Tenhle recept opráším vždy před Velikonocemi. Na Zelený čtvrtek držíme tradici a na prostřeném stole se musí objevit něco zeleného. Obvykle to vyhrává špenátová omáčka, kterou podávám s vejcem a vařenými brambory. Dělám ji z čerstvého špenátu a chutná… no prostě božsky!

➜ O receptu
Tato špenátová omáčka se připravuje na základu ze smažené cibulky a utřeného česneku. Zalévá se mlékem, ve které je rozkvedlaná mouka. V něm se podusí posekané špenátové listy. Do omáčky patří kromě soli a pepře trochu muškátového oříšku a octa na přidání chuti.
Hotovou omáčku je třeba krátce umixovat, pak už stačí jen ji nalít na talíř, přidat brambory a rozpůlené vařené vejce.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle dušený špenát se smetanou, podává se jako příloha, například k vepřovým výpečkům!
➜ Suroviny

Na špenátovou omáčku potřebujete:
- Čerstvé špenátové listy; neboli baby špenát
- Máslo; na smažení cibule. Lze vyměnit za vepřové sádlo nebo chuťově neutrální olej – řepkový či slunečnicový.
- Cibule
- Stroužek česneku
- Mléko; používám plnotučné. Chcete-li víc chuti, přidejte do mléka trochu smetany na vaření, případně na šlehání.
- Hladká mouka; na zahuštění omáčky. Za chvíli mouku smícháme s mlékem; naše babičky takovému zahušťováku říkávaly záklechtka.
- Ocet; mám ráda jablečný ocet, který je jemnější než běžný kvasný. Pokud vezmete obyčejný ocet, použijte ho méně. Ocet dávám až ke konci, při mixování omáčky.
- Na ochucení: sůl, mletý pepř, mletý muškátový oříšek
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak udělat špenátovou omáčku
KROK 1: Špenátové listy propláchněte a nechte okapat. Nahrubo je pokrájejte nožem.

KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete.
KROK 3: V pánvi rozehřáté na střední až vyšší teplotu rozpusťte máslo. Přihoďte cibuli a osmažte ji dozlatova. Teprve poté přidejte česnek a krátce ho osmažte. Nezapomeňte míchat.
TIP: Pokud byste česnek dali smažit zároveň s cibulí, mohl by se připálit a zhořknout.
KROK 4: Mezitím si nalejte do hrnku mléko a rozšlehejte v něm mouku. Ve vlažném mléce půjde mouka rozpustit snáz.

KROK 5: Bezprostředně přilejete ke smažícímu se základu z cibule a česneku. Promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek.
KROK 6: Stáhněte teplotu na třetinu, osolte, opepřete a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Zamíchejte, pánev přiklopte poklicí a nechte asi deset minut dusit. Občas do omáčky sáhněte vařečkou, aby se mouka neusazovala na dně a neměla tendence se připálit.

KROK 7: Omáčku přendejte do mixéru, přilijte ocet. Krátce promixujte. Ochutnejte, a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, případně octem. Máte hotovo, můžete podávat!

➜ Servírování
Na polovinu talíře nandejte vařené brambory, pokropte je rozpuštěným máslem. Na druhou polovinu talíře nalijte špenátovou omáčku. Do omáčky posaďte rozpůlené vařené vejce, samozřejmě žloutkem nahoru.
Pro hezčí prezentaci ozdobte vajíčka snítkou zelené bylinky. Já jsem použila tymián, dobře se však hodí i petrželka nebo nasekaná pažitka.
Variace: Místo vařených brambor dejte na talíř bramborové knedlíky. Vejce nemusíte vařit, ale osmažte je na způsob volského oka.

➜ Skladování a ohřívání
Pokud vám nějaká špenátovka zbyde, počkejte, až úplně vychladne, slijte ji do hrnku, přikryjte alobalem nebo potravinářskou fresh folií a dejte do lednice. Tady vydrží až čtyři dny.
Jako každá omáčka zahuštěná moukou i tahle špenátová na druhý den zhoustne. Při ohřívání do ní vmíchejte lžíci vody a ohřejte v rendlíku na sporáku při střední teplotě.
➜ Užitečné tipy
- Lze tuto špenátovou omáčku použít na těstoviny? Netvrdím, že nejde, ale není pro to primárně určená. Špenátová omáčka na těstoviny obvykle obsahuje strouhaný sýr a olej, a lépe těstoviny obalí. Klasická špenátová omáčka má hebkou krémovitou strukturu a po bramborách sklouzne jako samet.
- Pro přípravu můžete použít i mražený špenát. Ten však nechte předem rozmrazit a slijte z něj tekutinu, která se při rozmrazování uvolní.
- Pokud si dobře naplánujete vaření, máte jídlo do půl hodiny na stole. Nejprve dejte vařit brambory a vajíčka. A než se uvaří, v klidu připravíte špenátovou omáčku.
Další chutné recepty:

Rychlá špenátová omáčka s vejcem
Suroviny
- 140 g špenátové listy - čerstvé
- 1 a ½ lžíce máslo - plátek másla asi 1 cm silný
- 1 cibule - středně velká
- 1 stroužek česnek
- 400 ml mléko - plnotučné, vlažné
- 1 a ½ lžíce hladká mouka
- 1 lžička sůl
- ¼ lžička mletý pepř
- ¼ lžička muškátový oříšek - mletý
- 1 a ½ lžíce jablečný ocet - nebo citronová šťáva, případně 1 lžíce běžného kvasného octa
Instrukce
- Špenátové listy propláchněte a nechte okapat. Nahrubo je pokrájejte nožem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete.
- V pánvi rozehřáté na střední až vyšší teplotu rozpusťte máslo. Přihoďte cibuli a osmažte ji dozlatova. Teprve poté přidejte česnek a krátce ho osmažte. Nezapomeňte míchat.
- Mezitím si nalejte do hrnku mléko a rozšlehejte v něm mouku. Ve vlažném mléce půjde mouka rozpustit snáz.
- Bezprostředně přilejete ke smažícímu se základu z cibule a česneku. Promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek.
- Stáhněte teplotu na třetinu, osolte, opepřete a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Zamíchejte, pánev přiklopte poklicí a nechte asi deset minut dusit. Občas do omáčky sáhněte vařečkou, aby se mouka neusazovala na dně a neměla tendence se připálit.
- Omáčku přendejte do mixéru, přilijte ocet. Krátce promixujte. Ochutnejte, a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, případně octem. Máte hotovo, můžete podávat!
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce špenátové omáčky.
- JAK SERVÍROVAT: Na polovinu talíře nandejte vařené brambory, pokropte je rozpuštěným máslem. Na druhou polovinu talíře nalijte špenátovou omáčku. Do omáčky posaďte rozpůlené vařené vejce, samozřejmě žloutkem nahoru, dozdobte jej zelenou bylinkovou snítkou.
- Pro přípravu můžete použít i mražený špenát. Ten však nechte předem rozmrazit a slijte z něj tekutinu, která se při rozmrazování uvolní.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu