• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Pomazánky

    Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Dne: 16. 1. 2024 · Aktualizováno: 30. 1. 2024 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 639Sdílení

    Nikdy bych neřekla, jak dobrá může být pomazánka ze strouhaného celeru! Mrkev a jablko chuť zjemní, citronová šťáva zase dodá pikantní šmak. Vyzkoušejte, tahle celerová pomazánka je opravdu jednoduchá a chuťově… prostě výborná!

    Celerová pomazánka namazaná na krajíci chleba, posypaná zelenou natí z jarní cibulky. Na talířku je dále nůž. Za talířkem hrnek s pomazánkou.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Co potřebujete
    ➜ Jak udělat celerovou pomazánku
    ➜ Servírování a skladování
    ➜ Užitečné tipy
    Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    ➜ O receptu

    Jedná se o překvapivě lahodnou pomazánku z jemně strouhaného celeru a mrkve, nahrubo nastrouhaného jablka. Pohromadě ji drží majonéza odlehčená bílým jogurtem. Čerstvě vymačkaná citronová šťáva a mletý pepř se postarají o to, aby nebyla mdlá.

    Celerová pomazánka se hodí na chleba nebo jiné pečivo, dejte si ji třeba do krabičky na svačinu nebo do práce. Pokud vám není cizí experimentování, vyzkoušejte pomazánku jako podklad na chlebíčky z veky.

    ➜ Co potřebujete

    Suroviny na celerovou pomazánku včetně popisků.

    Na přípravu domácí celerové pomazánky si připravte:

    • Celer; kořenový bulvový, nikoliv řapíkatý. Sáhněte spíše po menší hlavě, na pomazánku jí spotřebujete asi polovinu – já ze zbytku připravuju polévku. Celer na povrchu snadno vysychá, v lednici zase plesniví. Celer by měl mít pružnou slupku.
    • Mrkev; jednu střední až menší
    • Jablko; polovinu. Sladší jablko pomůže zjemnit výraznější chuť celeru.
    • Majolka
    • Bílý jogurt; hustý, doporučuji smetanový s obsahem tuku 10 %. Pro ještě více chuti sáhněte po tučnější zakysané smetaně.
    • Citronová šťáva
    • Na ochucení: sůl a mletý černý pepř
    • Jarní cibulka se zelenou natí; na finální ozdobu

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Kuchyňské vybavení: škrabka na zeleninu, čtverhranné struhadlo, nůž a kuchyňské prkénko

    ➜ Jak udělat celerovou pomazánku

    KROK 1: Hlavu celeru rozpulte, odřízněte kořen a škrabkou oloupejte vnější slupku. Celer nastrouhejte na struhadle najemno.

    Loupání a strouhání celerové bulvy.

    KROK 2: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko přepulte, nastrouhejte nahrubo pro lepší texturu pomazánky. Dejte do misky, přidejte majolku, jogurt nebo smetanu. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte v chladu asi deset minut odležet.

    Suroviny na celerovou pomazánku v bílé míse.

    KROK 3: Celerovou pomazánkou pomažte plátky pečiva a vršek posypte nasekanou zelenou natí z cibulky.

    ➜ Servírování a skladování

    Pečivo s pomazánkou podávejte jako svačinu na doma, do práce nebo do školy. U nás doma ji připravuju manželovi k večeři – ač zapřisáhlý masožravec, na téhle dobrotě si vždy rád pochutná.

    Pomazánku skladujte překrytou folií v lednici, kde vydrží asi 4-5 dní. Druhý den se na povrchu pomazánky může objevit uvolněná tekutina. Není to nic hrozného; nejlepší, co s tím lze udělat, je jednoduše pomazánku promíchat.

    Před podáváním nechte pomazánku alespoň půlhodinu ohřát na kuchyňské lince při pokojové teplotě.

    Celerová pomazánka namazaná na krajíci chleba, posypaná zelenou natí z jarní cibulky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Jedná se o lehkou zdravou pomazánku s menším množstvím majolky, nastavené bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Chutnat bude i zapřisáhlým odpůrcům celeru.
    • Zbylý celer použijte do bramboračky nebo jiné polévky, svíčkové omáčky, nebo jej nakrájejte na plátky, krátce povařte v osolené vodě, obalte v trojobalu a osmažte jako klasický řízek.
    • Jak vylepšit celerovou pomazánku? Přidejte do ní najemno posekané vařené vajíčko nebo nastrouhaný tvrdý sýr (gouda, eidam). Máte-li rádi česnek, pak jeden nebo dva utřené stroužky dodají pomazánce novou úroveň chuti.

    Další recepty na pomazánky:

    • Tvarohová rozhuda
    • Pomazánka z vepřového masa
    • Mrkvová pomazánka
    • Drožďová pomazánka (můj tip!)
    Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.

    Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Petra Kupská
    Nikdy bych neřekla, jak dobrá může být pomazánka ze strouhaného celeru! Mrkev a jablko chuť zjemní, citronová šťáva zase dodá pikantní šmak. Vyzkoušejte, tahle celerová pomazánka je opravdu jednoduchá a chuťově… prostě výborná!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Odležení 10 minutes mins
    Čas celkem 30 minutes mins
    Chod Pomazánka
    Kuchyně Česká
    Porce 4 osoby
    Kalorie 185 kcal

    Suroviny 

    • ½ bulva celer - menší
    • 1 mrkev - středně velká
    • ½ jablko - sladké
    • 2 lžíce majolka
    • 4 lžíce smetanový jogurt - bílý hustý
    • 1 lžíce citronová šťáva
    • ¼ lžička černý pepř - mletý
    • sůl - podle chuti

    Instrukce 

    • Hlavu celeru rozpulte, odřízněte kořen a škrabkou oloupejte vnější slupku. Celer nastrouhejte na struhadle najemno.
    • Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablko přepulte, nastrouhejte nahrubo pro lepší texturu pomazánky. Dejte do misky, přidejte majolku, jogurt nebo smetanu. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte v chladu asi deset minut odležet.
    • Celerovou pomazánkou pomažte plátky pečiva a vršek posypte nasekanou zelenou natí z cibulky.

    Poznámky

    • Pomazánka vystačí asi na 4 krajíce chleba.
    • Pomazánku skladujte překrytou folií v lednici, kde vydrží asi 4-5 dní. Druhý den se na povrchu pomazánky může objevit uvolněná tekutina. Není to nic hrozného; nejlepší, co s tím lze udělat, je jednoduše pomazánku promíchat.
    • Jak vylepšit celerovou pomazánku? Přidejte do ní najemno posekané vařené vajíčko nebo nastrouhaný tvrdý sýr (gouda, eidam). Máte-li rádi česnek, pak jeden nebo dva utřené stroužky dodají pomazánce novou úroveň chuti.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 185kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Lehká večeře, Recepty s mrkví
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 639Sdílení

    Další recepty:

    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka z vepřového masa na krajíci chleba, s nakrájenou sladkokyselou okurkou na povrchu.
      Pomazánka z vepřového pečeného masa nebo bůčku
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Mrkvová pomazánka v misce
      Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz