• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Kynutý borůvkový koláč na plech

Dne: 5. 7. 2022 · Upraveno: 19. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 24Sdílení

Nejlepší kynutý koláč s borůvkami dělávala vždycky babička, když v létě dozrávaly lesní borůvky a my děti je chodily trhat – do hrníčku i do pusy. Babička kynuté těsto vždycky tence vymačkala na plech, posypala štědrou vrstvou čerstvých borůvek a posypala máslovou drobenkou. Ta vůně, když koláč pekla!

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou, nakrájený na řezy.
Obsah skrýt
➜ Ingredience
➜ Podrobný fotopostup
➜ Servírování
➜ Skladování
➜ Užitečné tipy
Další chutné recepty:
Kynutý borůvkový koláč na plech

Pojďme si takový luxusní borůvkový koláč upéct podle jednoduchého receptu. Mám pro vás snadný postup krok za krokem včetně několika šikovných tipů a garantuji, že se podaří všem.

Tenhle kynutý koláč na plech lze poklást jakýmkoliv letním ovocem, nejenom borůvkami. Hodí se meruňky, jahody, maliny, plátky jablek, ale také mix ovoce – zkuste nakombinovat černý i červený rybíz nebo angrešt s nějakým sladším ovocem.

MŮJ TIP: Zkuste také tyhle tradiční české kynuté koláče (chutnají úžasně!)

➜ Ingredience

Suroviny na kynutý borůvkový koláč včetně popisku.

Na tradiční kynutý koláč s borůvkami potřebujete:

Kynuté těsto:

  • Hladká mouka
  • Krupicový cukr
  • Mléko; teplé
  • Sušené droždí; nebo čerstvé. Já jsem si zvykla používat sušené droždí, protože má podstatně delší trvanlivost než čerstvé, navíc se s ním pracuje naprosto bez problémů.
  • Máslo; povolené při pokojové teplotě, nebo pár vteřin v mikrovlnce, případně rozehřáté v rendlíčku na plotně a poté zchlazené.
  • Žloutky; kynuté těsto bude křehčí. Část bílků nechte stranou na potření okrajů těsta.
  • Špetka soli; pro chuťový kontrast
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká. Citron vydrbejte kartáčkem pod teplou tekoucí vodou, případně vezměte bio citron.

Na povrch koláče:

  • Borůvky; ideálně čerstvé lesní, nebo jakékoliv jiné letní ovoce
  • Krupicový cukr; na posypání ovoce, zejména není-li příliš sladké

Dále si připravte máslovou drobenku. Na koláč na klasický plech o pr. Asi 42x32 cm potřebujete drobenku z 1 hrnku hladké nebo polohrubé mouky, ½ hrnku krupicového cukru a ⅓ másla.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Borůvkový koláč na plech.

Stručný postup:

  1. Do teplého mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí, nechte 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy nasypte mouku, cukr, povolené máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl.
  3. Přilijte vzešlý kvásek a zpracujte v hladké, měkké a nelepivé těsto.
  4. Přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple 45 minout. Po půl hodině těsto srazte vařečkou, podpoříte tak další kynutí.
  5. Plech vymažte máslem a tence na něj vymačkejte vykynuté těsto.
  6. Pokryjte vrstvou borůvek a posypte drobenkou.
  7. Pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

➜ Podrobný fotopostup

KROK 1: Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko (nikoliv horké), zamíchejte do něj lžičku krupicového cukru a sušené droždí. Nechte v teple 15 minut vzejít kvásek.

Příprava kvásku ze sušeného droždí.
Vzešlý kvásek.

KROK 2: Do větší mísy nasypte mouku, přidejte povolené máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a sůl. Přilijte vzešlý kvásek včetně všeho mléka. Pomocí vařečky vytlučte hladké nelepivé těsto.

Příprava kynutého těsta, suroviny v bílé míse.

TIP: Pokud máte kuchyňského robota s hnětacími háky a jste zvyklí ho k přípravě kynutého těsta používat, učiňte tak. Robot vám ulehčí manuální práci s vařečkou.

KROK 3: Těsto přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou, a dejte kynout na teplé místo na 45 minut. Zhruba po půl hodině srazte těsto vařečkou, podpoříte tak další kynutí.

Vařečkou vypracované kynuté těsto v bílé míse.
Vykynuté těsto na koláč.

KROK 4: Mezitím si připravte máslovou drobenku. Do mísy dejte máslo, cukr a mouku a promněte mezi prsty, až se vám vytvoří žmolenka.

KROK 5: Pečicí plech vymažte kouskem másla. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a pomocí prstů ho tence vymačkejte až do krajů. Hranou dlaně vytvarujte zvýšené okraje podél obvodu plechu.

Pečicí plech vymazaný máslem.
Kynuté těsto tence vymačkané na pečicím plechu.

TIP: Pokud chcete, smíchejte část bílků, které vám zbyly při přípravě těsta, s trochou vody a potřete jimi okraje koláče. Ty pak budou krásně lesklé.

KROK 6: Na připravené těsto nasypte v husté vrstvě borůvky, posypte je cukrem (asi dvě lžíce krupicového cukru na jeden plech) a nakonec drobenkou.

Příprava borůvkového kynutého koláče s drobenkou.

KROK 7: Borůvkový koláč pečte v troubě rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 35-40 minut.

Upečený kynutý borůvkový koláč s drobenkou, na plechu.

➜ Servírování

Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte.

Koláč je nízký s bohatou vrstvou ovoce, ještě teplý je velmi měkký, proto doporučuji servírovat ho na dezertním talířku a ujídat lžičkou. Jakmile vychladne, zpevní, a vy se do něj můžete s chutí zakousnout.

Nakrájený borůvkový koláč s drobenkou, podávaný na talířku.

➜ Skladování

Vychladlý kynutý koláč s borůvkami přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou. Na kuchyňské lince při pokojové teplotě vydrží asi 3 dny.

Koláč také můžete nakrájet na kousky, ty uložit do vhodné uzavíratelné nádoby a dát zamrazit.

➜ Užitečné tipy

  • Ihned po vytažení koláče z trouby jej pokropte rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu. Tohle je fantastická vychytávka!
  • Pokud budete připravovat koláč s klasickým čerstvým droždím, postupujte stejně, jako u droždí sušeného. Čerstvé droždí se aktivuje o něco dříve, protože obsahuje víc vlhkosti.
  • Rada od mojí maminky: Na koláč na plech o běžné velikosti (cca 42x32 cm) připravujte kynuté těsto ze 40 dkg mouky. Je to tak akorát, aby těsto pod koláčem bylo tenké. Takovému koláči pak dominuje použité ovoce a nikoliv silná vrstva těsta.

Další chutné recepty:

  • Domácí trdelník
  • Rychlý švestkový koláč s mákem
  • Nadýchaná bublanina s jahodami
  • Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
  • Honzovy buchty
Borůvkový koláč na plech.

Kynutý borůvkový koláč na plech

Petra Kupská
Nejlepší kynutý koláč s borůvkami dělávala vždycky babička, když v létě dozrávaly lesní borůvky a my děti je chodily trhat – do hrníčku i do pusy. Babička kynuté těsto vždycky tence vymačkala na plech, posypala štědrou vrstvou čerstvých borůvek a posypala máslovou drobenkou. Ta vůně, když koláč pekla!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Kynutí 45 mins
Čas celkem 1 hr 45 mins
Chod Dessert
Kuchyně Česká
Porce 20 ks
Kalorie 252 kcal

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 400 g hladká mouka
  • 70 g krupicový cukr
  • 160 ml mléko - teplé, nikoliv však horké
  • 2 lžičky sušené droždí - nebo ½ kostky čerstvého
  • 60 g máslo - povolené až roztáté
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronová kůra - asi z ½ citronu
  • 1 špetka sůl

Drobenka:

  • 130 g hladká mouka - nebo polohrubá
  • 70 g krupicový cukr
  • 70 g máslo

Na povrch koláče:

  • 750 g borůvky - čerstvé lesní
  • 2 lžíce krupicový cukr

Instrukce 

  • Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko (nikoliv horké), zamíchejte do něj lžičku krupicového cukru a sušené droždí. Nechte v teple 15 minut vzejít kvásek.
  • Do větší mísy nasypte mouku, přidejte povolené máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a sůl. Přilijte vzešlý kvásek včetně všeho mléka. Pomocí vařečky vytlučte hladké nelepivé těsto.
  • Těsto přikryjte potravinářskou folií, případně čistou utěrkou, a dejte kynout na teplé místo na 45 minut. Zhruba po půl hodině srazte těsto vařečkou, podpoříte tak další kynutí.
  • Mezitím si připravte máslovou drobenku. Do mísy dejte máslo, cukr a mouku a promněte mezi prsty, až se vám vytvoří žmolenka.
  • Pečicí plech vymažte kouskem másla. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a pomocí prstů ho tence vymačkejte až do krajů. Hranou dlaně vytvarujte zvýšené okraje podél obvodu plechu.
  • Na připravené těsto nasypte v husté vrstvě borůvky, posypte je cukrem (asi dvě lžíce krupicového cukru na jeden plech) a nakonec drobenkou.
  • Borůvkový koláč pečte v troubě rozehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 35-40 minut.

Poznámky

  • Rozpis na 1 klasický větší plech o rozměrech cca 42x32 cm.
  • Tenhle kynutý koláč na plech lze poklást jakýmkoliv letním ovocem, nejenom borůvkami. Hodí se meruňky, jahody, maliny, plátky jablek, ale také mix ovoce – zkuste nakombinovat černý i červený rybíz nebo angrešt s nějakým sladším ovocem.
  • Pokud chcete, smíchejte část bílků, které vám zbyly při přípravě těsta, s trochou vody a potřete jimi okraje koláče. Ty pak budou krásně lesklé.
  • EXTRA TIP: Ihned po vytažení koláče z trouby jej pokropte rozpuštěným máslem, do kterého jste zamíchali dvě lžíce rumu. Tohle je fantastická vychytávka!
  • SERVÍROVÁNÍ: Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na řezy o velikosti asi 10x10 cm a podávejte. Koláč je nízký s bohatou vrstvou ovoce, ještě teplý je velmi měkký, proto doporučuji servírovat ho na dezertním talířku a ujídat lžičkou. Jakmile vychladne, zpevní, a vy se do něj můžete s chutí zakousnout.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 252kcalSacharidy: 41gBílkoviny: 4gTuky: 8g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Ovocné moučníky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 24Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT