte asi 15 minut provařit. Čas od času zamíchejte.
- Přidejte okapaný špenát a nechte asi 5-10 minut dusit (zvyšte o něco teplotu plotýnky).
- Pomocí ponorného mixéru dušený špenát rozmixujte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zamíchejte a máte hotovo!
Poznámky
- Vystačí asi na 6 porcí přílohového špenátu.
- SERVÍROVÁNÍ: Dušený špenát se smetanou podávejte teplý jako přílohu. Skvěle chutná s plátkem vepřové pečeně, uzeného masa, k pečenému králíku. Doplňte plátky bramborového knedlíku a máte postaráno o vydatný oběd!
- Jiné způsoby zahuštění špenátu: K dušenému špenátu přidejte vajíčko, nebo jej zasypte lžící jemné krupice a povařte.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu