Nejlepší borůvkové knedlíky vždycky dělávala moje babička Miládka. Pocházela z Kruhu u Krkonoš a pokaždé, když v lese dozrávaly borůvky, zadělala na kynuté těsto a my děti se nemohly dočkat, až bude ta dobrota hotová. Babiččin recept na knedlíky je snadný, tady je!

Ovocné kynuté knedlíky se připravují z jednoduchého těsta jen z několika základních surovin. Vykynuté těsto se rozválí na silnější placku a nakrájí na čtverce. Na každý přijde kopeček oslazených borůvek, knedlík se pečlivě uzavře a uvaří v lehce osolené vodě.
Hotové knedlíky je třeba propíchat, pak ozdobit strouhaným tvarohem nebo šlehačkou, pocukrovat, přelít máslem a servírovat na stůl.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle luxusní borůvkový koláč (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na kynuté knedlíky s borůvkami potřebujete:
Kynuté těsto:
- Hrubá mouka; nebo polohrubá
- Sušené droždí; nebo čerstvé, s oběma typy se pracuje podobně
- Teplé mléko s lžičkou cukru; na aktivaci droždí
- Vejce; pro lepší soudržnost a barvu těsta
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
Náplň do knedlíků:
- Lesní borůvky
- Krupicový cukr
Na ozdobu a přelití:
- Tvaroh z alobalu; nebo na tvaroh na strouhání
- Práškový cukr
- Rozpuštěné máslo
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Fotopostup
KROK 1: Do vlažného mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí. Nechte droždí na teplém místě aktivovat. Trvá asi 10-15 minut, než se na povrchu utvoří pěna s bublinami.


KROK 2: Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, špetku soli a vzešlé droždí i s mlékem. Smíchejte nejprve lžící, pak směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na vláčné těsto.

KROK 3: Vraťte těsto do mísy, překryjte potravinářskou folií a dejte na 45 minut kynout na teplé místo.


⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Mezitím smíchejte čisté, okapané borůvky s krupicovým cukrem.

KROK 5: Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi půl až tři čtvrtě centimetru. Nakrájejte na čtverce o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku a půl proslazených borůvek. Knedlík pečlivě uzavřete, aby z něj nevytékala šťáva.

KRO 6: Knedlíky vložte do mírně vroucí, lehce osolené vody. Přiklopte poklicí a vařte 8 minut, neobracejte.

KROK 7: Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára, a jejich povrch potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s oblíbenou posypkou a přelijte rozpuštěným máslem.

➜ Jak plnit knedlíky?
Těsto na knedlíky rozválejte na placku, která se co nejvíce podobá obdélníku. Nakrájejte na čtverečky o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého knedlíku dejte lžičku až lžičku a půl oslazeného ovoce.
Přehněte protilehlé cípy a pevně spojte. Uzavřete otvory. Protilehlé cípy mírně povytáhněte a opět pevně spojte, knedlík pak poválejte v ruce do pravidelného kulatého tvaru.

TIP: Těsto příliš nepodsypávejte moukou, mouka brání slepení těsta, resp. uzavření knedlíku. Mějte také suché ruce. Mokré ruce způsobují erozi těsta v mazlavou hmotu a nemožnosti knedlík dobře uzavřít.
➜ Co na borůvkové knedlíky?
Na kynuté borůvkové knedlíky se nejlépe hodí tvaroh, buď z alobalu nebo strouhaný. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem.
Další možností je zakysaná smetana s práškovým cukrem. Knedlíky chutnají fantasticky také s mletou skořicí, smíchanou s cukrem.

➜ Užitečné tipy
- Těsto na knedlíky neobsahuje žádný přidaný tuk, kyne proto poměrně rychle a je lehké a nadýchané. Uvařené knedlíky však mohou na povrchu oschnout, proto je hned po vyndání z vody propíchejte a potřete rozpuštěným máslem.
- Knedlíky také můžete uvařit na páře. K tomu skvěle poslouží parní hrnec s rovným děrovaným dnem. Dno vyložte mokrou čistou utěrkou, protože kynuté knedlíky se při přípravě rády přilepí k podložce; utěrka tomu zabrání.
- Kromě lesních borůvek naplňte knedlíky sezónním ovocem, které máte po ruce. Dobře se hodí jahody, třešně, ale i kostičky jablek, předem podušených se skořicí. Pokud nemáte ovoce naplňte je domácí marmeládou, povidly, nebo dobrým džemem.
Další sladké recepty:

Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami
Suroviny
Kynuté těsto:
- 750 g hrubá mouka
- 370 ml mléko - vlažné
- 7 g sušené droždí - nebo 20 g (½ kostky) čerstvé droždí
- 1 lžička krupicový cukr
- 1 vejce
- 1 špetka sůl
Náplň:
- 400 g borůvky - čerstvé lesní
- 40 g krupicový cukr
Na ozdobu:
- tvaroh
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Instrukce
- Do vlažného mléka zamíchejte lžičku cukru a sušené droždí. Nechte droždí na teplém místě aktivovat. Trvá asi 10-15 minut, než se na povrchu utvoří pěna s bublinami.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, špetku soli a vzešlé droždí i s mlékem. Smíchejte nejprve lžící, pak směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na vláčné těsto.
- Vraťte těsto do mísy, překryjte potravinářskou folií a dejte na 45 minut kynout na teplé místo.
- Mezitím smíchejte čisté, okapané borůvky s krupicovým cukrem.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi půl až tři čtvrtě centimetru. Nakrájejte na čtverce o hraně asi 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku a půl proslazených borůvek. Knedlík pečlivě uzavřete, aby z něj nevytékala šťáva.
- Knedlíky vložte do mírně vroucí, lehce osolené vody. Přiklopte poklicí a vařte 8 minut, neobracejte.
- Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára, a jejich povrch potřete rozpuštěným máslem. Podávejte s oblíbenou posypkou a přelijte rozpuštěným máslem.
Poznámky
- Podle základního receptu získáte asi 16-18 knedlíků, tedy kolem 5-6 porcí.
- S čím podávat knedlíky? Na kynuté borůvkové knedlíky se nejlépe hodí tvaroh, buď z alobalu nebo strouhaný. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem. Další možností je zakysaná smetana s práškovým cukrem. Knedlíky chutnají fantasticky také s mletou skořicí, smíchanou s cukrem.
- Knedlíky také můžete uvařit na páře. K tomu skvěle poslouží parní hrnec s rovným děrovaným dnem. Dno vyložte mokrou čistou utěrkou, protože kynuté knedlíky se při přípravě rády přilepí k podložce; utěrka tomu zabrání.
- Pokud budete chtít připravit knedlíky z mražených borůvek, nechte je chvíli povolit, aby nebyly zmrzlé. Příliš chladu (a také příliš tepla) kynutému těstu nesvědčí, knedlíky by se mohly uvařit nepravidelně.
- Jak ohřát knedlíky? Nejlepší volba je ohřát knedlíky na páře, klidně v pařáčku vloženém do hrnce. Případně je ohřejte v mikrovlnné troubě, přikryté poklopem, aby na povrchu nevyschly.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu