• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Z drůbežího masa

    Kuřecí řízek Ondráš

    Dne: 10. 2. 2023 · Aktualizováno: 10. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 6Sdílení

    Říká se, že recept na řízek Ondráš pochází z Valašska. Já jsem ho poprvé ochutnala v Domažlicích, a protože mi jídlo padlo do noty, našla jsem si recept a připravila kuřecí Ondráše doma pro rodinu. Sklidily ovace!

    Kuřecí řízek Ondráš podávaný s kopečkem kysaného zelí a plátky rajčat.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je řízek Ondráš
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Kuřecí řízek Ondráš

    ➜ Co je řízek Ondráš

    Řízek Ondráš je plátek masa v bramborákovém těstíčku. Jinými slovy bramborák plněný plátkem masa, nejčastěji vepřovou krkovicí, kýtou nebo kotletou, případně kuřecími prsíčky. Pokud se masu vyhýbáte, zabalte do bramborového kabátku sýr, třeba pikantní olomoucké syrečky.

    MŮJ TIP: Nechce se vám komplikovat přípravu jídla? Zkuste tyhle jednoduché bramboráky!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na kuřecí řízek Ondráš včetně popisků.

    Na domácí řízek Ondráš potřebujete:

    • Kuřecí prsní steak; tence naklepaný
    • Sůl a pepř
    • Sádlo; případně řepkový či slunečnicový olej

    Bramborákové těsto:

    • Syrové brambory
    • Hladká mouka
    • Mléko; horké
    • Vejce
    • Česnek; do klasických bramboráků ho přijde dost!
    • Sušená majoránka
    • Sůl a pepř; na ochucení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Nejprve si připravte těsto na bramboráky. Oloupejte a utřete česnek. Brambory omyjte a oloupejte, na struhadle nastrouhejte najemno. Přendejte je do sítka a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.

    Škrábání slupky brambor pomocí ruční škrabky.
    Strouhání oloupaných brambor na struhadle na straně s malými slzičkami.
    Nastrouhané brambory v sítku, ze kterých je vymačkávána přebytečná tekutina.

    ⇢ Čtěte: Jak nastrouhat brambory?

    KROK 2: Nastrouhané brambory dejte do mísy a přelijte je horkým mlékem – zabráníte tak jejich oxidaci, hnědnutí. Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a mouku.

    Příprava bramborového těstíčka, suroviny v bílé míse.

    Ze všech surovin vymíchejte husté, polotekuté těsto.

    Bramborákové těstíčko v bílé míse.

    KROK 3: Kuřecí řízky naklepejte na tenko, osolte je a opepřete.

    Naklepávání kuřecích filetů paličkou na maso, na dřevěném kuchyňském prkénku.

    KROK 4: V pánvi rozehřejte sádlo nebo tuk a řízky v něm z obou stran krátce osmažte. Poté je dejte stranou.

    Smažení kuřecích filetů v nerezové pánvi.

    KROK 5: V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo. Pomocí naběračky nalijte bramborákové těsto na rozehřátou pánev a pomocí vypouklého dna naběračky nebo lžíce ho rozprostřete na placku, která zhruba odpovídá velikosti osmažených kuřecích steaků.

    Smažení řízku Ondráš s bramborovým těstíčkem, na nepřilnavé pánvi.
    Smažení řízku Ondráš s bramborovým těstíčkem, na nepřilnavé pánvi.

    Na těsto položte jeden kuřecí steak a přelijte ho další vrstvou bramborákového těsta. Při střední teplotě smažte asi čtyři minuty. Poté řízek opatrně pomocí obracečky obraťte a smažte z druhé strany další čtyři minuty.

    Smažení řízku Ondráš na nepřilnavé pánvi.

    KROK 6: Jakmile je řízek Ondráš osmažený z obou stran, přendejte ho na talíř vyložený papírovými ubrousky a odsajte přebytečný tuk.

    Pokračujte ve smažení, dokud nevypotřebujete všechno těsto a kuřecí maso.

    ➜ Servírování

    Řízek Ondráš podávejte teplý, na talíř přidejte kopeček kysaného zelí, nebo jinou nakládanou zeleninu. Dobře chutná také obyčejný hospodský zelný salát nebo pikantní americké okurky.

    Chcete-li, přidejte zeleninu čerstvou – nakrájená rajčata, okurku, papriku. Čerstvá zelenina smažené jídlo odlehčí.

    Kuřecí řízek Ondráš podávaný se zakysaným zelím a další zeleninou.

    ➜ Užitečné tipy

    • Některé recepty na řízek Ondráš nevyžadují, aby se maso smažilo předem. V takovém případě musí být plátek masa opravdu tence naklepaný a smažený v bramborákovém těstě při menší teplotě, zato po delší dobu, aby se maso stihlo propéct.
    • Před každým použitím bramborákové těsto promíchejte.
    • Při podávání můžete řízek v bramborovém obalu posypat čerstvě nasekanou natí z petržele.

    Další recepty na řízky:

    • Holandský řízek se sýrem
    • Smažený vepřový řízek
    • Smažené kuřecí prsní řízky
    Kuřecí řízek Ondráš podávaný se zakysaným zelím a další zeleninou.

    Kuřecí řízek Ondráš

    Petra Kupská
    Říká se, že recept na řízek Ondráš pochází z Valašska. Já jsem ho poprvé ochutnala v Domažlicích, a protože mi jídlo padlo do noty, našla jsem si recept a připravila kuřecí Ondráše doma pro rodinu. Sklidily ovace!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 10 mins
    Čas celkem 30 mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4 řízky
    Kalorie 635 kcal

    Suroviny 

    • 4 kuřecí prsní filety - každý o hmotnosti asi 100 g
    • sůl a pepř - k ochucení
    • sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej

    Bramborákové těstíčko:

    • 700 g brambory - syrové
    • 80 ml mléko - horké
    • 2 vejce
    • 5 stroužek česnek
    • ½ lžíce majoránka - sušená
    • 6 lžíce hladká mouka
    • 1 a ½ lžička sůl
    • ¼ lžička černý pepř - mletý

    Instrukce 

    • Nejprve si připravte těsto na bramboráky. Oloupejte a utřete česnek. Brambory omyjte a oloupejte, na struhadle nastrouhejte najemno. Přendejte je do sítka a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
    • Nastrouhané brambory dejte do mísy a přelijte je horkým mlékem – zabráníte tak jejich oxidaci, hnědnutí. Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a mouku. Ze všech surovin vymíchejte husté, polotekuté těsto.
    • Kuřecí řízky naklepejte na tenko, osolte je a opepřete.
    • V pánvi rozehřejte sádlo nebo tuk a řízky v něm z obou stran krátce osmažte. Poté je dejte stranou.
    • V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo. Pomocí naběračky nalijte bramborákové těsto na rozehřátou pánev a pomocí vypouklého dna naběračky nebo lžíce ho rozprostřete na placku, která zhruba odpovídá velikosti osmažených kuřecích steaků.
    • Na těsto položte jeden kuřecí steak a přelijte ho další vrstvou bramborákového těsta. Při střední teplotě smažte asi čtyři minuty. Poté řízek opatrně pomocí obracečky obraťte a smažte z druhé strany další čtyři minuty.
    • Jakmile je řízek Ondráš osmažený z obou stran, přendejte ho na talíř vyložený papírovými ubrousky a odsajte přebytečný tuk.
    • Pokračujte ve smažení, dokud nevypotřebujete všechno těsto a kuřecí maso.

    Poznámky

    • Vystačí na 4 kuřecí řízky Ondráš.
    • SERVÍROVÁNÍ: Řízek Ondráš podávejte teplý, na talíř přidejte kopeček kysaného zelí, nebo jinou nakládanou zeleninu. Dobře chutná také obyčejný hospodský zelný salát.
    • Některé recepty na řízek Ondráš nevyžadují, aby se maso smažilo předem. V takovém případě musí být plátek masa opravdu tence naklepaný a smažený v bramborákovém těstě při menší teplotě, zato po delší dobu, aby se maso stihlo propéct.
    • Před každým použitím bramborákové těsto promíchejte.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 635kcalSacharidy: 41gBílkoviny: 56gTuky: 26g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s bramborami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 6Sdílení

    Další recepty:

    • Kuřecí prsa zapečená s rajčaty a mozzarellou recept.
      Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
    • Pečená kachna se zelím a knedlíky, recept.
      Pečená kachna se zelím
    • Smažený kuřecí řízek recept.
      Smažené kuřecí prsní řízky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT