Je libo kousek štrúdlu bohatě plněného jablky, s tenounkou vrstvou těsta, vyvolávající blažené potěšení, jen se do něj zakousnete? Zkuste tenhle recept na tažený štrúdl. Je připravený z těsta tenkého jako pavučinka a chutná právě tak, jako ten pravý vídeňský, odkud pochází.
➜ Co je tažený štrúdl?
Tažený štrúdl neboli závin, je sladký moučník připravený z tence vytaženého těsta, plněný náplní ze strouhaných jablek, ochucených skořicí s cukrem, rozinkami a máslem. Srolovaný se poměrně zprudka peče v troubě. Po vychladnutí stačí poprášit moučkovým cukrem, nakrájet na řezy a podávat.
Tažený štrúdl charakterizuje tenká vrstva těsta, která po zavinutí drží jablečnou náplň pohromadě. Aby šlo těsto dobře vytáhnout, je potřeba jej dobře vypracovat a nechat dostatečně dlouho odpočinout v odpovídajících podmínkách.
MŮJ TIP: Nemáte čas na přípravu taženého štrúdlu? Stejně dobrý je tenhle jablečný závin z listového těsta.
➜ Suroviny
Na domácí tažený závin potřebujete:
Těsto:
- Hladká mouka
- Olej; dávám slunečnicový nebo řepkový, oba jsou chuťově neutrální a hodí se na pečení i vaření. Olej lze nahradit sádlem; v tom případě musí být sádlo povolené při pokojové teplotě (nikoliv z ledničky).
- Ocet; ocet se do těsta přidává, protože pomáhá lepku, aby se lépe a rychleji rozvinul. Díky octu bude těsto krásně elastické i po poměrně krátké době. Ocet není v těstě cítit. Používám jablečný ocet, ale klidně dejte běžný kvasný – potřebujete ho jen trošku.
- Voda; vlažná, nikoliv studená nebo horká. Vlažná voda pomůže těstu k rychlejšímu zrání a elasticitě.
- Vejce; dávám pro lepší barvu, další dimenzi chuti, a pak také vajíčko drží těsto pohromadě
- Sůl; špetka, pro chuťový kontrast
Jablečná náplň:
- Jablka; šťavnatá, kyselejší, ale i moučnější. Zpracujte jablka, která máte po ruce. Klidně mohou mít sem tam nějakou tu vadu na kráse, ale nesmí být nahnilá. Já obvykle do štrúdlu zpracovávám jablka, která posbíráme na zahradě. Mimo sezónu kupuju obyčejnější jablíčka, která nemusí být lákavá na pohled, ale chuťově jsou dobrá.
- Rozinky; pokud si vzpomenete, namočte je předem do rumu. Náplň tak dostane o šmrnc lepší chuť. Před použitím rozinky sceďte.
- Krupicový cukr
- Mletá skořice; skořice a jablka tvoří neodolatelný tandem chuti
- Máslo; rozpuštěné, pocákám jím jablečnou náplň, než štrúdl zavinu
- Strouhanka; stačí lžíce na podsypání. Strouhanka se dává proto, aby nasákla šťávu z jablek.
Dále potřebujete: trochu rozpuštěného másla na potření štrúdlů předtím, než je strčíte do trouby. Na podávání si připravte trochu moučkového cukru na poprášení závinů.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: Ze základního množství surovin uvedených v receptu připravíte dva menší štrúdly, jeden o délce cca 30-35 cm. Tomu uzpůsobte velikost plechu. Dále pečicí papír na vyložení plechu.
➜ Jak udělat tažený štrúdl
Postup krok za krokem, podle kterého upečete ten nejlepší tažený štrúdl! Domácí, jako od babičky.
Příprava těsta na štrúdl
KROK 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte teplou vodu, vejce, olej, ocet a špetku soli. Vařečkou nahrubo promíchejte na těsto, mělo by mít spíše řidší konzistenci.
KROK 2: Základ taženého těsta vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto poprašte moukou a začněte zpracovávat. Pokud je příliš řídké a lepivé, vezměte si nejprve k ruce plastovou stěrku/kartu, kterou těsto v mouce obracejte.
Jakmile bude možné těsto hníst, zapojte svoji ruku. Hněťte a mírně podsypávejte moukou, dokud těsto není dokonale hladké a lepí jen mírně.
MŮJ TIP: Celý tenhle proces klidně může trvat 10-15 minut. Máte-li doma kuchyňského robota s hnětacím hákem, nechte ho přípravu těsta udělat za vás.
KROK 3: Vypracované těsto sviňte do koule, dejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 30 minut odpočinout.
Příprava jablek
KROK 4: Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň. Oloupejte je a odstraňte jádřinec. Prima nástroj na tuhle činnost je obyčejný ruční odstraňovač jádřinců. Jablka nastrouhejte na struhadle s velkými slzami.
TIP: Někdy v tenhle okamžik je také vhodná doba na přípravu plechu na pečení. Dejte si ho k ruce a vyložte ho pečicím papírem. Aby se papír neposouval po plechu, přichyťte ho v ně kolika bodech po obvodu máznutím tuku (máslo, sádlo) na plech.
Vytahování těsta
KROK 5: Odpočinuté těsto na štrúdl vyndejte z misky na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu sviňte do koule a vraťte zpět do misky, přikryjte folií, aby neoschlo.
Druhou polovinu zabalte do koule, položte na vál švem dolů a válečkem rozválejte do oválu asi 20x7 cm. Těsto je pružné, několikrát ho při vyvalování otočte a vymeťte s ním mouku na válu, aby povrch nelepil.
KROK 6: Přes hřbet levé ruky (jste-li praváci) si přehoďte čistou utěrku a položte na něj předvyválené těsto. Nyní jej začněte opatrně prsty druhé ruky vytahovat do všech stran.
KROK 7: Jakmile jste spokojení, položte vytažené těsto i s utěrkou na pracovní plochu a dovytáhněte do tvaru obdélníku. Silnější okraje na konci odřízněte a dejte stranou.
Plnění štrúdlu jablky
KROK 8: Plochu těsta nejprve posypte strouhankou. Poté navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pozor! Před tím, než dám jablka na těsto, stisknu je mírně v dlaních a vyždímám přebytečnou šťávu, která by jinak při pečení ze štrúdlu vytekla.
Rozprostřená jablka posypte cukrem smíchaným se skořicí. Stačí kolem 2-3 lžic na jeden menší závin. Poté posypte hrstí rozinek a nakonec jablkovou náplň pocákejte asi lžící rozpuštěného másla.
Svinování/rolování
KROK 9: Těsto na kratších koncích obdélníku přehněte přes jablkovou náplň, stačí kolem 2-3 cm. Poté začněte závin rolovat z delší strany. Nadzvedávejte těsto utěrkou, která vám pomůže při svinování. Závin dokončete tak, že šev zůstane dole pod nohavicí štrúdlu.
KROK 10: Srolovaný závin opatrně přeneste na připravený plech s pečicím papírem. Nyní vezměte druhou polovinu těsta a zpracujte z ní druhý závin stejným způsobem.
Pečení závinu
KROK 11: Oba štrúdly potřete rozpuštěným máslem. Buďte pečlivý a vezměte oba záviny mašlovačkou ze všech stran.
KROK 12: Troubu předehřejte na 200 °C (dolní a horní ohřev). Tažený štrúdl pečte po dobu 30-40 minut, povrch mírně zezlátne.
➜ Servírování
Po vytažení z trouby nechte štrúdl vychladit. Zatímco krátce po vyndání z trouby je křehký, po vychlazení krásně změkne.
Poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na rovné nebo šikmé řezy a podávejte ke kávě nebo čaji.
➜ Štrúdl nebo štrůdl?
Dovolím si malou češtinářskou vsuvku. Slovo štrúdl k nám doputovalo z němčiny, jedná se tedy o slovo cizího původu. Jako takové musí mít nad písmenem „u“ čárku, nikoliv kroužek. Pokud jste si dosud nebyli jisti, jak slovo štrúdl psát, odteď už to budete vědět!
➜ Užitečné tipy
- Někdo dává pod jablka strouhanku smaženou na másle s cukrem. Uznávám, že chuťově má tenhle krok něco do sebe, ale strouhanka podsypaná pod jablky při přípravě štrúdlu slouží k tomu, aby nasákla šťávu z jablek. Strouhanky stačí trochu, jedna lžíce na jeden štrúdl.
- Jak má vypadat těsto na tažený štrúdl? Dobře vypracované těsto je základem k úspěchu. Musí být hladké a pružné, mírně lepivé, bez nezpracovaných hrudek uvnitř. Dejte si s ním práci, při vytahování se vám bohatě odvděčí svojí pružností a vůlí nechat se vytáhnout do tenka.
- Kromě rozinek rozhoďte na jablečnou náplň hrst nahrubo nasekaných vlašáků, máte-li ořechy rádi.
➜ Závěrem
Netvrdím, že mám patent na kuchařský rozum a že tenhle recept je jediný možný na tažený štrúdl. Ale! Je to můj postup, který mi funguje a ráda ho pouštím do světa. Máte vy nějaké fígle, jak tažený štrúdl vylepšit? Napište dole do komentářů!
Další sladké recepty:
- Nepečený jablečný dort
- Kynutý ořechový závin
- Křehký jablečný koláč s pudinkem
- Makový závin z kynutého těsta
Tradiční tažený štrúdl
Suroviny
Těsto na štrúdl:
- 230 g hladká mouka
- 1 vejce
- 2 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
- 120 ml voda - vlažná
- 1 lžička ocet
- 1 špetka sůl
Jablečná náplň:
- 8 ks jablka - větší
- 2 lžíce strouhanka
- 6 lžíce krupicový cukr
- 1 lžička skořice
- 2 hrst rozinky
- 1 lžíce máslo - rozpuštěné
Na dokončení:
- 2 lžíce máslo - rozpuštěné; na potření závinů před pečením
- 2 lžíce moučkový cukr - na servírování
Instrukce
- Do mísy nasypte mouku, přidejte teplou vodu, vejce, olej, ocet a špetku soli. Vařečkou nahrubo promíchejte na těsto, mělo by mít spíše řidší konzistenci.
- Základ taženého těsta vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto poprašte moukou a začněte zpracovávat. Pokud je příliš řídké a lepivé, vezměte si nejprve k ruce plastovou stěrku/kartu, kterou těsto v mouce obracejte.
- Jakmile bude možné těsto hníst, zapojte svoji ruku. Hněťte a mírně podsypávejte moukou, dokud těsto není dokonale hladké a lepí jen mírně.
- Vypracované těsto sviňte do koule, dejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 30 minut odpočinout.
- Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň. Oloupejte je a odstraňte jádřinec. Prima nástroj na tuhle činnost je obyčejný ruční odstraňovač jádřinců. Jablka nastrouhejte na struhadle s velkými slzami.
- Odpočinuté těsto na štrúdl vyndejte z misky na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu sviňte do koule a vraťte zpět do misky, přikryjte folií, aby neoschlo.
- Druhou polovinu zabalte do koule, položte na vál švem dolů a válečkem rozválejte do oválu asi 20x7 cm. Těsto je pružné, několikrát ho při vyvalování otočte a vymeťte s ním mouku na válu, aby povrch nelepil.
- Přes hřbet levé ruky (jste-li praváci) si přehoďte čistou utěrku a položte na něj předvyválené těsto. Nyní jej začněte opatrně prsty druhé ruky vytahovat do všech stran.
- Jakmile jste spokojení, položte vytažené těsto i s utěrkou na pracovní plochu a dovytáhněte do tvaru obdélníku. Silnější okraje na konci odřízněte a dejte stranou.
- Plochu těsta nejprve posypte strouhankou. Poté navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pozor! Před tím, než dám jablka na těsto, stisknu je mírně v dlaních a vyždímám přebytečnou šťávu, která by jinak při pečení ze štrúdlu vytekla.
- Rozprostřená jablka posypte cukrem smíchaným se skořicí. Stačí kolem 2-3 lžic na jeden menší závin. Poté posypte hrstí rozinek a nakonec jablkovou náplň pocákejte asi lžící rozpuštěného másla.
- Těsto na kratších koncích obdélníku přehněte přes jablkovou náplň, stačí kolem 2-3 cm. Poté začněte závin rolovat z delší strany. Nadzvedávejte těsto utěrkou, která vám pomůže při svinování. Závin dokončete tak, že šev zůstane dole pod nohavicí štrúdlu.
- Srolovaný závin opatrně přeneste na připravený plech s pečicím papírem. Nyní vezměte druhou polovinu těsta a zpracujte z ní druhý závin stejným způsobem.
- Oba štrúdly potřete rozpuštěným máslem. Buďte pečlivý a vezměte oba záviny mašlovačkou ze všech stran.
- Troubu předehřejte na 200 °C (dolní a horní ohřev). Tažený štrúdl pečte po dobu 30-40 minut, povrch mírně zezlátne.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu připravíte dva menší štrúdly.
- SERVÍROVÁNÍ: Po vytažení z trouby nechte štrúdl vychladit. Zatímco krátce po vyndání z trouby je křehký, po vychlazení krásně změkne. Poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na rovné nebo šikmé řezy a podávejte ke kávě nebo čaji.
- Někdo dává pod jablka strouhanku smaženou na másle s cukrem. Uznávám, že chuťově má tenhle krok něco do sebe, ale strouhanka podsypaná pod jablky při přípravě štrúdlu slouží k tomu, aby nasákla šťávu z jablek. Strouhanky stačí trochu, jedna lžíce na jeden štrúdl.
- Kromě rozinek rozhoďte na jablečnou náplň hrst nahrubo nasekaných vlašáků, máte-li ořechy rádi.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Zdenka
Pěkný den,
dělám přesně jako Vy a i moje mamka ho tak dělala,( byla výborná kuchařka, pekařka, hospodyně (až puntičkářka:-)-nic neošidila ).Akorát tenký vytažený plát potírám nejdřív máslem= možná?listuje? kde už pak zbyde na kraji kousek holého těsta...(vy až pak pocákáte) a pak zbytek...
A děláme i makový.
Děkuji a přeji plno úspěchů - nejen pracovních, Zdenka.
Petra Kupská
Dobrý den, Zdenko, děkuji za milý komentář. Potření vyváleného těsta máslem je velmi dobrý tip. U nás rád pekl táta, ten někdy strouhanku smažil na másle, ale ta pak nesákla přebývající tekutinu z jablek, která při pečení vytekla. Ať tak či onak, štrúdl z taženého těsta je ohromná pochoutka 🙂 I Vám ať se daří, Petra
Beáta
Hledala jsem použitelný recept na tažený štrúdl a experimentovala s několika recepty od známých cukrářů, ale tento je jediný který fungoval bezchybně. Trik s postupným přidáním mouky dovolí přizpůsobit těsto mouce kterou zrovna máte, těsto se dá vytáhnout opravdu dotenka (nechávala jsem ho přes noc v lednici), není po upečení moc tvrdé a udrží opravdu hodně náplně. Jiný odteď nepeču. 🙂
Petra Kupská
Beáto, moc děkuji za tak milou zpětnou vazbu! Ano, těsto na tažený štrúdl sice zabere trochu té fyzické námahy, ale výsledek je luxusní, rozhodně stojí za to! Jsem ráda, že jste byla spokojená.