• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Koláčky z tvarohového těsta

Dne: 4. 8. 2021 · Upraveno: 15. 1. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 16Sdílení

Jeden není nikdy dost – tak moc dobré jsou tyhle nadýchané koláčky z tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly. Upečené stačí zlehýnka poprášit moučkovým cukrem a už můžete podávat na stůl!

nadýchané koláčky z tvarohového těsta plněné švestkovými povidly
Obsah skrýt
❔ Co jsou tyto koláčky zač
? Suroviny
? Podrobný fotopostup
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Koláčky z tvarohového těsta

❔ Co jsou tyto koláčky zač

Jedná se o rychlé koláčky z jednoduchého tvarohového těsta, které se vyválené nakrájí na čtverce. Plní se povidly nebo jinou pevnou marmeládou.

Pak už je jen třeba přehnout protilehlé rožky těsta nad náplní, stisknout, aby se při pečení nerozlepily, a dát péct. Hotové cukrujeme práškovým cukrem.

Tip: Vyzkoušejte také tenhle báječný banánový chlebíček!

? Suroviny

suroviny na koláčky z tvarohového těsta

Vše, co potřebujete k přípravě koláčků z tvarohového těsta:

Tvarohové těsto:

  • Máslo; ohřáté na pokojovou teplotu
  • Tvaroh; polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
  • Hladká mouka; množství uvádím dole v kartě receptu, patrně bude potřeba upravit jej podle toho, jak moc tekutiny obsahuje tvaroh, který do receptu použijete.

Náplň:

Švestková povidla; pokud jsou tužší, rozřeďte je lžící rumu. Tekutější povidla zahustěte troškou podrcených piškotů. Místo povidel použijte jakoukoliv dobrou tužší marmeládu.

Dále budete potřebovat moučkový cukr na poprášení upečených koláčků.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Z másla, tvarohu a mouky připravte hladké těsto. Dejte na 15 minut do mrazáku.
  2. Těsto vyválejte na tloušťku asi 3 mm a nakrájejte z něj čtverce o hraně 6 cm.
  3. Doprostřed každého čtverce položte 1 lžičku náplně.
  4. Protilehlé cípy přehněte přes náplň a spojte.
  5. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečené pocukrujte.

? Podrobný fotopostup

KROK 1: Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.

KROK 2: Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.

příprava tvarohového těsta

KROK 3: Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.

tvarohové těsto

KROK 4: Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.

KROK 5: Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.

tvarohové těsto vyválené

KROK 6: Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.

plnění těsta povidly na koláčky

KROK 7: Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.

KROK 8: Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

koláčky z tvarohového těsta před upečením

KROK 9: Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.

upečené koláčky z tvarohového těsta.

KROK 10: Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.

?️ Servírování

Koláčky chutnají nejlépe teplé, k nedělní kávě nebo čaji jsou jako stvořené!

Čerstvé koláčky jsou nadýchané, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové. Na druhý den koláčky změknou, chutnat budou stejně výtečně jako čerstvé.

upečené tvarohové koláčky, pocukrované, servírované na talíři.

? Šikovné tipy

  • Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
  • Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
  • Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.

Další chutné recepty:

  • Jahodové knedlíky – z tvarohového těsta
  • Kynuté koláče – tradiční český recept

Karta receptu

koláčky z tvarohového těsta recept

Koláčky z tvarohového těsta

Petra Kupská
Nadýchané koláčky z jednoduchého tvarohového těsta, plněné švestkovými povidly.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 45 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 20 koláčků
Kalorie 99 kcal

Suroviny 

Tvarohové těsto:

  • 110 g máslo - ohřáté na pokojovou teplotu
  • 110 g tvaroh - polotučný z vaničky, ohřátý na pokojovou teplotu
  • 150 g hladká mouka

Náplň:

  • 200 g švestková povidla

Dále budete potřebovat

  • moučkový cukr - na pocukrování upečených koláčků

Instrukce 

  • Vyndejte z lednice máslo a tvaroh, alespoň hodinu před tím, než začnete péct.
  • Do větší mísy vložte máslo, tvaroh a přisypte mouku. Začněte ingredience smíchávat nejprve vidličkou. Poté za pomoci rukou zpracujte na hladké těsto. Nebojte se přisypat trochu mouky, pokud těsto příliš lepí.
  • Zabalte těsto do potravinářské folie a vložte na 15-20 minut do mrazáku.
  • Zchlazené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku okolo 3-4 mm. Snažte se o pravidelný tvar, budeme vykrajovat čtverce, ať není zbytečně odřezků.
  • Vyválené těsto nakrájejte na pravidelné čtverce o velikosti cca 6 cm. Nerovné okraje odřízněte.
  • Doprostřed každého čtverce položte asi lžičku až lžičku a půl náplně.
  • Pomocí kuchyňského nože zvedněte protilehlé cípy těsta a přehneme přes náplň. V místě, kde se cípy překrývají, je lehce stiskněte k sobě.
  • Koláčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Troubu předehřejte na 170 °C. Plech s koláčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch nezrůžoví.
  • Připravte si do sítka moučkový cukr a hned, jak koláčky vyndáte z trouby, pocukrujte je.

Poznámky

  • Ze základního množství upečete asi 20 koláčků.
  • Čerstvé koláčky jsou nadýchané a křehké, tvarohové těsto má podobnou strukturu jako lístkové.
  • Konečné množství mouky přidané do tvarohového těsta bude záležet na typu použitého tvarohu. Těsto nejraději připravuji z polotučného tvarohu z vaničky, který je krémovitější. Mouku přisypávejte opatrně po lžících, vždy dobře zapracujte.
  • Když budete vyvalovat těsto, omočte si ruku v mouce a přejeďte s ní váleček. Těsto se tak na váleček nepřichytí.
  • Snažte se, aby bylo zpracované těsto trochu lepivé. Cípky těsta přehnutého přes náplň půjdou lépe spojit a koláčky se při pečení nerozlepí.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 99kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s tvarohem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 16Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Jitka

    04 srpna, 2021 at 6:30 pm

    5 stars
    Koláčky vypadají lákavě! U nás doma se přehnou všechny cípy, říká se jim tuším vázané koláčky, něco jako svatební. Mám dotaz - je možné plnit i něčím jiným než povidly?

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      04 srpna, 2021 at 7:09 pm

      Ahoj Jitko, děkuji za komentář. My ty koláčky taky někdy "svážeme", to je česká klasika. Tenhle tvar koláčků (jen jednou cípy přehnuté přes sebe) mi přišel méně obvyklý, říkala jsem si, že to může někoho inspirovat. Změna bývá vítána! 🙂
      Co se náplně týče, kromě povidel se dají koláčky plnit snad jakoukoliv běžnou náplní do koláčů a buchet. Tedy makovou, ořechovou, ale i tvarohovou.
      Dej vědět, jak se koláčky povedly! 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT