Abyste věděli: kulaté kynuté koláče jsou pýchou české kuchyně, svoji největší slávu zažívaly na sklonku 19. století. V té době odcházelo velké množství Čechů do Ameriky začít nový, lepší život. A právě koláče se staly symbolem českých přistěhovalců, Čechům sloužily jako pouto s původním domovem. Dodnes jsou koláče (anglicky kolache) nesmírně oblíbené v oblastech se silnou českou komunitou, například v Texasu nebo Illinois. Pojďme si dnes domácí české koláče upéct.
Klasické koláče se pečou z kynutého těsta, velikostí se vejdou do dlaně a mají kulatý tvar. Ostatně, slovo koláč je odvozené od slova kolo. Koláče se plní nejrůznějšími sladkými náplněmi. Mezi nejoblíbenější patří maková, tvarohová nebo povidlová.
Povrch náplně se dá různě zdobit, případně posypat přiměřeným množství drobenky.
MŮJ TIP: Zkuste také domácí vánočku (chutná fantasticky!)
Suroviny
Na české kynuté koláče potřebujete:
- Hladká mouka; klasická nebo určená pro kynutá těsta. Taková obsahuje vysoké množství lepku, těsto dobře kyne a koláče jsou nadýchané.
- Mléko; vlažné. Vlažné mléko poznáte tak, že když do něj ponoříte malíček, bude příjemně teplé, nikoliv horké. Správná teplota mléka je základ pro aktivaci droždí.
- Máslo; rozpuštěné a vlahé, nikoliv horké. Osvědčilo se mi kousky másla vložit do misky a na 30 sekund ohřát v mikrovlnce, zapnuté na střední výkon. Případně stačí máslo změklé při pokojové teplotě.
- Vejce; celé
- Cukr; klasický krupicový cukr.
- Droždí; používám sušené droždí, funguje stejně dobře jako droždí čerstvé. Níže na kartě receptu uvádím množství droždí v případě, že použijete sušené nebo čerstvé.
- Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr, případně vanilkovou esenci. Naučila jsem se používat vanilkovou pastu, protože je vyrobená z pravé vanilky. Vanilková pasta je sice dražší, ale stačí čtvrt půl lžičky, vydrží dlouho.
- Sůl; jen trošku, pro chuťový kontrast.
Dále budete potřebovat rozšlehané vajíčko na potření okrajů koláčů.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Náplně do koláčů:
Připravte si také náplně, které máte rádi. Já je v tomto receptu neuvádím, budu je publikovat jako samostatné recepty a pak na ně odtud odkážu.
- Tvarohová
- Maková
- Povidlová
Postup s fotkami
KROK 1: Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Vsypte do něj sušené droždí a lžičku cukru. Promíchejte, a nechte na teplém místě stát 10-15 minut, dokud se droždí neaktivuje a nevzejde v kvásek.
KROK 2: Rozpusťte máslo, aby bylo povolené, ale nikoliv horké.
KROK 3: Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, vanilku, máslo, špetku soli a vejce. Přilijte vzešlý kvásek i s mlékem.
KROK 4: Zpracujte v těsto. Pokud pracujete ručně jako já, nejprve smíchejte vidličkou nahrubo suroviny v míse. Ty pak vyklopte na pomoučený vál a rukama vyhněťte na hladké těsto. Celá akce trvá kolem pěti minut.
Jestliže těsto příliš lepí, posypte ho lžící mouky a tu zapracujte. Takto pokračujte (vždy po lžíci mouky!), dokud těsto není hladké.
Máte-li kuchyňský robot s hnětacím hákem, vezměte si ho na pomoc a kynuté těsto vypracujte v něm.
KROK 5: Těsto vložte do čisté mísy a nechte ho 40 minut kynout.
MŮJ TIP: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Rošt posadím o něco výše, na něj dám mísu s těstem a troubu zavřu. Vlhko a teplo dělají s těstem divy, 100% úspěch zaručen!
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
Zatímco těsto kyne, připravte si náplně do koláčů. Náplně musí mít pokojovou teplotu. Platí to nejen u makové náplně, která musí vychladnout, ale také u tvarohové, která se naopak na pokojovou teplotu musí ohřát.
KROK 6: Vykynuté těsto rozdělte na pravidelné kusy o hmotnosti asi 45 g. Chcete-li mít jeden koláč jako druhý, použijte kuchyňskou váhu.
Z naporcovaného těsta vyválejte kuličky a položte je na plech vystlaný pečicím papírem. Nechte mezi kuličkami těsta dostatek místa, budeme je zplošťovat do tvaru koláčů.
MŮJ TIP: Na plech o vel. cca 45x37 cm se mi vešlo 9 kuliček (9 budoucích koláčů).
KROK 7: Nechte kuličky těsta kynout dalších 40 minut. Já je opět dávám do trouby s hrncem s teplou vodou.
KROK 8: Tvarování koláčů: Vezměte si k ruce skleničku nebo jinou nádobu s kulatým dnem o průměru kolem 7 cm. Dno obalte čistou utěrkou tak, aby se na ní v místě dna netvořily záhyby.
Takto připravenou sklenicí zatlačte shora na kuličku těsta, dokud se nezploští do kulatého tvaru. Zároveň uprostřed vznikne prohlubeň na náplň.
KROK 9: Rozšlehejte vejce a potřete jím okraje koláčů. Potřením okrajů zajistíte, že jsou koláče po upečení krásně lesklé. Chcete-li tento efekt zeslabit, nařeďte rozšlehané vejce lžící vody.
KROK 10: Do středu každého koláče umístěte náplň. Stačí jedna až jedna a půl lžíce na každý koláč.
Náplně koláčů kontrastně ozdobte blanšírovanými mandlemi, rozinkami. Nebo je posypte drobenkou, případně je nechte bez dalšího dozdobení.
KROK 11: Konečně šup s koláči do trouby! Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a koláče pečte asi 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Servírování
Není žádné tajemství, že nejlepší jsou koláče v ten samý den, co byly upečené. Další den jsou o něco méně vláčné, ale stále chutnají skvěle.
Koláče skladujte v chladu, překryté folií nebo ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží kolem tří dnů.
V případě, že vám nějaké zbydou, neváhejte a zamrazte je. Vyskládejte je do mikrotenového sáčku a vložte do mrazáku. Asi po dvaceti minutách sáček opatrně protřepte a jednotlivé koláče od sebe oddělte. Nechte zcela zamrazit. V mrazáku koláče vydrží kolem tří až čtyř měsíců.
Koláč rozmrazte tak, že je vyndáte z mrazáku a necháte při pokojové teplotě povolit. Trvá to asi hodinu. Přikryjte je mikrotenovým sáčkem nebo potravinářskou folií, aby povrch nevyschnul.
Šikovné tipy
- Koláče kynou vždy dvakrát, jedině tak bude těsto dostatečně vyzrálé a bude hezky držet tvar. Pokud byste kynutí ošidili, koláče by nešly zploštit, při pečení by naběhly a náplň z koláčů vytekla.
- Náplně do koláčů musí mít při plnění pokojovou teplotu. Příliš horká „zabije“ kvasnicové těsto, příliš studená způsobí, že se těsto pod náplní dostatečně nepropeče.
- V USA se rozšířila verze slaných koláčů. V podstatě jde o párek nebo podobnou uzeninu, která se zabalí do neslazeného koláčového těsta a upeče se. Takovému pečivu se říká „pig in the blanket“, a s originálními českými koláči má pramálo společného.
Další chutné recepty:
- Koláčky z tvarohového těsta
- Kokosky z bílků
- Jednoduchý jahodový koláč
- České Honzovy buchty
- Kynuté švestkové koláče
- Dukátové buchtičky s krémem
Tradiční české kynuté koláče
Suroviny
- 450 g hladká mouka
- 180 ml mléko - vlažné
- 2,5 lžička sušené droždí - nebo 1/2 kostky čerstvého
- 70 g máslo - rozpuštěné nebo povolené, ne horké
- 70 g krupicový cukr
- 1 vejce
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- špetka soli
Na potření okrajů:
- 1 vejce - rozšlehané, případně se lžící vody
Náplně do koláčů:
- podle vaší chuti
Instrukce
- Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Vsypte do něj sušené droždí a lžičku cukru. Promíchejte, a nechte na teplém místě stát 10-15 minut, dokud se droždí neaktivuje a nevzejde v kvásek.
- Rozpusťte máslo, aby bylo povolené, ale nikoliv horké.
- Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, vanilku, máslo, špetku soli a vejce. Přilijte vzešlý kvásek i s mlékem.
- Zpracujte v těsto. Pokud pracujete ručně jako já, nejprve smíchejte vidličkou nahrubo suroviny v míse. Ty pak vyklopte na pomoučený vál a rukama vyhněťte na hladké těsto. Celá akce trvá kolem pěti minut.
- Těsto vložte do čisté mísy a nechte ho v teple 40 minut kynout.
- Zatímco těsto kyne, připravte si náplně do koláčů. Náplně musí mít pokojovou teplotu. Platí to nejen u makové náplně, která musí vychladnout, ale také u tvarohové, která se naopak na pokojovou teplotu musí ohřát.
- Vykynuté těsto rozdělte na pravidelné kusy o hmotnosti asi 45 g. Chcete-li mít jeden koláč jako druhý, použijte kuchyňskou váhu.
- Z naporcovaného těsta vyválejte kuličky a položte je na plech vystlaný pečicím papírem. Nechte mezi kuličkami těsta dostatek místa, budeme je zplošťovat do tvaru koláčů.
- Nechte kuličky těsta v teple kynout dalších 40 minut.
- Tvarování koláčů: Vezměte si k ruce skleničku nebo jinou nádobu s kulatým dnem o průměru kolem 7 cm. Dno obalte čistou utěrkou tak, aby se na ní v místě dna netvořily záhyby. Takto připravenou sklenicí zatlačte shora na kuličku těsta, dokud se nezploští do kulatého tvaru. Zároveň uprostřed vznikne prohlubeň na náplň.
- Rozšlehejte vejce a potřete jím okraje koláčů. Potřením okrajů zajistíte, že jsou koláče po upečení krásně lesklé. Chcete-li tento efekt zeslabit, nařeďte rozšlehané vejce lžící vody.
- Do středu každého koláče umístěte náplň. Stačí jedna až jedna a půl lžíce na každý koláč. Náplně koláčů kontrastně ozdobte blanšírovanými mandlemi, rozinkami. Nebo je posypte drobenkou, případně je nechte bez dalšího dozdobení.
- Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a koláče pečte asi 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu dostanete 18 koláčů a pr. zhruba 8-9 cm. Vyšlo mi to na 2 plechy o vel. cca 45x40 cm.
- Není žádné tajemství, že nejlepší jsou koláče v ten samý den, co byly upečené. Další den jsou o něco méně vláčné, ale stále chutnají skvěle.
- Koláče kynou vždy dvakrát, jedině tak bude těsto dostatečně vyzrálé a bude hezky držet tvar. Pokud byste kynutí ošidili, koláče by nešly zploštit, při pečení by naběhly a náplň z koláčů vytekla.
- TIP KE SPOLEHLIVÉMU KYNUTÍ TĚSTA: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Rošt posadím o něco výše, na něj dám mísu s těstem a troubu zavřu. Vlhko a teplo dělají s těstem divy, 100% úspěch zaručen!
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Marta Ardeleanová
Dnes jsem zkusila koláče podle vašeho receptu.Jsou výborné.
Petra Kupská
Děkuji, Marti, za tak milý komentář! A jsem ráda, že se koláče povedly.
AnkaChrestys
A kolik koláčů vám z té dávky vyšlo? Chci péct na oslavu, tak ať mám nějakou představu 🙂
Díky
Vítězslav Chalupa
Kynutí na výbornou, super vychytávka. Koláče se povedli. Dělám ze dvou náplní, povidla dovnitř a tvaroh + rozinky nahoru.
Petra Kupská
Víťo, děkuji za milý komentář! Kombinace povidel a tvarohu je skvělá, díky za tip 🙂