Drožďovou pomazánku zařazuji do kategorie luxusní, a to právem! Tahle jednoduchá pomazánka z čerstvých kvasnic je sametově jemná a dovolím si tvrdit, že chutná dětem i dospělým, odpůrcům chutě i vůně čerstvého droždí. Pojďme na recept!
➜ Co je drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka se připravuje z čerstvých kvasnic, které se rozpustí v pánvi na osmažené cibulce. Rozpuštěné droždí se zahustí míchanými vejci, poté ochutí solí a pepřem. Pak už jen stačí namazat na krajíc chleba, posypat pažitkou a servírovat.
Přiznávám bez mučení – na tuhle pomazánku jsem měla už delší dobu zálusk, doba uzrála v okamžiku, kdy mi v lednici zbylo droždí, kterému končila trvanlivost. Recept na pomazánku je ukrutně snadný a výsledek předčí vaše očekávání.
Pokud máte z chutě a vůně droždí respekt, fakt se nebojte a jděte do toho. Já jsem pomazánku doma dělala poprvé, ale vy si ji dost možná pamatujete ze školky nebo z babiččiny kuchyně.
Zkuste taky tuhle houbovou smaženici (chutná skvěle!)
➜ Co potřebujete
Na drožďovou pomazánku si připravte:
- Čerstvé droždí; na dvě poctivé porce vám budou stačit čtyři kostky kvasnic
- Cibule
- Lžíce másla; na osmažení cibulky
- Vejce; na zahuštění pomazánky
- Sůl a pepř; na dochucení
Dále to chce čerstvý chléb, pažitku nebo jarní cibulku a kousek červené zeleniny na ozdobu – já jsem sáhla po červené paprice.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak se dělá drožďová pomazánka
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte máslo na středně vyšší teplotu. Cibulku na másle osmažte dozlatova.
KROK 2: Na pánev k osmažené cibulce přihoďte rozdrobené kvasnice. Snižte teplotu a míchejte, droždí se rozpustí.
KROK 3: K rozpuštěnému droždí rozklepněte vejce a zamíchejte, jako byste dělali smaženici. Vejce pomazánku krásně zahustí.
KROK 4: Nakonec ochuťte solí a mletým pepřem. Zamíchejte a máte hotovo.
➜ Servírování
Nejlepší je, servírujete-li drožďovou pomazánku ještě teplou. Pokud se vám podaří správné načasování, získáte u strávníků body navíc. Pomazánku namažte na krajíce chleba a zasypte nasekanou pažitkou, ozdobte rajčetem nakrájeným na plátky nebo kouskem červené papriky.
MŮJ TIP: Krajíčky chleba před podávání otoustujte na pánvi v kousku rozpuštěného másla. Kombinace z kvasnicovou pomazánkou nemá chybu!
➜ Skladování
Co s drožďovou pomazánkou, co vám zbyla? Pokud k takové situaci dojde, nechte pomazánku zcela vychladnout. Přendejte ji do misky a překryjte folií. Uložte do lednice, kde vydrží asi tři dny.
➜ Užitečné tipy
- Příprava pomazánky zabere čtvrt hodiny max. Za mě je to skvělý tip na jednoduchou a rychlou večeři.
- Zajímá vás, jak drožďová pomazánka chutná? Kupodivu ani ne moc po droždí. Chuť pomazánka získá ze smažené cibulky na másle a vajec. Celkové vyznění pomazánky bych přirovonala jemné chuti po houbách.
- V zahraničí není čerstvé droždí tak snadno k sehnání tak, jako v zemích střední Evropy. Obdobou drožďové pomazánky je Marmite, oblíbená pomazánka z kvasnicového extraktu.
Další oblíbené pomazánky:
- Celerová pomazánka s mrkví a strouhaným jablkem
- Rozhuda tvarohová pomazánka
- Pomazánka ze zbytků vepřové pečeně
Lahodná pomazánka z droždí
Suroviny
- 4 kostky droždí - jedna kostka 42 g
- 1 cibule - menší
- 1 lžíce máslo
- 2 vejce
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- sůl - dle chuti
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte máslo na středně vyšší teplotu. Cibulku na másle osmažte dozlatova.
- Na pánev k osmažené cibulce přihoďte rozdrobené kvasnice. Snižte teplotu a míchejte, droždí se rozpustí.
- K rozpuštěnému droždí rozklepněte vejce a zamíchejte, jako byste dělali smaženici. Vejce pomazánku krásně zahustí.
- Nakonec ochuťte solí a mletým pepřem. Zamíchejte a máte hotovo.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 2 poctivé porce (2-3 krajíce chleba)
- SERVÍROVÁNÍ: Drožďová pomazánka chutná nejlépe ještě vlahá. Pomazánku namažte na krajíce chleba a zasypte nasekanou pažitkou, ozdobte rajčetem nakrájeným na plátky nebo kouskem červené papriky.
- TIP: Krajíčky chleba před podávání otoustujte na pánvi v kousku rozpuštěného másla. Kombinace z kvasnicovou pomazánkou nemá chybu!
- Co s drožďovou pomazánkou, která zbyla? Pokud k takové situaci dojde, nechte pomazánku zcela vychladnout. Přendejte ji do misky a překryjte folií. Uložte do lednice, kde vydrží asi tři dny.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu