• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

    Dne: 9. 8. 2023 · Aktualizováno: 9. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 5Sdílení

    Máte borůvky a přemýšlíte, co z nich upéct? Mám pro vás recept na luxusní borůvkový koláč s drobenkou a bohatou vrstvou z tvarohu. Nejlepší letní koláč, který přinese vzpomínky na prázdniny u babičky.

    Dva kousky borůvkového koláče s drobenkou servírované na talířku s barevným okrajem.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Plech na koláč
    ➜ Jak udělat borůvkový koláč z drobenky a tvarohu
    ➜ Servírování
    ➜ Jaké borůvky použít
    ➜ Užitečné tipy
    Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

    ➜ O receptu

    Koláč se skládá ze čtyř vrstev. Základní tvoří jednoduché těsto z drobenky ve stylu křehkých těst, obohacené o vaječný žloutek. Jako druhá vrstva přijde tvaroh umíchaný s mlékem, dále štědrá vrstva borůvek, a nakonec klasická máslová drobenka.

    Tvaroh s mlékem dobře vyplní prostory v drobenkovém těstě, vrstvený koláč tak bude bezvadně vláčný, nikoliv suchý nebo typ „dusivka“.

    TIP: Koláč s drobenkou a tvarohem je rychlý a snadný na přípravu. Pokud máte dostatek času, zkuste tenhle kynutý borůvkový koláč (chutná fantasticky!).

    ➜ Suroviny

    Suroviny na borůvkový koláč s drobenkou, včetně popisků.

    Na skvělý borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem potřebujete:

    Drobenkové těsto:

    • Hladká mouka
    • Žloutek; pro lepší barvu a bohatost těsta
    • Máslo; studené z lednice
    • Moučkový cukr; křehká těsta mají rády jemný práškový cukr, nikoliv krupicový
    • Kypřicí prášek; budete potřebovat jen trošku, klidně použijte bezfosfátový prášek na pečení

    Tvarohová vrstva:

    • Tvaroh z alobalu; polotučný. Nedoporučuji tvaroh z vaničky, ten je příliš řídký.
    • Cukr moučka
    • Plnotučné mléko; přesné množství bude záležet na tom, jak suchý tvaroh je.
    • Vanilková pasta; nebo sáček běžného vanilkového cukru
    • Kukuřičný škrob; případně vanilkový puding z kukuřičného škrobu. Nepoužívejte bramborový škrob, který vytváří šlemy.
    • Bílek; který vám zbyl z přípravy drobenkového těsta

    Borůvky:

    • Čerstvé; buď lesní, nebo kanadské

    Drobenka:

    • Hladká mouka
    • Máslo; může být trochu povolené
    • Krupicový cukr

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Borůvkový koláč s drobenkou na plech, připravený k pečení v troubě.

    ➜ Plech na koláč

    Drobenkový borůvkový koláč jsem pekla v menším plechu s vyššími okraji. Rozměr plechu asi 23x30 cm. Plech jsem vyložila pečicím papírem, který jsem v okrajích našikmo nastřihla a pomocí tuku „přilepila“ ke dnu plechu.

    Rychlý postup:

    1. Borůvky opláchněte a nechte okapat.
    2. Plech vyložte pečicím papírem.
    3. Na drobenkové těsto smíchejte studené máslo, žloutek, cukr a mouku.
    4. Na tvarohovou vrstvu umíchejte tvaroh s mlékem, bílkem, cukrem a vanilkou.
    5. Z krupicového cukru, másla a mouky zpracujte sypkou drobenku.
    6. Začněte vrstvit koláč: Na dno plechu rozprostřete drobenku, na ni opatrně rozetřete tvaroh, posypte borůvkami a nakonec drobenkou.
    7. Borůvkový koláč nechte péct v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45 minut.

    ➜ Jak udělat borůvkový koláč z drobenky a tvarohu

    KROK 1: Borůvky propláchněte, zbavte je případných nečistot (větvičky, lístky) a nechte je okapat. Plech vyložte pečicím papírem.

    Plech na pečení vyložený pečicím papírem.

    TIP: Papír si velikostně odstřihněte podle velikosti plechu. V rozích ho šikmo nastřihněte (asi 5 cm), rohy pak půjdou lépe složit. Před vyložením plechu jej na několika místech potřete tukem a papír ke dne a bokům „přilepte“.

    KROK 2: Připravte si drobenkové těsto. Do mísy nasekejte studené máslo, přidejte mouku, moučkový cukr a žloutek. Pomocí prstů vypracujte mastnější drobenku s hrudkami.

    Suroviny na drobenkové těsto v bílé míse.
    Drobenkové těsto v bílé misce.

    KROK 3: Tvaroh v míse umíchejte s cukrem, bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Přidejte vanilku, moučkový cukr a mléko. Mléka přidejte tolik, aby šla tvarohová vrstva dobře rozetřít na drobence.

    Pokud by tvaroh byl příliš tuhý, nalepí se vám na něj při roztírání drobky z těsta.

    Suroviny na míchaný tvaroh v bílé misce.
    Umíchaný tvaroh v bílé misce.

    KROK 4: Drobenku na posyp umíchejte z másla, cukru a mouky. Drobenka by měla být přiměřeně mastná a obsahovat nepravidelné hrudky o průměru necelý 1 cm.

    Suroviny na drobenku v šedé misce s oušky.
    Máslová drobenka v misce.

    KROK 5: Začněte vrstvit koláč. Nejprve na dno rozprostřete drobenkové těsto. Na něj nalijte umíchaný tvaroh a opatrně rozetřete po celé ploše. Na tvaroh nasypte borůvky, a nakonec rovnoměrně posypte drobenkou.

    Vrstvení borůvkového koláče na plech - nejprve vrstva drobenkového těsta, poté umíchaný tvaroh, borůvky, a nakonec máslová drobenka.

    KROK 6: Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Borůvkový koláč dejte péct na 45 minut.

    Po vyndání se lehce "třese" prostředek koláče. Nemějte strach, po vychlazení zatuhne.

    Upečený borůvkový koláč s drobenkou na plechu.

    ➜ Servírování

    Borůvkový koláč s borůvkami a tvarohem nechte vychladit a poté jej nakrájejte na řezy o hraně asi 7x7 cm. Podávejte na dezertním talířku s hrnkem čaje nebo dobré kávy. Doporučuju jíst lžičkou. Teplý koláč je křehký, jakmile vychladne, zpevní a dá se vzít do ruky.

    Dva kousky borůvkového koláče s drobenkou servírované na talířku s barevným okrajem.

    TIP: Zkuste taky kynuté borůvkové knedlíky!

    ➜ Jaké borůvky použít

    K přípravě můžete použít jak čerstvé lesní borůvky, tak borůvky kanadské. V receptu jsem použila velké borůvky z farmy nedaleko od nás, o které jsem neměla ponětí a doporučila mi ji dobrá kamarádka – Káťo, děkuji! Pokud propásnete letní sezónu lesních borůvek, nebo se vám nechce trávit hodiny jejich sběrem, doporučuji porozhlédnout se, zda se ve vašem okolí nenachází dobrá borůvková farma. Třeba budete mít štěstí jako já!

    Koláč jsem nezkoušela s mraženými ani kompotovanými borůvkami – nemají pevnou strukturu a mám obavy, že na naše sladké pečení obsahují příliš vody.

    ➜ Užitečné tipy

    • Koláč podle základního receptu je určený pro menší plech s vyššími okraji o vel. 23x30 cm. Pokud byste chtěli péct na klasickém velkém plechu, zdvojnásobte dávku.
    • Pokud vám nějaký koláč zbyde, nechte ho zcela vychladnout, poté jej překryjte fresh potravinářskou folií a dejte do ledničky. Zde vydrží asi 5 dní.
    • Koláč můžete také zamrazit. V takovém případě jej naskládejte do vzduchotěsného kontejneru co nejdříve poté, co vychladne. Spotřebujte do 3 měsíců.

    Další recepty na koláče

    • Drobenkový koláč s jablky
    • Rychlý švestkový koláč s mákem
    • Koláčky z tvarohového těsta
    Dva kousky borůvkového koláče s drobenkou servírované na talířku s barevným okrajem.

    Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

    Petra Kupská
    Máte borůvky a přemýšlíte, co z nich upéct? Mám pro vás recept na luxusní borůvkový koláč s drobenkou a bohatou vrstvou z tvarohu. Nejlepší letní koláč, který přinese vzpomínky na prázdniny u babičky.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 5 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 kousků
    Kalorie 325 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • 1 Pečicí plech menší, o rozměrech asi 23x30 cm

    Suroviny 

    Drobenkové těsto:

    • 180 g hladká mouka
    • 1 žloutek
    • 70 g moučkový cukr
    • 110 g máslo - studené
    • 1 lžička kypřicí prášek

    Tvarohová vrstva:

    • 500 g tvaroh polotučný - z alobalu (ne z vaničky)
    • 1 bílek
    • 1 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
    • 100 g moučkový cukr
    • 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
    • 200-250 ml plnotučné mléko

    Borůvky:

    • 500 g čerstvé borůvky - lesní nebo kanadské

    Drobenka:

    • 40 g máslo
    • 40 g krupicový cukr
    • 60 g hladká mouka

    Instrukce 

    • Borůvky propláchněte, zbavte je případných nečistot (větvičky, lístky) a nechte je okapat. Plech vyložte pečicím papírem.
    • Připravte si drobenkové těsto. Do mísy nasekejte studené máslo, přidejte mouku, moučkový cukr a žloutek. Pomocí prstů vypracujte mastnější drobenku s hrudkami.
    • Tvaroh v míse umíchejte s cukrem, bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Přidejte vanilku, moučkový cukr a mléko. Mléka přidejte tolik, aby šla tvarohová vrstva dobře rozetřít na drobence.
    • Drobenku na posyp umíchejte z másla, cukru a mouky.
    • Začněte vrstvit koláč. Nejprve na dno rozprostřete drobenkové těsto. Na něj nalijte umíchaný tvaroh a opatrně rozetřete po celé ploše. Na tvaroh nasypte borůvky, a nakonec rovnoměrně posypte drobenkou.
    • Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Borůvkový koláč dejte péct na 45 minut.

    Poznámky

    • Koláč se peče na menším plechu, nakrájí se z něj asi 12 kousků.
    • SERVÍROVÁNÍ: Borůvkový koláč s borůvkami a tvarohem nechte vychladit a poté jej nakrájejte na řezy o hraně asi 7x7 cm. Podávejte na dezertním talířku s hrnkem čaje nebo dobré kávy. Doporučuju jíst lžičkou. Teplý koláč je křehký, jakmile vychladne, zpevní a dá se vzít do ruky.
    • Připravujte s čerstvými borůvkami. Zavařované ani kompotované jsem nezkoušela, ale patrně budou pro tento recept příliš nacucané tekutinou.
    • Skladování: Pokud vám nějaký koláč zbyde, nechte ho zcela vychladnout, poté jej překryjte fresh potravinářskou folií a dejte do ledničky. Zde vydrží asi 5 dní.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 325kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recept s borůvkami, Recepty s tvarohem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 5Sdílení

    Další recepty:

    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Dva kousky borůvkového koláče s drobenkou servírované na talířku s barevným okrajem.
      Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT