• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Maková náplň do buchet a koláčů

    Dne: 1. 2. 2022 · Aktualizováno: 18. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 18Sdílení

    Rádi pečete? Pak by se vám určitě hodila nějaká osvědčená, přitom jednoduchá maková náplň do buchet, na koláče nebo do závinu. Jeden takový tradiční recept pro vás mám: náplň se dělá z mletého máku, ochucuje se citronovou kůrou a marmeládou.

    Tradiční maková náplň v misce.
    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Co dělat, když je maková náplň řídká?
    ➜ Čím ochutit?
    ➜ Šikovné tipy
    Maková náplň do buchet a koláčů

    Mák na nádivku kupte buď namletý, nebo si namelte celý mák před pečením. Mák se dá namlet ve speciálním litinovém mlýnku, nebo v malých dávkách v čistém elektrickém mlýnku na kávu.

    Čerstvě namletý mák krásně voní, schválně vyzkoušejte, těch pár minut navíc za to stojí.

    MŮJ TIP: Tuhle makovou náplň jsem použila do kynutých koláčů (měly obrovský úspěch!)

    ➜ Ingredience

    Suroviny na makovou náplň včetně popisu.

    Na domácí makovou náplň potřebujete:

    • Mák; buď mletý z obchodu, nebo čerstvě namletý
    • Cukr; krupicový
    • Mléko
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
    • Marmeláda; klidně pikantnější (rybíz, linecká). Díky marmeládě bude náplň z máku šťavnatější a získá novou, zajímavou chuť.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.

    Příprava makové náplně v hrnci.

    KROK 2: Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.

    Maková náplň příprava.

    KROK 3: Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.

    Hotová maková náplň.

    ➜ Co dělat, když je maková náplň řídká?

    Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.

    Pokud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.

    ➜ Čím ochutit?

    Nabízí se několik dalších možností, jak makovou náplň ochutit. Babičky přidávaly utlučený hřebíček, skořici a vanilku. Oblíbený je rum – stačí jedna lžíce, maximálně dvě na větší množství nádivky.

    TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).

    Pamatujte, že kořenicí přísady by měly chuť máku pouze doplnit, nikoliv přebít.

    Makové hřebeny z listového těsta.

    ➜ Šikovné tipy

    • Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.
    • A naopak: pokud si náplň připravíte předem a uložíte ji do ledničky, před použitím ji včas vyndejte, aby se stihla ohřát.
    • Věděli jste, že Česká republika je největším světovým producentem modrého máku? Proto je u nás tak oblíbený. Ale třeba v USA není mák vůbec běžný, dívají se tam na něj s velkou nedůvěrou.

    Další sladké recepty:

    • Domácí perník na plech
    • Pravé kokosky z bílků
    • Hrnkové hraběnčiny řezy
    • Makovec s citronovou polevou
    • Kynutá maková bábovka
    Maková náplň recept.

    Maková náplň do buchet a koláčů

    Petra Kupská
    Rádi pečete? Pak by se vám určitě hodila nějaká osvědčená, přitom jednoduchá maková náplň do buchet, na koláče nebo do závinu. Jeden takový tradiční recept pro vás mám: náplň se dělá z mletého máku, ochucuje se citronovou kůrou a marmeládou.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 5 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Čas celkem 20 minutes mins
    Chod Sladké pečivo
    Kuchyně Česká
    Kalorie 1640 kcal

    Suroviny 

    • 220 g mletý mák
    • 240 ml mléko
    • 100 g krupicový cukr
    • 100 g marmeláda
    • 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná

    Instrukce 

    • Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.
    • Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.
    • Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.

    Poznámky

    • Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.
    • okud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.
    • Makovou náplň můžete dále ochutit rumem, vanilkou, skořicí nebo mletým hřebíčkem.
    • Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 1640kcalSacharidy: 232gBílkoviny: 35gTuky: 70g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Makové recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 18Sdílení

    Další recepty:

    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou
    • Dva kousky borůvkového koláče s drobenkou servírované na talířku s barevným okrajem.
      Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl

    Reader Interactions

    Comments

    1. Drahomíra Skohoutilová

      14 dubna, 2023 at 10:15 pm

      5 stars
      Moc dobrá nápln. Dávám domácí švestkovou marmeládu. Vždy má úspěch. Dělám koláčky,( těsto mám jako na svatební koláče) tří velikostí , vždy se po nich zapráší.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        09 května, 2023 at 12:24 pm

        Děkuji za váš milý komentář, Drahomíro! Já dávám marmeládu do makové náplně ráda, dodá ji skvostnou šťavnatost. S povidly je to dobrý tip, určitě vyzkouším. Jinak věřím, že koláčky mizí raketovou rychlostí, aby taky ne, taková dobrota! Ať se vám daří, Petra

        Odpovědět
    2. Jana

      30 června, 2022 at 10:21 am

      5 stars
      Jen malá rada, já používám na vylepšení chuti povidla ,skořice ,rum
      ale ráda vyzkouším zase váš recept . Děkuji

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        03 července, 2022 at 12:10 pm

        Jano děkuji za milý komentář s podnětnými tipy. Vámi uvedené suroviny také občas používám a potvrzuji, že chuť makové náplně notně vylepší. Krásný den přeji!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT