• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z drůbežího masa

    Luxusní kuře na paprice

    Dne: 8. 6. 2023 · Aktualizováno: 2. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 33Sdílení

    Tohle je za mě ten nejlepší recept na kuře na paprice, zalité sametovou omáčkou ze smetany, právě takové, jakou dělávala moje babička Miládka – a to byla panečku kuchařka! Dáte si? Šup zástěru kolem pasu a jdeme vařit!

    Kostky kuřecích prsou podávané v paprikové omáčce, jako příloha kopeček rýže.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je kuře na paprice?
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat kuře na paprice? Fotopostup
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Luxusní kuře na paprice

    ➜ Co je kuře na paprice?

    Klasické kuře na paprice má původ v Maďarsku, kde se mu říká paprikás csirske, volně přeložitelné jako kuřecí paprikáš. Základ receptu tvoří kuřecí kousky, obvykle stehna, kuřecí paličky nebo prsa, podušené v jemně navinulé smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou.

    Jídlo je snadné na přípravu a hotové během chvilky, a je tak skvělým tipem na rychlý oběd nebo večeři. NejlepšÍ příloha ke kuřeti na paprice jsou pak těstoviny, případně rýže.

    Já jsem recept připravovala s kuřecími prsy, nakrájenými na kostky. Děti mají z kuřete prsa nejraději, protože nemusí maso obírat od kosti, a také mně se s prsíčky dobře pracuje.

    MŮJ TIP: Zkuste také zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce (chutnají fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na kuře na paprice, včetně popisků.

    Na domácí kuře na paprice potřebujete:

    • Kuřecí prsa; bez kosti a bez kůže
    • Cibule
    • Sádlo; lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
    • Kuřecí vývar; případně zeleninový vývar, v krajním případě bude stačit voda. Vývar dělám z kvalitního bujónu.
    • Mouka; na zahuštění omáčky
    • Sladká paprika; používám maďarskou, ať jsem co nejblíž autentickému receptu
    • Smetana na šlehání; tedy šlehačka, neboli taková, co má obsah tuku přes 33 %. Pokud chcete ušetřit kalorie, vyměňte šlehačku za smetanu na vaření, která má kolem 12 % tuku.
    • Citronová šťáva a cukr; postarají se o příjemný chuťový kontrast
    • Sůl a mletý černý pepř; na ochucení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Kuře na paprice jsem připravovala ve smaltované litinové pánvi o pr. 28 cm s vyšším okrajem a poklicí.

    Stručný postup:

    1. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. Osmažte na tuku. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
    2. Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
    3. Zasypte moukou a paprikou a krátce orestujte.
    4. Zalijte vývarem a prošlehejte.
    5. Přiklopte a nechte 15 minut mírně vařit.
    6. Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přidejte smetanu, cukr a citronovou šťávu.
    7. Rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte případně solí.
    8. Omáčku nalijte zpět do pánve, přidejte maso a nechte při nízké teplotě prohřát.
    9. Kuře na paprice podávejte s těstovinami nebo rýží.

    ➜ Jak udělat kuře na paprice? Fotopostup

    Příprava kuřecích prsou

    KROK 1: Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o hraně kolem 2-3 cm. Posolte je a opepřete a dobře promněte rukou.

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.

    Kostky kuřecích prsou v talíři s květinovým vzorem, promíchávané rukou.

    Smažení kuřecích kostek

    KROK 2: Na pánvi rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu a kuřecí v něm ze všech stran osmažte, až na povrchu získají zlatavou krustičku.

    Kostky kuřecích prsou osmažené na pánvi.

    KROK 3: Osmažené kuřecí maso přendejte z pánve do misky a dejte stranou.

    TIP: Během smažení kuřecí patrně pustí šťávu. Pokračujte ve smažení, dokud se šťáva nevypaří a na dně pánve nezůstane jen tuk.

    Příprava smetanové omáčky

    KROK 4: Na dně pánve po smažení masa zůstanou přípečky. Nalijte do pánve dvě lžíce vývaru a nejlépe plochou dřevěnou vařečkou je seškrabte. Až se tekutina vypeče, stáhněte teplotu plotýnky na polovinu výkonu a přidejte asi lžíci sádla.

    Seškrabávání přípečků ze dna pánve, pomocí dřevěné lžíce.

    KROK 5: Přisypte nakrájenou cibuli a za stálého míchání osmažte, až začne zlátnout.

    KROK 6: Ještě více stáhněte teplotu, zhruba na třetinu výkonu sporáku. K cibuli přisypte mouku a sladkou papriku. Půl minuty smažte, nepřestávejte míchat.

    Příprava cibulové jíšky - přisypávání mouky a papriky k cibulovému základu.

    KROK 7: Pánev nyní zcela stáhněte ze sporáku a přilijte do ní asi dva hrnky vlažného vývaru. Bedlivě promíchejte nebo prošlehejte, aby se mouka rozpustila a nevytvořily se hrudky.

    Příprava cibulové jíšky s paprikou, v bílé pánvi, míchané dřevěnou plochou vařečkou.

    KROK 8: Nakonec pomalu přilijte zbytek vývaru a promíchejte. Přiklopte poklicí, vraťte pánev na sporák a základ omáčky přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte na minimum a nechte pod pokličkou 15 minut probublávat.

    Omáčka - příprava kuřete na paprice, v bílé pánvi s pokličkou.

    TIP: Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci usazovat se na dně, tvořit hrudky, v horším případě se připalovat.

    Dokončení

    KROK 9: Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přilijte smetanu, citronovou šťávu a přisypte cukr. Pomocí ponorného mixéru rozšlehejte najemno. Pokud je třeba, dosolte.

    Rozmixovaná papriková omáčka.

    KROK 10: Nyní nalijte omáčku zpět do pánve, přidejte osmažené kuřecí maso, přiklopte, a nechte na mírném plameni prohřát – už nevařte.

    TIP: Někteří kuchaři, jako třeba Roman Vaněk z pražské kuchařské školy Prakul, doporučují do omáčky vložit plátek studeného másla a nechat jej rozpustit. Omáčka získá ještě lepší, sametovější chuť.

    Naběračka plná paprikové omáčky s kostkami masa. Příprava receptu kuře na paprice v bílé pánvi.

    ➜ Servírování

    Máte hotovo? Pak určitě cítíte tu báječnou vůni! Kuře na paprice podávejte s dušenou rýží nebo vařenými těstovinami. S omáčkou nešetřete na jednu porci by měla přijít alespoň jedna poctivá naběračka.

    Pro hezčí prezentaci posypte jídlo při servírování nasekanou zelenou natí – hodí se petržel nebo jarní cibulka.

    Kuře na paprice podávané s kopečkem dušené rýže.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud vám nějaké kuře na paprice zbyde, nechte ho zcela vychladit, přemístěte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Tady vydrží 4-5 dní.
    • Při ohřívání vmíchejte do omáčky lžíci nebo dvě vody – pokrmy zahuštěné moukou přes noc zhoustnou.
    • Smetanová omáčka s paprikou se stejně dobře hodí ke slepici, vepřovému nebo telecímu. Chutná varianta je také s králičím masem.

    Další chutné recepty:

    • Kuřecí řízek Ondráš
    • Smažené kuřecí prsní řízky
    Kuře na paprice podávané s kopečkem dušené rýže.

    Luxusní kuře na paprice

    Petra Kupská
    Tohle je za mě ten nejlepší recept na kuře na paprice, zalité sametovou omáčkou ze smetany, právě takové, jakou dělávala moje babička Miládka – a to byla panečku kuchařka! Dáte si? Šup zástěru kolem pasu a jdeme vařit!
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 30 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4 porce
    Kalorie 535 kcal

    Suroviny 

    • 750 g kuřecí prsa
    • 1 cibule - větší
    • 2 lžíce sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
    • 700 ml kuřecí vývar - nebo zeleninový
    • 2,5 lžíce hladká mouka
    • ¼ lžička pepř - mletý
    • 1 lžíce sladká paprika - mletá
    • ½ lžička cukr
    • ½ lžíce citronová šťáva
    • 120 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku přes 30 %
    • sůl - k ochucení

    Instrukce 

    • Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o hraně kolem 2-3 cm. Posolte je a opepřete a dobře promněte rukou.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
    • Na pánvi rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu a kuřecí v něm ze všech stran osmažte, až na povrchu získají zlatavou krustičku.
    • Osmažené kuřecí maso přendejte z pánve do misky a dejte stranou.
    • Na dně pánve po smažení masa zůstanou přípečky. Nalijte do pánve dvě lžíce vývaru a nejlépe plochou dřevěnou vařečkou je seškrabte. Až se tekutina vypeče, stáhněte teplotu plotýnky na polovinu výkonu a přidejte asi lžíci sádla.
    • Přisypte nakrájenou cibuli a za stálého míchání osmažte, až začne zlátnout.
    • Ještě více stáhněte teplotu, zhruba na třetinu výkonu sporáku. K cibuli přisypte mouku a sladkou papriku. Půl minuty smažte, nepřestávejte míchat.
    • Pánev nyní zcela stáhněte ze sporáku a přilijte do ní asi dva hrnky vlažného vývaru. Bedlivě promíchejte nebo prošlehejte, aby se mouka rozpustila a nevytvořily se hrudky.
    • Nakonec pomalu přilijte zbytek vývaru a promíchejte. Přiklopte poklicí, vraťte pánev na sporák a základ omáčky přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte na minimum a nechte pod pokličkou 15 minut probublávat.
    • Omáčku přelijte do mixovací nádoby, přilijte smetanu, citronovou šťávu a přisypte cukr. Pomocí ponorného mixéru rozšlehejte najemno. Pokud je třeba, dosolte.
    • Nyní nalijte omáčku zpět do pánve, přidejte osmažené kuřecí maso, přiklopte, a nechte na mírném plameni prohřát – už nevařte.

    Poznámky

    • Vydá na 4 obvyklé nebo 3 velké porce.
    • SERVÍROVÁNÍ: Kuře na paprice podávejte s dušenou rýží nebo vařenými těstovinami. S omáčkou nešetřete na jednu porci by měla přijít alespoň jedna poctivá naběračka.
    • Pro hezčí prezentaci posypte jídlo při servírování nasekanou zelenou natí – hodí se petržel nebo jarní cibulka.
    • Do hotové omáčky dejte plátek studeného másla a nechte rozpustit. Omáčka získá ještě lepší, sametovou chuť.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 535kcalSacharidy: 12gBílkoviny: 52gTuky: 30g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Rychlá jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 33Sdílení

    Další recepty:

    • Kuřecí řízek Ondráš podávaný se zakysaným zelím a další zeleninou.
      Kuřecí řízek Ondráš
    • Kuřecí prsa zapečená s rajčaty a mozzarellou recept.
      Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
    • Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.
      Pečená kachna se zelím
    • Smažený kuřecí řízek recept.
      Smažené kuřecí prsní řízky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Andrea Petek

      08 prosince, 2024 at 9:08 pm

      5 stars
      Jednoduche a dobre

      Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz