Rádi pečete? Pak by se vám určitě hodila nějaká osvědčená, přitom jednoduchá maková náplň do buchet, na koláče nebo do závinu. Jeden takový tradiční recept pro vás mám: náplň se dělá z mletého máku, ochucuje se citronovou kůrou a marmeládou.

Mák na nádivku kupte buď namletý, nebo si namelte celý mák před pečením. Mák se dá namlet ve speciálním litinovém mlýnku, nebo v malých dávkách v čistém elektrickém mlýnku na kávu.
Čerstvě namletý mák krásně voní, schválně vyzkoušejte, těch pár minut navíc za to stojí.
MŮJ TIP: Tuhle makovou náplň jsem použila do kynutých koláčů (měly obrovský úspěch!)
➜ Ingredience

Na domácí makovou náplň potřebujete:
- Mák; buď mletý z obchodu, nebo čerstvě namletý
- Cukr; krupicový
- Mléko
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Marmeláda; klidně pikantnější (rybíz, linecká). Díky marmeládě bude náplň z máku šťavnatější a získá novou, zajímavou chuť.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.

KROK 2: Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.

KROK 3: Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.

➜ Co dělat, když je maková náplň řídká?
Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.
Pokud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.
➜ Čím ochutit?
Nabízí se několik dalších možností, jak makovou náplň ochutit. Babičky přidávaly utlučený hřebíček, skořici a vanilku. Oblíbený je rum – stačí jedna lžíce, maximálně dvě na větší množství nádivky.
TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).
Pamatujte, že kořenicí přísady by měly chuť máku pouze doplnit, nikoliv přebít.

➜ Šikovné tipy
- Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.
- A naopak: pokud si náplň připravíte předem a uložíte ji do ledničky, před použitím ji včas vyndejte, aby se stihla ohřát.
- Věděli jste, že Česká republika je největším světovým producentem modrého máku? Proto je u nás tak oblíbený. Ale třeba v USA není mák vůbec běžný, dívají se tam na něj s velkou nedůvěrou.
Další sladké recepty:
- Domácí perník na plech
- Pravé kokosky z bílků
- Hrnkové hraběnčiny řezy
- Makovec s citronovou polevou
- Kynutá maková bábovka

Maková náplň do buchet a koláčů
Suroviny
- 220 g mletý mák
- 240 ml mléko
- 100 g krupicový cukr
- 100 g marmeláda
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
Instrukce
- Mák vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Promíchejte.
- Přiveďte k varu, dávejte pozor, aby se vám mák nepřipálil nebo mléko nevzkypělo. Stáhněte teplotu a asi 5 minut povařte. Přidejte cukr, citronovou kůru a marmeládu. Zamíchejte a vařte ještě asi minutu, pak hrnec stáhněte z plotýnky.
- Makovou náplň nechte zcela vychladit, než ji použijete na pečení. Tím, jak náplň chladne, houstne.
Poznámky
- Pokud se vám při vaření zdá být maková náplň příliš tekutá, poprašte ji lžící krupice a zamíchejte. Dvě minuty povařte. Tím, jak krupice nabyde, nádivku zahustí.
- okud je náplň řídká i po vychlazení, přidejte nastrouhaný perník nebo jemné piškotové drobky.
- Makovou náplň můžete dále ochutit rumem, vanilkou, skořicí nebo mletým hřebíčkem.
- Makovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu, teprve potom ji použijte. Pokud byste jí horkou potřeli třeba kynuté těsto, pak byste ho takříkajíc zabili.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Jana
Jen malá rada, já používám na vylepšení chuti povidla ,skořice ,rum
ale ráda vyzkouším zase váš recept . Děkuji
Petra Kupská
Jano děkuji za milý komentář s podnětnými tipy. Vámi uvedené suroviny také občas používám a potvrzuji, že chuť makové náplně notně vylepší. Krásný den přeji!