Na tenhle koláč narazíte především v Praze, po které také dostal své jméno. O koláči mi prvně řekl můj syn, který v Praze začal studovat, a poprosil mě, zda bych mu jej neupekla. A protože recept, který jsem si našla, se osvědčil, s radostí ho s vámi sdílím. Pražský koláč stojí za vyzkoušení, ruku na to!
➜ Co je pražský koláč
Pražský koláč je sladké pečivo z kynutého těsta, se štědrou porcí skořicové drobenky na povrchu. Má tvar kulaté placky o průměru 25-30 cm. Upečený se prořízne a pomaže pudinkovým máslovým krémem. Před podáváním se nakrájí na klínky.
Co se týká kynutého těsta, někdo ho připravuje s máslem, jiný s majolkou. Já jsem naskočila do majolkového týmu, protože majonézu používám do domácích housek, které mají obrovský úspěch.
Dost řečí, pojďme péct!
➜ Suroviny na pražský koláč
Suroviny jsem rozdělila do tří samostatných částí. První tvoří kynuté těsto s majonézou, dále je to pudinkový krém s máslem a šlehačkou, a nakonec skořicová posypka.
Kynuté těsto
- hladká mouka
- vlažné mléko
- sušené droždí
- vejce + na potření koláče
- krupicový cukr
- majolka
- špetka soli
Vejce a majolku vyndejte asi hodinu a půl předem z lednice, aby nebyly studené.
Máslový pudinkový krém
- mléko
- kukuřičný škrob; případně vanilkový pudinkový prášek.
- krupicový cukr
- vanilka; nebo balíček vanilkového cukru
- máslo; změklé na pokojovou teplotu
- smetana; nejlépe dvojitá, vysokoprocentní; tedy s obsahem tuku kolem 40 % - půjde lépe vyšlehat
Skořicová drobenka
- máslo; povolené na pokojovou teplotu
- hladká mouka
- krupicový cukr
- mletá skořice
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: Na upečení pražského koláče budete potřebovat pečicí plech o šířce alespoň 35 cm, dále pečicí papír, velký zubatý nůž na proříznutí koláče a cukrářskou špachtli na rozetření krému.
Poznámka k zadělávání kynutého těsta: Těsto zadělávám v kuchyňském robotu s upnutým hnětacím hákem, nikoliv ručně v míse.
➜ Jak udělat pražský koláč
Než začnete: Asi dvě hodiny předem si vyndejte z lednice máslo na krém, vejce a majolku, aby se suroviny ohřály na pokojovou teplotu. Těsně před přípravou si ohřejte mléko, aby bylo vlažné.
Příprava kynutého těsta
KROK 1: Do mísy nasypte mouku, uprostřed utvořte důlek. Nalijte do něj asi 2/3 vlažného mléka, smíchaného půl lžičkou cukru. Přisypte sušené droždí. Pomocí vidličky nahrňte z boků do důlku s mlékem mouku a opatrně promíchejte, až vznikne polotekuté těstíčko.
Mísu přikryjte potravinářskou folií a nechte 30 minut sedět na teplém místě, až se droždí zaktivuje.
Tomuto způsobu zadělávání kynutého těsta se říká „na omládek“.
KROK 2: Do mísy s aktivovaným droždím přidejte zbytek vlažného mléka, cukru, sůl, majolku a rozklepněte celé vejce.
Nechte hníst v kuchyňském robotu s hnětacím hákem, zapnutým na střední otáčky po dobu 10 minut. Po této době bude těsto hladké, elastické a nelepivé.
KROK 3: Těsto vyklopte na pomoučený vál. Z boků těsta vytáhněte okraje a spojte je nad středem bochánku. Poté bochánek opatrně překlopte švem dolů.
KROK 4: Bochánek přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45 minut.
KROK 5: Plech vyložte pečicím papírem. Vyzrálý bochánek přeneste doprostřed plechu a mírně jej zploštěte na výšku asi 2-3 cm. Přikryjte opět utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
Příprava máslového krému
KROK 6: Zatímco koláč kyne, připravte si máslovo-pudinkový krém. Mléko na krém vlijte do rendlíku a postavte na sporák. Jakmile je vlažné až teplé, polovinu odeberte do čisté nádoby a vmíchejte do něj kukuřičný škrob.
KROK 7: Ve zbytku mléka na sporáku rozmíchejte cukr a vanilku. Jakmile jej přivedete k varu, odstavte od zdroje tepla a vmíchejte do něj mléko s rozmíchaným kukuřičným škrobem. Vraťte na sporák, stáhněte teplotu na minimum a vařte asi 2 minuty. Po celou dobu míchejte.
KROK 8: Základ krému nechte vychladit na pokojovou teplotu. Čas od času promíchejte, abyste podpořili chladnutí a na povrchu se neutvořil škraloup.
KROK 9: Ušlehejte smetanu. Nejlépe to jde v užší vyšší nádobě, s elektrickým mixérem s upnutými šlehacími metlami.
KROK 10: Těmi samými metlami vešlehejte po kouskách do vychlazeného pudinkového základu změklé máslo. Nakonec ručně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Krém uložte do lednice.
Příprava drobenky
KROK 11: Na drobenku smíchejte v misce cukr, máslo, mouku a mletou skořici. Prsty promněte, dokud se ze surovin neutvoří hrudky.
Dokončení koláče
KROK 12: Vykynutý koláč potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem a štědře posypte drobenkou. Koláč dejte péct do trouby rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) na 25 minut.
KROK 13: Vychlazený koláč prořízněte velkým zubatým nožem a pomocí cukrářské špachtle namažte krémem až do krajů. Přisaďte horní část a nechte hotový koláč v chladu asi hodinu odležet.
TIP: Pokud chcete, můžete dát krém do zdobicího sáčku a ozdobně jej na koláč nastříkat. Nejlépe zdobení krémem vynikne po obvodu koláče.
➜ Servírování
Odpočinutý koláč nakrájejte na klínky a podávejte na dezertním talířku. Hotový koláč bude mít v průměru něco pod 30 cm a nakrájíte z něj 8 porcí.
➜ Užitečné tipy
- Pokud byste chtěli experimentovat, místo jednoho velkého koláče upečte šest až osm malých. V takovém případě, až vyklopíte těsto z hnětací mísy, rozdělte je na 6, resp. 8 samostatných bochánků a dále pokračujte podle postupu v receptu.
- Zbylý koláč přikryjte potravinářskou folií a uložte do lednice, kde vydrží až pět dní.
- Recept na tento pražský koláč je inspirovaný Romanem Vaňkem a jeho Velkou kuchařkou Čech a Moravy.
- Na internetu se vedou diskuze o původu pražského koláče, které ráda přenechám ostatním. Netuším, zda je tohle originální recept na pražský koláč, nebo nikoliv, důležité je, že chutnal, a to dokonce těm, kteří si tento retro koláč pamatují z dob socialismu!
Další recepty z kynutého těsta:
Pražský koláč se skořicovou posypkou
Suroviny
Kynuté těsto
- 300 g hladká mouka
- 80 ml mléko - vlažné
- 1.1/2 lžička sušené droždí
- 1 vejce - plus na potření
- 3 lžíce krupicový cukr
- 100 ml majolka
Krém:
- 360 ml mléko
- 55 g kukuřičný škrob
- 100 g krupicový cukr
- 1 lžička vanilková esence - nebo 1 vanilkový cukr
- 75 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 80 ml smetana na šlehání - vysokoprocentní, min. 33 %
Skořicová posypka:
- 3 lžíce hladká mouka
- 2 lžíce krupicový cukr
- 2 lžíce máslo - změklé při pokojové teplotě
- ¼ lžička mletá skořice
Instrukce
- Než začnete: Asi dvě hodiny předem si vyndejte z lednice máslo na krém, vejce a majolku, aby se suroviny ohřály na pokojovou teplotu. Těsně před přípravou si ohřejte mléko, aby bylo vlažné.
- Kynuté těsto: Do mísy nasypte mouku, uprostřed utvořte důlek. Nalijte do něj asi 2/3 vlažného mléka, smíchaného půl lžičkou cukru. Přisypte sušené droždí. Pomocí vidličky nahrňte z boků do důlku s mlékem mouku a opatrně promíchejte, až vznikne polotekuté těstíčko.
- Mísu přikryjte potravinářskou folií a nechte 30 minut sedět na teplém místě, až se droždí zaktivuje.
- Do mísy s aktivovaným droždím přidejte zbytek vlažného mléka, cukru, sůl, majolku a rozklepněte celé vejce.
- Nechte hníst v kuchyňském robotu s hnětacím hákem, zapnutým na střední otáčky po dobu 10 minut. Po této době bude těsto hladké, elastické a nelepivé.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál. Z boků těsta vytáhněte okraje a spojte je nad středem bochánku. Poté bochánek opatrně překlopte švem dolů.
- Bochánek přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45 minut.
- Plech vyložte pečicím papírem. Vyzrálý bochánek opatrně přeneste doprostřed plechu a mírně jej zploštěte na výšku asi 2-3 cm. Přikryjte opět utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
- Máslový krém: Zatímco koláč kyne, připravte si máslovo-pudinkový krém. Mléko na krém vlijte do rendlíku a postavte na sporák. Jakmile je vlažné až teplé, polovinu odeberte do čisté nádoby a vmíchejte do něj kukuřičný škrob.
- Ve zbytku mléka na sporáku rozmíchejte cukr a vanilku. Jakmile jej přivedete k varu, odstavte od zdroje tepla a vmíchejte do něj mléko s rozmíchaným kukuřičným škrobem. Vraťte na sporák, stáhněte teplotu na minimum a vařte asi 2 minuty. Po celou dobu míchejte.
- Základ krému nechte vychladit na pokojovou teplotu. Čas od času promíchejte, abyste podpořili chladnutí a na povrchu se neutvořil škraloup.
- Ušlehejte smetanu. Nejlépe to jde v užší vyšší nádobě, s elektrickým mixérem s upnutými šlehacími metlami.
- Těmi samými metlami vešlehejte po kouskách do vychlazeného pudinkového základu změklé máslo. Nakonec ručně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Krém uložte do lednice.
- Drobenka: Na drobenku smíchejte v misce cukr, máslo, mouku a mletou skořici. Prsty promněte, dokud se ze surovin neutvoří hrudky.
- Dokončení koláče: Vykynutý koláč potřete ze všech stran rozšlehaným vejcem a štědře posypte drobenkou. Koláč dejte péct do trouby rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) na 25 minut.
- Vychlazený koláč prořízněte velkým zubatým nožem a namažte krémem až do krajů. Přisaďte horní část a nechte hotový koláč v chladu asi hodinu odležet.
Poznámky
- Vystačí na 1 koláč o průměru necelých 30 cm, který nakrájíte na 8 klínků / porcí.
- Pokud byste chtěli experimentovat, místo jednoho velkého koláče upečte šest až osm malých. V takovém případě, až vyklopíte těsto z hnětací mísy, rozdělte je na 6, resp. 8 samostatných bochánků a dále pokračujte podle postupu v receptu.
- Zbylý koláč přikryjte potravinářskou folií a uložte do lednice, kde vydrží až pět dní.
- Místo pudinkového prášku používám kukuřičný škrob. Pudinkový prášek je z kukuřičného škrobu vyrobený, ale škrob je levnější a neobsahuje nadbytečná ochucovadla.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu