Jednoduché jídlo připomínající dětství, to jsou zelené fazolky na smetaně v příjemně nakyslé omáčce. Zpracujete v něm jak letní čerstvé fazolkové lusky, tak fazolky mražené. Celoroční pokrm, který uspokojí i náročné chuťové buňky!

Co jsou fazolky na smetaně? Jedná se o blanšírované fazolky, které se vkládají do sladko-kyselé omáčky ze smetany, zahuštěné cibulovou jíškou.
K fazolkám podávejte vařený brambor posypaný nasekanou pažitkou a tak akorát uvařené vejce, které rozpulte a na talíř položte žloutkem hezky vzhůru.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi sladkokyselou chuť pokrmů, vyzkoušejte také tenhle recept na koprovku (omáčka chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na fazolky na smetaně potřebujete:
- Fazolkové lusky; mražené
- Mléko; polotučné
- Smetana; s minimálním obsahem tuku 12 %. Kdo chce omáčku hustější a vydatnější, sáhne po smetaně na šlehání, tedy takové, která má obsah tuku nad 30 %.
- Na jíšku: máslo, hladká mouka a malá cibule, nebo půlka větší
- Koření: bobkový list a nové koření
- Na ochucení: cukr, sůl a ocet
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Na přílohu: Vařené brambory s máslem a pažitkou, vařené vejce.
Stručný recept:
- Fazolkové lusky krátce povařte v osolené vodě a následně zchlaďte.
- Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte mouku a minutu míchejte.
- Postupně přilévejte vývar z fazolkových lusků, pilně šlehejte.
- Přilijte mléko, promíchejte. Okyselte a přidejte bobkový list a nové koření.
- Omáčku povařte na mírném plameni 15 minut.
- Stáhněte z plotýnky, odstraňte koření a vmíchejte smetanu a pokrájené fazolky.
- Dochuťte cukrem a solí, případně ještě trochou octa.
- Fazolky na smetaně podávejte s vařeným bramborem a vejcem.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Mražené fazolky nechte roztát při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečně osolenou vodu; asi jako na těstoviny. Opatrně do ní vložte fazolky a vařte 3 minuty. Poté odeberte hrnek vývaru z fazolí a dejte stranou, zbytek slijte. Fazolkové lusky okamžitě zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili var a zelenina si uchovala krásnou svěží barvu.
Tomuto postupu se v kuchařské hantýrce říká blanšírování.


KROK 2: Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě máslo a osmažte na něm cibulku, pokrájenou nadrobno. Míchejte, než cibulka zesklovatí, trvá to asi 3-5 minut.

KROK 3: Stáhněte teplotu a přisypte mouku. Míchejte minutu. Poté hrnec stáhněte z plotny. Postupně přilévejte vývar z fazolí a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky.
Tahle fáze dá trochu práce, ale buďte trpěliví, pokud budete teplý vývar přilévat po troškách, získáte nakonec hustou kaši, v níž bude vidět jen cibulka. Postupně přilijte mléko a metličkou rozšlehejte.

KROK 4: Vraťte hrnec na plotýnku, zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne probublávat. Přidejte bobkový list, nové koření a přimíchejte ocet. Teplotu stáhněte na minimum, přiklopte a nechte 15 na velmi mírném ohni povařit. Jíška se krásně provaří, zjemní, omáčku spojí a ztratí moučnou chuť.
KROK 5: Nakonec sundejte hrnec z plotýnky a přimíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka. Přidejte lžičku cukru a dochuťte solí, případně přikyselte octem. Vyjměte koření.

KROK 6: Pokud jsou fazolky dlouhé, pokrájejte je na kousky o velikosti asi 3-4 cm. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát. Snažte se omáčku již více nevařit, mohla by se vám zdrcnout smetana, obzvláště použijete-li tu s menším obsahem tuku.

TIP: Zkuste přidat k fazolkové omáčce těsně před dokončením lžíci nasekaným jemných koprových lístků. Skvěle ozvláštní chuť!
➜ Servírování
Fazolky na smetaně chutnají nejlépe s vařeným bramborem, který jste přelili máslem a posypali jemně nasekanou pažitkou. Další možností je podávat je s houskovým knedlíkem.
Přidejte také rozpůlené vařené vejce. Pro krásný žlutý žloutek vkládám vejce do studené vody. Jakmile voda začne vařit, stáhnu trochu teplotu a vařím 8 minut. Poté hned zchladím ve studené vodě.

➜ Užitečné tipy
- Omáčka na druhý den zhoustne. Při ohřívání přidejte lžíci dvě vody a případně okyselte nebo dochuťte solí a cukrem.
- Fazolky na smetaně jsou vegetariánským pokrmem. Pro milovníky masa přidejte proužky usmažené slaniny.
- Pokud byste fazolky předem neoblanšírovali (krátké povaření ve slané vodě a následné zchlazení studenou vodou), zešedly by a ztratily svoji svěží zelenou barvu.
Další chutné recepty:

Fazolky na kyselo se smetanou
Kuchyňské vybavení
Suroviny
- 450 g mražené fazolkové lusky
- 1 malá cibule
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 hrnek vývar - z blanšírovaných fazolí
- 200 ml mléko
- 100 ml smetana - s obsahem tuku 12 %, případně tučná s 30 %
- 2 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
- 1-2 lžíce ocet
- 2 lžičky cukr
- sůl
Instrukce
- Mražené fazolky nechte roztát při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečně osolenou vodu; asi jako na těstoviny. Opatrně do ní vložte fazolky a vařte 3 minuty. Poté odeberte hrnek vývaru z fazolí a dejte stranou, zbytek slijte. Fazolkové lusky okamžitě zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili var a zelenina si uchovala krásnou svěží barvu.
- Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě máslo a osmažte na něm cibulku, pokrájenou nadrobno. Míchejte, než cibulka zesklovatí, trvá to asi 3-5 minut.
- Stáhněte teplotu a přisypte mouku. Míchejte minutu. Poté hrnec stáhněte z plotny. Postupně přilévejte vývar z fazolí a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky. Tahle fáze dá trochu práce, ale buďte trpěliví, pokud budete teplý vývar přilévat po troškách, získáte nakonec hustou kaši, v níž bude vidět jen cibulka. Postupně přilijte mléko a metličkou rozšlehejte.
- Vraťte hrnec na plotýnku, zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne probublávat. Přidejte bobkový list, nové koření a přimíchejte ocet. Teplotu stáhněte na minimum, přiklopte a nechte 15 na velmi mírném ohni povařit. Jíška se krásně provaří, zjemní, omáčku spojí a ztratí moučnou chuť.
- Nakonec sundejte hrnec z plotýnky a přimíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka. Přidejte lžičku cukru a dochuťte solí, případně přikyselte octem. Vyjměte koření.
- Pokud jsou fazolky dlouhé, pokrájejte je na kousky o velikosti asi 3-4 cm. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát. Snažte se omáčku již více nevařit, mohla by se vám zdrcnout smetana, obzvláště použijete-li tu s menším obsahem tuku.
Poznámky
- Vystačí na 3-4 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Fazolky na smetaně chutnají nejlépe s vařeným bramborem, který jste přelili máslem a posypali jemně nasekanou pažitkou. Další možností je podávat je s houskovým knedlíkem. Přidejte také rozpůlené vařené vejce.
- Omáčka na druhý den zhoustne. Při ohřívání přidejte lžíci dvě vody a případně okyselte nebo dochuťte solí a cukrem.
- Fazolky na smetaně jsou vegetariánským pokrmem. Pro milovníky masa přidejte proužky usmažené slaniny.
- Pokud byste fazolky předem neoblanšírovali (krátké povaření ve slané vodě a následné zchlazení studenou vodou), zešedly by a ztratily svoji svěží zelenou barvu.
Orientační hodnoty na 1 porci
MarieL
Ňamy ňam.
Petra Kupská
Děkuji! 🙂