Jednoduchý recept na ovocné knedlíky, které nejlépe chutnají v sezóně jahod. Ta u nás v Česku vrcholí v červnu, proto buďte připraveni – jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou ikonickým letním dezertem, který si nesmíte nechat ujít!

Jahodové knedlíky se připravují z tvarohového těsta, vaří se v mírně vroucí vodě. Servírují se nejčastěji rozpůlené, posypané moučkovým cukrem, s kopečkem zakysané smetany, přelité rozpuštěným máslem.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle božské švestkové knedlíky (chutnají fantasticky!)
? Suroviny

Tvarohové těsto:
- Tučný tvaroh; krémovitý, z vaničky
- Hrubá mouka; případně polohrubá, pro lepší strukturu tvarohového těsta
- Vejce; aby těsto na knedlíky drželo pohromadě
- Sůl; jen špetka, k ochucení těsta
Náplň:
- Čerstvé jahody; vyzrálé a pevné
K servírování:
K podávání jahodových knedlíků budete potřebovat zakysanou smetanu, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Do mísy vložte tvaroh, mouku a vejce. Osolte špetkou soli.
- Ze surovin umíchejte tvarohové těsto, nechte v lednici chvíli odpočinout.
- Z těsta vytvořte váleček. Nakrájejte jej na stejně velké kousky.
- Každý kousek zploštěte, doprostřed umístěte jahodu. Knedlík uzavřete.
- Vařte v mírně vroucí vodě asi 6 minut. Vyjměte děrovanou lžící.
- Jahodové knedlíky podávejte se zakysanou smetanou a cukrem, polité máslem.
? Podrobný fotorecept
KROK 1: Jahody očistěte, omyjte a řádně osušte. Stopku odkrojte.
KROK 2: Do mísy vložte tvaroh a mouku, rozklepněte celé vejce. Osolte špetkou soli. Vše promíchejte – začněte pomocí vidličky, pak těsto vyhněťte rukama. Těsto by mělo být měkké, nelepivé.

KROK 3: Tvarohové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout – než se vám uvaří voda na knedlíky.

KROK 4: Do nižšího širšího hrnce vlijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
KROK 5: Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu do válečku a nakrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek zploštěte, doprostřed položte jahodu.

KROK 6: Těsto přetáhněte přes jahodu a knedlík pečlivě uzavřete.
TIP: Pomůže, když si ruce lehce omočíte v mouce.

KROK 7: Knedlíky vložte opatrně do probublávající vody a vařte asi 6 minut. Těsto je docela tenké, stihne se krásně uvařit, aniž by se jahody uvnitř rozvařily.

Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, opatrně je pomocí podběračky uvolněte, aby vyplavaly na povrch.
KROK 8: Uvařené knedlíky vyndejte z vody děrovanou lžící.

?️ Servírování
Jahodové knedlíky podávejte rozpůlené, ozdobené kopečkem zakysané smetany. Poté poprašte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Nechte si chutnat! ?

? Skladování
Pokud nějaké knedlíky odolají hordám hladovců, nechte knedlíky zcela vychladnout a vložte je do mísy nebo hlubokého talíře. Povrch přetáhněte potravinářskou fólií a dejte je do ledničky, kde vám vydrží asi další tři dny.
? Ohřívání jahodových knedlíků
Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu.
Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.

? Šikovné tipy
- Přesné množství mouky přidané do tvarohového těsta záleží na tom, kolik tekutiny tvaroh obsahuje. Pokud je těsto příliš lepivé, přidávejte mouku po lžících, a vždy ji důkladně zapracujte.
- Do těchto jahodových knedlíků se hodí pouze čerstvé jahody. Kompotované nebo mražené obsahují příliš mnoho tekutiny.
- Místo hrubé mouky lze použít mouku hladkou; přidejte do ní však asi dvě lžíce hrubé krupice.
Další chutné recepty:
- Banánový chlebíček – americký banana bread
- Koláčky z tvarohového těsta – plněné povidly
- Jablečný kompot – vařený s hřebíčkem a skořicí
- Kynuté borůvkové knedlíky
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Suroviny
- 250 g tvaroh - tučný, z vaničky
- 180 g hrubá mouka
- 1 vejce
- špetka sůl
- 14 jahody - čerstvé
K podávání:
- moučkový cukr
- zakysaná smetana
- máslo - rozpuštěné
Instrukce
- Jahody očistěte, omyjte a řádně osušte. Stopku odkrojte.
- Do mísy vložte tvaroh a mouku, rozklepněte celé vejce. Osolte špetkou soli. Vše promíchejte – začněte pomocí vidličky, pak těsto vyhněťte rukama. Těsto by mělo být měkké, nelepivé.
- Tvarohové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout – než se vám uvaří voda na knedlíky.
- Do nižšího širšího hrnce vlijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
- Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu do válečku a nakrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek zploštěte, doprostřed položte jahodu.
- Těsto přetáhněte přes jahodu a knedlík pečlivě uzavřete. TIP: Pomůže, když si ruce lehce omočíte v mouce.
- Knedlíky vložte opatrně do probublávající vody a vařte asi 6 minut. Těsto je docela tenké, stihne se krásně uvařit, aniž by se jahody uvnitř rozvařily. Pokud se knedlíky přichytí ke dnu, opatrně je pomocí podběračky uvolněte, aby vyplavaly na povrch.
- Uvařené knedlíky vyndejte z vody děrovanou lžící.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu připravíte 14-16 knedlíků.
- SERVÍROVÁNÍ: Jahodové knedlíky podávejte rozpůlené, ozdobené kopečkem zakysané smetany. Poté poprašte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
- OHŘÍVÁNÍ KNEDLÍKŮ: Nejlépe funguje pařáček, do kterého knedlíky vložíme a ohřejeme je na páře. Tvarohové těsto totiž postupně ztuhne, potřebujeme do něj tedy při ohřívání dostat tekutinu. Další možností je ohřát knedlíky v mikrovlnné troubě. Předtím je umístěte do plastového sáčku a zastříkněte troškou vody.
- Uvedené množství kalorií odpovídá zhruba 3 knedlíkům vč. sladkého dozdobení (smetana, cukr, máslo).
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Adléta
Ách, tak to je dobrůtka, kouknu na to a sbíhají se mi sliny 🙂 Bydlím kousek od Turnova, tady nám jahody začínají zrát na přelomu května a června, když je fakt hezký léto. Tyhle knedle z tvarohu jsou vždycky to první, co s jahodama děláme. Jinak my knedlíčky sypeme opečenou strouhankou s cukrem, jindy nastrouhaným tvrdým tvarohem. I se skořicí nemají chybu!
Petra Kupská
Strouhanka s cukrem, to jsi mi připomněla moje mládí! Dělával můj táta, mohu doporučit. Ještě mě napadl strouhaný perník, na tvarohové knedlíky taky dobrý.