Máte v lednici buřty a říkáte si, co z nich uvařit? Zkuste je udělat na pivu, pečené v troubě. Stačí troška kečupu a jednu opatrnou chilli papričku a máte postaráno o pikantní zážitek! Tady je recept.

➜ Co jsou buřty na pivu
Jedná se o uzeninu, nejčastěji buřty nebo špekáčky, oloupané a podélně rozkrojené. Vyskládané do pekáčku se zalijí omáčkou z černého piva, řádně kořeněného, přislazeného medem. Buřty na pivu pak na půl hodiny přijdou do rozpálené trouby a už můžete podávat. Nejlepší jsou s čerstvým pečivem.
Já jsem recept připravovala ze špekáčků, na rozdíl od buřtů se receptura špekáčků alespoň jakž takž hlídá a nesemele se do nich ledasco, jak tomu může být u laciných buřtů. Sklidila jsem pochvalu s drobnou poznámkou, že příště si mám dát pozor, co za chilli papričku do omáčky z piva dávám (buřty byly ostřejší).
MŮJ TIP: Zkuste také utopence, recept na domácí naložené buřty!
➜ Suroviny

Na přípravu buřtů na pivě potřebujete:
- Buřty; raději kvalitnější. Když sáhnete po špekáčkách, neuděláte chybu!
- Černé pivo; měla jsem Budvar. Černé pivo má intenzivnější chuť než světlé, je pro tento recept vhodnější.
- Kečup; sladší
- Rajčatový protlak
- Cibule; nakrájená na klínky
- Sádlo; nebo rostlinný olej, nejlepší jsou řepkový či slunečnicový
- Bobkový list
- Tymián; čerstvé snítky
- Med
- Sůl a mletý pepř
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Jaký pekáček
Na 6 větších špekáčků jsem použila litinový hrnec o pr. 28 cm. Pokličku nepotřebujete.
Litinové nádobí na vaření miluju! Nejprve v něm na sporáku připravím pivní omáčku, do poté vložím buřty a dám péct do trouby. Vše v jednom hrnci, žádné plýtvání nádobím.
➜ Jak udělat buřty na pivu
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky/měsíčky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z buřtů stáhněte slupku a podélně rozpulte. Chilli papričku omyjte, podélně rozpulte, odstraňte jadérka a nakrájejte na tenká kolečka.

KROK 2: V hrnci nebo pekáčku vhodném i do trouby rozpalte sádlo. Vhoďte cibuli, česnek, chilli papričku a za stálého míchání smažte, až cibule začne chytat zlatavou barvu. Přidejte bobkové listy a snítky tymiánu. Zamíchejte.

KROK 3: Stáhněte teplotu, přidejte kečup a rajčatový protlak, promíchejte a asi půl minuty smažte.

KROK 4: Přilijte pivo, oslaďte medem, osolte a opepřete. Do omáčky vložte půlky buřtů nebo špekáčků.
KROK 5: Pekáček s buřty na pivu dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20-25 minut.

TIP: Protože jsem pekla v litině, dobu jsem asi o pět minut prodloužila. Litině totiž chvíli trvá, než se prohřeje naskrz.
KROK 6: Po upečení nechte chvíli odpočinout a můžete podávat!

➜ Servírování
Buřty na pivě chutnají nejlépe s krajícem čerstvého chleba, rohlíkem nebo jiným pečivem. Dejte si je jako lehčí oběd nebo večeři, případně jako chuťovku mezi hlavními jídly.
Něco vám zbylo? Nechte buřty vychladit, přendejte do nějaké rozumně velké nádobky a uzavřete nebo překryjte potravinářskou folií. Jídlo vydrží v lednici 3-4 dny. Ohřejte v rendlíku na sporáku, nedočkaci využijí mikrovlnnou troubu.

➜ Užitečné tipy
- Buřty nezapomeňte oloupat, aby měla pivní omáčka šanci proniknout dovnitř.
- Při vybírání chilli papričky buďte ve střehu a vyberte si takovou, která má středně pálivou chuť. Jen tak bude pokrm lehce pikantní a nevypálí vám dutinu ústní.
- Fajnšmekři zalijí jídlo… jak jinak než pivem!
Další chutné recepty:

Buřty na černém pivu
Suroviny
- 3 ks cibule - větší
- 4 stroužek česnek
- 1 chilli paprička - středně pálivá
- 1,5 lžíce sádlo - nebo řepkový/slunečnicový olej
- 3 snítky tymián
- 2 ks bobkový list
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 3 lžíče kečup - sladší
- 500 ml černé pivo
- 1 lžíce med
- 6 ks buřty - nebo špekáčky
- ¼ lžička pepř - mletý
- sůl - podle chuti
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky/měsíčky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z buřtů stáhněte slupku a podélně rozpulte. Chilli papričku omyjte, podélně rozpulte, odstraňte jadérka a nakrájejte na tenká kolečka.
- V hrnci nebo pekáčku vhodném i do trouby rozpalte sádlo. Vhoďte cibuli, česnek, chilli papričku a za stálého míchání smažte, až cibule začne chytat zlatavou barvu. Přidejte bobkové listy a snítky tymiánu. Zamíchejte.
- Stáhněte teplotu, přidejte kečup a rajčatový protlak, promíchejte a asi půl minuty smažte.
- Přilijte pivo, oslaďte medem, osolte a opepřete. Do omáčky vložte půlky buřtů nebo špekáčků.
- Pekáček s buřty na pivu dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20-25 minut.
- Po upečení nechte chvíli odpočinout a můžete podávat!
Poznámky
- Vystačí asi na 4 štědré porce.
- Buřty na pivě chutnají nejlépe s krajícem čerstvého chleba nebo jiného pečiva. Dejte si je jako lehčí oběd nebo večeři, případně jako chuťovku mezi hlavními jídly.
- Něco vám zbylo? Nechte buřty vychladit, přendejte do nějaké rozumně velké nádobky a uzavřete nebo překryjte potravinářskou folií. Jídlo vydrží v lednici 3-4 dny. Ohřejte v rendlíku na sporáku, nedočkaci využijí mikrovlnnou troubu.
- Buřty nezapomeňte oloupat, aby měla pivní omáčka šanci proniknout dovnitř.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu