Nejlepší kynutý koláč s borůvkami dělávala vždycky babička, když v létě dozrávaly lesní borůvky a my děti je chodily trhat – do hrníčku i do pusy. Babička kynuté těsto vždycky tence vymačkala na plech, posypala štědrou vrstvou čerstvých borůvek a posypala máslovou drobenkou. Ta vůně, když koláč pekla!

Pojďme si takový luxusní borůvkový koláč upéct podle jednoduchého receptu. Mám pro vás snadný postup krok za krokem včetně několika šikovných tipů a garantuji, že se podaří všem.
Tenhle kynutý koláč na plech lze poklást jakýmkoliv letním ovocem, nejenom borůvkami. Hodí se meruňky, jahody, maliny, plátky jablek, ale také mix ovoce – zkuste nakombinovat černý i červený rybíz nebo angrešt s nějakým sladším ovocem.
MŮJ TIP: Zkuste také tyhle tradiční české kynuté koláče (chutnají úžasně!)
➜ Ingredience

Na tradiční kynutý koláč s borůvkami potřebujete:
Kynuté těsto:
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Mléko; teplé
- Sušené droždí; nebo čerstvé. Já jsem si zvykla používat sušené droždí, protože má podstatně delší trvanlivost než čerstvé, navíc se s ním pracuje naprosto bez problémů.
- Máslo; povolené při pokojové teplotě, nebo pár vteřin v mikrovlnce, případně rozehřáté v rendlíčku na plotně a poté zchlazené.
- Žloutky; kynuté těsto bude křehčí. Část bílků nechte stranou na potření okrajů těsta.
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká. Citron vydrbejte kartáčkem pod teplou tekoucí vodou, případně vezměte bio citron.
Na povrch koláče:
- Borůvky; ideálně čerstvé lesní, nebo jakékoliv jiné letní ovoce
- Krupicový cukr; na posypání ovoce, zejména není-li příliš sladké
Dále si připravte máslovou drobenku. Na koláč na klasický plech o pr. Asi 42x32 cm potřebujete drobenku z 1 hrnku hladké nebo polohrubé mouky, ½ hrnku krupicového cukru a ⅓ másla.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:
- Do teplého mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí, nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypte mouku, cukr, povolené máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Přilijte vzešlý kvásek a zpracujte v hladké, měkké a nelepivé těsto.
- Přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 45 minout. Po půl hodině těsto srazte vařečkou, podpoříte tak další kynutí.
- Plech vymažte máslem a tence na něj vymačkejte vykynuté těsto.
- Pokryjte vrstvou borůvek a posypte drobenkou.
- Pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko (nikoliv horké), zamíchejte do něj lžičku krupicového cukru a sušené droždí. Nechte v teple 15 minut vzejít kvásek.


KROK 2: Do větší mísy nasypte mouku, přidejte povolené máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a sůl. Přilijte vzešlý kvásek včetně všeho mléka. Pomocí vařečky vytlučte hladké nelepivé těsto.

TIP: Pokud máte kuchyňského robota s hnětacími háky a jste zvyklí ho k přípravě kynutého těsta používat, učiňte tak. Robot vám ulehčí manuální práci s vařečkou.
KROK 3: Těsto přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou, a dejte kynout na teplé místo na 45 minut. Zhruba po půl hodině srazte těsto vařečkou, podpoříte tak další kynutí.


⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Mezitím si připravte máslovou drobenku. Do mísy dejte máslo, cukr a mouku a promněte mezi prsty, až se vám vytvoří žmolenka.
KROK 5: Pečicí plech vymažte kouskem másla. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a pomocí prstů ho tence vymačkejte až do krajů. Hranou dlaně vytvarujte zvýšené okraje podél obvodu plechu.


TIP: Pokud chcete, smíchejte část bílků, které vám zbyly při přípravě těsta, s trochou vody a potřete jimi okraje koláče. Ty pak budou krásně lesklé.
KROK 6: Na připravené těsto nasypte v husté vrstvě borůvky, posypte je cukrem (asi dvě lžíce krupicového cukru na jeden plech) a nakonec drobenkou.

KROK 7: Borůvkový koláč pečte v troubě rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 35-40 minut.

➜ Servírování
Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte.
Koláč je nízký s bohatou vrstvou ovoce, ještě teplý je velmi měkký, proto doporučuji servírovat ho na dezertním talířku a ujídat lžičkou. Jakmile vychladne, zpevní, a vy se do něj můžete s chutí zakousnout.

➜ Skladování
Vychladlý kynutý koláč s borůvkami přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou. Na kuchyňské lince při pokojové teplotě vydrží asi 3 dny.
Koláč také můžete nakrájet na kousky, ty uložit do vhodné uzavíratelné nádoby a dát zamrazit.
➜ Užitečné tipy
- Ihned po vytažení koláče z trouby jej pokropte rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu. Tohle je fantastická vychytávka!
- Pokud budete připravovat koláč s klasickým čerstvým droždím, postupujte stejně, jako u droždí sušeného. Čerstvé droždí se aktivuje o něco dříve, protože obsahuje víc vlhkosti.
- Rada od mojí maminky: Na koláč na plech o běžné velikosti (cca 42x32 cm) připravujte kynuté těsto ze 40 dkg mouky. Je to tak akorát, aby těsto pod koláčem bylo tenké. Takovému koláči pak dominuje použité ovoce a nikoliv silná vrstva těsta.
Další chutné recepty:
- Domácí trdelník
- Rychlý švestkový koláč s mákem
- Nadýchaná bublanina s jahodami
- Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
- Honzovy buchty
- Borůvkový koláč s drobenou a tvarohem

Kynutý borůvkový koláč na plech
Suroviny
Kynuté těsto:
- 400 g hladká mouka
- 70 g krupicový cukr
- 160 ml mléko - teplé, nikoliv však horké
- 2 lžičky sušené droždí - nebo ½ kostky čerstvého
- 60 g máslo - povolené až roztáté
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronová kůra - asi z ½ citronu
- 1 špetka sůl
Drobenka:
- 130 g hladká mouka - nebo polohrubá
- 70 g krupicový cukr
- 70 g máslo
Na povrch koláče:
- 750 g borůvky - čerstvé lesní
- 2 lžíce krupicový cukr
Instrukce
- Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko (nikoliv horké), zamíchejte do něj lžičku krupicového cukru a sušené droždí. Nechte v teple 15 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypte mouku, přidejte povolené máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a sůl. Přilijte vzešlý kvásek včetně všeho mléka. Pomocí vařečky vytlučte hladké nelepivé těsto.
- Těsto přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou, a dejte kynout na teplé místo na 45 minut. Zhruba po půl hodině srazte těsto vařečkou, podpoříte tak další kynutí.
- Mezitím si připravte máslovou drobenku. Do mísy dejte máslo, cukr a mouku a promněte mezi prsty, až se vám vytvoří žmolenka.
- Pečicí plech vymažte kouskem másla. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a pomocí prstů ho tence vymačkejte až do krajů. Hranou dlaně vytvarujte zvýšené okraje podél obvodu plechu.
- Na připravené těsto nasypte v husté vrstvě borůvky, posypte je cukrem (asi dvě lžíce krupicového cukru na jeden plech) a nakonec drobenkou.
- Borůvkový koláč pečte v troubě rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 35-40 minut.
Poznámky
- Rozpis na 1 klasický větší plech o rozměrech cca 42x32 cm.
- Tenhle kynutý koláč na plech lze poklást jakýmkoliv letním ovocem, nejenom borůvkami. Hodí se meruňky, jahody, maliny, plátky jablek, ale také mix ovoce – zkuste nakombinovat černý i červený rybíz nebo angrešt s nějakým sladším ovocem.
- Pokud chcete, smíchejte část bílků, které vám zbyly při přípravě těsta, s trochou vody a potřete jimi okraje koláče. Ty pak budou krásně lesklé.
- EXTRA TIP: Ihned po vytažení koláče z trouby jej pokropte rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu. Tohle je fantastická vychytávka!
- SERVÍROVÁNÍ: Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte. Koláč je nízký s bohatou vrstvou ovoce, ještě teplý je velmi měkký, proto doporučuji servírovat ho na dezertním talířku a ujídat lžičkou. Jakmile vychladne, zpevní, a vy se do něj můžete s chutí zakousnout.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
ILONA CAPKOVA
Výborný koláč dekujem
Petra Kupská
Rádo se stalo a moc díky za váš komentář!
Olga
😊.Určitě jste si pochutnali.
Vaše recepty jsou výborné. Včera jsem vyzkoušela jablečný koláč s pudinkem a je také moc dobrý.
Lucie Jordanová
výborný koláč, hledala jsem recept, který se podobal receptu od mojí babičky, který jsem ztratila a jsem nadšená 👍
Petra Kupská
Moc děkuji, Lucie, za milou zpětnou vazbu! Ted o víkendu jsem borůvkový koláč také dělala, měla jsem košík borůvek z farmy. Byly to sice ty "kanadské" a ne lesní, ale to na chuti kynutého koláče vůbec neubralo!
Božena Musilová
výborný koláč
Petra Kupská
Děkuji za milou zpětnou vazbu a moc mě těší, že koláč chutnal!
Olga
Moc pěkný recept,krásně popsán postup.Koláč se povedl a je výborný.
Petra Kupská
Moc děkuji za milou zpětnou vazbu! Právě se chystáme na borůvky do Rynoltic, už se těším, až koláč také upeču.