Jednoduchý a chutný recept na kuřecí prsa s mozzarellou, zapečená v rajčatové omáčce. Luxusní oběd nebo večeře z jednoho hrnce, na které si pochutná celá rodina.

Předpokladem k přípravě kuřecího masa podle tohoto receptu je již hotová rajčatová omáčka. Koupit ji můžete buď už hotovou, nebo si připravte vlastní, domácí. Já jsem uvařila rajčatovou omáčku marinara, kterou máte na stole do dvaceti minut!
MŮJ TIP: Máte rajčata a nevíte, co s nimi? Zkuste tenhle skvělý šopský salát!
➜ Ingredience

- Kuřecí prsa; bez kosti a kůže
- Mozzarella; bochánek ve slaném nálevu
- Rajčatová omáčka; například marinata, případně koupená již hotová
- Slunečnicový olej; nebo řepkový, případně vepřové sádlo
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bazalkové listy; na ozdobu (volitelně)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
KROK 1: Kuřecí prsa očistěte a rozřízněte na steak tak, aby bylo maso v ploše stejně silné. Zvolila jsem způsob, kdy se kuřecí prso nařízne jako kniha, rozevře se, a případně se ještě jednou takto naříznou a rozevřou silnější okraje. Prsa jemně naklepejte paličkou, z obou stran osolte a zlehka poprašte pepřem. Prsa pepřím jen z jedné strany.

KROK 2: V prostorné pánvi s vyšším dnem rozehřejte na vyšší teplotu olej a připravené kuřecí plátky v něm z obou stran zprudka opečte.

KROK 3: Kuřecí maso vyndejte, do pánve vlijte rajčatovou omáčku. Plochou vařečkou seškrabejte kuřecí přípečky ze dna pánve a smíchejte je s omáčkou. Do omáčky vložte kuřecí prsa. Mozzarellu nakrájejte na plátky a poklaďte povrch steaků.

KROK 4: Dejte zapéct do trouby předem předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
➜ Servírování
Zapečená kuřecí prsa s mozzarellou podávejte s vařenými těstovinami, dobře se mi osvědčily malé vrtulky, ale zkuste také třeba špagety. Při servírování přelijte maso rajčatovou omáčkou z pánve, pro hezký vizuální efekt ozdobte čerstvými lístky bazalky.
Další vhodnou přílohou ke kuřecímu masu s rajčaty podle tohoto receptu je dušená rýže.

➜ Užitečné tipy
- Kuřecí prsa se řadí mezi tzv. suché maso, protože obsahuje minimum tuku. Tím, jak je budete zapékat v rajčatové omáčce, nasáknou tekutinu a budou hezky vláčné.
- Doporučuji při podávání posypat pokrm parmezánem, pokrm získá autentičtější italskou chuť.
- K přípravě jsem použila litinovou pánev o průměru 28 cm s poklicí. Litina je skvělý, univerzální materiál pro přípravu pokrmů na sporáku i v troubě. V té samé pánvi, co jsem kuřecí smažila, jsem pak maso s mozzarellou dala zapéct do trouby. Pánev je značky ProCook a kupovala jsem ji na německém Amazonu.
Další chutné recepty:

Zapečená kuřecí prsa v rajčatové omáčce
Suroviny
- 600 g kuřecí prsa - 4 ks po cca 150 g
- 500 ml rajčatová omáčka - hotová nebo domácí
- 40 ml slunečnicový olej - asi 3 lžíce
- 125 g mozzarella - bochánek
- ½ lžička sůl
- ¼ lžička pepř - mletý
- bazalka - čerstvá, na ozdobu (volitelné)
Instrukce
- Kuřecí prsa očistěte a rozřízněte na steak tak, aby bylo maso v ploše stejně silné. Zvolila jsem způsob, kdy se kuřecí prso nařízne jako kniha, rozevře se, a případně se ještě jednou takto naříznou a rozevřou silnější okraje. Prsa jemně naklepejte paličkou, z obou stran osolte a zlehka poprašte pepřem. Prsa pepřím jen z jedné strany.
- V prostorné pánvi s vyšším dnem rozehřejte na vyšší teplotu olej a připravené kuřecí plátky v něm z obou stran zprudka opečte.
- Kuřecí maso vyndejte, do pánve vlijte rajčatovou omáčku. Plochou vařečkou seškrabejte kuřecí přípečky ze dna pánve a smíchejte je s omáčkou. Do omáčky vložte kuřecí prsa. Mozzarellu nakrájejte na plátky a poklaďte povrch steaků.
- Dejte zapéct do trouby předem předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
Poznámky
- Vystačí na 4 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Zapečená kuřecí prsa s mozzarellou podávejte s vařenými těstovinami, dobře se mi osvědčily malé vrtulky, ale zkuste také třeba špagety. Při servírování přelijte maso rajčatovou omáčkou z pánve, pro hezký vizuální efekt ozdobte čerstvými lístky bazalky.
- Další vhodnou přílohou je dušená rýže.
- Doporučuji při podávání posypat pokrm parmezánem, pokrm získá autentičtější italskou chuť.
- K přípravě receptu jsem použila litinovou pánev o pr. 28 s poklicí.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu