• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z jedné pánve

    Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Dne: 3. 2. 2024 · Aktualizováno: 3. 2. 2024 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 66Sdílení

    Říká se, že maminky a babičky umí vařit nejlépe. S radostí potvrzuju; tenhle recept na strapačky mám od mojí mamky! Strapačky se zelím a uzeným masem jsme připravily spolu, a já tuhle dobrotu mohu vřele doporučit.

    Staročeské strapačky.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co jsou strapačky
    ➜ Co potřebujete
    ➜ Jak udělat strapačky
    ➜ Servírování
    ➜ Skladování
    ➜ Užitečné tipy
    Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    ➜ Co jsou strapačky

    Strapačky je staročeské jídlo, sestávající se z malých bramborových knedlíků prohozených s kostičkami smaženého uzeného, promíchané s kysaným zelím. Podává se jako jídlo z jednoho hrnce, nejčastěji jako vydatný oběd.

    Strapačky jsem dělala s maminkou, udělala jsem pár fotek z přípravy jídla a vložila je do článku, proto je tenhle postup receptu trochu jiný, než jste zvyklí.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte taky tenhle recept na bramborový bác z Domažlicka!

    ➜ Co potřebujete

    Suroviny na strapačky včetně popisků jednotlivých ingrediencí.

    Bramborové knedlíky

    Mamka dělá bramborové knedlíky z kombinace vařených a syrových brambor. Knedlíčky mají báječnou strukturu a chutnají velmi dobře.

    • Brambory předem vařené v celku a ve slupce. Na přípravu knedlíků potřebujete, aby byly vychlazené. Stačí uvařit dvě hodiny předem a dát ven do chladu vychladit.
    • Syrové brambory; nastrouhané přijdou do bramborového těsta. Brambory použijte typu B, případně C. Ty obsahují větší množství bramborového škrobu, který podpoří pojivost bramborového těsta.
    • Vejce; celá
    • Polohrubá mouka; nebo hladká
    • Sůl

    Kysané zelí

    • Kysané zelí
    • Cukr; na vyrovnání kyselé chuti
    • Cibule
    • Hladká mouka; stačí trošku, na zahuštění
    • Sádlo na smažení; případně slunečnicový nebo řepkový olej

    Uzené maso

    • Uzená vepřová krkovice nebo anglická slanina; prostě uzené, které je prorostlejší, ale stále s dostatečným podílem libového masa
    • Cibule
    • Sádlo na smažení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Kuchyňské vybavení: struhadlo na brambory, hrnec na uvaření knedlíků, další hrnec na přípravu kysaného zelí. Dále jednu pánev na podušení zelí, druhou větší pánev se zvýšenými okraji na usmažení uzeného masa – v této větší pánvi nakonec smícháte všechny části strapaček.

    ➜ Jak udělat strapačky

    Příprava: Předem si uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela vychladnout.

    Uzené maso

    1/3: Začněte s přípravou uzeného masa. Uzené nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

    2/3: Ve větší pánvi se zvýšenými okraji rozehřejte sádlo nebo jiný tuk na vyšší střední teplotu a osmažte v ní nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte uzené a smažte asi 3-5 minut, případně stáhněte trochu teplotu. Nezapomeňte míchat.

    Smažení cibulky v pánvi.

    3/3: Hotové dejte stranou.

    Kysané zelí

    1/2: Slijte kysané zelí, ale neproplachujte ho. Slité zelí vložte do hrnce s vodou tak, aby voda sahala 2 cm nad zelí. Přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu.

    Vaření kysaného zelí v hrnci.

    2/2: Jakmile se zelí začne vařit, stáhněte teplotu na třetinu, poodklopte pokličku a nechte mírně pobublávat asi půl hodiny, dokud zelí nezměkne.

    Bramborové knedlíky

    Zatímco se zelí vaří, pusťte se do přípravy bramborových knedlíků.

    Mamka strouhající bramboru.

    1/9: Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno (strana s malými slzičkami).

    2/9: Syrové brambory oškrabejte a nastrouhejte najemno. Čtěte: Jak nastrouhat brambory.

    3/9: Do mísy dejte oboje nastrouhané brambory, přidejte vejce, mouku a sůl. Umíchejte v polořídké těsto.

    Suroviny na bramborový knedlík v bílé míse.

    4/9: Ve větším hrnci dejte vařit vodu a osolte ji – stačí lžička na litr a půl vody. Jakmile voda začíná vřít, stáhněte trochu (ne moc) teplotu, a jdeme vařit bramborové knedlíky!

    5/9: Pomocí dvou lžic vykrajute z bramborového těsta malé knedlíčky o velikosti asi 4-5 cm. Ihned je zavářejte ve vodě.

    Těsto na strapaté bramborové knedlíky.

    6/9: Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, pomocí lžíce je odlepte, aby mohly volně plavat. Vařte knedlíky 8-10 minut.

    7/9: Ke konci vaření jeden knedlík vyndejte a rozkrojte. Pokud je uvnitř uvařený, máte hotovo.

    8/9: Knedlíky slijte nebo vyndejte pomocí děrované lžíce – tuto možnost využijte, jestliže budete pokračovat ve vaření další dávky knedlíků.

    9/9: Uvařené knedlíky přidejte do pánve s uzeným.

    Dokončení kysaného zelí

    1/3: Jakmile je zelí uvařené, opatrně ho slijte.

    2/3: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menší pánvi rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu a cibuli v ní za stálého míchání osmažte dozlatova. Snižte teplotu na polovinu a přidejte lžíci mouky, krátce ji orestujte. Nakonec přidejte slité zelí a asi pět až deset minut mírně poduste.

    Vaření kysaného zelí v hrnci.

    3/3: Dušené zelí přidejte do velké pánve ke knedlíčkům a uzenému masu. Dobře promíchejte, je-li potřeba pak prohřejte a můžete podávat.

    Příprava strapaček se zelím v jedné pánvi.

    ➜ Servírování

    Strapačky jsou jídlo z jedné pánve. U nás doma podáváme tak, že dáme pánev s jídlem doprostřed stolu a každý si nabere tolik, na kolik má chuť.

    Dvě ženy jedící strapačky.

    ➜ Skladování

    Pokud vám nějaké jídlo zbyde, nechte jej zcela vychladnout. Pak přemístěte do mísy nebo jiné nádoby, tu překryjte folií nebo uzavřete víkem a uložte do lednice. Tady vám strapačky vydrží asi čtyři dny.

    Strapačky ohřejete nejlépe na pánvi s malým množstvím másla nebo sádla.

    ➜ Užitečné tipy

    • Strapačky jsou jednou z variant jídla z jedné pánve. Ideálně se dají využít i zbytky, které najdete v lednici. Pár plátků nakrájeného bramborového knedlíku hozené na pánev s masem a zelím je naprosto fantastická kombinace a bez problémů obstojí jako plnohodnotný rodinný oběd.
    • Kysané zelí slévám, ale neproplachuju. Podle kyselosti ho vždycky osladím, stačí půl až celá lžíce cukru, podle typu zelí. Přislazujte postupně.

    Další chutné recepty:

    • Jednoduché bramboráky
    • Bramborové šišky se strouhankou
    • Bramborové placky
    Staročeské strapačky.

    Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Petra Kupská
    Říká se, že maminky a babičky umí vařit nejlépe. S radostí potvrzuju; tenhle recept na strapačky mám od mojí mamky! Strapačky se zelím a uzeným masem jsme připravily spolu, a já tuhle dobrotu mohu vřele doporučit.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4 porce
    Kalorie 731 kcal

    Suroviny 

    Bramborové knedlíky:

    • 2 brambory - vařené v celku ve slupce
    • 4 brambory - syrové
    • 2 vejce
    • 250 g polohrubá mouka
    • ½ lžička sůl

    Uzené:

    • 370 g uzené - moravská krkovice nebo libovější anglická slanina
    • 1 cibule
    • 1 lžička sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej

    Kysané zelí:

    • 650 g kysané zelí - bílé
    • 1 lžíce cukr
    • 1 cibule
    • 1 lžíce hladká mouka
    • 1 lžíce sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej

    Instrukce 

    Bramborové knedlíky:

    • Část brambor dle receptu uvařte předem ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte najemno. To samé syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno.
    • K bramborům přidejte mouku, vejce a sůl. Promíchejte na polotekuté těsto.
    • Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, trochu ji osolte. Pomocí dvou lžic nabírejte bramborové těsto a formujte v malé knedlíčky. Ty dejte zavařit do mírně vroucí vody. Vařte je asi 8-10 minut. Pokud se knedlíky přilepují ke dnu, jemně je pomocí vidličky nadzvedněte.
    • Ke konci vaření jeden knedlík vyjměte z vody a rozkrojte. Pokud je uvnitř provařený, máte hotovo. Knedlíky vyndejte a dejte stranou.

    Uzené maso:

    • Uzené nakrájejte na drobné kostičky.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Usmažte ji v pánvi na tuku dozlatova.
    • K cibuli přidejte kostičky uzeného a krátce smažte.

    Kysané zelí:

    • Kysané zelí slijte, ale neproplachujte.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk a cibuli v něm osmažte.
    • Přidejte lžíci mouky, promíchejte, a krátce osmažte.
    • Nakonec přidejte zcezené zelí, promíchejte a snižte teplotu plotýnky. Zelí přiklopte a na mírném plameni duste asi 10-15 minut. Čas od času zamíchejte, aby se zelí nepřichytávalo ke dnu hrnce.

    Dokončení:

    • Ve větší hluboké pánvi promíchejte zelí, knedlíky a uzené maso. Je-li potřeba, krátce prohřejte a podávejte.

    Poznámky

    • Vystačí na 4-6 porcí.
    • SERVÍROVÁNÍ: Strapačky jsou jídlo z jedné pánve. U nás doma podáváme tak, že dáme pánev s jídlem doprostřed stolu a každý si nabere tolik, na kolik má chuť.
    • Skladování: Pokud vám nějaké jídlo zbyde, nechte jej zcela vychladnout. Pak přemístěte do mísy nebo jiné nádoby, tu překryjte folií nebo uzavřete víkem a uložte do lednice. Tady vám strapačky vydrží asi čtyři dny.
    • Ohřívání: Strapačky ohřejete nejlépe na pánvi s malým množstvím másla nebo sádla.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 731kcalSacharidy: 117gBílkoviny: 36gTuky: 15g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s bramborami, Recepty s kysaným zelím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 66Sdílení

    Další recepty:

    Reader Interactions

    Comments

    1. Janek

      16 dubna, 2025 at 2:23 pm

      Včera jsem dělal a špica! Díky. A přitom docela jednoduchá věc, určitě budu strapačky vařit častějc.

      Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz