Tohle je skvostný recept z východního Slovenska, kde se opékance, nebo také bobaľky, podávaly sypané mákem jako tradiční vánoční jídlo. Upekla jsem je tento víkend a rodina se po nich mohla utlouct!

➜ Co jsou opékance?
Opékance jsou malé buchtičky z kynutého těsta, pečené v troubě dozlatova. Po upečení se přelévají troškou horkého mléka a sypají mletým máslem promíchaným s cukrem. Nakonec je třeba opékance přelít rozpuštěným máslem, promíchat, a jednotlivé porce servírovat v hlubší misce.
Recept je nejznámější v oblastech východního Slovenska, kde je známý také pod jménem bobaľky.
Inspiraci k tomuto receptu jsem získala v US slovenské komunitě, kde se sdružují potomci Slováků, kteří odcházeli na sklonku Rakouska-Uherska do USA za lepším životem. „Bobalki“ jsou zde častou vzpomínkou na kuchyni a vaření jejich babiček.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tuhle kynutou bábovku s makovou náplní
➜ Suroviny
Na slovenské opékance potřebujete:
Kynuté těsto na opékance

- Hladká mouka
- Vejce; celé, o pokojové teplotě
- Krupicový cukr; nedává se ho moc, sladkou chuť tvoří maková posypka
- Mléko; vlažné
- Sušené droždí; případně čerstvé. Množství najdete níže v článku na kartě receptu.
- Tuk; řepkový nebo slunečnicový olej. Můžete nahradit máslem nebo sádlem.
- Sůl; špetku pro chuťový kontrast
Na dokončení:

- Mléko; horké
- Mletý mák
- Moučkový cukr
- Máslo; na omaštění
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Velikost pekáčku: Opékance jsem pekla v pečicí nádobě / menším pekáčku o velikosti asi 33x23 cm.
➜ Jak udělat opékance
KROK 1: Asi půl hrnku mléka ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Rozmíchejte v něm půl lžičky cukru, lžíci mouky a droždí. Nechte v teple vzejít drožďový kvásek, trvá to asi 10-15 minut.


KROK 2: Do mísy vsypte mouku, přilijte zbytek vlažného mléka, vzešlý kvásek, přidejte vejce a zbytek cukru. Krátce prohněťte. Poté přidejte tuk a sůl a vypracujte vláčné těsto.
MŮJ TIP: Těsto nechávám vypracovat v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Výsledek je vždy perfektní a mně to ušetří spoustu námahy a času. Hnětu na rychlost 3 po dobu 10 minut.
KROK 3: Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, dokud neznásobí svůj objem.

ČTĚTE TAKÉ: Jak nechat těsto vykynout v troubě
KROK 4: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte na stejně velké kusy a vyválejte z nich válečky o tloušťce asi 2 cm.

POZNÁMKA: Pokud pracujete se množstvím surovin uvedených dole v kartě receptu, rozdělte těsto na tři části – vyjde to tak akorát.
Váleček rozdělte na stejně velké dílky. Každý vezměte do ruky, vytáhněte mu strany a zabalte jako šáteček, pak mezi dlaněmi vyválejte do kulatého tvaru. Položte na vál švem dolů.

Chcete-li si ušetřit čas, vynechte krok s tvarováním jednotlivých kousků těsta do kuliček. Tvary možná po upečení nebudou tak pravidelné, na chuti jim to však neubere.
KROK 5: Uválené kuličky přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.

KROK 6: Do pekáčku nalijte asi lžíci oleje. Každou kuličku vezměte opatrně do ruky (měly by být krásně nadýchané) a ze všech stran v oleji vyválejte. Poté je začněte skládat do pekáčku, nemusíte těsně vedle sebe, klidně mezi nimi nechte kousek místa.

TIP: Jiná možnost, jak pomastit strany kuliček, je vlažné rozpuštěné máslo. Každou buchtičku jím potřete a pak skládejte do pekáčku. Tenhle způsob je pracnější než výše uvedený s olejem.
KROK 7: Dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C (horní a dolní ohřev) nebo 180 °C (horkovzduch) po dobu 15 minut, nebo než jejich povrch nezezlátne.

Já jsem opékance pekla v litinovém pekáčku, u kterého chvíli trvá, než se rozpálí. Proto jsem musela pět minut přidat a celkem jsem je pekla 20 minut.
KROK 8: Nechte chvilku vychladnout. Poté od sebe jednotlivé buchtičky oddělte a vložte do větší hluboké mísy.

KROK 9: Před podáváním přelijte horkým mlékem. Buchtičky mléko nasáknou. Posypte mletým mákem, moučkovým cukrem a promíchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěné vlažné máslo.


➜ Servírování
Z velké mísy nabírejte jednotlivé porce do menších misek a podávejte jako teplý sladký moučník. Na Slovensku patří opékance s mákem na vánoční stůl, někdy se pečou i o Velikonocích.

➜ Skladování
Jako každé kynuté pečivo, i opékance ztratí další den něco na své měkkosti. Přelití horkým mlékem vždy pomůže, aby byly znovu krásně vláčné.
Pokud máte málo strávníků, doporučuji připravovat jednotlivé porce přímo v malé misce. Tzn. nandat opečené buchtičky, zalít mlékem, posypat mákem s cukrem a polít máslem.
Samotné buchtičky překryjte potravinářskou folií, dejte do ledničky a spotřebujte asi do 3-4 dní. Opékance ohřejete tak, že je přelijete horkým mlékem a opatříte makovou posypkou. Případně připravené jídlo dejte na chvíli do mikrovlnné trouby.
➜ Užitečné tipy
- Pomazání nakynutých kuliček olejem zajistí, že po upečení od sebe půjdou jednotlivě krásně oddělit, nebudou se trhat.
- Buchtičky nejsou příliš sladké, někdy se proto na Slovensku připravují naslano.
- Dříve se opékance s mákem dávaly ve velké míse doprostřed stolu a každý si nabral do své misky tolik, kolik snědl.
Další recepty z kynutého těsta:

Opékance, neboli bobaľky
Suroviny
Kynuté těsto:
- 260 g hladká mouka
- 1 vejce - menší
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1 lžička sušené droždí - nebo ¼ kostky droždí čerstvého
- 160 ml mléko - vlažné
- 2 lžíce řepkový olej - nebo slunečnicový, případně rozpuštěné máslo
- 1 špetka sůl
Na dokončení:
- 100 g mletý mák
- 4 lžíce moučkový cukr - vrchovaté
- 120 ml mléko - horké
- 2 lžíce máslo - rozpuštěné
Ostatní:
- 1 lžíce řepkový olej - na pomaštění kuliček
Instrukce
- Asi půl hrnku mléka ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Rozmíchejte v něm půl lžičky cukru, lžíci mouky a droždí. Nechte v teple vzejít drožďový kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
- Do mísy vsypte mouku, přilijte zbytek vlažného mléka, vzešlý kvásek, přidejte vejce a zbytek cukru. Krátce prohněťte. Poté přidejte tuk a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, dokud neznásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Rozdělte na stejně velké kusy a vyválejte z nich válečky o tloušťce asi 2 cm.
- Váleček rozdělte na stejně velké dílky. Každý vezměte do ruky, vytáhněte mu strany a zabalte jako šáteček, pak mezi dlaněmi vyválejte do kulatého tvaru. Položte na vál švem dolů.
- Uválené kuličky přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.
- Do pekáčku nalijte asi lžíci oleje. Každou kuličku vezměte opatrně do ruky (měly by být krásně nadýchané) a ze všech stran v oleji vyválejte. Poté je začněte skládat do pekáčku, nemusíte těsně vedle sebe, klidně mezi nimi nechte kousek místa.
- Dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C (horní a dolní ohřev) nebo 180 °C (horkovzduch) po dobu 15 minut, nebo než jejich povrch nezezlátne.
- Nechte chvilku vychladnout. Poté od sebe jednotlivé buchtičky oddělte a vložte do větší hluboké mísy.
- Před podáváním přelijte horkým mlékem. Buchtičky mléko nasáknou. Posypte mletým mákem, moučkovým cukrem a promíchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěné vlažné máslo.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 porce.
- Chcete-li si ušetřit čas, vynechte krok s tvarováním jednotlivých kousků těsta do kuliček. Tvary možná po upečení nebudou tak pravidelné, na chuti jim to však neubere.
- Pomazání nakynutých kuliček olejem zajistí, že po upečení od sebe půjdou jednotlivě krásně oddělit, nebudou se trhat.
- SERVÍROVÁNÍ: Z velké mísy nabírejte jednotlivé porce do menších misek a podávejte jako teplý sladký moučník. Na Slovensku patří opékance s mákem na vánoční stůl, někdy se pečou i o Velikonocích.
- Množství cukru v makové posypce upravte podle vaší chuti. Dříve se cukr někdy nahrazoval medem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu