Tohle je vynikající recept na makovou bábovku, jak si ji pamatuju od babičky. Bábovka je připravená z kynutého těsta, s bohatou porcí makové nádivky uvnitř. Nejlepší moučník k víkendovému lenošení a šálku dobré kávy!
➜ O receptu
Když se řekne maková bábovka, obvykle si vybavíme jednoduchou verzi ze šlehaného těsta, do kterého se přidá mletý mák. Tahle kynutá bábovka je však úplně jiná liga!
Kynuté těsto se vyválí, štědře naplní makovou náplní, sroluje a zatočí do bábovkové formy. Pak už jen upéct dozlatova, poprášit moučkovým cukrem a může se podávat.
MŮJ TIP: Máte rádi mák? Vyzkoušejte také tenhle makovec s citronovou polevou (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
K přípravě domácí makové bábovky potřebujete:
Kynuté těsto:
- Hladká mouka
- Sušené droždí; nebo čerstvé
- Krupicový cukr
- Máslo; rozpuštěné, ne však horké
- Mléko; vlažné
- Špetka soli; na chuťovou vyváženost
- Vanilková pasta; nebo běžný vanilkový cukr
- Vaječný žloutek
Maková nádivka:
- Mletý mák
- Mléko; polotučné
- Krupicový cukr
- Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr
- Hřebíček; tlučený – čtěte, jak jednoduše rozdrtit hřebíček
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
Dále si připravte trochu moučkového cukru na posypání. K vymazání bábovkové formy potřebujete trochu sádla nebo jiného tuku a dvě lžíce jemné strouhanky nebo hladké mouky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí zadělejte kvásek.
- Z mouky, rozpuštěného másla, soli, vanilky, žloutků, zbytku vlažného mléka a cukru a kvásku vypracujte hladké těsto.
- Dejte do tepla na hodinu kynout.
- V hrnci svařte mletý mák s mlékem, cukrem, vanilkou, hřebíčkem a citronovou kůrou. Makovou nádivku nechte zcela vychladit.
- Kynuté těsto rozválejte na obdélník, potřete makovou nádivkou a srolujte.
- Bábovkovou formu vytřete a vysypejte strouhankou a stočte do ní plněné kynuté těsto. Nechte 45 minut kynout.
- Bábovku pečte 1 a ¼ hodiny v troubě předehřáté na 170 °C.
- Nechte chvíli vychladnout, poté vyklopte, pocukrujte, nakrájejte na klínky a podávejte.
⇢ Zkuste také: Hrníčková mramorová bábovka
➜ Podrobný fotorecept na makovou bábovku
KROK 1: Hrnek vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
KROK 2: Do velké zadělávací mísy prosijte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné, nikoliv však horké máslo. Přidejte žloutky, vanilku, zbytek vlažného mléka, cukr a aktivovaný kvásek. Nejprve vařečkou nebo vidličkou promíchejte, poté vyklopte na pracovní plochu a rukama vyhněťte hladké, mírně lepivé těsto.
KROK 3: Dejte kynout na hodinu do tepla, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Mezitím si připravte makovou nádivku. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák, cukr, drcený hřebíček, citronovou kůru a vanilku. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a povařte 15 minut, stále míchejte.
Hotovou makovou nádivku nechte zcela vychladnout.
TIP: Vychlazení makové nádivky lze urychlit tak, že ji rozetřete v tenké vrstvě na plech a dáte na chladné místo, třeba na balkon. Vychlazenou stáhnete gumovou stěrkou.
KROK 5: Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku o velikosti asi 50x30 cm. Potřete makovou nádivkou tak, aby po obvodu zůstaly asi tři centimetry prázdného místa.
KROK 6: Potřený plát těsta dvakrát přehněte tak, jak vidíte na obrázku. V podstatě uděláte jednoduchý závin.
KROK 7: Bábovkovou formu vytřete troškou sádla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou.
TIP: Čtěte, jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku
KROK 8: Naplněné srolované těsto opatrně zatočte do připravené bábovkové formy. Nyní přichází na řadu druhé kynutí. Bábovku, nyní už ve formě, dejte na 45 minut kynout.
KROK 9: Troubu předehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev, v případě zapnutého horkovzduchu předehřejte pouze na 160 °C). Bábovku s makovou náplní pečte hodinu a čtvrt.
⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená
➜ Jak dostat bábovku z formy
Upečenou bábovku nechte asi 15-20 chladnout. Poté ji opatrně přikryjte talířem a překlopte. Pokud jste formu předem dobře vymazali a vysypali, bábovka půjde jednoduše uvolnit.
➜ Servírování
Zchladnutou bábovku poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte ke kávě nebo čaji.
Kynutá maková bábovka chutná nejlépe v ten samý den, co jste ji upekli. Zůstává však krásně měkká i druhý, třetí den.
Zkuste také tuhle vláčnou ořechovou bábovku
➜ Užitečné tipy
- Přečtěte si také článek jak připravit makovou nádivku. Použijete ji nejenom do této bábovky, ale také jako náplň do klasických koláčů, Honzových buchet nebo makového závinu.
- Pokud bábovka nejde vyklopit z formy, překryjte ji vyždímanou utěrkou, předem namočenou ve studené vodě.
- Místo překládání těsta potřeného makovou nádivkou jej klidně jednoduše srolujte. Kresba z máku na řezu bábovky bude zase vypadat odlišně.
Další makové recepty:
- Švestkové knedlíky s mákem
- Rychlý švestkový koláč s mákem
- Nadýchané loupáčky
- Opékance s mákem
- Svatomartinské podkovy
- Kynutý makový závin
Kynutá bábovka s makovou náplní
Suroviny
Kynuté těsto:
- 520 g hladká mouka
- 1 sáček sušené droždí - 7 g, nebo 30 g čerstvé
- 4 lžíce krupicový cukr
- 240 ml mléko - vlažné
- 60 g máslo - rozpuštěné
- ¼ lžička sůl
- 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
- 2 žloutky
Maková náplň:
- 200 g mletý mák
- 240 ml mléko
- 4 lžíce cukr
- 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
- 3 hřebíčky - drcené
- 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
Ostatní:
- 1 lžíce sádlo nebo jiný pevný tuk - na vymazání bábovkové formy
- 2 lžíce jemná strouhanka - na vysypání bábovkové formy
- 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení upečené bábovky
Instrukce
- Hrnek vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
- Do velké zadělávací mísy prosijte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné, nikoliv však horké máslo. Přidejte žloutky, vanilku, zbytek vlažného mléka, cukr a aktivovaný kvásek. Nejprve vařečkou nebo vidličkou promíchejte, poté vyklopte na pracovní plochu a rukama vyhněťte hladké, mírně lepivé těsto.
- Dejte kynout na hodinu do tepla, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Mezitím si připravte makovou nádivku. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák, cukr, drcený hřebíček, citronovou kůru a vanilku. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a povařte 15 minut, stále míchejte. Hotovou makovou nádivku nechte zcela vychladnout.
- Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku o velikosti asi 50x30 cm. Potřete makovou nádivkou tak, aby po obvodu zůstaly asi tři centimetry prázdného místa.
- Potřený plát těsta dvakrát přehněte tak, jak vidíte na obrázku. V podstatě uděláte jednoduchý závin.
- Bábovkovou formu vytřete troškou sádla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou.
- Naplněné srolované těsto opatrně zatočte do připravené bábovkové formy. Nyní přichází na řadu druhé kynutí. Bábovku, nyní už ve formě, dejte na 45 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev, v případě zapnutého horkovzduchu předehřejte pouze na 160 °C). Bábovku s makovou náplní pečte hodinu a čtvrt.
Poznámky
- Z bábovky nakrájíte asi 20 kousků.
- VYKLOPENÍ BÁBOVKY: Upečenou bábovku nechte asi 15-20 chladnout. Poté ji opatrně přikryjte talířem a překlopte. Pokud jste formu předem dobře vymazali a vysypali, bábovka půjde jednoduše uvolnit.
- SERVÍROVÁNÍ: Před podáváním bábovku poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na jednotlivé klínky.
- Makovou nádivku, kterou budete natírat na rozválené vykynuté těsto, musíte nechat zcela vychladnout. Příliš horká bábovka by potrhala těsto a "zabila" bakterie, které se se starají o krásné vykynutí bábovky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Pavlina Bumarskova
děkuji za recepty
Petra Kupská
Rádo se stalo, Pavlíno!