• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Tradiční české kynuté koláče

Dne: 15. 1. 2022 · Upraveno: 19. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 13Sdílení

Abyste věděli: kulaté kynuté koláče jsou pýchou české kuchyně, svoji největší slávu zažívaly na sklonku 19. století. V té době odcházelo velké množství Čechů do Ameriky začít nový, lepší život. A právě koláče se staly symbolem českých přistěhovalců, Čechům sloužily jako pouto s původním domovem. Dodnes jsou koláče (anglicky kolache) nesmírně oblíbené v oblastech se silnou českou komunitou, například v Texasu nebo Illinois. Pojďme si dnes domácí české koláče upéct.

Tradiční české kulaté koláče z kynutého těsta, vyrovnané na talíři s kytičkami.
Obsah skrýt
Suroviny
Postup s fotkami
Servírování
Šikovné tipy
Tradiční české kynuté koláče

Klasické koláče se pečou z kynutého těsta, velikostí se vejdou do dlaně a mají kulatý tvar. Ostatně, slovo koláč je odvozené od slova kolo. Koláče se plní nejrůznějšími sladkými náplněmi. Mezi nejoblíbenější patří maková, tvarohová nebo povidlová.

Povrch náplně se dá různě zdobit, případně posypat přiměřeným množství drobenky.

MŮJ TIP: Zkuste také domácí vánočku (chutná fantasticky!)

Suroviny

Suroviny na kynuté koláče.

Na české kynuté koláče potřebujete:

  • Hladká mouka; klasická nebo určená pro kynutá těsta. Taková obsahuje vysoké množství lepku, těsto dobře kyne a koláče jsou nadýchané.
  • Mléko; vlažné. Vlažné mléko poznáte tak, že když do něj ponoříte malíček, bude příjemně teplé, nikoliv horké. Správná teplota mléka je základ pro aktivaci droždí.
  • Máslo; rozpuštěné a vlahé, nikoliv horké. Osvědčilo se mi kousky másla vložit do misky a na 30 sekund ohřát v mikrovlnce, zapnuté na střední výkon. Případně stačí máslo změklé při pokojové teplotě.
  • Vejce; celé
  • Cukr; klasický krupicový cukr.
  • Droždí; používám sušené droždí, funguje stejně dobře jako droždí čerstvé. Níže na kartě receptu uvádím množství droždí v případě, že použijete sušené nebo čerstvé.
  • Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr, případně vanilkovou esenci. Naučila jsem se používat vanilkovou pastu, protože je vyrobená z pravé vanilky. Vanilková pasta je sice dražší, ale stačí čtvrt půl lžičky, vydrží dlouho.
  • Sůl; jen trošku, pro chuťový kontrast.

Dále budete potřebovat rozšlehané vajíčko na potření okrajů koláčů.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Náplně do koláčů:

Připravte si také náplně, které máte rádi. Já je v tomto receptu neuvádím, budu je publikovat jako samostatné recepty a pak na ně odtud odkážu.

  • Tvarohová
  • Maková
  • Povidlová

Postup s fotkami

KROK 1: Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Vsypte do něj sušené droždí a lžičku cukru. Promíchejte, a nechte na teplém místě stát 10-15 minut, dokud se droždí neaktivuje a nevzejde v kvásek.

Příprava kvásku na kynuté těsto.

KROK 2: Rozpusťte máslo, aby bylo povolené, ale nikoliv horké.

KROK 3: Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, vanilku, máslo, špetku soli a vejce. Přilijte vzešlý kvásek i s mlékem.

Příprava kynutého těsta na koláče.

KROK 4: Zpracujte v těsto. Pokud pracujete ručně jako já, nejprve smíchejte vidličkou nahrubo suroviny v míse. Ty pak vyklopte na pomoučený vál a rukama vyhněťte na hladké těsto. Celá akce trvá kolem pěti minut.

Jestliže těsto příliš lepí, posypte ho lžící mouky a tu zapracujte. Takto pokračujte (vždy po lžíci mouky!), dokud těsto není hladké.

Máte-li kuchyňský robot s hnětacím hákem, vezměte si ho na pomoc a kynuté těsto vypracujte v něm.

KROK 5: Těsto vložte do čisté mísy a nechte ho 40 minut kynout.

Kynuté těsto na koláče.

MŮJ TIP: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Rošt posadím o něco výše, na něj dám mísu s těstem a troubu zavřu. Vlhko a teplo dělají s těstem divy, 100% úspěch zaručen!

Zatímco těsto kyne, připravte si náplně do koláčů. Náplně musí mít pokojovou teplotu. Platí to nejen u makové náplně, která musí vychladnout, ale také u tvarohové, která se naopak na pokojovou teplotu musí ohřát.

KROK 6: Vykynuté těsto rozdělte na pravidelné kusy o hmotnosti asi 45 g. Chcete-li mít jeden koláč jako druhý, použijte kuchyňskou váhu.

Z naporcovaného těsta vyválejte kuličky a položte je na plech vystlaný pečicím papírem. Nechte mezi kuličkami těsta dostatek místa, budeme je zplošťovat do tvaru koláčů.

Příprava domácích koláčů, kuličky těsta na plechu vyloženém pečicím papírem.

MŮJ TIP: Na plech o vel. cca 45x37 cm se mi vešlo 9 kuliček (9 budoucích koláčů).

KROK 7: Nechte kuličky těsta kynout dalších 40 minut. Já je opět dávám do trouby s hrncem s teplou vodou.

KROK 8: Tvarování koláčů: Vezměte si k ruce skleničku nebo jinou nádobu s kulatým dnem o průměru kolem 7 cm. Dno obalte čistou utěrkou tak, aby se na ní v místě dna netvořily záhyby.

Nádoba obalená pruhovanou utěrkou.

Takto připravenou sklenicí zatlačte shora na kuličku těsta, dokud se nezploští do kulatého tvaru. Zároveň uprostřed vznikne prohlubeň na náplň.

Tvarování koláčů.

KROK 9: Rozšlehejte vejce a potřete jím okraje koláčů. Potřením okrajů zajistíte, že jsou koláče po upečení krásně lesklé. Chcete-li tento efekt zeslabit, nařeďte rozšlehané vejce lžící vody.

Potírání okrajů koláčů rozšlehaným vajíčkem.

KROK 10: Do středu každého koláče umístěte náplň. Stačí jedna až jedna a půl lžíce na každý koláč.

Koláče s náplněmi před pečením, vyrovnané na plechu vyloženém pečicím papírem.

Náplně koláčů kontrastně ozdobte blanšírovanými mandlemi, rozinkami. Nebo je posypte drobenkou, případně je nechte bez dalšího dozdobení.

KROK 11: Konečně šup s koláči do trouby! Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a koláče pečte asi 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Upečené kulaté kynuté koláče.

Servírování

Není žádné tajemství, že nejlepší jsou koláče v ten samý den, co byly upečené. Další den jsou o něco méně vláčné, ale stále chutnají skvěle.

Koláče skladujte v chladu, překryté folií nebo ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží kolem tří dnů.

V případě, že vám nějaké zbydou, neváhejte a zamrazte je. Vyskládejte je do mikrotenového sáčku a vložte do mrazáku. Asi po dvaceti minutách sáček opatrně protřepte a jednotlivé koláče od sebe oddělte. Nechte zcela zamrazit. V mrazáku koláče vydrží kolem tří až čtyř měsíců.

Koláč rozmrazte tak, že je vyndáte z mrazáku a necháte při pokojové teplotě povolit. Trvá to asi hodinu. Přikryjte je mikrotenovým sáčkem nebo potravinářskou folií, aby povrch nevyschnul.

Kynuté koláče vyskládané na kytičkovaném talíři.

Šikovné tipy

  • Koláče kynou vždy dvakrát, jedině tak bude těsto dostatečně vyzrálé a bude hezky držet tvar. Pokud byste kynutí ošidili, koláče by nešly zploštit, při pečení by naběhly a náplň z koláčů vytekla.
  • Náplně do koláčů musí mít při plnění pokojovou teplotu. Příliš horká „zabije“ kvasnicové těsto, příliš studená způsobí, že se těsto pod náplní dostatečně nepropeče.
  • V USA se rozšířila verze slaných koláčů. V podstatě jde o párek nebo podobnou uzeninu, která se zabalí do neslazeného koláčového těsta a upeče se. Takovému pečivu se říká „pig in the blanket“, a s originálními českými koláči má pramálo společného.

Další chutné recepty:

  • Koláčky z tvarohového těsta
  • Kokosky z bílků
  • Jednoduchý jahodový koláč
  • České Honzovy buchty
české koláče recept

Tradiční české kynuté koláče

Petra Kupská
Vynikající koláče z kynutého těsta, plněné náplní z tvarohu, máku a povidel. Jednoduchý a rychlý recept s podrobnými fotkami.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Doba kynutí: 1 hr 20 mins
Čas celkem 1 hr 55 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 18 koláčů

Suroviny 

  • 450 g hladká mouka
  • 180 ml mléko - vlažné
  • 2,5 lžička sušené droždí - nebo ½ kostky čerstvého
  • 70 g máslo - rozpuštěné nebo povolené, ne horké
  • 70 g krupicový cukr
  • 1 vejce
  • ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
  • špetka soli

Na potření okrajů:

  • 1 vejce - rozšlehané, případně se lžící vody

Náplně do koláčů:

  • podle vaší chuti

Instrukce 

  • Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Vsypte do něj sušené droždí a lžičku cukru. Promíchejte, a nechte na teplém místě stát 10-15 minut, dokud se droždí neaktivuje a nevzejde v kvásek.
  • Rozpusťte máslo, aby bylo povolené, ale nikoliv horké.
  • Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, vanilku, máslo, špetku soli a vejce. Přilijte vzešlý kvásek i s mlékem.
  • Zpracujte v těsto. Pokud pracujete ručně jako já, nejprve smíchejte vidličkou nahrubo suroviny v míse. Ty pak vyklopte na pomoučený vál a rukama vyhněťte na hladké těsto. Celá akce trvá kolem pěti minut.
  • Těsto vložte do čisté mísy a nechte ho v teple 40 minut kynout.
  • Zatímco těsto kyne, připravte si náplně do koláčů. Náplně musí mít pokojovou teplotu. Platí to nejen u makové náplně, která musí vychladnout, ale také u tvarohové, která se naopak na pokojovou teplotu musí ohřát.
  • Vykynuté těsto rozdělte na pravidelné kusy o hmotnosti asi 45 g. Chcete-li mít jeden koláč jako druhý, použijte kuchyňskou váhu.
  • Z naporcovaného těsta vyválejte kuličky a položte je na plech vystlaný pečicím papírem. Nechte mezi kuličkami těsta dostatek místa, budeme je zplošťovat do tvaru koláčů.
  • Nechte kuličky těsta v teple kynout dalších 40 minut. 
  • Tvarování koláčů: Vezměte si k ruce skleničku nebo jinou nádobu s kulatým dnem o průměru kolem 7 cm. Dno obalte čistou utěrkou tak, aby se na ní v místě dna netvořily záhyby. Takto připravenou sklenicí zatlačte shora na kuličku těsta, dokud se nezploští do kulatého tvaru. Zároveň uprostřed vznikne prohlubeň na náplň.
  • Rozšlehejte vejce a potřete jím okraje koláčů. Potřením okrajů zajistíte, že jsou koláče po upečení krásně lesklé. Chcete-li tento efekt zeslabit, nařeďte rozšlehané vejce lžící vody.
  • Do středu každého koláče umístěte náplň. Stačí jedna až jedna a půl lžíce na každý koláč. Náplně koláčů kontrastně ozdobte blanšírovanými mandlemi, rozinkami. Nebo je posypte drobenkou, případně je nechte bez dalšího dozdobení.
  • Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a koláče pečte asi 15-20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu dostanete 18 koláčů a pr. zhruba 8-9 cm. Vyšlo mi to na 2 plechy o vel. cca 45x40 cm.
  • Není žádné tajemství, že nejlepší jsou koláče v ten samý den, co byly upečené. Další den jsou o něco méně vláčné, ale stále chutnají skvěle.
  • Koláče kynou vždy dvakrát, jedině tak bude těsto dostatečně vyzrálé a bude hezky držet tvar. Pokud byste kynutí ošidili, koláče by nešly zploštit, při pečení by naběhly a náplň z koláčů vytekla.
  • TIP KE SPOLEHLIVÉMU KYNUTÍ TĚSTA: Kynutá těsta nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Rošt posadím o něco výše, na něj dám mísu s těstem a troubu zavřu. Vlhko a teplo dělají s těstem divy, 100% úspěch zaručen!

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Tradiční české recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 13Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Comments

  1. Vítězslav Chalupa

    05 srpna, 2022 at 6:06 pm

    5 stars
    Kynutí na výbornou, super vychytávka. Koláče se povedli. Dělám ze dvou náplní, povidla dovnitř a tvaroh + rozinky nahoru.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      05 srpna, 2022 at 8:00 pm

      Víťo, děkuji za milý komentář! Kombinace povidel a tvarohu je skvělá, díky za tip 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT