• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Přílohy

Dušené zelí k masu

Dne: 4. 4. 2022 · Upraveno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 6Sdílení

Nejlepší příloha ke šťavnaté vepřové pečínce je bez debat houskový knedlík a sladké zelí. V dnešním receptu krok za krokem poradím, jak se dělá dušené zelí z čerstvé hlávky.

Dušené bílé zelí z hlávky.
Obsah skrýt
➜ Jak nakrájet zelí?
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Dušené zelí k masu

Nejraději používám čerstvé hlávkové zelí, nikoliv sterilované ze sklenice. Příprava zelí dá sice víc práce, zato si jej můžete ochutit přesně tak, jak máte rádi.

Zatímco bílé dušené zelí se hodí spíše k vepřovému masu, například k téhle skvostné krkovičce pečené v troubě, takové červené zelí je skvělá příloha ke kachní pečínce nebo sváteční huse.

DOBRÉ VĚDĚT: Z jednoho kila čerstvého zelí připravíte zhruba šest porcí dušeného přílohového zelí k masu.

MŮJ TIP: Zkuste také dušené zelí s těstovinami a se slaninou (luxusní jídlo, které vás překvapí!)

➜ Jak nakrájet zelí?

Nejprve z hlávky odstraňte ovadlé nebo poškozené vnější listy. Zelí rozřízněte napůl. Šikmým řezem z obou stran nařízněte a poté odstraňte tuhý košťál. Zelí ještě jednou rozřízněte, získáte tak čtvrtiny. Ostrým pevným nožem nakrájejte zelí na tenké proužky. Ty pak ještě překrojte, aby proužky nebyly zbytečně dlouhé.

Další rychlý a jednoduchý způsob je nakrájet zelí na ručním struhadle na straně s příčnými zářezy (obvykle jsou tři nad sebou) nebo na mandolíně.

➜ Suroviny

Ingredience na dušené zelí včetně popisku.

Na domácí dušené zelí k masu potřebujete:

  • Bílé zelí; čerstvá hlávka
  • Cibule; oloupaná a nakrájená na kostičky
  • Sádlo; případně slunečnicový či řepkový olej
  • Kmín; celý, pro typicky českou chuť
  • Hladká mouka; na zahuštění (nebojte, jen trochu!)
  • Ocet; používám jemnější vinný, ale klidně vezměte klasický kvasný ocet
  • Cukr a sůl; k dotažení sladko-kyselé chuti

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
  2. V kastrolu na tuku osmažte cibuli dozlatovat, okmínujte.
  3. Přidejte zelí, naběračku vody a osolte.
  4. Duste pod poklicí 30-40 minut doměkka.
  5. Povrch zelí poprašte moukou a nechte 10 minut propařit.
  6. Dušené zelí dochuťte cukrem a octem, případně dosolte.
  7. Zamíchejte a podávejte jako přílohu.
Dušené zelí jako příloha k masu a knedlíku.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Z hlávky zelí odstraňte vnější ovadlé, případně poškozené listy. Vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na tenko a ještě ho překrojte, abyste pak nemuseli do pusy strkat dlouhé proužky.

Nakrájené zelí na prkénku.

KROK 2: Zelí je potřeba spařit. Dostanete z něj tak čpavou chuť, také trochu změkne a zkřehne. Uvařte si konvici plnou vody. Zelí dejte do velkého cedníku a opatrně spařte vroucí vodou. Já spařuji nadvakrát, pokaždé asi 1,5 litrem vody (objem mojí rychlovarné konvice).

Spařené zelí v cedníku.

KROK 3: V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo. Vhoďte do něj nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská nazlátlou barvu. Nezapomeňte míchat. K cibuli přisypte kmín a krátce orestujte.

Smažená cibulka, ochucení kmínem.

KROK 4: Přidejte zelí a lžičku soli. Zamíchejte. Podlijte naběračkou vody, stáhněte teplotu na třetinu a hrnec přiklopte pokličkou. Nechte dusit 40 minut.

Podlití zelí naběračkou vody.

KROK 5: Zahuštění zelí: Vezměte si k ruce malé sítko a mouku. Odklopte pokličku, do sítka nasypte lžíci mouky a jemným popraškem pokryjte celou plochu zelí. Nemíchejte, ani zelím netřepte. Jednoduše přikryjte poklicí a nechte mouku pět minut propařit. Poté zamíchejte, znovu přiklopte a nechte dusit dalších pět minut.

Zahuštění zelí moukou, přesátou přes sítko.

KROK 6: Ochucení zelí: Tady přicházejí na řadu vaše chuťové preference. Přidejte k zelí asi ⅔ octa a cukru z množství v receptu. Osolte, zamíchejte a ochutnejte. Přidávejte postupně ocet a cukr, případně sůl, dokud nedosáhnete požadované chuti. Vždy dobře zamíchejte.

Ochucení dušeného zelí cukrem, octem a solí.

➜ Servírování

Dušené zelí podle tohoto receptu se skvěle hodí k pečenému vepřovému, případně uzenému masu. Podávejte s knedlíkem, buď houskovým nebo bramborovým.

Pokud vám zelí zbyde, nechte ho zcela vychladit, přendejte do misky, přikryjte a uložte do lednice. Vydrží zde až pět dní.

TIP: Zbylý knedlík a vepřové na druhý den pokrájejte na kostičky a ohřejte ho se zelím v pánvi. Výsledný mišmaš oblaží vaše chuťové buňky, je to neskutečná dobrota! U nás leckdy žádanější než čerstvě uvařené jídlo.

Dušené zelí s knedlíkem a vepřovým masem.

➜ Užitečné tipy

  • Zelí lze nakrájet i na širší nudle, počítejte pak asi s deseti až patnácti minutami dušení navíc, aby bylo zelí tak akorát měkké.
  • Místo spaření zelí vroucí vodou jej asi 10 minut povařte ve vodě.
  • Zahuštění zelí moukou: Trik se zahuštěním moukou pomocí sítka mám od mamky. Tenká vrstvička mouky se působením horké páry propaří a pomůže tak předejít žmolkům a hrudkám, které by se vytvořily, pokud byste mouku nasurovo nasypali do zelí.

Další chutné recepty:

  • Zapečené šunkofleky s uzeným
  • Tradiční zelňačka s klobásou
  • Vepřové plátky na žampionech
  • Hospodský zelný salát
Dušené bílé zelí z hlávky.

Dušené zelí k masu

Petra Kupská
Nejlepší příloha k vepřové pečínce je bez debat houskový knedlík a sladké zelí. V dnešním receptu krok za krokem poradím, jak se dělá dušené zelí z čerstvé hlávky.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 50 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Příloha
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 117 kcal

Kuchyňské vybavení

  • Nízký litinový hrnec 28 cm

Suroviny 

  • 1 kg bílé zelí - čerstvá hlávka, menší
  • 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový, příp. řepkový olej
  • 1 cibule - větší
  • 1 lžíce kmín - celý
  • 1 naběračka voda - na podlití zelí
  • 1 lžíce hladká mouka - na zahuštění
  • 4 lžíce krupicový cukr
  • 4 lžíce ocet - jemnější vinný nebo běžný kvasný – kvasného bude potřeba méně
  • 3 lžička sůl

Instrukce 

  • Z hlávky zelí odstraňte vnější ovadlé, případně poškozené listy. Vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na tenko a ještě ho překrojte.
  • Zelí dejte do velkého cedníku a opatrně jej spařte asi třemi litry vroucí vody.
  • V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo. Vhoďte do něj nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská nazlátlou barvu. Nezapomeňte míchat. Okmínujte, krátce orestujte.
  • Přidejte nakrájené zelí a lžičku soli. Podlijte naběračkou vody. Zamíchejte, stáhněte teplotu na třetinu a hrnec přiklopte pokličkou. Nechte dusit 40 minut.
  • Zahuštění zelí: Vezměte si k ruce malé sítko a mouku. Odklopte pokličku, do sítka nasypte lžíci mouky a jemným popraškem pokryjte celou plochu zelí. Nemíchejte, ani zelím netřepte. Přikryjte poklicí a nechte mouku 5 minut propařit. Poté zamíchejte, znovu přiklopte a nechte dusit dalších 5 minut.
  • Ochucení zelí: Přidejte k zelí asi ⅔ octa a cukru z množství v receptu. Zamíchejte a ochutnejte. Zelí bude potřeba určitě přisolit. Přidávejte postupně ocet a cukr, případně sůl, dokud nedosáhnete požadované chuti. Vždy dobře zamíchejte.

Poznámky

  • Z 1 kg zelí připravíte zhruba 6 porcí přílohového dušeného zelí.
  • Podávejte k pečenému masu, s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
  • Místo spaření zelí vroucí vodou jej asi 10 minut povařte ve vodě.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 117kcalSacharidy: 20gBílkoviny: 2gTuky: 4g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 6Sdílení

Další recepty:

  • Dušený špenát se smetanou
  • Šťouchané brambory s cibulkou
  • Jednoduché bramboráky
  • Petrželové brambory

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT