• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z drůbežího masa

Pečená kachna se zelím

Dne: 30. 11. 2021 · Upraveno: 4. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 28Sdílení

Rychlý a jednoduchý recept na pečenou kachnu na kmíně, za 3 hodiny hotová! Nejlépe chutná podávaná s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Pečená kachna se zelím a knedlíkem.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Jak upéct kachnu
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Pečená kachna se zelím

Nejlepší recepty bývají takové, které nedají moc práce. A právě tento je jeden z nich. Očištěnou kachnu stačí dobře osolit a okmínovat, vložit do pekáče, přiklopit a dát do trouby. Po dvou hodinách sejměte víko a nechte kachnu dopéct, aby měla křupavou kůrčičku.

MŮJ TIP: Zkuste také tyhle smažené kuřecí řízky, pochutnáte si!

➜ Suroviny

Kachna suroviny.

Na pečenou kachnu potřebujete jen 3 ingredience:

  • Kachna; chlazená
  • Sůl
  • Kmín; celý

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Jak upéct kachnu

KROK 1: Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).

KROK 2: Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.

KROK 3: Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.

Pečení kachny v pekáči.

KROK 4: Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.

Pekáč na kachnu: Používám oválný litinový hrnec s poklicí, je to můj absolutně univerzální šikulka. Do trouby i na sporák, na pomalé dušení i pečení, na všechny druhy ohřevu včetně indukce.

Další rozumnou možností jsou dva klasické hluboké pekáče, kdy jeden poslouží jako víko.

➜ Servírování

Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Nejprve po obvodu talíře rozložte plátky knedlíků, ke straně vyklopte dvě poctivé lžíce dušeného zelí, a až nakonec položte na zbývající místo kachní pečínku. Přelijte lžící dvěma tuku, vypečeného z kachny.

Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.

➜ Šikovné tipy

  • Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
  • Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.
  • Jak dlouho se peče kachna? Kachna podle tohoto receptu se nejprve pomalu peče, resp. dusí, po dobou 2 hodin v troubě při teplotě 160 °C. Poté se sejme poklice a kachna se nechává péct při vyšší teplotě 180 °C zhruba půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka.

TIP: Mladá kachna bude potřebovat kratší dobu na přípravu než kachna starší. Na obalu kachny, kterou jsem kupovala, byla etiketa s nápisem „mladá kachna“. Maso bylo za 2,5 hodiny krásně měkké a přitom šťavnaté.

Další chutné recepty:

  • Vepřové plátky na žampionech
  • Králík pečený na česneku
  • Svíčková na smetaně
  • Kuřecí prsa s mozzarellou v rajčatové omáčce
  • Dušené zelí k masu
Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.

Pečená kachna se zelím

Petra Kupská
Rychlý a jednoduchý recept na pečenou kachnu na kmíně, za 3 hodiny hotová! Nejlépe chutná podávaná s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 2 hrs 30 mins
Čas celkem 2 hrs 45 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 1 ks kachna chlazená - 2,5-3 kg
  • 1 lžíce sůl
  • ½ lžíce kmín - celý

Instrukce 

  • Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).
  • Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.
  • Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.
  • Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
  • Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
  • Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Drůbež, Pečené maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 28Sdílení

Další recepty:

  • Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
  • Smažené kuřecí prsní řízky

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT