Makový závin z kynutého těsta dělávala moje babička vždycky o Vánocích. Nejlepší byl ještě teplý, kdy byl měkoučký a krásně nadýchaný, s bohatou makovou náplní uvnitř. Chcete recept? Tady je!
➜ O receptu
Jedná se o kynutý závin ze sušeného droždí, plněný mákem s rozinkami, ovoněným citronovou kůrou a trochou rumu. Povrch závinu ještě potírám vejcem pro hezký lesk po upečení, ale právě tak můžete závin při podávání poprášit moučkovým cukrem.
Doma dělám vždycky kynuté záviny dva – jeden plním mákem, druhý závin je ořechový. Každý z našich dává přednost jiné chuti, mají tak hezky na výběr. Dalším sladkým dezertem v podobném duchu je tradiční jablečný štrúdl z taženého těsta.
➜ Suroviny
Kynuté těsto
- Hladká mouka
- Polotučné mléko; teplé, ale nikoliv horké
- Krupicový cukr
- Povolené máslo; ohřívám na půl minuty v mikrovlnné troubě, především zapomenu-li vyndat ho včas z lednice
- Sušené droždí; případně čerstvé. Při pečení poslední dobou upřednostňuji sušené droždí, protože ho můžu mít doma v zásobě a netlačí mě doba jeho spotřeby. Sušené droždí funguje při pečení naprosto bez problémů, chová se velmi podobně jako čerstvé.
- Žloutek; bílek dejte stranou na potření závinu před pečením
- Špetka soli; pro vyrovnaný chuťový kontrast
Maková náplň
- Mletý mák; pokud máte doma mlýnek na mák, doporučuju namlet si čerstvý před pečením. Kupovaný mletý mák, pokud ho už máte delší dobu, má tendenci hořknout.
- Polotučné mléko
- Krupicový cukr
- Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Skořice; mletá
- Rozinky
- Rum; klasický Božkov
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: váleček, pracovní vál, plech na pečení a pečicí papír
➜ Jak udělat makový závin z kynutého těsta
Příprava kynutého těsta
Poznámka: Kynuté těsto zpracovávám v kuchyňském robotu s upnutým hnětacím hákem. Máte-li doma v kuchyni, určitě si ho vezměte na pomoc. Těsto lze vypracovat také ručně vařečkou, to však vyžaduje určitou míru zkušeností a také fyzickou námahu.
KROK 1/9: Do teplého mléka nasypte lžičku cukru, přidejte sušené droždí a zamíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
KROK 2/9: Do hnětací mísy nasypte mouku, přidejte zbytek cukru, žloutek a vzešlý kvásek s mlékem. Kuchyňský robot zapněte asi na dvě minuty na střední rychlost a nechte suroviny nahrubo promíchat. Poté přidejte máslo a sůl a pokračujte v hnětení těsta – dejte tomu deset minut, pak bude těsto velmi jemné a elastické.
KROK 3/9: Zpracované těsto sundejte z hnětacího háku, zformujte do tvaru koule a přendejte do mísy. Přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. To trvá obvykle hodinu až dvě, v závislosti na okolních podmínkách.
V polovině kynutí je dobré těsto srazit, tedy párkrát ho podebrat vařečkou. Podpoříte tak jeho další kynutí.
TIP: Přečtěte si, jak těsto nechat kynout v troubě.
Jak na makovou náplň
KROK 4/9: Zatímco těsto kyne, připravte si makovou náplň. V hrnci svařte mléko s cukrem, přisypte mák, skořici, citronovou kůru, přidejte vanilku. Vše promíchejte. Snižte teplotu plotýnky a vařte asi deset minut. Nakonec přidejte rum. Náplň nechte na kuchyňské lince vychladnout.
Jak maková náplň chladne, postupně houstne. Pokud se vám zdá řídká, přidejte hrst nastrouhaného perníku, rozemletých piškotů, nebo jiných neplněných sušenek. Moje mamka vždycky přidává lžíci krupičky, díky které náplň bezpečně zhoustla.
Vyválení těsta a dokončení závinu
KROK 5/9: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Těsto vyválejte do tvaru pokud možno pravidelného obdélníku. Velikost záleží na pečicím plechu – závin by se měl na délku na plech pohodlně vejít.
KROK 6/9: Vychlazenou makovou náplň rozetřete na vyválené těsto. Po kratších okrajích a jednom delším nechte asi dva centimetry místa. Druhý dlouhý okraj potřete mákem až na doraz. Kratší strany nejprve přehněte přes náplň. Delší stranu s makovou náplní až okraji podélně srolujte ke druhé straně.
KROK 7/9: Plech vyložte pečicím papírem. Srolovaný závin na něj položte švem dolů a nechte v teple další půlhodinu kynout.
TIP: Aby pečicí papír dobře držel na plechu, pomažu plech na několika místech lehce máslem nebo jiným tukem. Papír se k plechu přilepí a nebude cestovat.
KROK 8/9: Vykynutý závin potřete bílkem, který jste si dali stranou při přípravě těsta. Vidličkou povrch závinu propíchejte, abyste předešli jeho popraskání.
Bílek zlehka prošlehám vidličkou, aby se lépe roztíral.
Pečení kynutého závinu v troubě
KROK 9/9: Troubu předehřejte na 170 °C (horkovzduch). Závin pečte 30 minut, povrch krásně zezlátne.
Můj oblíbený trik: Čerstvě upečený závin potřete rozpuštěným máslem, závin bude voňavý a zůstane krásně měkký.
➜ Servírování
Pečivo nechte vychladnout na plechu, nebo ho z plechu opatrně stáhněte i s pečicím papírem a nechte chladit na kovové mřížce. Vychladnutý závin nakrájejte na řezy a podávejte ke kávě nebo čaji. Pro ty, kteří mají rádi sladkou chuť, jej poprašte moučkovým cukrem.
Makový závin chutná nejlépe čerstvý, když je ještě mírně teplý. Ujišťuji vás, že jeden kousek stačit nebude!
➜ Užitečné tipy
- Vychlazený závin překryjte čistou utěrkou a nechte na kuchyňské lince. Tak vydrží asi tři dny. Trvanlivost závinu prodloužíte tím, že jej uložíte v nádobě s víkem do lednice.
- Pokud vám nějaký závin zbyl, zamrazte ho. Doporučuji nakrájet jej na kousky, vložit do vzduchotěsné nádoby nebo mrazicího sáčku a dát do mrazáku. Zde vydrží nejméně tři měsíce.
- Makovou nádivku dělá každý trochu jinak. Přidat navíc můžete lžíci pikantní marmelády nebo švestková povidla, dobrý je také tlučený hřebíček.
Další recepty s mákem:
Kynutý makový závin
Suroviny
Kynuté těsto:
- 230 g hladká mouka
- 120 ml mléko - teplé
- 2 lžíce krupicový cukr
- 30 g máslo - změklé
- 1,5 lžička sušené droždí - nebo 20 g čerstvého
- 1 žloutek - bílek si nechte stranou
- 1 špetka sůl
Maková náplň:
- 120 g mletý mák
- 180 ml mléko
- 100 g krupicový cukr
- 1 lžíce rum
- 1 lžička vanilková pasta - nebo jeden vanilkový cukr
- 2 lžička citronová kůra
- ¼ lžička skořice - mletá
- 30 g rozinky
Ostatní:
- 1 bílek - na potření těsta
Instrukce
- Do teplého mléka nasypte lžičku cukru, přidejte sušené droždí a zamíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Do hnětací mísy nasypte mouku, přidejte zbytek cukru, žloutek a vzešlý kvásek s mlékem. Kuchyňský robot zapněte asi na dvě minuty na střední rychlost a nechte suroviny nahrubo promíchat. Poté přidejte máslo a sůl a pokračujte v hnětení těsta – dejte tomu deset minut, pak bude těsto velmi jemné a elastické.
- Zpracované těsto sundejte z hnětacího háku, zformujte do tvaru koule a přendejte do mísy. Přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. To trvá obvykle hodinu až dvě, v závislosti na okolních podmínkách. V polovině kynutí je dobré těsto srazit, tedy párkrát ho podebrat vařečkou. Podpoříte tak jeho další kynutí.
- Zatímco těsto kyne, připravte si makovou náplň. V hrnci svařte mléko s cukrem, přisypte mák, skořici, citronovou kůru, přidejte vanilku. Vše promíchejte. Snižte teplotu plotýnky a vařte asi deset minut. Nakonec přidejte rum. Náplň nechte na kuchyňské lince vychladnout.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Těsto vyválejte do tvaru pokud možno pravidelného obdélníku. Velikost záleží na pečicím plechu – závin by se měl na délku na plech pohodlně vejít.
- Vychlazenou makovou náplň rozetřete na vyválené těsto. Po kratších okrajích a jednom delším nechte asi dva centimetry místa. Druhý dlouhý okraj potřete mákem až na doraz. Kratší strany nejprve přehněte přes náplň. Delší stranu s makovou náplní až okraji podélně srolujte ke druhé straně.
- Plech vyložte pečicím papírem. Srolovaný závin na něj položte švem dolů a nechte v teple další půlhodinu kynout.
- Vykynutý závin potřete bílkem, který jste si dali stranou při přípravě těsta. Vidličkou povrch závinu propíchejte, abyste předešli jeho popraskání.
- Troubu předehřejte na 170 °C (horkovzduch). Závin pečte 30 minut, povrch krásně zezlátne.
Poznámky
- Z množství surovin podle receptu připravíte jeden závin.
- SERVÍROVÁNÍ: Pečivo nechte vychladnout na plechu, nebo ho z plechu opatrně stáhněte i s pečicím papírem a nechte chladit na kovové mřížce. Vychladnutý nakrájejte na řezy a podávejte ke kávě nebo čaji.
- Vychlazený závin překryjte čistou utěrkou a nechte na kuchyňské lince. Tak vydrží asi tři dny. Trvanlivost závinu prodloužíte tím, že jej uložíte v nádobě s víkem do lednice.
- Makovou nádivku dělá každý trochu jinak. Přidat navíc můžete lžíci pikantní marmelády nebo švestková povidla, dobrý je také tlučený hřebíček.
- Jak maková náplň chladne, postupně houstne. Pokud se vám zdá řídká, přidejte hrst nastrouhaného perníku, rozemletých piškotů, nebo jiných neplněných sušenek. Moje mamka vždycky přidává lžíci krupičky, díky které náplň bezpečně zhoustla.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Monika
Dobrý večer. Ta maková náplň. Tolik cukru, to jako vážně? Vždyť je to děsně sladký! Jinak úžasně nadýchaný. Ať vás pečení dál baví
Petra Kupská
Máme rádi sladší makovou náplň, tak dávám asi půl hrnku krupicového cukru (odpovídá zhruba 100 g). Množství cukru v náplni je samozřejmě možné přizpůsobit svým preferencím. Děkuji jinak za komentář a hodně zdaru i Vám!