• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Kynutý ořechový závin

    Dne: 18. 3. 2023 · Aktualizováno: 18. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 14Sdílení

    Tohle je můj recept na ten nejlepší domácí závin bohatě naplněný ořechovou nádivkou, připravený z kynutého těsta. Nevěříte? Pojďte ho se mnou vyzkoušet!

    Plátky ořechového závinu z kynutého těsta, podávané na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Co potřebujete
    ➜ Jak udělat ořechový závin z kynutého těsta
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Kynutý ořechový závin

    Na přípravu závinu si vyhraďte dostatek času, který vám sebere zejména kynutí těsta tzv. na omládek. Pokud tenhle krok neošidíte, dostanete na stůl fantastický nadýchaný závin, který bude měkký nejen po vytažení z trouby, ale i ve dny další.

    Na nádivce nešetřím, do jednoho závinu přijdou dva hrnky mletých vlašských ořechů. Vloni jsme měli na zahradě bohatou úrodu vlašáků, které jsem o Vánocích s mamkou vytloukla, mám proto kde brát.

    MŮJ TIP: Zkuste také tenhle recept na jablečný štrúdl z listového těsta (je rychlý a chutná báječně)

    ➜ Co potřebujete

    Na ořechový závin z kynutého těsta si předem odměřte:

    Těsto na závin:

    Suroviny na kynuté těsto na závin, včetně popisků.
    • Vlažná voda; na smočení prstu by měla být příjemně teplá, nikoliv horká
    • Sušené droždí; případně čerstvé
    • Med; k aktivaci droždí při přípravě omládku. Nemáte-li med, použijte běžný krupicový cukr.
    • Hladká mouka
    • Krupicový cukr
    • Špetka soli
    • Máslo; změklé při pokojové teplotě

    Poznámka: Těsto se zadělává vodou, nikoliv mlékem. A ne, do těsta opravdu nepřijde žádné vejce. Těsto je poměrně tučné, velmi doporučuji ke zpracování použít elektrický mixér s hnětacími háky.

    Ořechová nádivka:

    Ingredience na přípravu ořechové náplně, včetně popisků.
    • Mleté vlašské ořechy
    • Smetana na vaření; s obsahem tuku 12 %. Případně plnotučné mléko.
    • Krupicový cukr
    • Koření: mletá skořice, čerstvě nastrouhaná citronová kůra, vanilková pasta (nebo vanilkový cukr)

    Dále si vezměte k ruce vajíčko na potření závinu před pečením. Vyndejte ho z lednice, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Jak udělat ořechový závin z kynutého těsta

    Zadělání omládku

    KROK 1: Nejprve si odměřte všechny suroviny podle množství uvedeného v kartě receptu (najdete ji v dolní části článku).

    KROK 2: Z odměřených surovin odeberte asi ½ hrnku teplé vody a promíchejte ji se lžičkou medu. Necelý hrnek mouky promíchejte se sušeným droždím a přisypte k oslazené vodě. Metličkou prošlehejte, aby vzniklo těstíčko, neobsahující žádné hrudky.

    Příprava omládku v kovové míse s metličkou.

    KROK 3: Přikryjte mísu s omládkem čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30-40 minut. Na povrchu by se měly objevit bohaté bubliny.

    Vzešlý omládek v kovové míse.

    Příprava ořechové náplně

    KROK 4: Zatímco omládek fermentuje, připravte si ořechovou náplň. V kastrolu svařte smetanu. Dejte pozor, aby nevzkypěla a včas ji stáhněte z plotýnky. Do horké smetany vmíchejte namleté vlašské ořechy, cukr, skořici, citronovou kůru a vanilku. Dobře promíchejte a nechte vychladit na pokojovou teplotu.

    Ořechová náplň do kynutých závinů, příprava v hrnci.

    ⇢ Pokud máte nadbytek ořechů, může vás také také zajímat recept na ořechovou bábovku

    Kynutí těsta

    KROK 5: Do mísy se vzešlým omládkem přidejte zbytek vlažné vody, mouku a cukr. Asi minutu promíchávejte.

    KROK 6: Nyní přidejte sůl a změklé máslo. Vypracujte hebké a pružné těsto. Používám k tomu kuchyňský robot, kde těsto nechávám hníst asi 10 minut.

    TIP: Pokud těsto vytloukáte ručně, použijte k tomu dřevěnou vařečku. Doporučuju máslo předem rozpustit v rendlíku nebo mikrovlnce. Máslo nesmí být horké.

    KROK 7: Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Protože těsto obsahuje docela dost tuku, může správné vykynutí trvat i hodinu a půl, možná déle, v závislosti na okolní teplotě.

    Uhnětené kynuté těsto v míse před nakynutím.
    Vykynuté těsto v bílé míse.

    ⇢ Čtěte, jak rychle nechat kynout těsto v troubě

    Vyválení a svinutí závinu

    KROK 8: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, sviňte v bochánky, které nechte asi deset minut odpočinout. Poté polovinu těsta rozválejte na obdélník o velikosti asi 35x25 cm, o tloušťce 0,5 cm.

    KROK 9: Plát vyváleného těsta potřete vychlazenou ořechovou náplní, v okrajích nechte asi 2 cm místa.

    Roztírání ořechové náplně na plátu rozváleného kynutého těsta.

    TIP: K roztírání nádivky se mi dobře osvědčila zahrnutá cukrářská stěrka, dobře ale poslouží i dno polévkové lžíce nebo obyčejný příborový nůž.

    KROK 10: Závin po délce srolujte, při svinování mírně utahujte, aby uvnitř zbytečně nevznikaly vzduchové bubliny. Konce závinu stiskněte a podhrňte dolů. Stočený závin opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, švem dolů.

    Stejně připravte závin i z druhé poloviny těsta. Já jsem druhý závin připravila s makovou náplní.

    Mašlování závinu

    Pro hezký lesk potírám před pečením povrch závinu rozšlehaným vejcem.

    KROK 11: V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko; to by mělo být o pokojové teplotě. Mašlovačkou potřete ze všech stran povrch závinů.

    Potírání závinu rozšlehaným vejcem.

    KROK 12: Nyní nechte záviny v teple dalších 30 minut kynout. Před pečením je ještě jednou potřete rozšlehaným vejcem.

    Jak péct kynutý závin

    Kynuté záviny potřebují dobře rozpálenou troubu a dobu pečení kolem půl hodiny.

    KROK 13: Předehřejte troubu na 190 °C, vložte do ní plech s dokynutými, pomašlovanými záviny, a pečte po dobu 30 minut. Ke konci pečení můžete záviny volně překrýt alobalem.

    Dva upečené kynuté štrúdly na plechu.

    ➜ Servírování

    Upečené záviny vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout. Poté je stáhněte z plechu a nechte dochladit na kovové mřížce.

    Závin nakrájejte na řezy a podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje. Ořechový závin je skvělý na víkendovou snídani, nebo na svačinu do práce či do školy.

    Závin má po upečení krásně lesklý povrch, není potřeba jej sypat moučkovým cukrem.

    Ořechový a makový štrúdl, nakrájený na plechu.

    ➜ Užitečné tipy

    • Kynuté záviny rády praskají, obvykle z boku nebo v dolní části. Pokud se vám to stane, neděje se žádná katastrofa. Až závin nakrájíte a budete ho podávat, vězte, že praskliny si nikdo nevšimne a každý se bude rozplývat nad chutí závinu!
    • Ořechy si melu na ručním bubínkovém mlýnku před přípravou náplně. Používám vlašáky z naší zahrady, mám tak jistotu, že nejsou žluklé a hořké. Semletí ořechů nezabere moc času.
    • Vřele doporučuji při zadělávání kynutého těsta využít kuchyňský robot s hnětacími háky. Dlouho jsem odolávala jeho koupi a těsto zadělávala v míse. Teď si však robot nemůžu vynachválit; minimum fyzické práce, méně nepořádku v kuchyni, a zejména luxusní kynuté těsto, vypracované do hladka!
    Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.

    Další recepty z kynutého těsta:

    • Tradiční české koláče
    • Honzovy kynuté buchty
    • Kynutá bábovka s makovou náplní
    Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.

    Kynutý ořechový závin

    Petra Kupská
    Tohle je můj recept na ten nejlepší domácí závin bohatě naplněný ořechovou nádivkou, připravený z kynutého těsta. Nevěříte? Pojďte ho se mnou vyzkoušet!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 30 mins
    Kynutí celkem 3 hrs
    Čas celkem 3 hrs 50 mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 2 záviny
    Kalorie 3914 kcal

    Suroviny 

    Kynuté těsto na závin:

    • 180 ml voda - teplá
    • 1 lžička sušené droždí
    • 1 lžička med - nebo běžný cukr
    • 450 g hladká mouka
    • 100 g krupicový cukr
    • 100 g máslo - změklé při pokojové teplotě
    • 1 špetka sůl

    Ořechová náplň do závinu:

    • 400 g vlašské ořechy - mleté
    • 300 g krupicový cukr
    • 240 ml smetana na vaření 12 % - nebo plnotučné mléko
    • 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • 1 lžička skořice - mletá
    • 1 lžička vanilková pasta - nebo 1 vanilkový cukr

    Na potření:

    • 1 vejce - menší, o pokojové teplotě

    Instrukce 

    • Nejprve si odměřte všechny suroviny podle množství uvedených v receptu.
    • Z odměřených surovin odeberte asi ½ hrnku teplé vody a promíchejte ji se lžičkou medu. Necelý hrnek mouky promíchejte se sušeným droždím a přisypte k oslazené vodě. Metličkou prošlehejte, aby vzniklo těstíčko, neobsahující žádné hrudky.
    • Přikryjte mísu s omládkem čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30-40 minut. Na povrchu by se měly objevit bohaté bubliny.
    • Zatímco omládek fermentuje, připravte si ořechovou náplň. V kastrolu svařte smetanu. Dejte pozor, aby nevzkypěla a včas ji stáhněte z plotýnky. Do horké smetany vmíchejte namleté vlašské ořechy, cukr, skořici, citronovou kůru a vanilku. Dobře promíchejte a nechte vychladit na pokojovou teplotu.
    • Do mísy se vzešlým omládkem přidejte zbytek vlažné vody, mouku a cukr. Asi minutu promíchávejte.
    • Nyní přidejte sůl a změklé máslo. Vypracujte hebké a pružné těsto. Používám k tomu kuchyňský robot, kde těsto nechávám hníst asi 10 minut.
    • Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Protože těsto obsahuje docela dost tuku, může správné vykynutí trvat i hodinu a půl, možná déle, v závislosti na okolní teplotě.
    • Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, sviňte v bochánky, které nechte asi deset minut odpočinout. Poté polovinu těsta rozválejte na obdélník o velikosti asi 35x25 cm, o tloušťce 0,5 cm.
    • Plát vyváleného těsta potřete vychlazenou ořechovou náplní, v okrajích nechte asi 2 cm místa.
    • Závin po délce srolujte, při svinování mírně utahujte, aby uvnitř zbytečně nevznikaly vzduchové bubliny. Konce závinu stiskněte a podhrňte dolů. Stočený závin opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, švem dolů.
    • Stejně připravte závin i z druhé poloviny těsta. 
    • V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko; to by mělo být o pokojové teplotě. Mašlovačkou potřete ze všech stran povrch závinů.
    • Nyní nechte záviny v teple dalších 30 minut kynout. Před pečením je ještě jednou potřete rozšlehaným vejcem.
    • Předehřejte troubu na 190 °C, vložte do ní plech s dokynutými, pomašlovanými záviny, a pečte po dobu 30 minut. Ke konci pečení můžete záviny volně překrýt alobalem.

    Poznámky

    • Na dva záviny s dostatečným množstvím ořechové náplně.
    • SERVÍROVÁNÍ: Závin nakrájejte na řezy a podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje. Ořechový závin je skvělý na víkendovou snídani, nebo na svačinu do práce či do školy. Závin má po upečení krásně lesklý povrch, není potřeba jej sypat moučkovým cukrem.
    • Stejné těsto využijete k přípravě závinu s makovou náplní.
    • Kynuté záviny rády praskají, obvykle z boku nebo v dolní části. Pokud se vám to stane, neděje se žádná katastrofa. Až závin nakrájíte a budete ho podávat, vězte, že praskliny si nikdo nevšimne a každý se bude rozplývat nad chutí závinu!

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 3914kcalSacharidy: 460gBílkoviny: 66gTuky: 217g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Z kynutého těsta, Z ořechů
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 14Sdílení

    Další recepty:

    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka
    • Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
      Hrníčková mramorová bábovka
    • Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.
      České Honzovy buchty

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT