• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z ovoce

Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Dne: 5. 7. 2022 · Upraveno: 1. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 13Sdílení

Nejlepší borůvkové knedlíky vždycky dělávala moje babička Miládka. Pocházela z Kruhu u Krkonoš a pokaždé, když v lese dozrávaly borůvky, zadělala na kynuté těsto a my děti se nemohly dočkat, až bude ta dobrota hotová. Babiččin recept na knedlíky je snadný, tady je!

Borůvkové knedlíky podávané s tvarohem a cukrem na talířku.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Fotopostup
➜ Jak plnit knedlíky?
➜ Co na borůvkové knedlíky?
➜ Užitečné tipy
Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Ovocné kynuté knedlíky se připravují z jednoduchého těsta jen z několika základních surovin. Vykynuté těsto se rozválí na silnější placku a nakrájí na čtverce. Na každý přijde kopeček oslazených borůvek, knedlík se pečlivě uzavře a uvaří v lehce osolené vodě.

Hotové knedlíky je třeba propíchat, pak ozdobit strouhaným tvarohem nebo šlehačkou, pocukrovat, přelít máslem a servírovat na stůl.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle luxusní borůvkový koláč (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Na kynuté knedlíky s borůvkami potřebujete:

Kynuté těsto:

  • Hrubá mouka; nebo polohrubá
  • Sušené droždí; nebo čerstvé, s oběma typy se pracuje podobně
  • Teplé mléko s lžičkou cukru; na aktivaci droždí
  • Vejce; pro lepší soudržnost a barvu těsta
  • Špetka soli; pro chuťový kontrast

Náplň do knedlíků:

  • Lesní borůvky
  • Krupicový cukr

Na ozdobu a přelití:

  • Tvaroh z alobalu; nebo na tvaroh na strouhání
  • Práškový cukr
  • Rozpuštěné máslo

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Fotopostup

KROK 1: Do vlažného mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí. Nechte droždí na teplém místě aktivovat. Trvá asi 10-15 minut, než se na povrchu utvoří pěna s bublinami.

Příprava kvásku ze sušeného droždí.
Vzešlý kvásek.

KROK 2: Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, špetku soli a vzešlé droždí i s mlékem. Smíchejte nejprve lžící, pak směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na vláčné těsto.

Příprava kynutého těsta na ovocné knedlíky.

KROK 3: Vraťte těsto do mísy, překryjte potravinářskou folií a dejte na 45 minut kynout na teplé místo.

Těsto před kynutím.
Vykynuté těsto v míse.

KROK 4: Mezitím smíchejte čisté, okapané borůvky s krupicovým cukrem.

Borůvky s cukrem.

KROK 5: Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi půl až tři čtvrtě centimetru. Nakrájejte na čtverce o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku a půl proslazených borůvek. Knedlík pečlivě uzavřete, aby z něj nevytékala šťáva.

Příprava borůvkových knedlíků.

KRO 6: Knedlíky vložte do mírně vroucí, lehce osolené vody. Přiklopte poklicí a vařte 8 minut, neobracejte.

Vaření ovocných knedlíků ve vodě.

KROK 7: Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára, a jejich povrch potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s oblíbenou posypkou a přelijte rozpuštěným máslem.

Propichování a potírání ovocných knedlíků po uvaření máslem.

➜ Jak plnit knedlíky?

Těsto na knedlíky rozválejte na placku, která se co nejvíce podobá obdélníku. Nakrájejte na čtverečky o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého knedlíku dejte lžičku až lžičku a půl oslazeného ovoce.

Přehněte protilehlé cípy a pevně spojte. Uzavřete otvory. Protilehlé cípy mírně povytáhněte a opět pevně spojte, knedlík pak poválejte v ruce do pravidelného kulatého tvaru.

TIP: Těsto příliš nepodsypávejte moukou, mouka brání slepení těsta, resp. uzavření knedlíku. Mějte také suché ruce. Mokré ruce způsobují erozi těsta v mazlavou hmotu a nemožnosti knedlík dobře uzavřít.

➜ Co na borůvkové knedlíky?

Na kynuté borůvkové knedlíky se nejlépe hodí tvaroh, buď z alobalu nebo strouhaný. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem.

Další možností je zakysaná smetana s práškovým cukrem. Knedlíky chutnají fantasticky také s mletou skořicí, smíchanou s cukrem.

➜ Užitečné tipy

  • Těsto na knedlíky neobsahuje žádný přidaný tuk, kyne proto poměrně rychle a je lehké a nadýchané. Uvařené knedlíky však mohou na povrchu oschnout, proto je hned po vyndání z vody propíchejte a potřete rozpuštěným máslem.
  • Knedlíky také můžete uvařit na páře. K tomu skvěle poslouží parní hrnec s rovným děrovaným dnem. Dno vyložte mokrou čistou utěrkou, protože kynuté knedlíky se při přípravě rády přilepí k podložce; utěrka tomu zabrání.
  • Kromě lesních borůvek naplňte knedlíky sezónním ovocem, které máte po ruce. Dobře se hodí jahody, třešně, ale i kostičky jablek, předem podušených se skořicí. Pokud nemáte ovoce naplňte je domácí marmeládou, povidly, nebo dobrým džemem.

Další sladké recepty:

  • Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
  • Švestkové knedlíky s mákem
Borůvkové knedlíky

Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Petra Kupská
Nejlepší borůvkové knedlíky vždycky dělávala moje babička Miládka. Pocházela z Kruhu u Krkonoš a pokaždé, když v lese dozrávaly borůvky, zadělala na kynuté těsto a my děti se nemohly dočkat, až bude ta dobrota hotová. Babiččin recept na knedlíky je snadný, tady je!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 8 mins
Kynutí 45 mins
Čas celkem 1 hr 13 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 750 g hrubá mouka
  • 370 ml mléko - vlažné
  • 7 g sušené droždí - nebo 20 g (½ kostky) čerstvé droždí
  • 1 lžička krupicový cukr
  • 1 vejce
  • 1 špetka sůl

Náplň:

  • 400 g borůvky - čerstvé lesní
  • 40 g krupicový cukr

Na ozdobu:

  • tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Instrukce 

  • Do vlažného mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí. Nechte droždí na teplém místě aktivovat. Trvá asi 10-15 minut, než se na povrchu utvoří pěna s bublinami.
  • Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, špetku soli a vzešlé droždí i s mlékem. Smíchejte nejprve lžící, pak směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na vláčné těsto.
  • Vraťte těsto do mísy, překryjte potravinářskou folií a dejte na 45 minut kynout na teplé místo.
  • Mezitím smíchejte čisté, okapané borůvky s krupicovým cukrem.
  • Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi půl až tři čtvrtě centimetru. Nakrájejte na čtverce o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku a půl proslazených borůvek. Knedlík pečlivě uzavřete, aby z něj nevytékala šťáva.
  • Knedlíky vložte do mírně vroucí, lehce osolené vody. Přiklopte poklicí a vařte 8 minut, neobracejte.
  • Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára, a jejich povrch potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s oblíbenou posypkou a přelijte rozpuštěným máslem.

Poznámky

  • Podle základního receptu získáte asi 16-18 knedlíků, tedy kolem 5-6 porcí.
  • S čím podávat knedlíky? Na kynuté borůvkové knedlíky se nejlépe hodí tvaroh, buď z alobalu nebo strouhaný. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem. Další možností je zakysaná smetana s práškovým cukrem. Knedlíky chutnají fantasticky také s mletou skořicí, smíchanou s cukrem.
  • Knedlíky také můžete uvařit na páře. K tomu skvěle poslouží parní hrnec s rovným děrovaným dnem. Dno vyložte mokrou čistou utěrkou, protože kynuté knedlíky se při přípravě rády přilepí k podložce; utěrka tomu zabrání.
  • Pokud budete chtít připravit knedlíky z mražených borůvek, nechte je chvíli povolit, aby nebyly zmrzlé. Příliš chladu (a také příliš tepla) kynutému těstu nesvědčí, knedlíky by se mohly uvařit nepravidelně.
  • Jak ohřát knedlíky? Nejlepší volba je ohřát knedlíky na páře, klidně v pařáčku vloženém do hrnce. Případně je ohřejte v mikrovlnné troubě, přikryté poklopem, aby na povrchu nevyschly.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s ovocem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 13Sdílení

Další recepty:

  • Domácí křížaly
  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Klevela ze švestek

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT