• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Dezerty

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Dne: 12. 8. 2021 · Upraveno: 5. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 7Sdílení

Jednoduchý recept na ovocné knedlíky, které nejlépe chutnají v sezóně jahod. Ta u nás v Česku vrcholí v červnu, proto buďte připraveni – jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou ikonickým letním dezertem, který si nesmíte nechat ujít!

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta, servírování.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Podrobný fotorecept
?️ Servírování
? Skladování
? Ohřívání jahodových knedlíků
? Šikovné tipy
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jahodové knedlíky se připravují z tvarohového těsta, vaří se v mírně vroucí vodě. Servírují se nejčastěji rozpůlené, posypané moučkovým cukrem, s kopečkem zakysané smetany, přelité rozpuštěným máslem.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle božské švestkové knedlíky (chutnají fantasticky!)

? Suroviny

Jahodové knedlíky ingredience.

Tvarohové těsto:

  • Tučný tvaroh; krémovitý, z vaničky
  • Hrubá mouka; případně polohrubá, pro lepší strukturu tvarohového těsta
  • Vejce; aby těsto na knedlíky drželo pohromadě
  • Sůl; jen špetka, k ochucení těsta

Náplň:

  • Čerstvé jahody; vyzrálé a pevné

K servírování:

K podávání jahodových knedlíků budete potřebovat zakysanou smetanu, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Do mísy vložte tvaroh, mouku a vejce. Osolte špetkou soli.
  2. Ze surovin umíchejte tvarohové těsto, nechte v lednici chvíli odpočinout.
  3. Z těsta vytvořte váleček. Nakrájejte jej na stejně velké kousky.
  4. Každý kousek zploštěte, doprostřed umístěte jahodu. Knedlík uzavřete.
  5. Vařte v mírně vroucí vodě asi 6 minut. Vyjměte děrovanou lžící.
  6. Jahodové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou a cukrem, polité máslem.

? Podrobný fotorecept

KROK 1: Jahody očistěte, omyjte a řádně osušte. Stopku odkrojte.

KROK 2: Do mísy vložte tvaroh a mouku, rozklepněte celé vejce. Osolte špetkou soli. Vše promíchejte – začněte pomocí vidličky, pak těsto vyhněťte rukama. Těsto by mělo být měkké, nelepivé.

Příprava tvarohového těsta.

KROK 3: Tvarohové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout – než se vám uvaří voda na knedlíky.

Tvarohové těsto na knedlíky.

KROK 4: Do nižšího širšího hrnce vlijte vodu, osolte a přiveďte k varu.

KROK 5: Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu do válečku a nakrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek zploštěte, doprostřed položte jahodu.

Příprava jahodových knedlíků.

KROK 6: Těsto přetáhněte přes jahodu a knedlík pečlivě uzavřete.

TIP: Pomůže, když si ruce lehce omočíte v mouce.

Příprava tvarohových knedlíků.

KROK 7: Knedlíky vložte opatrně do probublávající vody a vařte asi 6 minut. Těsto je docela tenké, stihne se krásně uvařit, aniž by se jahody uvnitř rozvařily.

Vaření jahodových knedlíků v hrnci.

Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, opatrně je pomocí podběračky uvolněte, aby vyplavaly na povrch.

KROK 8: Uvařené knedlíky vyndejte z vody děrovanou lžící.

Uvařené jahodové knedlíky.

?️ Servírování

Jahodové knedlíky podávejte rozpůlené, ozdobené kopečkem zakysané smetany. Poté poprašte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Nechte si chutnat! ?

Jahodové knedlíky servírované na talíři s cukrem, smetanou a rozpuštěným máslem.

? Skladování

Pokud nějaké knedlíky odolají hordám hladovců, nechte knedlíky zcela vychladnout a vložte je do mísy nebo hlubokého talíře. Povrch přetáhněte potravinářskou fólií a dejte je do ledničky, kde vám vydrží asi další tři dny.

? Ohřívání jahodových knedlíků

Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu.

Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.   

jahodové knedlíky z tvarohového těsta, uvařené

? Šikovné tipy

  • Přesné množství mouky přidané do tvarohového těsta záleží na tom, kolik tekutiny tvaroh obsahuje. Pokud je těsto příliš lepivé, přidávejte mouku po lžících, a vždy ji důkladně zapracujte.
  • Do těchto jahodových knedlíků se hodí pouze čerstvé jahody. Kompotované nebo mražené obsahují příliš mnoho tekutiny.
  • Místo hrubé mouky lze použít mouku hladkou; přidejte do ní však asi dvě lžíce hrubé krupice.

Další chutné recepty:

  • Banánový chlebíček – americký banana bread
  • Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
  • Jablečný kompot – vařený s hřebíčkem a skořicí
  • Kynuté borůvkové knedlíky

Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

jahodové knedlíky tvarohové recept

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Petra Kupská
Jednoduchý recept na ovocné knedlíky, které nejlépe chutnají v sezóně jahod. Ta u nás v Česku vrcholí v červnu, proto buďte připraveni – jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou ikonickým letním dezertem, který si nesmíte nechat ujít!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 6 mins
Čas celkem 36 mins
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Porce 14 knedlíků
Kalorie 559 kcal

Suroviny 

  • 250 g tvaroh - tučný, z vaničky
  • 180 g hrubá mouka
  • 1 vejce
  • špetka sůl
  • 14 jahody - čerstvé

K podávání:

  • moučkový cukr
  • zakysaná smetana
  • máslo - rozpuštěné

Instrukce 

  • Jahody očistěte, omyjte a řádně osušte. Stopku odkrojte.
  • Do mísy vložte tvaroh a mouku, rozklepněte celé vejce. Osolte špetkou soli. Vše promíchejte – začněte pomocí vidličky, pak těsto vyhněťte rukama. Těsto by mělo být měkké, nelepivé.
  • Tvarohové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout – než se vám uvaří voda na knedlíky.
  • Do nižšího širšího hrnce vlijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
  • Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu do válečku a nakrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek zploštěte, doprostřed položte jahodu.
  • Těsto přetáhněte přes jahodu a knedlík pečlivě uzavřete. TIP: Pomůže, když si ruce lehce omočíte v mouce.
  • Knedlíky vložte opatrně do probublávající vody a vařte asi 6 minut. Těsto je docela tenké, stihne se krásně uvařit, aniž by se jahody uvnitř rozvařily. Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, opatrně je pomocí podběračky uvolněte, aby vyplavaly na povrch.
  • Uvařené knedlíky vyndejte z vody děrovanou lžící.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu připravíte 14-16 knedlíků.
  • SERVÍROVÁNÍ: Jahodové knedlíky podávejte rozpůlené, ozdobené kopečkem zakysané smetany. Poté poprašte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
  • OHŘÍVÁNÍ KNEDLÍKŮ: Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu. Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.  
  • Uvedené množství kalorií odpovídá zhruba 3 knedlíkům vč. sladkého dozdobení (smetana, cukr, máslo).

Nutriční hodnoty

Kalorie: 559kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s jahodami
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 7Sdílení

Další recepty:

  • Ořechový srnčí hřbet
  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Reader Interactions

Comments

  1. Adléta

    13 srpna, 2021 at 3:16 pm

    5 stars
    Ách, tak to je dobrůtka, kouknu na to a sbíhají se mi sliny 🙂 Bydlím kousek od Turnova, tady nám jahody začínají zrát na přelomu května a června, když je fakt hezký léto. Tyhle knedle z tvarohu jsou vždycky to první, co s jahodama děláme. Jinak my knedlíčky sypeme opečenou strouhankou s cukrem, jindy nastrouhaným tvrdým tvarohem. I se skořicí nemají chybu!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 srpna, 2021 at 5:45 pm

      Strouhanka s cukrem, to jsi mi připomněla moje mládí! Dělával můj táta, mohu doporučit. Ještě mě napadl strouhaný perník, na tvarohové knedlíky taky dobrý.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT