Zbyl vám v lednici tvaroh a hledáte nějaký dobrý recept, do kterého ho upotřebíte? Zkuste strouhaný tvarohový koláč na plech. Strouhané kakaové těsto vytvoří se světlým tvarohem hezký barevný kontrast a koláč bude nejenom dobře chutnat, ale také skvěle vypadat.
➜ Co je tenhle recept zač
Jedná se o dvoubarevný koláč ze strouhaného křehkého těsta, obarveného štědrou dávkou kakaa. Mezi dvě vrstvy těsta přijde polotekutá náplň z tvarohu. Po upečení doporučuji nechat do druhého dne uležet, koláč krásně zvláční a jen se bude rozplývat na jazyku.
Koláč upečený podle základního množství surovin (najdete dole v receptu) vystačí na menší plech (asi 22x32 cm) se zvedlými okraji.
Stále hodně tvarohu a nevíte, kam s ním? Zkuste tyhle měkoučké tvarohové placky!
➜ Suroviny
Křehké kakaové těsto
- Hladká mouka
- Kakaový prášek; neslazený, ideálně holandského typu – ne Granko
- Prášek do pečiva
- Máslo; studené, nakrájené na menší plátky
- Moučkový cukr
- Vejce; studené
- Sůl; pro chuťový kontrast
Tvarohová náplň
- Tvaroh polotučný; optimálně z alobalu, ale můžete vzít i z vaničky – akorát do toho dáte méně mléka.
- Mléko; polotučné. Mléka přidejte podle potřeby, resp. typu tvarohu. Sušší, hrudkovatý tvaroh snese více mléka, zatímco tvaroh z vaničky, který je řidší, si vezme mléka méně. Více detailů uvádím v postupu.
- Vejce
- Krupicový cukr
- Rozinky; volitelně – pro ty, co mají rozinky v tvarohové náplni rádi. Pro ještě lepší chuť namočte rozinky předem v rumu, ideálně přes noc.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Kuchyňské vybavení: Menší plech 22x32 cm se zvýšeným okrajem, pečicí papír, struhadlo
➜ Jak udělat strouhaný koláč
Příprava křehkého kakaového těsta
KROK 1: Mouku promíchejte s kypřicím práškem, solí a kakaem a prosijte do mísy.
Já jsem kakao přidávala dodatečně, viz fotka, ale obecně je lepší promíchat všechny sypké suroviny předem.
KROK 2: Do mísy s moukou s kypřicím práškem a kakaem přidejte cukr moučku, rozklepnutá vejce a studené máslo, nakrájené na menší kousky.
KROK 3: Zpracujte na pevné, kompaktní těsto. Nejprve prošlehejte vidličkou vejce se suchými surovinami, poté rukama zapracujte máslo.
Pracujte rychle, těsto zbytečně dlouho nehněťte.
KROK 4: Hotové těsto zformujte do tvaru válce, zabalte do plastové folie a dejte do lednice ztuhnout asi na hodinu až dvě. Těsto musí být dobře tuhé, aby šlo dobře nastrouhat.
KROK 5: Zatímco těsto odpočívá v lednici, vyložte plech pečicím papírem.
Aby papír na plechu dobře držel, držím se následujícího postupu: Pečicí papír, o něco větší než je rozměr plechu, v rozích našikmo nastřihnu. Plech lehce vymažu pevným tukem, například máslem. Poté papír „přilepím“ na dno plechu a cípy okrajů v místě nastřižení přehnu přes sebe. Tím, že jsou nastřižené, nebudou se v rozích plechu krabatit.
Příprava tvarohové náplně
KROK 6: Do větší mísy dejte tvaroh, přisypte moučkový cukr, přidejte celé vejce a rozinky. Postupně přilévejte mléko, aby náplň byla dobře roztíratelná, nebála bych se říct až téměř polotekutá.
Každý typ tvarohu snese jiné množství mléka, proto mléko přidávejte postupně.
Příprava strouhaného koláče - dokončení
KROK 7: Odpočinuté kakaové těsto vyndejte z lednice a rozpůlte. První polovinu těsta nastrouhejte na ručním struhadle – velké slzy/otvory. Nastrouhané těsto rovnoměrně rozsprostřete na dně vyloženého plechu.
KROK 8: Na nastrouhané těsto rozetřete tvarohovou náplň.
Pokud je náplň tuhá, nepůjde vám dobře rozetřít. V takovém případě doporučuji přidat trochu víc mléka.
KROK 9: Nakonec nastrouhejte druhou polovinu těsta a posypte jím pravidelně tvarohovou náplň.
KROK 10: Strouhaný koláč pečte v troubě rozehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 30 minut. Poté troubu vypněte a koláč nechte uvnitř trouby dalších 10 minut dojít.
KROK 11: Upečený koláč vyndejte z trouby a dejte na chladicí mřížku, nechte zcela vychladnout.
➜ Servírování
Z osobní zkušenosti: tenhle strouhaný kakaový koláč s tvarohem je nejlepší druhý den, poté, co ho nechám v chladu odpočinout. Koláč zvláční, zpevní a chutě se prolnou, s hrnkem kafe nebo čaje je to slast a lahoda!
Další možnost je podávat koláč po upečení, klidně může být ještě trochu teplý. V tom případě doporučuji podávat na dezertním talířku a ujídat lžičkou. Koláč je totiž křehký, tak abyste neměli všude kolem drobky.
➜ Pár užitečných tipů na závěr
- Tvarohovou náplň můžete vylepšit přidáním vanilkového cukru a trošky strouhané citronové kůry.
- Strouhaná vrstva koláče vypadá na talířku působivě a svádí k tomu si přidat další kousek! Setkala jsem se s názorem, že strouhané tvarohové řezy byly málo sladké. V takovém případě jej klidně při podávání poprašte moučkovým cukrem.
- Zbyl vám nějaký koláč? Přikrytý potravinářskou folíí vám na kuchyňské lince vydrží zhruba tři dny. Já jej doporučuji nakrájet a uložit v uzavíratelné nádobě do lednice – o pár dní trvanlivost koláče prodloužíte. Kousky strouhaného koláče také můžete dát zamrazit, v mrazáku vydrží na pohodu až tři měsíce.
Další sladké recepty s tvarohem
Strouhaný koláč s tvarohem
Kuchyňské vybavení
- Menší plech 22x32 cm
Suroviny
Kakaové těsto
- 450 g hladká mouka
- 5 lžíce kakao
- 1 lžička prášek do pečiva
- ¼ lžička sůl
- 180 g máslo - studené
- 140 g moučkový cukr
- 2 ks vejce - studené
Tvarohová náplň
- 750 g tvaroh - z alobalu
- 120 ml mléko - nebo dle potřeby, viz instrukce
- 1 ks vejce
- 3 lžíce rozinky
Ostatní
- moučkový cukr - na pocukrování - volitelné
Instrukce
- Na kakaové těsto smíchejte mouku, kypřicí prášek, kakao a sůl. Prosijte do mísy. Přidejte studené máslo nasekané na menší kousky, moučkový cukr a vejce.
- Rychle zpracujte na tuhé, kompaktní těsto. Zabalte do folie a dejte na dvě hodiny do lednice, aby si těsto odpočinulo a ztuhnulo.
- Plech si vyložte pečicím papírem.
- Na tvarohovou náplň smíchejte v míse tvaroh, cukr, vejce a rozinky. Postupně přilévejte mléko, až je náplň velmi dobře roztíratelná, až polotekutá.
- Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. První nastrouhejte na struhadle s velkými slzami/otvory. Rovnoměrně rozprostřete na dno vyloženého plechu.
- Na nastrouhané těsto rozetřete tvarohovou náplň.
- Nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta a posypte jím tvarohovou náplň.
- Koláč pečte v troubě předehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní koláč dalších 10 minut dojít.
- Plech s koláčem přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladit.
Poznámky
- Vystačí asi na 20 menších kousků 5x5 cm nebo 12 větších 7x7 cm.
- Pokud vám koláč přijde málo sladký, můžete jej při servírování pocukrovat moučkovým cukrem.
- Koláč chutná nejlépe druhý den, kdy jej necháte přes noc v chladu odležet. Nebo ho podávejte čerstvý, ještě teplý; v tom případě na dezertním talířku se lžičkou.
- Zbyl vám nějaký koláč? Přikrytý potravinářskou folií vám na kuchyňské lince vydrží zhruba tři dny. Já jej doporučuji nakrájet a uložit v uzavíratelné nádobě do lednice – o pár dní trvanlivost koláče prodloužíte. Kousky strouhaného koláče také můžete dát zamrazit, v mrazáku vydrží na pohodu až tři měsíce.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu