• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Koláčky z tvarohového těsta

    Dne: 4. 8. 2021 · Aktualizováno: 8. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 31Sdílení

    Jeden není nikdy dost – tak moc dobré jsou tyhle nadýchané koláčky z tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly. Upečené stačí zlehýnka poprášit moučkovým cukrem a už můžete podávat na stůl!

    nadýchané koláčky z tvarohového těsta plněné švestkovými povidly
    Obsah skrýt
    BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU A TVAROHEM

    Domů » Sladké pečivo

    BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU A TVAROHEM

    Dne: 8. 8. 2023 · Aktualizováno: 8. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská
    (edit post info)

     CUSTOMIZE

    Máte borůvky a přemýšlíte, co z nich upéct? Mám pro vás recept na luxusní borůvkový koláč s drobenkou a bohatou vrstvou z tvarohu. Nejlepší letní koláč, který přinese vzpomínky na prázdniny u babičky.

    ➜ O RECEPTU

    Koláč se skládá ze čtyř vrstev. Základní tvoří jednoduché těsto z drobenky ve stylu křehkých těst, obohacené o vaječný žloutek. Jako druhá vrstva přijde tvaroh umíchaný s mlékem, dále štědrá vrstva borůvek, a nakonec klasická máslová drobenka.

    Tvaroh s mlékem dobře vyplní prostory v drobenkovém těstě, vrstvený koláč tak bude bezvadně vláčný, nikoliv suchý nebo typ „dusivka“.

    TIP: Koláč s drobenkou a tvarohem je rychlý a snadný na přípravu. Pokud máte dostatek času, zkuste tenhle kynutý borůvkový koláč (chutná fantasticky!).

    ➜ Co jsou tyto koláčky zač

    Jedná se o rychlé koláčky z jednoduchého tvarohového těsta, které se vyválené nakrájí na čtverce. Plní se povidly nebo jinou pevnou marmeládou.

    Pak už je jen třeba přehnout protilehlé rožky těsta nad náplní, stisknout, aby se při pečení nerozlepily, a dát péct. Hotové cukrujeme práškovým cukrem.

    Tip: Vyzkoušejte také tenhle báječný banánový chlebíček!

    ➜ Suroviny

    suroviny na koláčky z tvarohového těsta

    Vše, co potřebujete k přípravě koláčků z tvarohového těsta:

    Tvarohové těsto:

    • Máslo; ohřáté na pokojovou teplotu
    • Tvaroh; polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
    • Hladká mouka; množství uvádím dole v kartě receptu, patrně bude potřeba upravit jej podle toho, jak moc tekutiny obsahuje tvaroh, který do receptu použijete.

    Náplň:

    Švestková povidla; pokud jsou tužší, rozřeďte je lžící rumu. Tekutější povidla zahustěte troškou podrcených piškotů. Místo povidel použijte jakoukoliv dobrou tužší marmeládu.

    Dále budete potřebovat moučkový cukr na poprášení upečených koláčků.

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Z másla, tvarohu a mouky připravte hladké těsto. Dejte na 15 minut do mrazáku.
    2. Těsto vyválejte na tloušťku asi 3 mm a nakrájejte z něj čtverce o hraně 6 cm.
    3. Doprostřed každého čtverce položte 1 lžičku náplně.
    4. Protilehlé cípy přehněte přes náplň a spojte.
    5. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečené pocukrujte.

    ➜ Podrobný fotopostup

    KROK 1: Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.

    KROK 2: Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.

    příprava tvarohového těsta

    KROK 3: Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.

    tvarohové těsto

    KROK 4: Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.

    KROK 5: Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.

    tvarohové těsto vyválené

    KROK 6: Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.

    plnění těsta povidly na koláčky

    KROK 7: Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.

    KROK 8: Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

    koláčky z tvarohového těsta před upečením

    KROK 9: Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.

    upečené koláčky z tvarohového těsta.

    KROK 10: Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.

    ➜ Servírování

    Koláčky chutnají nejlépe teplé, k nedělní kávě nebo čaji jsou jako stvořené!

    Čerstvé koláčky jsou nadýchané, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové. Na druhý den koláčky změknou, chutnat budou stejně výtečně jako čerstvé.

    upečené tvarohové koláčky, pocukrované, servírované na talíři.

    ➜ Šikovné tipy

    • Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
    • Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
    • Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.

    Další chutné recepty:

    • Jahodové knedlíky – z tvarohového těsta
    • Kynuté koláče – tradiční český recept

    Karta receptu

    koláčky z tvarohového těsta recept

    Koláčky z tvarohového těsta

    Petra Kupská
    Nadýchané koláčky z jednoduchého tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 45 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Sladké pečivo
    Kuchyně Česká
    Porce 20 koláčků
    Kalorie 99 kcal

    Suroviny 

    Tvarohové těsto:

    • 110 g máslo - ohřáté na pokojovou teplotu
    • 110 g tvaroh - polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
    • 150 g hladká mouka

    Náplň:

    • 200 g švestková povidla

    Dále budete potřebovat

    • moučkový cukr - na pocukrování upečených koláčků

    Instrukce 

    • Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.
    • Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.
    • Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.
    • Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.
    • Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.
    • Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.
    • Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.
    • Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
    • Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.
    • Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.

    Poznámky

    • Ze základního množství upečete asi 20 koláčků.
    • Čerstvé koláčky jsou nadýchané a křehké, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové.
    • Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
    • Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
    • Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 99kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s tvarohem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 31Sdílení

    Další recepty:

    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Tři upečené svatomartinské podkovy sypané moučkovým cukrem, položené na pečicím papíře.
      Svatomartinské podkovy plněné mákem
    • Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
      Jednoduché rakvičky se šlehačkou
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

    Reader Interactions

    Comments

    1. Jitka

      04 srpna, 2021 at 6:30 pm

      5 stars
      Koláčky vypadají lákavě! U nás doma se přehnou všechny cípy, říká se jim tuším vázané koláčky, něco jako svatební. Mám dotaz - je možné plnit i něčím jiným než povidly?

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 srpna, 2021 at 7:09 pm

        Ahoj Jitko, děkuji za komentář. My ty koláčky taky někdy "svážeme", to je česká klasika. Tenhle tvar koláčků (jen jednou cípy přehnuté přes sebe) mi přišel méně obvyklý, říkala jsem si, že to může někoho inspirovat. Změna bývá vítána! 🙂
        Co se náplně týče, kromě povidel se dají koláčky plnit snad jakoukoliv běžnou náplní do koláčů a buchet. Tedy makovou, ořechovou, ale i tvarohovou.
        Dej vědět, jak se koláčky povedly! 🙂

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT