Tohle je můj recept na ten nejlepší domácí závin bohatě naplněný ořechovou nádivkou, připravený z kynutého těsta. Nevěříte? Pojďte ho se mnou vyzkoušet!

Na přípravu závinu si vyhraďte dostatek času, který vám sebere zejména kynutí těsta tzv. na omládek. Pokud tenhle krok neošidíte, dostanete na stůl fantastický nadýchaný závin, který bude měkký nejen po vytažení z trouby, ale i ve dny další.
Na nádivce nešetřím, do jednoho závinu přijdou dva hrnky mletých vlašských ořechů. Vloni jsme měli na zahradě bohatou úrodu vlašáků, které jsem o Vánocích s mamkou vytloukla, mám proto kde brát.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle recept na jablečný štrúdl z listového těsta (je rychlý a chutná báječně)
➜ Co potřebujete
Na ořechový závin z kynutého těsta si předem odměřte:
Těsto na závin:

- Vlažná voda; na smočení prstu by měla být příjemně teplá, nikoliv horká
- Sušené droždí; případně čerstvé
- Med; k aktivaci droždí při přípravě omládku. Nemáte-li med, použijte běžný krupicový cukr.
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Špetka soli
- Máslo; změklé při pokojové teplotě
Poznámka: Těsto se zadělává vodou, nikoliv mlékem. A ne, do těsta opravdu nepřijde žádné vejce. Těsto je poměrně tučné, velmi doporučuji ke zpracování použít elektrický mixér s hnětacími háky.
Ořechová nádivka:

- Mleté vlašské ořechy
- Smetana na vaření; s obsahem tuku 12 %. Případně plnotučné mléko.
- Krupicový cukr
- Koření: mletá skořice, čerstvě nastrouhaná citronová kůra, vanilková pasta (nebo vanilkový cukr)
Dále si vezměte k ruce vajíčko na potření závinu před pečením. Vyndejte ho z lednice, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak udělat ořechový závin z kynutého těsta
Zadělání omládku
KROK 1: Nejprve si odměřte všechny suroviny podle množství uvedeného v kartě receptu (najdete ji v dolní části článku).
KROK 2: Z odměřených surovin odeberte asi ½ hrnku teplé vody a promíchejte ji se lžičkou medu. Necelý hrnek mouky promíchejte se sušeným droždím a přisypte k oslazené vodě. Metličkou prošlehejte, aby vzniklo těstíčko, neobsahující žádné hrudky.

KROK 3: Přikryjte mísu s omládkem čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30-40 minut. Na povrchu by se měly objevit bohaté bubliny.

Příprava ořechové náplně
KROK 4: Zatímco omládek fermentuje, připravte si ořechovou náplň. V kastrolu svařte smetanu. Dejte pozor, aby nevzkypěla a včas ji stáhněte z plotýnky. Do horké smetany vmíchejte namleté vlašské ořechy, cukr, skořici, citronovou kůru a vanilku. Dobře promíchejte a nechte vychladit na pokojovou teplotu.

⇢ Pokud máte nadbytek ořechů, může vás také také zajímat recept na ořechovou bábovku
Kynutí těsta
KROK 5: Do mísy se vzešlým omládkem přidejte zbytek vlažné vody, mouku a cukr. Asi minutu promíchávejte.
KROK 6: Nyní přidejte sůl a změklé máslo. Vypracujte hebké a pružné těsto. Používám k tomu kuchyňský robot, kde těsto nechávám hníst asi 10 minut.
TIP: Pokud těsto vytloukáte ručně, použijte k tomu dřevěnou vařečku. Doporučuju máslo předem rozpustit v rendlíku nebo mikrovlnce. Máslo nesmí být horké.
KROK 7: Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Protože těsto obsahuje docela dost tuku, může správné vykynutí trvat i hodinu a půl, možná déle, v závislosti na okolní teplotě.


⇢ Čtěte, jak rychle nechat kynout těsto v troubě
Vyválení a svinutí závinu
KROK 8: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, sviňte v bochánky, které nechte asi deset minut odpočinout. Poté polovinu těsta rozválejte na obdélník o velikosti asi 35x25 cm, o tloušťce 0,5 cm.
KROK 9: Plát vyváleného těsta potřete vychlazenou ořechovou náplní, v okrajích nechte asi 2 cm místa.

TIP: K roztírání nádivky se mi dobře osvědčila zahrnutá cukrářská stěrka, dobře ale poslouží i dno polévkové lžíce nebo obyčejný příborový nůž.
KROK 10: Závin po délce srolujte, při svinování mírně utahujte, aby uvnitř zbytečně nevznikaly vzduchové bubliny. Konce závinu stiskněte a podhrňte dolů. Stočený závin opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, švem dolů.
Stejně připravte závin i z druhé poloviny těsta. Já jsem druhý závin připravila s makovou náplní.
Mašlování závinu
Pro hezký lesk potírám před pečením povrch závinu rozšlehaným vejcem.
KROK 11: V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko; to by mělo být o pokojové teplotě. Mašlovačkou potřete ze všech stran povrch závinů.

KROK 12: Nyní nechte záviny v teple dalších 30 minut kynout. Před pečením je ještě jednou potřete rozšlehaným vejcem.
Jak péct kynutý závin
Kynuté záviny potřebují dobře rozpálenou troubu a dobu pečení kolem půl hodiny.
KROK 13: Předehřejte troubu na 190 °C, vložte do ní plech s dokynutými, pomašlovanými záviny, a pečte po dobu 30 minut. Ke konci pečení můžete záviny volně překrýt alobalem.

➜ Servírování
Upečené záviny vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout. Poté je stáhněte z plechu a nechte dochladit na kovové mřížce.
Závin nakrájejte na řezy a podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje. Ořechový závin je skvělý na víkendovou snídani, nebo na svačinu do práce či do školy.
Závin má po upečení krásně lesklý povrch, není potřeba jej sypat moučkovým cukrem.

➜ Užitečné tipy
- Kynuté záviny rády praskají, obvykle z boku nebo v dolní části. Pokud se vám to stane, neděje se žádná katastrofa. Až závin nakrájíte a budete ho podávat, vězte, že praskliny si nikdo nevšimne a každý se bude rozplývat nad chutí závinu!
- Ořechy si melu na ručním bubínkovém mlýnku před přípravou náplně. Používám vlašáky z naší zahrady, mám tak jistotu, že nejsou žluklé a hořké. Semletí ořechů nezabere moc času.
- Vřele doporučuji při zadělávání kynutého těsta využít kuchyňský robot s hnětacími háky. Dlouho jsem odolávala jeho koupi a těsto zadělávala v míse. Teď si však robot nemůžu vynachválit; minimum fyzické práce, méně nepořádku v kuchyni, a zejména luxusní kynuté těsto, vypracované do hladka!

Další recepty z kynutého těsta:

Kynutý ořechový závin
Suroviny
Kynuté těsto na závin:
- 180 ml voda - teplá
- 1 lžička sušené droždí
- 1 lžička med - nebo běžný cukr
- 450 g hladká mouka
- 100 g krupicový cukr
- 100 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 1 špetka sůl
Ořechová náplň do závinu:
- 400 g vlašské ořechy - mleté
- 300 g krupicový cukr
- 240 ml smetana na vaření 12 % - nebo plnotučné mléko
- 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 lžička skořice - mletá
- 1 lžička vanilková pasta - nebo 1 vanilkový cukr
Na potření:
- 1 vejce - menší, o pokojové teplotě
Instrukce
- Nejprve si odměřte všechny suroviny podle množství uvedených v receptu.
- Z odměřených surovin odeberte asi ½ hrnku teplé vody a promíchejte ji se lžičkou medu. Necelý hrnek mouky promíchejte se sušeným droždím a přisypte k oslazené vodě. Metličkou prošlehejte, aby vzniklo těstíčko, neobsahující žádné hrudky.
- Přikryjte mísu s omládkem čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30-40 minut. Na povrchu by se měly objevit bohaté bubliny.
- Zatímco omládek fermentuje, připravte si ořechovou náplň. V kastrolu svařte smetanu. Dejte pozor, aby nevzkypěla a včas ji stáhněte z plotýnky. Do horké smetany vmíchejte namleté vlašské ořechy, cukr, skořici, citronovou kůru a vanilku. Dobře promíchejte a nechte vychladit na pokojovou teplotu.
- Do mísy se vzešlým omládkem přidejte zbytek vlažné vody, mouku a cukr. Asi minutu promíchávejte.
- Nyní přidejte sůl a změklé máslo. Vypracujte hebké a pružné těsto. Používám k tomu kuchyňský robot, kde těsto nechávám hníst asi 10 minut.
- Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Protože těsto obsahuje docela dost tuku, může správné vykynutí trvat i hodinu a půl, možná déle, v závislosti na okolní teplotě.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a krátce prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, sviňte v bochánky, které nechte asi deset minut odpočinout. Poté polovinu těsta rozválejte na obdélník o velikosti asi 35x25 cm, o tloušťce 0,5 cm.
- Plát vyváleného těsta potřete vychlazenou ořechovou náplní, v okrajích nechte asi 2 cm místa.
- Závin po délce srolujte, při svinování mírně utahujte, aby uvnitř zbytečně nevznikaly vzduchové bubliny. Konce závinu stiskněte a podhrňte dolů. Stočený závin opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, švem dolů.
- Stejně připravte závin i z druhé poloviny těsta.
- V misce rozšlehejte vidličkou vajíčko; to by mělo být o pokojové teplotě. Mašlovačkou potřete ze všech stran povrch závinů.
- Nyní nechte záviny v teple dalších 30 minut kynout. Před pečením je ještě jednou potřete rozšlehaným vejcem.
- Předehřejte troubu na 190 °C, vložte do ní plech s dokynutými, pomašlovanými záviny, a pečte po dobu 30 minut. Ke konci pečení můžete záviny volně překrýt alobalem.
Poznámky
- Na dva záviny s dostatečným množstvím ořechové náplně.
- SERVÍROVÁNÍ: Závin nakrájejte na řezy a podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje. Ořechový závin je skvělý na víkendovou snídani, nebo na svačinu do práce či do školy. Závin má po upečení krásně lesklý povrch, není potřeba jej sypat moučkovým cukrem.
- Stejné těsto využijete k přípravě závinu s makovou náplní.
- Kynuté záviny rády praskají, obvykle z boku nebo v dolní části. Pokud se vám to stane, neděje se žádná katastrofa. Až závin nakrájíte a budete ho podávat, vězte, že praskliny si nikdo nevšimne a každý se bude rozplývat nad chutí závinu!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu