• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Tradiční tažený štrúdl

    Dne: 3. 5. 2023 · Aktualizováno: 15. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 90Sdílení

    Je libo kousek štrúdlu bohatě plněného jablky, s tenounkou vrstvou těsta, vyvolávající blažené potěšení, jen se do něj zakousnete? Zkuste tenhle recept na tažený štrúdl. Je připravený z těsta tenkého jako pavučinka a chutná právě tak, jako ten pravý vídeňský, odkud pochází.

    Nakrájené plátky štrúdlu, posypané moučkovým cukrem.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je tažený štrúdl?
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat tažený štrúdl
    ➜ Servírování
    ➜ Štrúdl nebo štrůdl?
    ➜ Užitečné tipy
    ➜ Závěrem
    Tradiční tažený štrúdl

    ➜ Co je tažený štrúdl?

    Tažený štrúdl neboli závin, je sladký moučník připravený z tence vytaženého těsta, plněný náplní ze strouhaných jablek, ochucených skořicí s cukrem, rozinkami a máslem. Srolovaný se poměrně zprudka peče v troubě. Po vychladnutí stačí poprášit moučkovým cukrem, nakrájet na řezy a podávat.

    Tažený štrúdl charakterizuje tenká vrstva těsta, která po zavinutí drží jablečnou náplň pohromadě. Aby šlo těsto dobře vytáhnout, je potřeba jej dobře vypracovat a nechat dostatečně dlouho odpočinout v odpovídajících podmínkách.

    MŮJ TIP: Nemáte čas na přípravu taženého štrúdlu? Stejně dobrý je tenhle jablečný závin z listového těsta.

    ➜ Suroviny

    Na domácí tažený závin potřebujete:

    Těsto:

    Suroviny na těsto na tažený závin, včetně popisků.
    • Hladká mouka
    • Olej; dávám slunečnicový nebo řepkový, oba jsou chuťově neutrální a hodí se na pečení i vaření. Olej lze nahradit sádlem; v tom případě musí být sádlo povolené při pokojové teplotě (nikoliv z ledničky).
    • Ocet; ocet se do těsta přidává, protože pomáhá lepku, aby se lépe a rychleji rozvinul. Díky octu bude těsto krásně elastické i po poměrně krátké době. Ocet není v těstě cítit. Používám jablečný ocet, ale klidně dejte běžný kvasný – potřebujete ho jen trošku.
    • Voda; vlažná, nikoliv studená nebo horká. Vlažná voda pomůže těstu k rychlejšímu zrání a elasticitě.
    • Vejce; dávám pro lepší barvu, další dimenzi chuti, a pak také vajíčko drží těsto pohromadě
    • Sůl; špetka, pro chuťový kontrast

    Jablečná náplň:

    Suroviny na jablkovou náplň do štrúdlu, včetně popisků.
    • Jablka; šťavnatá, kyselejší, ale i moučnější. Zpracujte jablka, která máte po ruce. Klidně mohou mít sem tam nějakou tu vadu na kráse, ale nesmí být nahnilá. Já obvykle do štrúdlu zpracovávám jablka, která posbíráme na zahradě. Mimo sezónu kupuju obyčejnější jablíčka, která nemusí být lákavá na pohled, ale chuťově jsou dobrá.
    • Rozinky; pokud si vzpomenete, namočte je předem do rumu. Náplň tak dostane o šmrnc lepší chuť. Před použitím rozinky sceďte.
    • Krupicový cukr
    • Mletá skořice; skořice a jablka tvoří neodolatelný tandem chuti
    • Máslo; rozpuštěné, pocákám jím jablečnou náplň, než štrúdl zavinu
    • Strouhanka; stačí lžíce na podsypání. Strouhanka se dává proto, aby nasákla šťávu z jablek.

    Dále potřebujete: trochu rozpuštěného másla na potření štrúdlů předtím, než je strčíte do trouby. Na podávání si připravte trochu moučkového cukru na poprášení závinů.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Kuchyňské vybavení: Ze základního množství surovin uvedených v receptu připravíte dva menší štrúdly, jeden o délce cca 30-35 cm. Tomu uzpůsobte velikost plechu. Dále pečicí papír na vyložení plechu.

    ➜ Jak udělat tažený štrúdl

    Postup krok za krokem, podle kterého upečete ten nejlepší tažený štrúdl! Domácí, jako od babičky.

    Příprava těsta na štrúdl

    KROK 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte teplou vodu, vejce, olej, ocet a špetku soli. Vařečkou nahrubo promíchejte na těsto, mělo by mít spíše řidší konzistenci.

    Suroviny na těsto na tažený závin, v bílé misce, s dřevěnou vařečkou.

    KROK 2: Základ taženého těsta vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto poprašte moukou a začněte zpracovávat. Pokud je příliš řídké a lepivé, vezměte si nejprve k ruce plastovou stěrku/kartu, kterou těsto v mouce obracejte.

    Jakmile bude možné těsto hníst, zapojte svoji ruku. Hněťte a mírně podsypávejte moukou, dokud těsto není dokonale hladké a lepí jen mírně.

    Hnětení těsta na štrúdl rukou, na pomoučeném vále.

    MŮJ TIP: Celý tenhle proces klidně může trvat 10-15 minut. Máte-li doma kuchyňského robota s hnětacím hákem, nechte ho přípravu těsta udělat za vás.

    KROK 3: Vypracované těsto sviňte do koule, dejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 30 minut odpočinout.

    Těsto na tažný závin v bílé misce, překryté potravinářskou folií.

    Příprava jablek

    KROK 4: Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň. Oloupejte je a odstraňte jádřinec. Prima nástroj na tuhle činnost je obyčejný ruční odstraňovač jádřinců. Jablka nastrouhejte na struhadle s velkými slzami.

    Strouhání jablek na struhadle.

    TIP: Někdy v tenhle okamžik je také vhodná doba na přípravu plechu na pečení. Dejte si ho k ruce a vyložte ho pečicím papírem. Aby se papír neposouval po plechu, přichyťte ho v ně kolika bodech po obvodu máznutím tuku (máslo, sádlo) na plech.

    Vytahování těsta

    KROK 5: Odpočinuté těsto na štrúdl vyndejte z misky na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu sviňte do koule a vraťte zpět do misky, přikryjte folií, aby neoschlo.

    Druhou polovinu zabalte do koule, položte na vál švem dolů a válečkem rozválejte do oválu asi 20x7 cm. Těsto je pružné, několikrát ho při vyvalování otočte a vymeťte s ním mouku na válu, aby povrch nelepil.

    KROK 6: Přes hřbet levé ruky (jste-li praváci) si přehoďte čistou utěrku a položte na něj předvyválené těsto. Nyní jej začněte opatrně prsty druhé ruky vytahovat do všech stran.

    KROK 7: Jakmile jste spokojení, položte vytažené těsto i s utěrkou na pracovní plochu a dovytáhněte do tvaru obdélníku. Silnější okraje na konci odřízněte a dejte stranou.

    Plnění štrúdlu jablky

    KROK 8: Plochu těsta nejprve posypte strouhankou. Poté navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pozor! Před tím, než dám jablka na těsto, stisknu je mírně v dlaních a vyždímám přebytečnou šťávu, která by jinak při pečení ze štrúdlu vytekla.

    Rozprostřená jablka posypte cukrem smíchaným se skořicí. Stačí kolem 2-3 lžic na jeden menší závin. Poté posypte hrstí rozinek a nakonec jablkovou náplň pocákejte asi lžící rozpuštěného másla.

    Svinování/rolování

    KROK 9: Těsto na kratších koncích obdélníku přehněte přes jablkovou náplň, stačí kolem 2-3 cm. Poté začněte závin rolovat z delší strany. Nadzvedávejte těsto utěrkou, která vám pomůže při svinování. Závin dokončete tak, že šev zůstane dole pod nohavicí štrúdlu.

    Rolování jablečného závinu, na kostkované utěrce.

    KROK 10: Srolovaný závin opatrně přeneste na připravený plech s pečicím papírem. Nyní vezměte druhou polovinu těsta a zpracujte z ní druhý závin stejným způsobem.

    Pečení závinu

    KROK 11: Oba štrúdly potřete rozpuštěným máslem. Buďte pečlivý a vezměte oba záviny mašlovačkou ze všech stran.

    Potírání povrchu závinů rozpuštěným máslem.

    KROK 12: Troubu předehřejte na 200 °C (dolní a horní ohřev). Tažený štrúdl pečte po dobu 30-40 minut, povrch mírně zezlátne.

    ➜ Servírování

    Po vytažení z trouby nechte štrúdl vychladit. Zatímco krátce po vyndání z trouby je křehký, po vychlazení krásně změkne.

    Poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na rovné nebo šikmé řezy a podávejte ke kávě nebo čaji.

    ➜ Štrúdl nebo štrůdl?

    Dovolím si malou češtinářskou vsuvku. Slovo štrúdl k nám doputovalo z němčiny, jedná se tedy o slovo cizího původu. Jako takové musí mít nad písmenem „u“ čárku, nikoliv kroužek. Pokud jste si dosud nebyli jisti, jak slovo štrúdl psát, odteď už to budete vědět!

    Upečný štrúdl na plechu, nakrájený na kousky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Někdo dává pod jablka strouhanku smaženou na másle s cukrem. Uznávám, že chuťově má tenhle krok něco do sebe, ale strouhanka podsypaná pod jablky při přípravě štrúdlu slouží k tomu, aby nasákla šťávu z jablek. Strouhanky stačí trochu, jedna lžíce na jeden štrúdl.
    • Jak má vypadat těsto na tažený štrúdl? Dobře vypracované těsto je základem k úspěchu. Musí být hladké a pružné, mírně lepivé, bez nezpracovaných hrudek uvnitř. Dejte si s ním práci, při vytahování se vám bohatě odvděčí svojí pružností a vůlí nechat se vytáhnout do tenka.
    • Kromě rozinek rozhoďte na jablečnou náplň hrst nahrubo nasekaných vlašáků, máte-li ořechy rádi.
    Nakrájené řezy jablkového štrúdlu.

    ➜ Závěrem

    Netvrdím, že mám patent na kuchařský rozum a že tenhle recept je jediný možný na tažený štrúdl. Ale! Je to můj postup, který mi funguje a ráda ho pouštím do světa. Máte vy nějaké fígle, jak tažený štrúdl vylepšit? Napište dole do komentářů!

    Další sladké recepty:

    • Nepečený jablečný dort
    • Kynutý ořechový závin
    • Křehký jablečný koláč s pudinkem
    • Makový závin z kynutého těsta
    Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.

    Tradiční tažený štrúdl

    Petra Kupská
    Je libo kousek štrúdlu bohatě plněného jablky, s tenounkou vrstvou těsta, vyvolávající blažené potěšení, jen se do něj zakousnete? Zkuste tenhle recept na tažený štrúdl. Je připravený z těsta tenkého jako pavučinka a chutná právě tak, jako ten pravý vídeňský, odkud pochází.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 35 minutes mins
    Odpočinutí těsta 30 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 35 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 2 nohavice
    Kalorie 1372 kcal

    Suroviny 

    Těsto na štrúdl:

    • 230 g hladká mouka
    • 1 vejce
    • 2 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
    • 120 ml voda - vlažná
    • 1 lžička ocet
    • 1 špetka sůl

    Jablečná náplň:

    • 8 ks jablka - větší
    • 2 lžíce strouhanka
    • 6 lžíce krupicový cukr
    • 1 lžička skořice
    • 2 hrst rozinky
    • 1 lžíce máslo - rozpuštěné

    Na dokončení:

    • 2 lžíce máslo - rozpuštěné; na potření závinů před pečením
    • 2 lžíce moučkový cukr - na servírování

    Instrukce 

    • Do mísy nasypte mouku, přidejte teplou vodu, vejce, olej, ocet a špetku soli. Vařečkou nahrubo promíchejte na těsto, mělo by mít spíše řidší konzistenci.
    • Základ taženého těsta vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Těsto poprašte moukou a začněte zpracovávat. Pokud je příliš řídké a lepivé, vezměte si nejprve k ruce plastovou stěrku/kartu, kterou těsto v mouce obracejte.
    • Jakmile bude možné těsto hníst, zapojte svoji ruku. Hněťte a mírně podsypávejte moukou, dokud těsto není dokonale hladké a lepí jen mírně.
    • Vypracované těsto sviňte do koule, dejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 30 minut odpočinout.
    • Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň. Oloupejte je a odstraňte jádřinec. Prima nástroj na tuhle činnost je obyčejný ruční odstraňovač jádřinců. Jablka nastrouhejte na struhadle s velkými slzami.
    • Odpočinuté těsto na štrúdl vyndejte z misky na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu sviňte do koule a vraťte zpět do misky, přikryjte folií, aby neoschlo.
    • Druhou polovinu zabalte do koule, položte na vál švem dolů a válečkem rozválejte do oválu asi 20x7 cm. Těsto je pružné, několikrát ho při vyvalování otočte a vymeťte s ním mouku na válu, aby povrch nelepil.
    • Přes hřbet levé ruky (jste-li praváci) si přehoďte čistou utěrku a položte na něj předvyválené těsto. Nyní jej začněte opatrně prsty druhé ruky vytahovat do všech stran.
    • Jakmile jste spokojení, položte vytažené těsto i s utěrkou na pracovní plochu a dovytáhněte do tvaru obdélníku. Silnější okraje na konci odřízněte a dejte stranou.
    • Plochu těsta nejprve posypte strouhankou. Poté navrstvěte nastrouhaná jablka, ale pozor! Před tím, než dám jablka na těsto, stisknu je mírně v dlaních a vyždímám přebytečnou šťávu, která by jinak při pečení ze štrúdlu vytekla.
    • Rozprostřená jablka posypte cukrem smíchaným se skořicí. Stačí kolem 2-3 lžic na jeden menší závin. Poté posypte hrstí rozinek a nakonec jablkovou náplň pocákejte asi lžící rozpuštěného másla.
    • Těsto na kratších koncích obdélníku přehněte přes jablkovou náplň, stačí kolem 2-3 cm. Poté začněte závin rolovat z delší strany. Nadzvedávejte těsto utěrkou, která vám pomůže při svinování. Závin dokončete tak, že šev zůstane dole pod nohavicí štrúdlu.
    • Srolovaný závin opatrně přeneste na připravený plech s pečicím papírem. Nyní vezměte druhou polovinu těsta a zpracujte z ní druhý závin stejným způsobem.
    • Oba štrúdly potřete rozpuštěným máslem. Buďte pečlivý a vezměte oba záviny mašlovačkou ze všech stran.
    • Troubu předehřejte na 200 °C (dolní a horní ohřev). Tažený štrúdl pečte po dobu 30-40 minut, povrch mírně zezlátne.

    Poznámky

    • Z množství podle základního receptu připravíte dva menší štrúdly.
    • SERVÍROVÁNÍ: Po vytažení z trouby nechte štrúdl vychladit. Zatímco krátce po vyndání z trouby je křehký, po vychlazení krásně změkne. Poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na rovné nebo šikmé řezy a podávejte ke kávě nebo čaji.
    • Někdo dává pod jablka strouhanku smaženou na másle s cukrem. Uznávám, že chuťově má tenhle krok něco do sebe, ale strouhanka podsypaná pod jablky při přípravě štrúdlu slouží k tomu, aby nasákla šťávu z jablek. Strouhanky stačí trochu, jedna lžíce na jeden štrúdl.
    • Kromě rozinek rozhoďte na jablečnou náplň hrst nahrubo nasekaných vlašáků, máte-li ořechy rádi.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 1372kcalSacharidy: 256gBílkoviny: 18gTuky: 36g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Ke kávě i čaji, Recept s jablky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 90Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Zdenka

      12 ledna, 2024 at 1:04 pm

      5 stars
      Pěkný den,
      dělám přesně jako Vy a i moje mamka ho tak dělala,( byla výborná kuchařka, pekařka, hospodyně (až puntičkářka:-)-nic neošidila ).Akorát tenký vytažený plát potírám nejdřív máslem= možná?listuje? kde už pak zbyde na kraji kousek holého těsta...(vy až pak pocákáte) a pak zbytek...
      A děláme i makový.
      Děkuji a přeji plno úspěchů - nejen pracovních, Zdenka.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 ledna, 2024 at 1:58 pm

        Dobrý den, Zdenko, děkuji za milý komentář. Potření vyváleného těsta máslem je velmi dobrý tip. U nás rád pekl táta, ten někdy strouhanku smažil na másle, ale ta pak nesákla přebývající tekutinu z jablek, která při pečení vytekla. Ať tak či onak, štrúdl z taženého těsta je ohromná pochoutka 🙂 I Vám ať se daří, Petra

        Odpovědět
    2. Beáta

      08 října, 2023 at 5:44 pm

      5 stars
      Hledala jsem použitelný recept na tažený štrúdl a experimentovala s několika recepty od známých cukrářů, ale tento je jediný který fungoval bezchybně. Trik s postupným přidáním mouky dovolí přizpůsobit těsto mouce kterou zrovna máte, těsto se dá vytáhnout opravdu dotenka (nechávala jsem ho přes noc v lednici), není po upečení moc tvrdé a udrží opravdu hodně náplně. Jiný odteď nepeču. 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 listopadu, 2023 at 5:54 pm

        Beáto, moc děkuji za tak milou zpětnou vazbu! Ano, těsto na tažený štrúdl sice zabere trochu té fyzické námahy, ale výsledek je luxusní, rozhodně stojí za to! Jsem ráda, že jste byla spokojená.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz