Nikdy bych neřekla, jak dobrá může být pomazánka ze strouhaného celeru! Mrkev a jablko chuť zjemní, citronová šťáva zase dodá pikantní šmak. Vyzkoušejte, tahle celerová pomazánka je opravdu jednoduchá a chuťově… prostě výborná!
➜ O receptu
Jedná se o překvapivě lahodnou pomazánku z jemně strouhaného celeru a mrkve, nahrubo nastrouhaného jablka. Pohromadě ji drží majonéza odlehčená bílým jogurtem. Čerstvě vymačkaná citronová šťáva a mletý pepř se postarají o to, aby nebyla mdlá.
Celerová pomazánka se hodí na chleba nebo jiné pečivo, dejte si ji třeba do krabičky na svačinu nebo do práce. Pokud vám není cizí experimentování, vyzkoušejte pomazánku jako podklad na chlebíčky z veky.
➜ Co potřebujete
Na přípravu domácí celerové pomazánky si připravte:
- Celer; kořenový bulvový, nikoliv řapíkatý. Sáhněte spíše po menší hlavě, na pomazánku jí spotřebujete asi polovinu – já ze zbytku připravuju polévku. Celer na povrchu snadno vysychá, v lednici zase plesniví. Celer by měl mít pružnou slupku.
- Mrkev; jednu střední až menší
- Jablko; polovinu. Sladší jablko pomůže zjemnit výraznější chuť celeru.
- Majolka
- Bílý jogurt; hustý, doporučuji smetanový s obsahem tuku 10 %. Pro ještě více chuti sáhněte po tučnější zakysané smetaně.
- Citronová šťáva
- Na ochucení: sůl a mletý černý pepř
- Jarní cibulka se zelenou natí; na finální ozdobu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: škrabka na zeleninu, čtverhranné struhadlo, nůž a kuchyňské prkénko
➜ Jak udělat celerovou pomazánku
KROK 1: Hlavu celeru rozpulte, odřízněte kořen a škrabkou oloupejte vnější slupku. Celer nastrouhejte na struhadle najemno.
KROK 2: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko přepulte, nastrouhejte nahrubo pro lepší texturu pomazánky. Dejte do misky, přidejte majolku, jogurt nebo smetanu. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte v chladu asi deset minut odležet.
KROK 3: Celerovou pomazánkou pomažte plátky pečiva a vršek posypte nasekanou zelenou natí z cibulky.
➜ Servírování a skladování
Pečivo s pomazánkou podávejte jako svačinu na doma, do práce nebo do školy. U nás doma ji připravuju manželovi k večeři – ač zapřisáhlý masožravec, na téhle dobrotě si vždy rád pochutná.
Pomazánku skladujte překrytou folií v lednici, kde vydrží asi 4-5 dní. Druhý den se na povrchu pomazánky může objevit uvolněná tekutina. Není to nic hrozného; nejlepší, co s tím lze udělat, je jednoduše pomazánku promíchat.
Před podáváním nechte pomazánku alespoň půlhodinu ohřát na kuchyňské lince při pokojové teplotě.
➜ Užitečné tipy
- Jedná se o lehkou zdravou pomazánku s menším množstvím majolky, nastavené bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Chutnat bude i zapřisáhlým odpůrcům celeru.
- Zbylý celer použijte do bramboračky nebo jiné polévky, svíčkové omáčky, nebo jej nakrájejte na plátky, krátce povařte v osolené vodě, obalte v trojobalu a osmažte jako klasický řízek.
- Jak vylepšit celerovou pomazánku? Přidejte do ní najemno posekané vařené vajíčko nebo nastrouhaný tvrdý sýr (gouda, eidam). Máte-li rádi česnek, pak jeden nebo dva utřené stroužky dodají pomazánce novou úroveň chuti.
Další recepty na pomazánky:
Celerová pomazánka s mrkví a jablkem
Suroviny
- ½ bulva celer - menší
- 1 mrkev - středně velká
- ½ jablko - sladké
- 2 lžíce majolka
- 4 lžíce smetanový jogurt - bílý hustý
- 1 lžíce citronová šťáva
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- sůl - podle chuti
Instrukce
- Hlavu celeru rozpulte, odřízněte kořen a škrabkou oloupejte vnější slupku. Celer nastrouhejte na struhadle najemno.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko přepulte, nastrouhejte nahrubo pro lepší texturu pomazánky. Dejte do misky, přidejte majolku, jogurt nebo smetanu. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte v chladu asi deset minut odležet.
- Celerovou pomazánkou pomažte plátky pečiva a vršek posypte nasekanou zelenou natí z cibulky.
Poznámky
- Pomazánka vystačí asi na 4 krajíce chleba.
- Pomazánku skladujte překrytou folií v lednici, kde vydrží asi 4-5 dní. Druhý den se na povrchu pomazánky může objevit uvolněná tekutina. Není to nic hrozného; nejlepší, co s tím lze udělat, je jednoduše pomazánku promíchat.
- Jak vylepšit celerovou pomazánku? Přidejte do ní najemno posekané vařené vajíčko nebo nastrouhaný tvrdý sýr (gouda, eidam). Máte-li rádi česnek, pak jeden nebo dva utřené stroužky dodají pomazánce novou úroveň chuti.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu