Vždycky v červnu, když se to jahodami kolem jen hemží, dělám jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Jsou snadné na přípravu, rychle hotové a jen se po nich zapráší!

➜ O receptu
Plněné jahodové knedlíky z tvarohu potřebují jen pár základních surovin – mouku, tvaroh a vajíčko. Zpracované těsto se nakrájí na stejně velké kousky, do kterých zabalíte jahodu a knedlík důkladně uzavřete.
Poté je krátce povaříte ve vodě, rozpůlíte a už servírujete na talíř. Jahodové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
U nás doma jsou tvarohové knedlíky plněné jahodami hit. Ať jich udělám sebevíc, vždycky mám jistotu, že nic nezbyde. To je na nich to nejlepší!
DOPORUČUJI: Pokud jste knedlíkový typ, zkuste taky tyhle babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami (chutnají fantasticky)
➜ Suroviny
Tvarohové knedlíky se obvykle dělají z hrubé mouky. Pokud ji nemáte, mám pro vás tip, jak hrubou mouku nahradit. Stačí smíchat hladkou mouku s dětskou krupičkou, já přidávám ještě trošku kypřicího prášku, aby knedlíky nebyly gumové, ale krásně kypré.
Tvarohové těsto:

- Hladká mouka
- Dětská krupička; nepleťte si ji prosím s hrubou krupicí. Krupičku používá do svých proslulých knedlíků také značka Láznička.
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek. Stačí troška pro kyprost.
- Tvaroh; z alobalu. Pokud máte jen z vaničky, nechte jej přes noc ideálně vykapat v cedníku, vyloženém plátýnkem.
- Vejce
- Jahody; k naplnění knedlíků – nejlepší jsou čerstvě utržené ze zahrady. Jahody by měly mít přibližně stejnou velikost. Předem je zbavte stopky, omyjte a osušte.
Tvaroh i vejce by měly mít ideálně pokojovou teplotu. Lépe půjdou při vypracovávání těsta pospojovat s moukou.
TIP: Pokud máte hrubou mouku, klidně jí nahraďte dětskou krupičku a hladkou mouku.
K podávání:

- Zakysaná smetana; kupuju s obsahem tuku kolem 18 %. Není řídká, je naopak pevnější a dobře chutná.
- Moučkový cukr; smíchejte buď se smetanou, nebo jej přes knedlíky poprašte samostatně.
- Rozpuštěné máslo
Zakysanou smetanu v klidu vyměňte za strouhaný tvaroh – jak kdo má rád a co zásoby v ledničce dovolí!
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V misce promíchejte mouku, krupičku a prášek do pečiva.
- Přidejte vejce a tvaroh a vypracujte na nelepivé těsto.
- Těsto nakrájejte na stejně velké kousky. Každý vyválejte na placku, do které zabalte jahodu.
- Dobře uzavřené knedlíky vařte v mírně osolené vodě 4-6 minut (záleží na velikosti knedlíků).
- Hotové rozpůlte a vyrovnejte na talíř.
- Tvarohové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
Tip na hrnec na ovocné knedlíky: K vaření knedlíků doporučuji nižší a širší hrnec. Ten můj na fotce má v průměru 28 cm.
➜ Jak udělat tvarohové knedlíky: podrobný fotorecept
KROK 1: Jahody odstopkujte, omyjte a řádně osušte.
KROK 2: Do misky dejte mouku, krupičku a prášek do pečiva. Metličkou prošlehejte, aby se všechny sypké suroviny promíchaly. Přidejte tvaroh a vejce.

KROK 3: Nejprve vše pospojujte vidličkou, poté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte v nelepivé těsto. Bokem si nasypte malou hromádku mouky a je-li potřeba, přidávejte, aby těsto nebylo lepivé.

KROK 4: Těsto zformujte do válečku. Nakrájejte jej na stejně velké kousky, každý z nich zploštěte na tenkou placičku. Doprostřed dejte omytou, dokonale vysušenou jahodu. Jahodu zabalte a knedlík dokonale uzavřete.
Vyválejte mezi rukama, abyste knedlíku dodali hezký kulatý tvar.

KROK 5: V širokém hrnci přiveďte k varu vodu. Mírně ji osolte a stáhněte teplotu zhruba na polovinu výkonu sporáku. Knedlíky vložte do pobublávající vody a vařte 4-6 minut.
KROK 6: Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou lžící na talíř.

➜ Servírování
Tvarohové knedlíky rozpůlte, aby byla uvnitř vidět jahoda. Vyskládejte je na talíř, na porci přidejte asi 2-3 lžíce smetany a stejné množství moučkového cukru. Polijte asi lžící rozpuštěného másla a podávejte jako sladký oběd, nebo odpolední dezert.

➜ Skladování
Pokud nějaké knedlíky odolají hordám hladovců, nechte knedlíky zcela vychladnout a vložte je do mísy nebo hlubokého talíře. Povrch přetáhněte potravinářskou fólií a dejte je do ledničky, kde vám vydrží asi další tři dny.
➜ Ohřívání jahodových knedlíků
Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu.
Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.
➜ Jaký tvaroh na jahodové knedlíky
Tvaroh je věčné téma domácích hospodyněk. Do receptu na knedlíky se nejlépe hodí tvaroh z alobalu, který je sušší, neobsahuje tolik tekutiny jako tvaroh z vaničky.
Typ tvarohu, který použijete, ovlivní množství mouky, které pro přípravu tvarohového těsta budete potřebovat. Vaničkový tvaroh spolkne mouky víc než ten z alobalu.
Pamatujte: Méně tučné tvarohy mají řidší konzistenci než tučné!
Poznámka ode mě: Množství mouky uvedené na kartě receptu v dolní části počítá s tvarohem z alobalu. Použijete-li jakýkoliv jiný, v klidu přidejte mouku tak, aby těsto hezky drželo pohromadě a nelepilo.

➜ Užitečné tipy
- Jahody před plněním knedlíků dokonale osušte. Také při tvarování knedlíků mějte suché ruce. Zbytky vody nebo mokré ruce naruší konzistenci těsta a to se vám bude trhat.
- Plněné tvarohové knedlíky vařte 4-6 minut – větší potřebují pobýt ve vodě déle. Pokud byste vařili dál, jahody uvnitř by se rozvařily a při rozkrojení by vypadaly „rozblemcaně“. Navíc, tenké tvarohové těsto se vaří velmi rychle.
- Kromě jahod můžete tvarohové knedlíky naplnit i jiným kulatým ovocem, které je právě v sezóně – například meruňkami nebo švestkami.
Další chutné recepty:
- Banánový chlebíček – americký banana bread
- Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
- Jablečný kompot – vařený s hřebíčkem a skořicí
- Sladký svítek s borůvkami
- Tvarohové placky – na sladký způsob
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Suroviny
- 250 g tvaroh - tučný, z alobalu
- 130 g hladká mouka
- 90 g dětská krupička
- ¼ lžička kypřicí prášek
- 1 vejce
- špetka sůl
- 12 jahody - čerstvé
K podávání:
- 6 lžíce moučkový cukr
- 6 lžíce zakysaná smetana
- 3 lžíce máslo - rozpuštěné
Instrukce
- Jahody odšťopkujte, omyjte a řádně vysušte.
- Do misky dejte mouku, krupičku a prášek do pečiva. Metličkou prošlehejte, aby se všechny sypké suroviny promíchaly. Přidejte tvaroh a vejce.
- Nejprve vše pospojujte vidličkou, poté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a zpracujte v nelepivé těsto. Bokem si nasypte malou hromádku mouky a je-li potřeba, přidávejte, aby těsto nebylo lepivé.
- Těsto zformujte do válečku. Nakrájejte jej na stejně velké kousky, každý z nich zploštěte na tenkou placičku. Doprostřed dejte omytou, dokonale vysušenou jahodu. Jahodu zabalte a knedlík dokonale uzavřete.
- Vyválejte mezi rukama, abyste knedlíku dodali hezký kulatý tvar.
- V širokém hrnci přiveďte k varu vodu. Mírně ji osolte a stáhněte teplotu zhruba na polovinu výkonu sporáku. Knedlíky vložte do pobublávající vody a vařte 4-6 minut.
- Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou lžící na talíř.
Servírování:
- Tvarohové knedlíky rozpůlte, aby byla uvnitř vidět jahoda. Vyskládejte je na talíř, na porci přidejte asi 2-3 lžíce smetany a stejné množství moučkového cukru.
- Polijte asi lžící rozpuštěného másla a podávejte jako sladký oběd, nebo odpolední dezert.
Poznámky
- Z jednoho tvarohu (250 g) připravíte asi 12 ovocných knedlíků.
- Jahody před plněním knedlíků dokonale osušte. Také při tvarování knedlíků mějte suché ruce. Zbytky vody nebo mokré ruce naruší konzistenci těsta a to se vám bude trhat.
- POZNÁMKA K TVAROHU: Množství mouky uvedené na kartě receptu počítá s tvarohem z alobalu. Použijete-li jakýkoliv jiný, v klidu přidejte mouku tak, aby těsto hezky drželo pohromadě a nelepilo.
- OHŘÍVÁNÍ KNEDLÍKŮ: Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložte a ohřejte je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujete do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu. Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Adléta
Ách, tak to je dobrůtka, kouknu na to a sbíhají se mi sliny 🙂 Bydlím kousek od Turnova, tady nám jahody začínají zrát na přelomu května a června, když je fakt hezký léto. Tyhle knedle z tvarohu jsou vždycky to první, co s jahodama děláme. Jinak my knedlíčky sypeme opečenou strouhankou s cukrem, jindy nastrouhaným tvrdým tvarohem. I se skořicí nemají chybu!
Petra Kupská
Strouhanka s cukrem, to jsi mi připomněla moje mládí! Dělával můj táta, mohu doporučit. Ještě mě napadl strouhaný perník, na tvarohové knedlíky taky dobrý.