Říká se, že recept na řízek Ondráš pochází z Valašska. Já jsem ho poprvé ochutnala v Domažlicích, a protože mi jídlo padlo do noty, našla jsem si recept a připravila kuřecí Ondráše doma pro rodinu. Sklidily ovace!
➜ Co je řízek Ondráš
Řízek Ondráš je plátek masa v bramborákovém těstíčku. Jinými slovy bramborák plněný plátkem masa, nejčastěji vepřovou krkovicí, kýtou nebo kotletou, případně kuřecími prsíčky. Pokud se masu vyhýbáte, zabalte do bramborového kabátku sýr, třeba pikantní olomoucké syrečky.
MŮJ TIP: Další skvělá bašta z bramborákového těsta? Zkuste cmundu po kaplicku!
➜ Suroviny
Na domácí řízek Ondráš potřebujete:
- Kuřecí prsní steak; tence naklepaný
- Sůl a pepř
- Sádlo; případně řepkový či slunečnicový olej
Bramborákové těsto:
- Syrové brambory
- Hladká mouka
- Mléko; horké
- Vejce
- Česnek; do klasických bramboráků ho přijde dost!
- Sušená majoránka
- Sůl a pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve si připravte těsto na bramboráky. Oloupejte a utřete česnek. Brambory omyjte a oloupejte, na struhadle nastrouhejte najemno. Přendejte je do sítka a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
⇢ Čtěte: Jak nastrouhat brambory?
KROK 2: Nastrouhané brambory dejte do mísy a přelijte je horkým mlékem – zabráníte tak jejich oxidaci, hnědnutí. Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a mouku.
Ze všech surovin vymíchejte husté, polotekuté těsto.
KROK 3: Kuřecí řízky naklepejte na tenko, osolte je a opepřete.
KROK 4: V pánvi rozehřejte sádlo nebo tuk a řízky v něm z obou stran krátce osmažte. Poté je dejte stranou.
KROK 5: V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo. Pomocí naběračky nalijte bramborákové těsto na rozehřátou pánev a pomocí vypouklého dna naběračky nebo lžíce ho rozprostřete na placku, která zhruba odpovídá velikosti osmažených kuřecích steaků.
Na těsto položte jeden kuřecí steak a přelijte ho další vrstvou bramborákového těsta. Při střední teplotě smažte asi čtyři minuty. Poté řízek opatrně pomocí obracečky obraťte a smažte z druhé strany další čtyři minuty.
KROK 6: Jakmile je řízek Ondráš osmažený z obou stran, přendejte ho na talíř vyložený papírovými ubrousky a odsajte přebytečný tuk.
Pokračujte ve smažení, dokud nevypotřebujete všechno těsto a kuřecí maso.
➜ Servírování
Řízek Ondráš podávejte teplý, na talíř přidejte kopeček kysaného zelí, nebo jinou nakládanou zeleninu. Dobře chutná také obyčejný hospodský zelný salát nebo pikantní americké okurky.
Chcete-li, přidejte zeleninu čerstvou – nakrájená rajčata, okurku, papriku. Čerstvá zelenina smažené jídlo odlehčí.
➜ Užitečné tipy
- Některé recepty na řízek Ondráš nevyžadují, aby se maso smažilo předem. V takovém případě musí být plátek masa opravdu tence naklepaný a smažený v bramborákovém těstě při menší teplotě, zato po delší dobu, aby se maso stihlo propéct.
- Před každým použitím bramborákové těsto promíchejte.
- Při podávání můžete řízek v bramborovém obalu posypat čerstvě nasekanou natí z petržele.
Další recepty na řízky:
Kuřecí řízek Ondráš
Suroviny
- 4 kuřecí prsní filety - každý o hmotnosti asi 100 g
- sůl a pepř - k ochucení
- sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
Bramborákové těstíčko:
- 700 g brambory - syrové
- 80 ml mléko - horké
- 2 vejce
- 5 stroužek česnek
- ½ lžíce majoránka - sušená
- 6 lžíce hladká mouka
- 1 a ½ lžička sůl
- ¼ lžička černý pepř - mletý
Instrukce
- Nejprve si připravte těsto na bramboráky. Oloupejte a utřete česnek. Brambory omyjte a oloupejte, na struhadle nastrouhejte najemno. Přendejte je do sítka a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.
- Nastrouhané brambory dejte do mísy a přelijte je horkým mlékem – zabráníte tak jejich oxidaci, hnědnutí. Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a mouku. Ze všech surovin vymíchejte husté, polotekuté těsto.
- Kuřecí řízky naklepejte na tenko, osolte je a opepřete.
- V pánvi rozehřejte sádlo nebo tuk a řízky v něm z obou stran krátce osmažte. Poté je dejte stranou.
- V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte sádlo. Pomocí naběračky nalijte bramborákové těsto na rozehřátou pánev a pomocí vypouklého dna naběračky nebo lžíce ho rozprostřete na placku, která zhruba odpovídá velikosti osmažených kuřecích steaků.
- Na těsto položte jeden kuřecí steak a přelijte ho další vrstvou bramborákového těsta. Při střední teplotě smažte asi čtyři minuty. Poté řízek opatrně pomocí obracečky obraťte a smažte z druhé strany další čtyři minuty.
- Jakmile je řízek Ondráš osmažený z obou stran, přendejte ho na talíř vyložený papírovými ubrousky a odsajte přebytečný tuk.
- Pokračujte ve smažení, dokud nevypotřebujete všechno těsto a kuřecí maso.
Poznámky
- Vystačí na 4 kuřecí řízky Ondráš.
- SERVÍROVÁNÍ: Řízek Ondráš podávejte teplý, na talíř přidejte kopeček kysaného zelí, nebo jinou nakládanou zeleninu. Dobře chutná také obyčejný hospodský zelný salát.
- Některé recepty na řízek Ondráš nevyžadují, aby se maso smažilo předem. V takovém případě musí být plátek masa opravdu tence naklepaný a smažený v bramborákovém těstě při menší teplotě, zato po delší dobu, aby se maso stihlo propéct.
- Před každým použitím bramborákové těsto promíchejte.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu