Zadělali jste kynuté těsto, které je krásně hladké, hladké a nelepí, a teď už zbývá jen, aby dobře vykynulo. Poradím vám jeden trik, jak rychle a spolehlivě nechat těsto vykynout, i když máte doma chladno!

Tajemstvím dobře nakynutého těsta v případě této metody je běžná pečicí trouba.
Tento způsob jsem okoukala před mnoha lety, když jsem byla jako studentka na brigádě v pekárně. Tady se vždy plechy s kynutým těstem vyskládaly do pojízdného stojanu a odvezly do kynárny, speciální místnosti, kde bylo teplo a vlhko.
Těsto kynulo jako divé! Podobné prostředí snadno připravíte ve vaší troubě.

Postup je následující:
- Naplňte menší širší hrnec vroucí vodou.
- Vložte ho na dno vypnuté trouby.
- Přesuňte mřížku v troubě do horní pozice tak, aby na ni stále bylo možné položit mísu s těstem.
- Zavřete dvířka od trouby a počkejte asi deset minut, než se vnitřek trouby zahřeje.
- Poté vložte mísu s připraveným těstem na mřížku, ideálně do rohu, nikoliv přímo nad hrnec s horkou vodou. Zavřete dvířka a nechte těsto kynout.


Troubu nezapínejte, ani na nejmenší teplotu!
Tento způsob kynutí funguje jak pro samotné těsto v míse, tak pro připravené tvary (například koláče, loupáčky nebo buchty před pečením, tzv. druhé kynutí).
5 důvodů, proč nechat těsto kynout v troubě
- Horká voda a pára vytvářejí ideální podmínky pro kynutí těsta v troubě. Pomáhají dosáhnout vždy skvělého výsledku s pravidelně nakypřeným těstem.
- Díky vlhkému a teplému prostředí těsto vykyne rychleji, než kdybyste ho nechali kynout na kuchyňské lince.
- Vlhkost uvnitř trouby zabrání vysychání těsta během kynutí. Mísu nemusíte zakrývat plastovou fólií ani kuchyňskou utěrkou.
- Tato metoda umožní kynutí těsta v jakýchkoli venkovních podmínkách, například pokud je v zimních měsících ve vašem bytě chladno nebo je v kuchyni průvan.
- Kynutí těsta ve vypnuté troubě s hrncem horké vody zajistí rovnoměrné působení mírného tepla bez poškození těsta.

Kynuté těsto kyne díky produkci oxidu uhličitého, který se uvolňuje z kvasnic. Tento plyn se zachytí v těstě a způsobí jeho rozpínání a kynutí.
Obecně platí, že kynuté těsto potřebuje 1-3 hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem. Doba kynutí je ovlivněna nejen prostředím, ve kterém se těsto nechá kynout, ale také množstvím tuku v těstě. Čím více je v těstě tuku, tím je těžší a tím déle trvá jeho kynutí.
Zatímco lehká těsta na chléb nebo knedlíky vykynou rychleji, těžká těsta s tukem určená na sladké pečivo potřebují mnohem více času.
xistuje několik možných důvodů, proč vaše těsto nekyne ani v teplém a vlhkém prostředí trouby.
Jednou z nejčastějších příčin je, že droždí, které používáte, je staré nebo slabé.
Další možnou příčinou je, že jste droždí před zapracováním do těsta nerozpustili v teplé tekutině s trochou cukru.
Pokud jste použili příliš mnoho mouky nebo málo tekutiny, těsto nemusí vykynout tak, jak je žádoucí. K přípravě kynutého těsta používejte pouze vyzkoušené recepty!

Prostor pro vaši zpětnou vazbu