Máte borůvky a přemýšlíte, co z nich upéct? Mám pro vás recept na luxusní borůvkový koláč s drobenkou a bohatou vrstvou z tvarohu. Nejlepší letní koláč, který přinese vzpomínky na prázdniny u babičky.

➜ O receptu
Koláč se skládá ze čtyř vrstev. Základní tvoří jednoduché těsto z drobenky ve stylu křehkých těst, obohacené o vaječný žloutek. Jako druhá vrstva přijde tvaroh umíchaný s mlékem, dále štědrá vrstva borůvek, a nakonec klasická máslová drobenka.
Tvaroh s mlékem dobře vyplní prostory v drobenkovém těstě, vrstvený koláč tak bude bezvadně vláčný, nikoliv suchý nebo typ „dusivka“.
TIP: Koláč s drobenkou a tvarohem je rychlý a snadný na přípravu. Pokud máte dostatek času, zkuste tenhle kynutý borůvkový koláč (chutná fantasticky!).
➜ Suroviny

Na skvělý borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem potřebujete:
Drobenkové těsto:
- Hladká mouka
- Žloutek; pro lepší barvu a bohatost těsta
- Máslo; studené z lednice
- Moučkový cukr; křehká těsta mají rády jemný práškový cukr, nikoliv krupicový
- Kypřicí prášek; budete potřebovat jen trošku, klidně použijte bezfosfátový prášek na pečení
Tvarohová vrstva:
- Tvaroh z alobalu; polotučný. Nedoporučuji tvaroh z vaničky, ten je příliš řídký.
- Cukr moučka
- Plnotučné mléko; přesné množství bude záležet na tom, jak suchý tvaroh je.
- Vanilková pasta; nebo sáček běžného vanilkového cukru
- Kukuřičný škrob; případně vanilkový puding z kukuřičného škrobu. Nepoužívejte bramborový škrob, který vytváří šlemy.
- Bílek; který vám zbyl z přípravy drobenkového těsta
Borůvky:
- Čerstvé; buď lesní, nebo kanadské
Drobenka:
- Hladká mouka
- Máslo; může být trochu povolené
- Krupicový cukr
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Plech na koláč
Drobenkový borůvkový koláč jsem pekla v menším plechu s vyššími okraji. Rozměr plechu asi 23x30 cm. Plech jsem vyložila pečicím papírem, který jsem v okrajích našikmo nastřihla a pomocí tuku „přilepila“ ke dnu plechu.
Rychlý postup:
- Borůvky opláchněte a nechte okapat.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Na drobenkové těsto smíchejte studené máslo, žloutek, cukr a mouku.
- Na tvarohovou vrstvu umíchejte tvaroh s mlékem, bílkem, cukrem a vanilkou.
- Z krupicového cukru, másla a mouky zpracujte sypkou drobenku.
- Začněte vrstvit koláč: Na dno plechu rozprostřete drobenku, na ni opatrně rozetřete tvaroh, posypte borůvkami a nakonec drobenkou.
- Borůvkový koláč nechte péct v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45 minut.
➜ Jak udělat borůvkový koláč z drobenky a tvarohu
KROK 1: Borůvky propláchněte, zbavte je případných nečistot (větvičky, lístky) a nechte je okapat. Plech vyložte pečicím papírem.

TIP: Papír si velikostně odstřihněte podle velikosti plechu. V rozích ho šikmo nastřihněte (asi 5 cm), rohy pak půjdou lépe složit. Před vyložením plechu jej na několika místech potřete tukem a papír ke dne a bokům „přilepte“.
KROK 2: Připravte si drobenkové těsto. Do mísy nasekejte studené máslo, přidejte mouku, moučkový cukr a žloutek. Pomocí prstů vypracujte mastnější drobenku s hrudkami.


KROK 3: Tvaroh v míse umíchejte s cukrem, bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Přidejte vanilku, moučkový cukr a mléko. Mléka přidejte tolik, aby šla tvarohová vrstva dobře rozetřít na drobence.
Pokud by tvaroh byl příliš tuhý, nalepí se vám na něj při roztírání drobky z těsta.


KROK 4: Drobenku na posyp umíchejte z másla, cukru a mouky. Drobenka by měla být přiměřeně mastná a obsahovat nepravidelné hrudky o průměru necelý 1 cm.


KROK 5: Začněte vrstvit koláč. Nejprve na dno rozprostřete drobenkové těsto. Na něj nalijte umíchaný tvaroh a opatrně rozetřete po celé ploše. Na tvaroh nasypte borůvky, a nakonec rovnoměrně posypte drobenkou.

KROK 6: Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Borůvkový koláč dejte péct na 45 minut.
Po vyndání se lehce "třese" prostředek koláče. Nemějte strach, po vychlazení zatuhne.

➜ Servírování
Borůvkový koláč s borůvkami a tvarohem nechte vychladit a poté jej nakrájejte na řezy o hraně asi 7x7 cm. Podávejte na dezertním talířku s hrnkem čaje nebo dobré kávy. Doporučuju jíst lžičkou. Teplý koláč je křehký, jakmile vychladne, zpevní a dá se vzít do ruky.

TIP: Zkuste taky kynuté borůvkové knedlíky!
➜ Jaké borůvky použít
K přípravě můžete použít jak čerstvé lesní borůvky, tak borůvky kanadské. V receptu jsem použila velké borůvky z farmy nedaleko od nás, o které jsem neměla ponětí a doporučila mi ji dobrá kamarádka – Káťo, děkuji! Pokud propásnete letní sezónu lesních borůvek, nebo se vám nechce trávit hodiny jejich sběrem, doporučuji porozhlédnout se, zda se ve vašem okolí nenachází dobrá borůvková farma. Třeba budete mít štěstí jako já!
Koláč jsem nezkoušela s mraženými ani kompotovanými borůvkami – nemají pevnou strukturu a mám obavy, že na naše sladké pečení obsahují příliš vody.
➜ Užitečné tipy
- Koláč podle základního receptu je určený pro menší plech s vyššími okraji o vel. 23x30 cm. Pokud byste chtěli péct na klasickém velkém plechu, zdvojnásobte dávku.
- Pokud vám nějaký koláč zbyde, nechte ho zcela vychladnout, poté jej překryjte fresh potravinářskou folií a dejte do ledničky. Zde vydrží asi 5 dní.
- Koláč můžete také zamrazit. V takovém případě jej naskládejte do vzduchotěsného kontejneru co nejdříve poté, co vychladne. Spotřebujte do 3 měsíců.
Další recepty na koláče

Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
Kuchyňské vybavení
- 1 Pečicí plech menší, o rozměrech asi 23x30 cm
Suroviny
Drobenkové těsto:
- 180 g hladká mouka
- 1 žloutek
- 70 g moučkový cukr
- 110 g máslo - studené
- 1 lžička kypřicí prášek
Tvarohová vrstva:
- 500 g tvaroh polotučný - z alobalu (ne z vaničky)
- 1 bílek
- 1 lžíce kukuřičný škrob - nebo vanilkový pudinkový prášek
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžička vanilková pasta - nebo sáček vanilkového cukru
- 200-250 ml plnotučné mléko
Borůvky:
- 500 g čerstvé borůvky - lesní nebo kanadské
Drobenka:
- 40 g máslo
- 40 g krupicový cukr
- 60 g hladká mouka
Instrukce
- Borůvky propláchněte, zbavte je případných nečistot (větvičky, lístky) a nechte je okapat. Plech vyložte pečicím papírem.
- Připravte si drobenkové těsto. Do mísy nasekejte studené máslo, přidejte mouku, moučkový cukr a žloutek. Pomocí prstů vypracujte mastnější drobenku s hrudkami.
- Tvaroh v míse umíchejte s cukrem, bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Přidejte vanilku, moučkový cukr a mléko. Mléka přidejte tolik, aby šla tvarohová vrstva dobře rozetřít na drobence.
- Drobenku na posyp umíchejte z másla, cukru a mouky.
- Začněte vrstvit koláč. Nejprve na dno rozprostřete drobenkové těsto. Na něj nalijte umíchaný tvaroh a opatrně rozetřete po celé ploše. Na tvaroh nasypte borůvky, a nakonec rovnoměrně posypte drobenkou.
- Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Borůvkový koláč dejte péct na 45 minut.
Poznámky
- Koláč se peče na menším plechu, nakrájí se z něj asi 12 kousků.
- SERVÍROVÁNÍ: Borůvkový koláč s borůvkami a tvarohem nechte vychladit a poté jej nakrájejte na řezy o hraně asi 7x7 cm. Podávejte na dezertním talířku s hrnkem čaje nebo dobré kávy. Doporučuju jíst lžičkou. Teplý koláč je křehký, jakmile vychladne, zpevní a dá se vzít do ruky.
- Připravujte s čerstvými borůvkami. Zavařované ani kompotované jsem nezkoušela, ale patrně budou pro tento recept příliš nacucané tekutinou.
- Skladování: Pokud vám nějaký koláč zbyde, nechte ho zcela vychladnout, poté jej překryjte fresh potravinářskou folií a dejte do ledničky. Zde vydrží asi 5 dní.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu