• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Dezerty

    Tvarohové knedlíky s jahodami

    Dne: 12. 8. 2021 · Aktualizováno: 10. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 18Sdílení

    Vždycky v červnu, když se to jahodami kolem jen hemží, dělám jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Jsou snadné na přípravu, rychle hotové a jen se po nich zapráší!

    Jahodové knedlíky z tvarohového těsta, rozpůlené, servírované na talíři s barevným okrajem.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat tvarohové knedlíky: podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Skladování
    ➜ Ohřívání jahodových knedlíků
    ➜ Jaký tvaroh na jahodové knedlíky
    ➜ Užitečné tipy
    Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

    ➜ O receptu

    Plněné jahodové knedlíky z tvarohu potřebují jen pár základních surovin – mouku, tvaroh a vajíčko. Zpracované těsto se nakrájí na stejně velké kousky, do kterých zabalíte jahodu a knedlík důkladně uzavřete.

    Poté je krátce povaříte ve vodě, rozpůlíte a už servírujete na talíř. Jahodové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

    U nás doma jsou tvarohové knedlíky plněné jahodami hit. Ať jich udělám sebevíc, vždycky mám jistotu, že nic nezbyde. To je na nich to nejlepší!

    DOPORUČUJI: Pokud jste knedlíkový typ, zkuste taky tyhle babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami (chutnají fantasticky)

    ➜ Suroviny

    Tvarohové knedlíky se obvykle dělají z hrubé mouky. Pokud ji nemáte, mám pro vás tip, jak hrubou mouku nahradit. Stačí smíchat hladkou mouku s dětskou krupičkou, já přidávám ještě trošku kypřicího prášku, aby knedlíky nebyly gumové, ale krásně kypré.

    Tvarohové těsto:

    Suroviny na tvarohové knedlíky plněné jahodami, včetně popisků.
    • Hladká mouka
    • Dětská krupička; nepleťte si ji prosím s hrubou krupicí. Krupičku používá do svých proslulých knedlíků také značka Láznička.
    • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek. Stačí troška pro kyprost.
    • Tvaroh; z alobalu. Pokud máte jen z vaničky, nechte jej přes noc ideálně vykapat v cedníku, vyloženém plátýnkem.
    • Vejce
    • Jahody; k naplnění knedlíků – nejlepší jsou čerstvě utržené ze zahrady. Jahody by měly mít přibližně stejnou velikost. Předem je zbavte stopky, omyjte a osušte.

    Tvaroh i vejce by měly mít ideálně pokojovou teplotu. Lépe půjdou při vypracovávání těsta pospojovat s moukou.

    TIP: Pokud máte hrubou mouku, klidně jí nahraďte dětskou krupičku a hladkou mouku.

    K podávání:

    Zakysaná smetana, moučkový cukr a máslo - co na jahodové knedlíky? Suroviny včetně popisků.
    • Zakysaná smetana; kupuju s obsahem tuku kolem 18 %. Není řídká, je naopak pevnější a dobře chutná.
    • Moučkový cukr; smíchejte buď se smetanou, nebo jej přes knedlíky poprašte samostatně.
    • Rozpuštěné máslo

    Zakysanou smetanu v klidu vyměňte za strouhaný tvaroh – jak kdo má rád a co zásoby v ledničce dovolí!

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. V misce promíchejte mouku, krupičku a prášek do pečiva.
    2. Přidejte vejce a tvaroh a vypracujte na nelepivé těsto.
    3. Těsto nakrájejte na stejně velké kousky. Každý vyválejte na placku, do které zabalte jahodu.
    4. Dobře uzavřené knedlíky vařte v mírně osolené vodě 4-6 minut (záleží na velikosti knedlíků).
    5. Hotové rozpůlte a vyrovnejte na talíř.
    6. Tvarohové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

    Tip na hrnec na ovocné knedlíky: K vaření knedlíků doporučuji nižší a širší hrnec. Ten můj na fotce má v průměru 28 cm.

    ➜ Jak udělat tvarohové knedlíky: podrobný fotorecept

    KROK 1: Jahody odstopkujte, omyjte a řádně osušte.

    KROK 2: Do misky dejte mouku, krupičku a prášek do pečiva. Metličkou prošlehejte, aby se všechny sypké suroviny promíchaly. Přidejte tvaroh a vejce.

    Příprava tvarohového těsta na knedlíky. Suroviny ve skleněné misce s ruční šlehací metličkou.

    KROK 3: Nejprve vše pospojujte vidličkou, poté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte v nelepivé těsto. Bokem si nasypte malou hromádku mouky a je-li potřeba, přidávejte, aby těsto nebylo lepivé.

    Tvarohové těsto na knedlíky, tvarované do válce, na igelitovém sáčku.

    KROK 4: Těsto zformujte do válečku. Nakrájejte jej na stejně velké kousky, každý z nich zploštěte na tenkou placičku. Doprostřed dejte omytou, dokonale vysušenou jahodu. Jahodu zabalte a knedlík dokonale uzavřete.

    Vyválejte mezi rukama, abyste knedlíku dodali hezký kulatý tvar.

    Plnění jahodových knedlíků z tvarohového těsta.

    KROK 5: V širokém hrnci přiveďte k varu vodu. Mírně ji osolte a stáhněte teplotu zhruba na polovinu výkonu sporáku. Knedlíky vložte do pobublávající vody a vařte 4-6 minut.

    KROK 6: Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou lžící na talíř.

    Vaření ovocných knedlíků v bílém hrnci.

    ➜ Servírování

    Tvarohové knedlíky rozpůlte, aby byla uvnitř vidět jahoda. Vyskládejte je na talíř, na porci přidejte asi 2-3 lžíce smetany a stejné množství moučkového cukru. Polijte asi lžící rozpuštěného másla a podávejte jako sladký oběd, nebo odpolední dezert.

    Tvarohové knedlíky plněné jahodami podávané v talíři s pestrým okrajem.

    ➜ Skladování

    Pokud nějaké knedlíky odolají hordám hladovců, nechte knedlíky zcela vychladnout a vložte je do mísy nebo hlubokého talíře. Povrch přetáhněte potravinářskou fólií a dejte je do ledničky, kde vám vydrží asi další tři dny.

    ➜ Ohřívání jahodových knedlíků

    Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu.

    Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.   

    ➜ Jaký tvaroh na jahodové knedlíky

    Tvaroh je věčné téma domácích hospodyněk. Do receptu na knedlíky se nejlépe hodí tvaroh z alobalu, který je sušší, neobsahuje tolik tekutiny jako tvaroh z vaničky.

    Typ tvarohu, který použijete, ovlivní množství mouky, které pro přípravu tvarohového těsta budete potřebovat. Vaničkový tvaroh spolkne mouky víc než ten z alobalu.

    Pamatujte: Méně tučné tvarohy mají řidší konzistenci než tučné!

    Poznámka ode mě: Množství mouky uvedené na kartě receptu v dolní části počítá s tvarohem z alobalu. Použijete-li jakýkoliv jiný, v klidu přidejte mouku tak, aby těsto hezky drželo pohromadě a nelepilo.

    Jahody v cedníku.

    ➜ Užitečné tipy

    • Jahody před plněním knedlíků dokonale osušte. Také při tvarování knedlíků mějte suché ruce. Zbytky vody nebo mokré ruce naruší konzistenci těsta a to se vám bude trhat.
    • Plněné tvarohové knedlíky vařte 4-6 minut – větší potřebují pobýt ve vodě déle. Pokud byste vařili dál, jahody uvnitř by se rozvařily a při rozkrojení by vypadaly „rozblemcaně“. Navíc, tenké tvarohové těsto se vaří velmi rychle.
    • Kromě jahod můžete tvarohové knedlíky naplnit i jiným kulatým ovocem, které je právě v sezóně – například meruňkami nebo švestkami.

    Další chutné recepty:

    • Banánový chlebíček – americký banana bread
    • Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
    • Jablečný kompot – vařený s hřebíčkem a skořicí
    • Sladký svítek s borůvkami
    • Tvarohové placky – na sladký způsob

    Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

    Tvarohové knedlíky plněné jahodami podávané v talíři s pestrým okrajem.

    Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

    Petra Kupská
    Jednoduchý recept na ovocné knedlíky, které nejlépe chutnají v sezóně jahod. Ta u nás v Česku vrcholí v červnu, proto buďte připraveni – jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou ikonickým letním dezertem, který si nesmíte nechat ujít!
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 6 minutes mins
    Čas celkem 36 minutes mins
    Chod Dezert
    Kuchyně Česká
    Porce 12 knedlíků
    Kalorie 185 kcal

    Suroviny 

    • 250 g tvaroh - tučný, z alobalu
    • 130 g hladká mouka
    • 90 g dětská krupička
    • ¼ lžička kypřicí prášek
    • 1 vejce
    • špetka sůl
    • 12 jahody - čerstvé

    K podávání:

    • 6 lžíce moučkový cukr
    • 6 lžíce zakysaná smetana
    • 3 lžíce máslo - rozpuštěné

    Instrukce 

    • Jahody odšťopkujte, omyjte a řádně vysušte.
    • Do misky dejte mouku, krupičku a prášek do pečiva. Metličkou prošlehejte, aby se všechny sypké suroviny promíchaly. Přidejte tvaroh a vejce.
    • Nejprve vše pospojujte vidličkou, poté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte v nelepivé těsto. Bokem si nasypte malou hromádku mouky a je-li potřeba, přidávejte, aby těsto nebylo lepivé.
    • Těsto zformujte do válečku. Nakrájejte jej na stejně velké kousky, každý z nich zploštěte na tenkou placičku. Doprostřed dejte omytou, dokonale vysušenou jahodu. Jahodu zabalte a knedlík dokonale uzavřete.
    • Vyválejte mezi rukama, abyste knedlíku dodali hezký kulatý tvar.
    • V širokém hrnci přiveďte k varu vodu. Mírně ji osolte a stáhněte teplotu zhruba na polovinu výkonu sporáku. Knedlíky vložte do pobublávající vody a vařte 4-6 minut.
    • Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou lžící na talíř.

    Servírování:

    • Tvarohové knedlíky rozpůlte, aby byla uvnitř vidět jahoda. Vyskládejte je na talíř, na porci přidejte asi 2-3 lžíce smetany a stejné množství moučkového cukru. 
    • Polijte asi lžící rozpuštěného másla a podávejte jako sladký oběd, nebo odpolední dezert.

    Poznámky

    • Z jednoho tvarohu (250 g) připravíte asi 12 ovocných knedlíků.
    • Jahody před plněním knedlíků dokonale osušte. Také při tvarování knedlíků mějte suché ruce. Zbytky vody nebo mokré ruce naruší konzistenci těsta a to se vám bude trhat.
    • POZNÁMKA K TVAROHU: Množství mouky uvedené na kartě receptu počítá s tvarohem z alobalu. Použijete-li jakýkoliv jiný, v klidu přidejte mouku tak, aby těsto hezky drželo pohromadě a nelepilo.
    • OHŘÍVÁNÍ KNEDLÍKŮ: Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložte a ohřejte je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujete do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu. Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.  

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 185kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s jahodami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 18Sdílení

    Další recepty:

    • Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
      Jednoduché rakvičky se šlehačkou
    • Upečený sladký svítek v pánvi, pocukrovaný, s borůvkami.
      Staročeský svítek s borůvkami
    • Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.
      Ořechový srnčí hřbet
    • Jablečné kroužky smažené v palačinkovém těstíčku, pocukrované, podávané na talíři.
      Smažená jablka v těstíčku

    Reader Interactions

    Comments

    1. Adléta

      13 srpna, 2021 at 3:16 pm

      5 stars
      Ách, tak to je dobrůtka, kouknu na to a sbíhají se mi sliny 🙂 Bydlím kousek od Turnova, tady nám jahody začínají zrát na přelomu května a června, když je fakt hezký léto. Tyhle knedle z tvarohu jsou vždycky to první, co s jahodama děláme. Jinak my knedlíčky sypeme opečenou strouhankou s cukrem, jindy nastrouhaným tvrdým tvarohem. I se skořicí nemají chybu!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        15 srpna, 2021 at 5:45 pm

        Strouhanka s cukrem, to jsi mi připomněla moje mládí! Dělával můj táta, mohu doporučit. Ještě mě napadl strouhaný perník, na tvarohové knedlíky taky dobrý.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT