• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Dezerty

    Švestkové knedlíky s mákem

    Dne: 15. 10. 2021 · Aktualizováno: 2. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 59Sdílení

    Chcete recept na jednoduché švestkové knedlíky? Jeden tu pro vás mám. Tyhle knedlíky se připravují z bramborovo-tvarohového těsta a patří k těm nejlepším, jaké si dovedete představit. Taky aby ne, recept mám od babičky, která knedle na talíři vždy rozpůlila a pak posypala mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

    Švestkové knedlíky s mákem.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Postup
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Švestkové knedlíky s mákem

    Knedlíky chutnají nejlépe z čerstvých švestek, jejichž sezóna trvá zhruba od července do září. Dají se použít i mražené, v tom případě nechte knedlíky vařit o něco déle.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají božsky!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny potřebné k přípravě švestkových knedlíků.

    Na přípravu švestkových knedlíků potřebujeme:

    TĚSTO:

    • Brambory; vařené ve slupce, ideálně den předem, poté vychlazené
    • Tvaroh; polotučný z vaničky
    • Mouka; standardně se používá hrubá, já jsem knedlíky připravila z mouky hladké
    • Vejce
    • Sůl

    Dále potřebujete čerstvé švestky.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Na posypku smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem, na přelití si připravte rozpuštěné máslo.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Knedlíky jsem uvařila v hrnci o pr. 28 cm se sníženým okrajem. K ruce si vezměte struhadlo na nastrouhání brambor, hodit se bude plochá děrovaná lžíce na vyndání uvařených knedlíků.

    Příprava švestkových knedlíků.

    ➜ Postup

    1. Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
    2. Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
    3. Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte trochu mouky.
    4. Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
    5. Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
    6. Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
    7. Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.

    ➜ Servírování

    Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

    švestkové knedlíky servírování.

    Nemáte rádi mák? Vezměte na posypku tvaroh s cukrem, nebo cukr promíchaný se strouhankou, kterou jste předtím osmažili na másle.

    Co jiného ze švestek? Zkuste tyhle fantastické švestkové koláče!

    ➜ Šikovné tipy

    • Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
    • Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
    • Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
    • Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.

    Další sladké recepty:

    • Hraběnčiny řezy
    • Hrnková bublanina
    • Domácí trdelník
    • Vanilkové rohlíčky
    • Kynuté borůvkové knedlíky
    • Makovec s citronovou polevou
    Švestkové knedlíky s mákem, z bramborovo-tvarohového těsta.

    Švestkové knedlíky s mákem

    Petra Kupská
    Babiččin recept na nejlepší švestkové knedlíky, sypané mákem s cukrem, přelité máslem. Z bramborovo-tvarohového těsta.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 10 minutes mins
    Čas celkem 30 minutes mins
    Chod Dezert
    Kuchyně Česká
    Kalorie 352 kcal

    Suroviny 

    Těsto:

    • 200 g brambory - předem vařené ve slupce
    • 200 g tvaroh - z vaničky
    • 200 g hladká mouka
    • 1 ks vejce
    • 1 špetka sůl

    Posypka:

    • 8 lžíce mák - mletý
    • 6 lžíce moučkový cukr
    • 4 lžíce máslo - rozpuštěné

    Instrukce 

    • UDĚLEJTE PŘEDEM: Uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela vychladnout.
    • Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
    • Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte vždy postupně trochu mouky. Je-li naopak těsto příliš tuhé, například pokud použijete tvaroh z alobalu, přidejte trochu mléka.
    • Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
    • Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
    • Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
    • Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
    • Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
    • Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
    • Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
    • Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 352kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s ovocem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 59Sdílení

    Další recepty:

    • Dvě rakvičky se šlehačkou podávané na dezertním talířku.
      Jednoduché rakvičky se šlehačkou
    • Upečený sladký svítek v pánvi, pocukrovaný, s borůvkami.
      Staročeský svítek s borůvkami
    • Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.
      Ořechový srnčí hřbet
    • Jablečné kroužky smažené v palačinkovém těstíčku, pocukrované, podávané na talíři.
      Smažená jablka v těstíčku

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz