• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Luštěniny

Fazolky na kyselo se smetanou

Dne: 21. 7. 2022 · Upraveno: 15. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Jednoduché jídlo připomínající dětství, to jsou zelené fazolky na smetaně v příjemně nakyslé omáčce. Zpracujete v něm jak letní čerstvé fazolkové lusky, tak fazolky mražené. Celoroční pokrm, který uspokojí i náročné chuťové buňky!

Fazolky na smetaně s bramborem a vejcem.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Fazolky na kyselo se smetanou

Co jsou fazolky na smetaně? Jedná se o blanšírované fazolky, které se vkládají do sladko-kyselé omáčky ze smetany, zahuštěné cibulovou jíškou.

K fazolkám podávejte vařený brambor posypaný nasekanou pažitkou a tak akorát uvařené vejce, které rozpulte a na talíř položte žloutkem hezky vzhůru.

MŮJ TIP: Pokud máte rádi sladkokyselou chuť pokrmů, vyzkoušejte také tenhle recept na koprovku (omáčka chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Ingredience na fazolky na smetaně.

Na fazolky na smetaně potřebujete:

  • Fazolkové lusky; mražené
  • Mléko; polotučné
  • Smetana; s minimálním obsahem tuku 12 %. Kdo chce omáčku hustější a vydatnější, sáhne po smetaně na šlehání, tedy takové, která má obsah tuku nad 30 %.
  • Na jíšku: máslo, hladká mouka a malá cibule, nebo půlka větší
  • Koření: bobkový list a nové koření
  • Na ochucení: cukr, sůl a ocet

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Na přílohu: Vařené brambory s máslem a pažitkou, vařené vejce.

Stručný recept:

  1. Fazolkové lusky krátce povařte v osolené vodě a následně zchlaďte.
  2. Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte mouku a minutu míchejte.
  3. Postupně přilévejte vývar z fazolkových lusků, pilně šlehejte.
  4. Přilijte mléko, promíchejte. Okyselte a přidejte bobkový list a nové koření.
  5. Omáčku povařte na mírném plameni 15 minut.
  6. Stáhněte z plotýnky, odstraňte koření a vmíchejte smetanu a pokrájené fazolky.
  7. Dochuťte cukrem a solí, případně ještě trochou octa.
  8. Fazolky na smetaně podávejte s vařeným bramborem a vejcem.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Mražené fazolky nechte roztát při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečně osolenou vodu; asi jako na těstoviny. Opatrně do ní vložte fazolky a vařte 3 minuty. Poté odeberte hrnek vývaru z fazolí a dejte stranou, zbytek slijte. Fazolkové lusky okamžitě zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili var a zelenina si uchovala krásnou svěží barvu.

Tomuto postupu se v kuchařské hantýrce říká blanšírování.

Vaření fazolkových lusků v hrnci.
Blanšírované fazolové lusky v cedníku.

KROK 2: Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě máslo a osmažte na něm cibulku, pokrájenou nadrobno. Míchejte, než cibulka zesklovatí, trvá to asi 3-5 minut.

Příprava cibulkové jíšky.

KROK 3: Stáhněte teplotu a přisypte mouku. Míchejte minutu. Poté hrnec stáhněte z plotny. Postupně přilévejte vývar z fazolí a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky.

Tahle fáze dá trochu práce, ale buďte trpěliví, pokud budete teplý vývar přilévat po troškách, získáte nakonec hustou kaši, v níž bude vidět jen cibulka. Postupně přilijte mléko a metličkou rozšlehejte.

Ochucování smetanové omáčky.

KROK 4: Vraťte hrnec na plotýnku, zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne probublávat. Přidejte bobkový list, nové koření a přimíchejte ocet. Teplotu stáhněte na minimum, přiklopte a nechte 15 na velmi mírném ohni povařit. Jíška se krásně provaří, zjemní, omáčku spojí a ztratí moučnou chuť.

KROK 5: Nakonec sundejte hrnec z plotýnky a přimíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka. Přidejte lžičku cukru a dochuťte solí, případně přikyselte octem. Vyjměte koření.

Příprava fazolkové omáčky, zjemnění smetanou.

KROK 6: Pokud jsou fazolky dlouhé, pokrájejte je na kousky o velikosti asi 3-4 cm. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát. Snažte se omáčku již více nevařit, mohla by se vám zdrcnout smetana, obzvláště použijete-li tu s menším obsahem tuku.

Krájení zelených fazolek na menší kusy.

TIP: Zkuste přidat k fazolkové omáčce těsně před dokončením lžíci nasekaným jemných koprových lístků. Skvěle ozvláštní chuť!

➜ Servírování

Fazolky na smetaně chutnají nejlépe s vařeným bramborem, který jste přelili máslem a posypali jemně nasekanou pažitkou. Další možností je podávat je s houskovým knedlíkem.

Přidejte také rozpůlené vařené vejce. Pro krásný žlutý žloutek vkládám vejce do studené vody. Jakmile voda začne vařit, stáhnu trochu teplotu a vařím 8 minut. Poté hned zchladím ve studené vodě.

Fazolky na smetaně.

➜ Užitečné tipy

  • Omáčka na druhý den zhoustne. Při ohřívání přidejte lžíci dvě vody a případně okyselte nebo dochuťte solí a cukrem.
  • Fazolky na smetaně jsou vegetariánským pokrmem. Pro milovníky masa přidejte proužky usmažené slaniny.
  • Pokud byste fazolky předem neoblanšírovali (krátké povaření ve slané vodě a následné zchlazení studenou vodou), zešedly by a ztratily svoji svěží zelenou barvu.

Další chutné recepty:

  • Luxusní knedlíky s vajíčkem
  • Fantastická svíčková na smetaně
  • Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
Fazolky na smetaně, podávané s bramborem a vařeným vejcem.

Fazolky na kyselo se smetanou

Petra Kupská
Jednoduché jídlo připomínající dětství, to jsou zelené fazolky na smetaně v příjemně nakyslé omáčce. Zpracujete v něm jak letní čerstvé fazolkové lusky, tak fazolky mražené. Celoroční pokrm, který uspokojí i náročné chuťové buňky!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Kuchyňské vybavení

  • Hrnec Tescoma PRESIDENT ø20cm

Suroviny 

  • 450 g mražené fazolkové lusky
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 hrnek vývar - z blanšírovaných fazolí
  • 200 ml mléko
  • 100 ml smetana - s obsahem tuku 12 %, případně tučná s 30 %
  • 2 kuličky nové koření
  • 1 bobkový list
  • 1-2 lžíce ocet
  • 2 lžičky cukr
  • sůl

Instrukce 

  • Mražené fazolky nechte roztát při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečně osolenou vodu; asi jako na těstoviny. Opatrně do ní vložte fazolky a vařte 3 minuty. Poté odeberte hrnek vývaru z fazolí a dejte stranou, zbytek slijte. Fazolkové lusky okamžitě zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili var a zelenina si uchovala krásnou svěží barvu.
  • Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě máslo a osmažte na něm cibulku, pokrájenou nadrobno. Míchejte, než cibulka zesklovatí, trvá to asi 3-5 minut.
  • Stáhněte teplotu a přisypte mouku. Míchejte minutu. Poté hrnec stáhněte z plotny. Postupně přilévejte vývar z fazolí a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky. Tahle fáze dá trochu práce, ale buďte trpěliví, pokud budete teplý vývar přilévat po troškách, získáte nakonec hustou kaši, v níž bude vidět jen cibulka. Postupně přilijte mléko a metličkou rozšlehejte.
  • Vraťte hrnec na plotýnku, zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne probublávat. Přidejte bobkový list, nové koření a přimíchejte ocet. Teplotu stáhněte na minimum, přiklopte a nechte 15 na velmi mírném ohni povařit. Jíška se krásně provaří, zjemní, omáčku spojí a ztratí moučnou chuť.
  • Nakonec sundejte hrnec z plotýnky a přimíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka. Přidejte lžičku cukru a dochuťte solí, případně přikyselte octem. Vyjměte koření.
  • Pokud jsou fazolky dlouhé, pokrájejte je na kousky o velikosti asi 3-4 cm. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát. Snažte se omáčku již více nevařit, mohla by se vám zdrcnout smetana, obzvláště použijete-li tu s menším obsahem tuku.

Poznámky

  • Vystačí na 3-4 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Fazolky na smetaně chutnají nejlépe s vařeným bramborem, který jste přelili máslem a posypali jemně nasekanou pažitkou. Další možností je podávat je s houskovým knedlíkem. Přidejte také rozpůlené vařené vejce.
  • Omáčka na druhý den zhoustne. Při ohřívání přidejte lžíci dvě vody a případně okyselte nebo dochuťte solí a cukrem.
  • Fazolky na smetaně jsou vegetariánským pokrmem. Pro milovníky masa přidejte proužky usmažené slaniny.
  • Pokud byste fazolky předem neoblanšírovali (krátké povaření ve slané vodě a následné zchlazení studenou vodou), zešedly by a ztratily svoji svěží zelenou barvu.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Krémová hrachová polévka
  • Výborná čočka na kyselo
  • Hráškový krém se smetanou

Reader Interactions

Comments

  1. MarieL

    03 září, 2022 at 9:53 am

    Ňamy ňam.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      04 září, 2022 at 5:51 pm

      Děkuji! 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT