Rádi pečete? Pak by se vám určitě hodila nějaká osvědčená, přitom jednoduchá maková náplň do buchet, na koláče nebo do závinu. Jeden takový tradiční recept pro vás mám: náplň se dělá z mletého máku, ochucuje se citronovou kůrou a marmeládou.

Mák na nádivku kupte buď namletý, nebo si namelte celý mák před pečením. Mák se dá namlet ve speciálním litinovém mlýnku, nebo v malých dávkách v čistém elektrickém mlýnku na kávu.
Čerstvě namletý mák krásně voní, schválně vyzkoušejte, těch pár minut navíc za to stojí.
MŮJ TIP: Tuhle makovou náplň jsem použila do kynutých koláčů (měly obrovský úspěch!)
➜ Ingredience

Na domácí makovou náplň potřebujete:
- Mák; buď mletý z obchodu, nebo čerstvě namletý
- Cukr; krupicový
- Mléko
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Marmeláda; klidně pikantnější (rybíz, linecká). Díky marmeládě bude náplň z máku šťavnatější a získá novou, zajímavou chuť.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.

KROK 2: Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.

KROK 3: Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.

➜ Co dělat, když je maková náplň řídká?
Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.
Pokud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.
➜ Čím ochutit?
Nabízí se několik dalších možností, jak makovou náplň ochutit. Babičky přidávaly utlučený hřebíček, skořici a vanilku. Oblíbený je rum – stačí jedna lžíce, maximálně dvě na větší množství nádivky.
TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).
Pamatujte, že kořenicí přísady by měly chuť máku pouze doplnit, nikoliv přebít.

➜ Šikovné tipy
- Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.
- A naopak: pokud si náplň připravíte předem a uložíte ji do ledničky, před použitím ji včas vyndejte, aby se stihla ohřát.
- Věděli jste, že Česká republika je největším světovým producentem modrého máku? Proto je u nás tak oblíbený. Ale třeba v USA není mák vůbec běžný, dívají se tam na něj s velkou nedůvěrou.
Další sladké recepty:
- Domácí perník na plech
- Pravé kokosky z bílků
- Hrnkové hraběnčiny řezy
- Makovec s citronovou polevou
- Kynutá maková bábovka
- Svatomartinské podkovy

Maková náplň do buchet a koláčů
Suroviny
- 220 g mletý mák
- 240 ml mléko
- 100 g krupicový cukr
- 100 g marmeláda
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
Instrukce
- Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.
- Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.
- Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.
Poznámky
- Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.
- okud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.
- Makovou náplň můžete dále ochutit rumem, vanilkou, skořicí nebo mletým hřebíčkem.
- Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Drahomíra Skohoutilová
Moc dobrá nápln. Dávám domácí švestkovou marmeládu. Vždy má úspěch. Dělám koláčky,( těsto mám jako na svatební koláče) tří velikostí , vždy se po nich zapráší.
Petra Kupská
Děkuji za váš milý komentář, Drahomíro! Já dávám marmeládu do makové náplně ráda, dodá ji skvostnou šťavnatost. S povidly je to dobrý tip, určitě vyzkouším. Jinak věřím, že koláčky mizí raketovou rychlostí, aby taky ne, taková dobrota! Ať se vám daří, Petra
Jana
Jen malá rada, já používám na vylepšení chuti povidla ,skořice ,rum
ale ráda vyzkouším zase váš recept . Děkuji
Petra Kupská
Jano děkuji za milý komentář s podnětnými tipy. Vámi uvedené suroviny také občas používám a potvrzuji, že chuť makové náplně notně vylepší. Krásný den přeji!