Tohle je za mě ten nejlepší recept na kuře na paprice, zalité sametovou omáčkou ze smetany, právě takové, jakou dělávala moje babička Miládka – a to byla panečku kuchařka! Dáte si? Šup zástěru kolem pasu a jdeme vařit!
➜ Co je kuře na paprice?
Klasické kuře na paprice má původ v Maďarsku, kde se mu říká paprikás csirske, volně přeložitelné jako kuřecí paprikáš. Základ receptu tvoří kuřecí kousky, obvykle stehna, kuřecí paličky nebo prsa, podušené v jemně navinulé smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou.
Jídlo je snadné na přípravu a hotové během chvilky, a je tak skvělým tipem na rychlý oběd nebo večeři. NejlepšÍ příloha ke kuřeti na paprice jsou pak těstoviny, případně rýže.
Já jsem recept připravovala s kuřecími prsy, nakrájenými na kostky. Děti mají z kuřete prsa nejraději, protože nemusí maso obírat od kosti, a také mně se s prsíčky dobře pracuje.
MŮJ TIP: Zkuste také zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na domácí kuře na paprice potřebujete:
- Kuřecí prsa; bez kosti a bez kůže
- Cibule
- Sádlo; lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
- Kuřecí vývar; případně zeleninový vývar, v krajním případě bude stačit voda. Vývar dělám z kvalitního bujónu.
- Mouka; na zahuštění omáčky
- Sladká paprika; používám maďarskou, ať jsem co nejblíž autentickému receptu
- Smetana na šlehání; tedy šlehačka, neboli taková, co má obsah tuku přes 33 %. Pokud chcete ušetřit kalorie, vyměňte šlehačku za smetanu na vaření, která má kolem 12 % tuku.
- Citronová šťáva a cukr; postarají se o příjemný chuťový kontrast
- Sůl a mletý černý pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuře na paprice jsem připravovala ve smaltované litinové pánvi o pr. 28 cm s vyšším okrajem a poklicí.
Stručný postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. Osmažte na tuku. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
- Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
- Zasypte moukou a paprikou a krátce orestujte.
- Zalijte vývarem a prošlehejte.
- Přiklopte a nechte 15 minut mírně vařit.
- Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přidejte smetanu, cukr a citronovou šťávu.
- Rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte případně solí.
- Omáčku nalijte zpět do pánve, přidejte maso a nechte při nízké teplotě prohřát.
- Kuře na paprice podávejte s těstovinami nebo rýží.
➜ Jak udělat kuře na paprice? Fotopostup
Příprava kuřecích prsou
KROK 1: Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o hraně kolem 2-3 cm. Posolte je a opepřete a dobře promněte rukou.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
Smažení kuřecích kostek
KROK 2: Na pánvi rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu a kuřecí v něm ze všech stran osmažte, až na povrchu získají zlatavou krustičku.
KROK 3: Osmažené kuřecí maso přendejte z pánve do misky a dejte stranou.
TIP: Během smažení kuřecí patrně pustí šťávu. Pokračujte ve smažení, dokud se šťáva nevypaří a na dně pánve nezůstane jen tuk.
Příprava smetanové omáčky
KROK 4: Na dně pánve po smažení masa zůstanou přípečky. Nalijte do pánve dvě lžíce vývaru a nejlépe plochou dřevěnou vařečkou je seškrabte. Až se tekutina vypeče, stáhněte teplotu plotýnky na polovinu výkonu a přidejte asi lžíci sádla.
KROK 5: Přisypte nakrájenou cibuli a za stálého míchání osmažte, až začne zlátnout.
KROK 6: Ještě více stáhněte teplotu, zhruba na třetinu výkonu sporáku. K cibuli přisypte mouku a sladkou papriku. Půl minuty smažte, nepřestávejte míchat.
KROK 7: Pánev nyní zcela stáhněte ze sporáku a přilijte do ní asi dva hrnky vlažného vývaru. Bedlivě promíchejte nebo prošlehejte, aby se mouka rozpustila a nevytvořily se hrudky.
KROK 8: Nakonec pomalu přilijte zbytek vývaru a promíchejte. Přiklopte poklicí, vraťte pánev na sporák a základ omáčky přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte na minimum a nechte pod pokličkou 15 minut probublávat.
TIP: Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci usazovat se na dně, tvořit hrudky, v horším případě se připalovat.
Dokončení
KROK 9: Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přilijte smetanu, citronovou šťávu a přisypte cukr. Pomocí ponorného mixéru rozšlehejte najemno. Pokud je třeba, dosolte.
KROK 10: Nyní nalijte omáčku zpět do pánve, přidejte osmažené kuřecí maso, přiklopte, a nechte na mírném plameni prohřát – už nevařte.
TIP: Někteří kuchaři, jako třeba Roman Vaněk z pražské kuchařské školy Prakul, doporučují do omáčky vložit plátek studeného másla a nechat jej rozpustit. Omáčka získá ještě lepší, sametovější chuť.
➜ Servírování
Máte hotovo? Pak určitě cítíte tu báječnou vůni! Kuře na paprice podávejte s dušenou rýží nebo vařenými těstovinami. S omáčkou nešetřete na jednu porci by měla přijít alespoň jedna poctivá naběračka.
Pro hezčí prezentaci posypte jídlo při servírování nasekanou zelenou natí – hodí se petržel nebo jarní cibulka.
➜ Užitečné tipy
- Pokud vám nějaké kuře na paprice zbyde, nechte ho zcela vychladit, přemístěte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.
- Při ohřívání vmíchejte do omáčky lžíci nebo dvě vody – pokrmy zahuštěné moukou přes noc zhoustnou.
- Smetanová omáčka s paprikou se stejně dobře hodí ke slepici, vepřovému nebo telecímu. Chutná varianta je také s králičím masem.
Další chutné recepty:
Luxusní kuře na paprice
Suroviny
- 750 g kuřecí prsa
- 1 cibule - větší
- 2 lžíce sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
- 700 ml kuřecí vývar - nebo zeleninový
- 2,5 lžíce hladká mouka
- ¼ lžička pepř - mletý
- 1 lžíce sladká paprika - mletá
- ½ lžička cukr
- ½ lžíce citronová šťáva
- 120 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku přes 30 %
- sůl - k ochucení
Instrukce
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o hraně kolem 2-3 cm. Posolte je a opepřete a dobře promněte rukou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Na pánvi rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu a kuřecí v něm ze všech stran osmažte, až na povrchu získají zlatavou krustičku.
- Osmažené kuřecí maso přendejte z pánve do misky a dejte stranou.
- Na dně pánve po smažení masa zůstanou přípečky. Nalijte do pánve dvě lžíce vývaru a nejlépe plochou dřevěnou vařečkou je seškrabte. Až se tekutina vypeče, stáhněte teplotu plotýnky na polovinu výkonu a přidejte asi lžíci sádla.
- Přisypte nakrájenou cibuli a za stálého míchání osmažte, až začne zlátnout.
- Ještě více stáhněte teplotu, zhruba na třetinu výkonu sporáku. K cibuli přisypte mouku a sladkou papriku. Půl minuty smažte, nepřestávejte míchat.
- Pánev nyní zcela stáhněte ze sporáku a přilijte do ní asi dva hrnky vlažného vývaru. Bedlivě promíchejte nebo prošlehejte, aby se mouka rozpustila a nevytvořily se hrudky.
- Nakonec pomalu přilijte zbytek vývaru a promíchejte. Přiklopte poklicí, vraťte pánev na sporák a základ omáčky přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte na minimum a nechte pod pokličkou 15 minut probublávat.
- Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přilijte smetanu, citronovou šťávu a přisypte cukr. Pomocí ponorného mixéru rozšlehejte najemno. Pokud je třeba, dosolte.
- Nyní nalijte omáčku zpět do pánve, přidejte osmažené kuřecí maso, přiklopte, a nechte na mírném plameni prohřát – už nevařte.
Poznámky
- Vydá na 4 obvyklé nebo 3 velké porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Kuře na paprice podávejte s dušenou rýží nebo vařenými těstovinami. S omáčkou nešetřete na jednu porci by měla přijít alespoň jedna poctivá naběračka.
- Pro hezčí prezentaci posypte jídlo při servírování nasekanou zelenou natí – hodí se petržel nebo jarní cibulka.
- Do hotové omáčky dejte plátek studeného másla a nechte rozpustit. Omáčka získá ještě lepší, sametovou chuť.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu