Nejlepší příloha ke šťavnaté vepřové pečínce je bez debat houskový knedlík a sladké zelí. V dnešním receptu krok za krokem poradím, jak se dělá dušené zelí z čerstvé hlávky.
Nejraději používám čerstvé hlávkové zelí, nikoliv sterilované ze sklenice. Příprava zelí dá sice víc práce, zato si jej můžete ochutit přesně tak, jak máte rádi.
Zatímco bílé dušené zelí se hodí spíše k vepřovému masu, například k téhle skvostné krkovičce pečené v troubě, takové červené zelí je skvělá příloha ke kachní pečínce nebo sváteční huse.
DOBRÉ VĚDĚT: Z jednoho kila čerstvého zelí připravíte zhruba šest porcí dušeného přílohového zelí k masu.
MŮJ TIP: Zkuste také dušené zelí s těstovinami a se slaninou (luxusní jídlo, které vás překvapí!)
➜ Jak nakrájet zelí?
Nejprve z hlávky odstraňte ovadlé nebo poškozené vnější listy. Zelí rozřízněte napůl. Šikmým řezem z obou stran nařízněte a poté odstraňte tuhý košťál. Zelí ještě jednou rozřízněte, získáte tak čtvrtiny. Ostrým pevným nožem nakrájejte zelí na tenké proužky. Ty pak ještě překrojte, aby proužky nebyly zbytečně dlouhé.
Další rychlý a jednoduchý způsob je nakrájet zelí na ručním struhadle na straně s příčnými zářezy (obvykle jsou tři nad sebou) nebo na mandolíně.
➜ Suroviny
Na domácí dušené zelí k masu potřebujete:
- Bílé zelí; čerstvá hlávka
- Cibule; oloupaná a nakrájená na kostičky
- Sádlo; případně slunečnicový či řepkový olej
- Kmín; celý, pro typicky českou chuť
- Hladká mouka; na zahuštění (nebojte, jen trochu!)
- Ocet; používám jemnější vinný, ale klidně vezměte klasický kvasný ocet
- Cukr a sůl; k dotažení sladko-kyselé chuti
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
- V kastrolu na tuku osmažte cibuli dozlatovat, okmínujte.
- Přidejte zelí, naběračku vody a osolte.
- Duste pod poklicí 30-40 minut doměkka.
- Povrch zelí poprašte moukou a nechte 10 minut propařit.
- Dušené zelí dochuťte cukrem a octem, případně dosolte.
- Zamíchejte a podávejte jako přílohu.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Z hlávky zelí odstraňte vnější ovadlé, případně poškozené listy. Vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na tenko a ještě ho překrojte, abyste pak nemuseli do pusy strkat dlouhé proužky.
KROK 2: Zelí je potřeba spařit. Dostanete z něj tak čpavou chuť, také trochu změkne a zkřehne. Uvařte si konvici plnou vody. Zelí dejte do velkého cedníku a opatrně spařte vroucí vodou. Já spařuji nadvakrát, pokaždé asi 1,5 litrem vody (objem mojí rychlovarné konvice).
KROK 3: V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo. Vhoďte do něj nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská nazlátlou barvu. Nezapomeňte míchat. K cibuli přisypte kmín a krátce orestujte.
KROK 4: Přidejte zelí a lžičku soli. Zamíchejte. Podlijte naběračkou vody, stáhněte teplotu na třetinu a hrnec přiklopte pokličkou. Nechte dusit 40 minut.
KROK 5: Zahuštění zelí: Vezměte si k ruce malé sítko a mouku. Odklopte pokličku, do sítka nasypte lžíci mouky a jemným popraškem pokryjte celou plochu zelí. Nemíchejte, ani zelím netřepte. Jednoduše přikryjte poklicí a nechte mouku pět minut propařit. Poté zamíchejte, znovu přiklopte a nechte dusit dalších pět minut.
KROK 6: Ochucení zelí: Tady přicházejí na řadu vaše chuťové preference. Přidejte k zelí asi 2/3 octa a cukru z množství v receptu. Osolte, zamíchejte a ochutnejte. Přidávejte postupně ocet a cukr, případně sůl, dokud nedosáhnete požadované chuti. Vždy dobře zamíchejte.
➜ Servírování
Dušené zelí podle tohoto receptu se skvěle hodí k pečenému vepřovému, případně uzenému masu. Podávejte s knedlíkem, buď houskovým nebo bramborovým.
Pokud vám zelí zbyde, nechte ho zcela vychladit, přendejte do misky, přikryjte a uložte do lednice. Vydrží zde až pět dní.
TIP: Zbylý knedlík a vepřové na druhý den pokrájejte na kostičky a ohřejte ho se zelím v pánvi. Výsledný mišmaš oblaží vaše chuťové buňky, je to neskutečná dobrota! U nás leckdy žádanější než čerstvě uvařené jídlo.
➜ Užitečné tipy
- Zelí lze nakrájet i na širší nudle, počítejte pak asi s deseti až patnácti minutami dušení navíc, aby bylo zelí tak akorát měkké.
- Místo spaření zelí vroucí vodou jej asi 10 minut povařte ve vodě.
- Zahuštění zelí moukou: Trik se zahuštěním moukou pomocí sítka mám od mamky. Tenká vrstvička mouky se působením horké páry propaří a pomůže tak předejít žmolkům a hrudkám, které by se vytvořily, pokud byste mouku nasurovo nasypali do zelí.
Další chutné recepty:
- Zapečené šunkofleky s uzeným
- Tradiční zelňačka s klobásou
- Vepřové plátky na žampionech
- Hospodský zelný salát
- Kedlubnové zelí
Dušené zelí k masu
Suroviny
- 1 kg bílé zelí - čerstvá hlávka, menší
- 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový, příp. řepkový olej
- 1 cibule - větší
- 1 lžíce kmín - celý
- 1 naběračka voda - na podlití zelí
- 1 lžíce hladká mouka - na zahuštění
- 4 lžíce krupicový cukr
- 4 lžíce ocet - jemnější vinný nebo běžný kvasný – kvasného bude potřeba méně
- 3 lžička sůl
Instrukce
- Z hlávky zelí odstraňte vnější ovadlé, případně poškozené listy. Vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na tenko a ještě ho překrojte.
- Zelí dejte do velkého cedníku a opatrně jej spařte asi třemi litry vroucí vody.
- V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo. Vhoďte do něj nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská nazlátlou barvu. Nezapomeňte míchat. Okmínujte, krátce orestujte.
- Přidejte nakrájené zelí a lžičku soli. Podlijte naběračkou vody. Zamíchejte, stáhněte teplotu na třetinu a hrnec přiklopte pokličkou. Nechte dusit 40 minut.
- Zahuštění zelí: Vezměte si k ruce malé sítko a mouku. Odklopte pokličku, do sítka nasypte lžíci mouky a jemným popraškem pokryjte celou plochu zelí. Nemíchejte, ani zelím netřepte. Přikryjte poklicí a nechte mouku 5 minut propařit. Poté zamíchejte, znovu přiklopte a nechte dusit dalších 5 minut.
- Ochucení zelí: Přidejte k zelí asi ⅔ octa a cukru z množství v receptu. Zamíchejte a ochutnejte. Zelí bude potřeba určitě přisolit. Přidávejte postupně ocet a cukr, případně sůl, dokud nedosáhnete požadované chuti. Vždy dobře zamíchejte.
Poznámky
- Z 1 kg zelí připravíte zhruba 6 porcí přílohového dušeného zelí.
- Podávejte k pečenému masu, s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
- Místo spaření zelí vroucí vodou jej asi 10 minut povařte ve vodě.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Fero
Dobrý, stručný, rozumitelný recept. Trik s múkou super. Vyskúšané a chutilo. Ja som ešte pridal bobkový list.
J.Šv.
Bezva nápady. Každá rada je dobrá, dokud ji někdo nezprzní.
Jak se říká - pokus / omyl .
Jen se nebát a hurá do toho. A minutku k ruce nezapomenout a 1/2 problému je vyřešeno. Již mnohokrát mne zachránila.
-----------------------------------------------------
Fero : bobkový list nic nezkazí , ale nepřehnat Pak to má šarm. Držím Ti palečky - jsi dobrý kuchtík. Prostě kdo umí, tak umí.
Petra Kupská
Děkuji za komentář, jak se říká: trénink dělá mistra, tedy zkoušet, zkoušet a zkoušet, až je omáčka dokonalá 🙂 Ať se daří.