Rychlý a jednoduchý recept na pečenou kachnu na kmíně, za 3 hodiny hotová! Nejlépe chutná podávaná s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Nejlepší recepty bývají takové, které nedají moc práce. A právě tento je jeden z nich. Očištěnou kachnu stačí dobře osolit a okmínovat, vložit do pekáče, přiklopit a dát do trouby. Po dvou hodinách sejměte víko a nechte kachnu dopéct, aby měla křupavou kůrčičku.
MŮJ TIP: Zkuste také tyhle smažené kuřecí řízky, pochutnáte si!
➜ Suroviny

Na pečenou kachnu potřebujete jen 3 ingredience:
- Kachna; chlazená
- Sůl
- Kmín; celý
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak upéct kachnu
KROK 1: Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).
KROK 2: Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.

KROK 3: Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.

KROK 4: Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.
Pekáč na kachnu: Používám oválný litinový hrnec s poklicí, je to můj absolutně univerzální šikulka. Do trouby i na sporák, na pomalé dušení i pečení, na všechny druhy ohřevu včetně indukce.
Další rozumnou možností jsou dva klasické hluboké pekáče, kdy jeden poslouží jako víko.
➜ Servírování
Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Nejprve po obvodu talíře rozložte plátky knedlíků, ke straně vyklopte dvě poctivé lžíce dušeného zelí, a až nakonec položte na zbývající místo kachní pečínku. Přelijte lžící dvěma tuku, vypečeného z kachny.

➜ Šikovné tipy
- Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
- Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.
- Jak dlouho se peče kachna? Kachna podle tohoto receptu se nejprve pomalu peče, resp. dusí, po dobou 2 hodin v troubě při teplotě 160 °C. Poté se sejme poklice a kachna se nechává péct při vyšší teplotě 180 °C zhruba půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka.
TIP: Mladá kachna bude potřebovat kratší dobu na přípravu než kachna starší. Na obalu kachny, kterou jsem kupovala, byla etiketa s nápisem „mladá kachna“. Maso bylo za 2,5 hodiny krásně měkké a přitom šťavnaté.
Další chutné recepty:
- Vepřové plátky na žampionech
- Králík pečený na česneku
- Svíčková na smetaně
- Kuřecí prsa s mozzarellou v rajčatové omáčce
- Dušené zelí k masu
- Kedlubnové zelí

Pečená kachna se zelím
Suroviny
- 1 ks kachna chlazená - 2,5-3 kg
- 1 lžíce sůl
- ½ lžíce kmín - celý
Instrukce
- Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).
- Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.
- Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.
- Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
- Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
- Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu