Jeden není nikdy dost – tak moc dobré jsou tyhle nadýchané koláčky z tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly. Upečené stačí zlehýnka poprášit moučkovým cukrem a už můžete podávat na stůl!
BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU A TVAROHEM
Dne: 8. 8. 2023 · Aktualizováno: 8. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská
(edit post info)
CUSTOMIZE
Máte borůvky a přemýšlíte, co z nich upéct? Mám pro vás recept na luxusní borůvkový koláč s drobenkou a bohatou vrstvou z tvarohu. Nejlepší letní koláč, který přinese vzpomínky na prázdniny u babičky.
➜ O RECEPTU
Koláč se skládá ze čtyř vrstev. Základní tvoří jednoduché těsto z drobenky ve stylu křehkých těst, obohacené o vaječný žloutek. Jako druhá vrstva přijde tvaroh umíchaný s mlékem, dále štědrá vrstva borůvek, a nakonec klasická máslová drobenka.
Tvaroh s mlékem dobře vyplní prostory v drobenkovém těstě, vrstvený koláč tak bude bezvadně vláčný, nikoliv suchý nebo typ „dusivka“.
TIP: Koláč s drobenkou a tvarohem je rychlý a snadný na přípravu. Pokud máte dostatek času, zkuste tenhle kynutý borůvkový koláč (chutná fantasticky!).
➜ Co jsou tyto koláčky zač
Jedná se o rychlé koláčky z jednoduchého tvarohového těsta, které se vyválené nakrájí na čtverce. Plní se povidly nebo jinou pevnou marmeládou.
Pak už je jen třeba přehnout protilehlé rožky těsta nad náplní, stisknout, aby se při pečení nerozlepily, a dát péct. Hotové cukrujeme práškovým cukrem.
Tip: Vyzkoušejte také tenhle báječný banánový chlebíček!
➜ Suroviny
Vše, co potřebujete k přípravě koláčků z tvarohového těsta:
Tvarohové těsto:
- Máslo; ohřáté na pokojovou teplotu
- Tvaroh; polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
- Hladká mouka; množství uvádím dole v kartě receptu, patrně bude potřeba upravit jej podle toho, jak moc tekutiny obsahuje tvaroh, který do receptu použijete.
Náplň:
Švestková povidla; pokud jsou tužší, rozřeďte je lžící rumu. Tekutější povidla zahustěte troškou podrcených piškotů. Místo povidel použijte jakoukoliv dobrou tužší marmeládu.
Dále budete potřebovat moučkový cukr na poprášení upečených koláčků.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Z másla, tvarohu a mouky připravte hladké těsto. Dejte na 15 minut do mrazáku.
- Těsto vyválejte na tloušťku asi 3 mm a nakrájejte z něj čtverce o hraně 6 cm.
- Doprostřed každého čtverce položte 1 lžičku náplně.
- Protilehlé cípy přehněte přes náplň a spojte.
- Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečené pocukrujte.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.
KROK 2: Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.
KROK 3: Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.
KROK 4: Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.
KROK 5: Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.
KROK 6: Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.
KROK 7: Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.
KROK 8: Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
KROK 9: Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.
KROK 10: Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.
➜ Servírování
Koláčky chutnají nejlépe teplé, k nedělní kávě nebo čaji jsou jako stvořené!
Čerstvé koláčky jsou nadýchané, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové. Na druhý den koláčky změknou, chutnat budou stejně výtečně jako čerstvé.
➜ Šikovné tipy
- Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
- Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
- Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.
Další chutné recepty:
- Jahodové knedlíky – z tvarohového těsta
- Kynuté koláče – tradiční český recept
Karta receptu
Koláčky z tvarohového těsta
Suroviny
Tvarohové těsto:
- 110 g máslo - ohřáté na pokojovou teplotu
- 110 g tvaroh - polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
- 150 g hladká mouka
Náplň:
- 200 g švestková povidla
Dále budete potřebovat
- moučkový cukr - na pocukrování upečených koláčků
Instrukce
- Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.
- Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.
- Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.
- Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.
- Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.
- Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.
- Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.
- Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.
- Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.
Poznámky
- Ze základního množství upečete asi 20 koláčků.
- Čerstvé koláčky jsou nadýchané a křehké, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové.
- Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
- Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
- Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Tereza
Jako všechno od Vás výborné - dobře popsaný recept, rychlé těsto a koláčky křehké, výborné, snězeno 8 koláčků na posezení mnou samotnou, přemýšlím, že zbytek před rodinou schovám 😉.. použila jsem povidla a marmeládu.. děkuji, že mě zásobíte novými recepty a nápady, rodina to vítá 😊🥳
Dagmar Sikorsky
Veľmi dobre vyskúšam zas pokiaľ mám “povidla”
V tejto krajine nedostať , máme horúce a vlhké leto
Uvidím ako budú do zajtra
Zdravím Daša
Petra Kupská
Děkuji, Dášo, za milý komentář! Pokud žijete v zahraničí, vím, že klasická švestková povidla bývají problém sehnat. Často se jedná o kombinaci s jiným ovocem, např. jablky. Tyto "povidla" pak obsahují dost cukru, který způsobuje, že při pečení povidla vytékají z koláčků. Ať se daří! Petra
Jitka
Koláčky vypadají lákavě! U nás doma se přehnou všechny cípy, říká se jim tuším vázané koláčky, něco jako svatební. Mám dotaz - je možné plnit i něčím jiným než povidly?
Petra Kupská
Ahoj Jitko, děkuji za komentář. My ty koláčky taky někdy "svážeme", to je česká klasika. Tenhle tvar koláčků (jen jednou cípy přehnuté přes sebe) mi přišel méně obvyklý, říkala jsem si, že to může někoho inspirovat. Změna bývá vítána! 🙂
Co se náplně týče, kromě povidel se dají koláčky plnit snad jakoukoliv běžnou náplní do koláčů a buchet. Tedy makovou, ořechovou, ale i tvarohovou.
Dej vědět, jak se koláčky povedly! 🙂