• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Kynutá bábovka s makovou náplní

Dne: 18. 1. 2023 · Upraveno: 19. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 1Sdílení

Tohle je vynikající recept na makovou bábovku, jak si ji pamatuju od babičky. Bábovka je připravená z kynutého těsta, s bohatou porcí makové nádivky uvnitř. Nejlepší moučník k víkendovému lenošení a šálku dobré kávy!

Maková bábovka z kynutého těsta, podávaná na talířku s dezertní vidličkou.
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Podrobný fotorecept
➜ Jak dostat bábovku z formy
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Kynutá bábovka s makovou náplní

➜ O receptu

Když se řekne maková bábovka, obvykle si vybavíme jednoduchou verzi ze šlehaného těsta, do kterého se přidá mletý mák. Tahle kynutá bábovka je však úplně jiná liga!

Kynuté těsto se vyválí, štědře naplní makovou náplní, sroluje a zatočí do bábovkové formy. Pak už jen upéct dozlatova, poprášit moučkovým cukrem a může se podávat.

MŮJ TIP: Máte rádi mák? Vyzkoušejte také tenhle makovec s citronovou polevou (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

K přípravě domácí makové bábovky potřebujete:

Kynuté těsto:

Suroviny na kynuté těsto na bábovku, včetně popisků.
  • Hladká mouka
  • Sušené droždí; nebo čerstvé
  • Krupicový cukr
  • Máslo; rozpuštěné, ne však horké
  • Mléko; vlažné
  • Špetka soli; na chuťovou vyváženost
  • Vanilková pasta; nebo běžný vanilkový cukr
  • Vaječný žloutek

Maková nádivka:

Suroviny na makovou nádivku s popisky.
  • Mletý mák
  • Mléko; polotučné
  • Krupicový cukr
  • Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr
  • Hřebíček; tlučený – čtěte, jak jednoduše rozdrtit hřebíček
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná

Dále si připravte trochu moučkového cukru na posypání. K vymazání bábovkové formy potřebujete trochu sádla nebo jiného tuku a dvě lžíce jemné strouhanky nebo hladké mouky.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí zadělejte kvásek.
  2. Z mouky, rozpuštěného másla, soli, vanilky, žloutků, zbytku vlažného mléka a cukru a kvásku vypracujte hladké těsto.
  3. Dejte do tepla na hodinu kynout.
  4. V hrnci svařte mletý mák s mlékem, cukrem, vanilkou, hřebíčkem a citronovou kůrou. Makovou nádivku nechte zcela vychladit.
  5. Kynuté těsto rozválejte na obdélník, potřete makovou nádivkou a srolujte.
  6. Bábovkovou formu vytřete a vysypejte strouhankou a stočte do ní plněné kynuté těsto. Nechte 45 minut kynout.
  7. Bábovku pečte 1 a ¼ hodiny v troubě předehřáté na 170 °C.
  8. Nechte chvíli vychladnout, poté vyklopte, pocukrujte, nakrájejte na klínky a podávejte.

➜ Podrobný fotorecept

KROK 1: Hrnek vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Příprava kvásku ze sušeného droždí.
Vzešlý kvásek.

KROK 2: Do velké zadělávací mísy prosijte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné, nikoliv však horké máslo. Přidejte žloutky, vanilku, zbytek vlažného mléka, cukr a aktivovaný kvásek. Nejprve vařečkou nebo vidličkou promíchejte, poté vyklopte na pracovní plochu a rukama vyhněťte hladké, mírně lepivé těsto.

Příprava kynutého těsta na bábovku.

KROK 3: Dejte kynout na hodinu do tepla, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto na bábovku.

KROK 4: Mezitím si připravte makovou nádivku. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák, cukr, drcený hřebíček, citronovou kůru a vanilku. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a povařte 15 minut, stále míchejte.

Hotovou makovou nádivku nechte zcela vychladnout.

Maková nádivka v hrníčku s vařečkou.

TIP: Vychlazení makové nádivky lze urychlit tak, že ji rozetřete v tenké vrstvě na plech a dáte na chladné místo, třeba na balkon. Vychlazenou stáhnete gumovou stěrkou.

KROK 5: Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku o velikosti asi 50x30 cm. Potřete makovou nádivkou tak, aby po obvodu zůstaly asi tři centimetry prázdného místa.

Maková nádivka rozetřená na vyváleném kynutém těstě.

KROK 6: Potřený plát těsta dvakrát přehněte tak, jak vidíte na obrázku. V podstatě uděláte jednoduchý závin.

Skládání těsta s makovou nádivkou.
Srolované těsto s makovou náplní.

KROK 7: Bábovkovou formu vytřete troškou sádla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou.

Vysypávání vymazané bábovkové formy strouhankou.

TIP: Čtěte, jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku

KROK 8: Naplněné srolované těsto opatrně zatočte do připravené bábovkové formy. Nyní přichází na řadu druhé kynutí. Bábovku, nyní už ve formě, dejte na 45 minut kynout.

Bábovka z kynutého těsta ve formě na bábovku před kynutím.
Vykynutá bábovka ve formě.

KROK 9: Troubu předehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev, v případě zapnutého horkovzduchu předehřejte pouze na 160 °C). Bábovku s makovou náplní pečte hodinu a čtvrt.

➜ Jak dostat bábovku z formy

Upečenou bábovku nechte asi 15-20 chladnout. Poté ji opatrně přikryjte talířem a překlopte. Pokud jste formu předem dobře vymazali a vysypali, bábovka půjde jednoduše uvolnit.

Upečená bábovka, vyklopená z formy.

➜ Servírování

Zchladnutou bábovku poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a podávejte ke kávě nebo čaji.

Kynutá maková bábovka chutná nejlépe v ten samý den, co jste ji upekli. Zůstává však krásně měkká i druhý, třetí den.

Maková bábovka z kynutého těsta, podávaná na talířku s dezertní vidličkou.

➜ Užitečné tipy

  • Přečtěte si také článek jak připravit makovou nádivku. Použijete ji nejenom do této bábovky, ale také jako náplň do klasických koláčů, Honzových buchet nebo makového závinu.
  • Pokud bábovka nejde vyklopit z formy, překryjte ji vyždímanou utěrkou, předem namočenou ve studené vodě.
  • Místo překládání těsta potřeného makovou nádivkou jej klidně jednoduše srolujte. Kresba z máku na řezu bábovky bude zase vypadat odlišně.

Další makové recepty:

  • Švestkové knedlíky s mákem
  • Rychlý švestkový koláč s mákem
Maková bábovka z kynutého těsta, podávaná na talířku s dezertní vidličkou.

Kynutá bábovka s makovou náplní

Petra Kupská
Tohle je vynikající recept na makovou bábovku, jak si ji pamatuju od babičky. Bábovka je připravená z kynutého těsta, s bohatou porcí makové nádivky uvnitř. Nejlepší moučník k víkendovému lenošení a šálku dobré kávy!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 1 hr 15 mins
Kynutí 1 hr 45 mins
Čas celkem 3 hrs 30 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 20 kousků
Kalorie 218 kcal

Kuchyňské vybavení

  • bábovková forma o objemu cca 2,7 l

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 520 g hladká mouka
  • 1 sáček sušené droždí - 7 g, nebo 30 g čerstvé
  • 4 lžíce krupicový cukr
  • 240 ml mléko - vlažné
  • 60 g máslo - rozpuštěné
  • ¼ lžička sůl
  • 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky

Maková náplň:

  • 200 g mletý mák
  • 240 ml mléko
  • 4 lžíce cukr
  • 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
  • 3 hřebíčky - drcené
  • 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná

Ostatní:

  • 1 lžíce sádlo nebo jiný pevný tuk - na vymazání bábovkové formy
  • 2 lžíce jemná strouhanka - na vysypání bábovkové formy
  • 2 lžíce moučkový cukr - na poprášení upečené bábovky

Instrukce 

  • Hrnek vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Do velké zadělávací mísy prosijte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné, nikoliv však horké máslo. Přidejte žloutky, vanilku, zbytek vlažného mléka, cukr a aktivovaný kvásek. Nejprve vařečkou nebo vidličkou promíchejte, poté vyklopte na pracovní plochu a rukama vyhněťte hladké, mírně lepivé těsto.
  • Dejte kynout na hodinu do tepla, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  • Mezitím si připravte makovou nádivku. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák, cukr, drcený hřebíček, citronovou kůru a vanilku. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a povařte 15 minut, stále míchejte. Hotovou makovou nádivku nechte zcela vychladnout.
  • Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku o velikosti asi 50x30 cm. Potřete makovou nádivkou tak, aby po obvodu zůstaly asi tři centimetry prázdného místa.
  • Potřený plát těsta dvakrát přehněte tak, jak vidíte na obrázku. V podstatě uděláte jednoduchý závin.
  • Bábovkovou formu vytřete troškou sádla nebo jiného tuku a vysypte jemnou strouhankou.
  • Naplněné srolované těsto opatrně zatočte do připravené bábovkové formy. Nyní přichází na řadu druhé kynutí. Bábovku, nyní už ve formě, dejte na 45 minut kynout.
  • Troubu předehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev, v případě zapnutého horkovzduchu předehřejte pouze na 160 °C). Bábovku s makovou náplní pečte hodinu a čtvrt.

Poznámky

  • Z bábovky nakrájíte asi 20 kousků.
  • VYKLOPENÍ BÁBOVKY: Upečenou bábovku nechte asi 15-20 chladnout. Poté ji opatrně přikryjte talířem a překlopte. Pokud jste formu předem dobře vymazali a vysypali, bábovka půjde jednoduše uvolnit.
  • SERVÍROVÁNÍ: Před podáváním bábovku poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na jednotlivé klínky. 
  • Makovou nádivku, kterou budete natírat na rozválené vykynuté těsto, musíte nechat zcela vychladnout. Příliš horká bábovka by potrhala těsto a "zabila" bakterie, které se se starají o krásné vykynutí bábovky.
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 218kcalSacharidy: 30gBílkoviny: 6gTuky: 9g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Makové recepty, Z kynutého těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 1Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet
  • Závin z listového těsta s tvarohem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT