• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Z drůbežího masa

    Pečená kachna se zelím

    Dne: 30. 11. 2021 · Aktualizováno: 1. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 38Sdílení

    Rychlý a jednoduchý recept na pečenou kachnu na kmíně, za 3 hodiny hotová! Nejlépe chutná podávaná s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

    Pečená kachna se zelím a knedlíkem.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak upéct kachnu
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Pečená kachna se zelím

    Nejlepší recepty bývají takové, které nedají moc práce. A právě tento je jeden z nich. Očištěnou kachnu stačí dobře osolit a okmínovat, vložit do pekáče, přiklopit a dát do trouby. Po dvou hodinách sejměte víko a nechte kachnu dopéct, aby měla křupavou kůrčičku.

    MŮJ TIP: Zkuste také tyhle smažené kuřecí řízky, pochutnáte si!

    ➜ Suroviny

    Kachna suroviny.

    Na pečenou kachnu potřebujete jen 3 ingredience:

    • Kachna; chlazená
    • Sůl
    • Kmín; celý

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Jak upéct kachnu

    KROK 1: Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).

    KROK 2: Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.

    KROK 3: Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.

    Pečení kachny v pekáči.

    KROK 4: Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.

    Pekáč na kachnu: Používám oválný litinový hrnec s poklicí, je to můj absolutně univerzální šikulka. Do trouby i na sporák, na pomalé dušení i pečení, na všechny druhy ohřevu včetně indukce.

    Další rozumnou možností jsou dva klasické hluboké pekáče, kdy jeden poslouží jako víko.

    ➜ Servírování

    Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

    Nejprve po obvodu talíře rozložte plátky knedlíků, ke straně vyklopte dvě poctivé lžíce dušeného zelí, a až nakonec položte na zbývající místo kachní pečínku. Přelijte lžící dvěma tuku, vypečeného z kachny.

    Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.

    ➜ Šikovné tipy

    • Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
    • Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.
    • Jak dlouho se peče kachna? Kachna podle tohoto receptu se nejprve pomalu peče, resp. dusí, po dobou 2 hodin v troubě při teplotě 160 °C. Poté se sejme poklice a kachna se nechává péct při vyšší teplotě 180 °C zhruba půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka.

    TIP: Mladá kachna bude potřebovat kratší dobu na přípravu než kachna starší. Na obalu kachny, kterou jsem kupovala, byla etiketa s nápisem „mladá kachna“. Maso bylo za 2,5 hodiny krásně měkké a přitom šťavnaté.

    Další chutné recepty:

    • Vepřové plátky na žampionech
    • Králík pečený na česneku
    • Svíčková na smetaně
    • Kuřecí prsa s mozzarellou v rajčatové omáčce
    • Dušené zelí k masu
    • Kedlubnové zelí
    Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.

    Pečená kachna se zelím

    Petra Kupská
    Rychlý a jednoduchý recept na pečenou kachnu na kmíně, za 3 hodiny hotová! Nejlépe chutná podávaná s dušeným červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 2 hours hrs 30 minutes mins
    Čas celkem 2 hours hrs 45 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4

    Suroviny 

    • 1 ks kachna chlazená - 2,5-3 kg
    • 1 lžíce sůl
    • ½ lžíce kmín - celý

    Instrukce 

    • Kachnu dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Osušte pomocí papírových utěrek. Odřízněte kůži z krku, případně také křídla (letky).
    • Dobře osolte ze všech stran, sůl také nasypte do dutiny břišní. Kmín vetřete do kůže kachny.
    • Pokud jste odřízli letky, dejte je na dno pekáče. Až na ně položte kachnu prsy dolů. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C, nechte péct 2 hodiny.
    • Po dvou hodinách sejměte poklici z pekáče, kachnu otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 180 °C a nechte kachnu péct, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka. Trvá to zhruba půl hodiny.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Upečenou kachnu naporcujte a podávejte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
    • Křídla (letky) odřezávám z kachny proto, že je pokládám na dno pekáče, na kterém se kachna bude péct. Křídla vytvoří jakousi izolaci mezi masem a dnem pekáče, kachna se tak nepřilepí ke dnu a její kůže se při otáčení nepotrhá.
    • Chcete-li křupavější kůrčičku, můžete po sejmutí poklice zapnout troubu na funkci gril (má-li vaše trouba tuto funkci). Buďte bdělí, gril má sílu a zlatavou kůrku na kačeně vykouzlí během 10-20 minut.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Drůbež, Pečené maso
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 38Sdílení

    Další recepty:

    • Kuřecí řízek Ondráš podávaný se zakysaným zelím a další zeleninou.
      Kuřecí řízek Ondráš
    • Kuřecí prsa zapečená s rajčaty a mozzarellou recept.
      Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
    • Smažený kuřecí řízek recept.
      Smažené kuřecí prsní řízky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT