Chcete recept na jednoduché švestkové knedlíky? Jeden tu pro vás mám. Tyhle knedlíky se připravují z bramborovo-tvarohového těsta a patří k těm nejlepším, jaké si dovedete představit. Taky aby ne, recept mám od babičky, která knedle na talíři vždy rozpůlila a pak posypala mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Knedlíky chutnají nejlépe z čerstvých švestek, jejichž sezóna trvá zhruba od července do září. Dají se použít i mražené, v tom případě nechte knedlíky vařit o něco déle.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají božsky!)
➜ Suroviny

Na přípravu švestkových knedlíků potřebujeme:
TĚSTO:
- Brambory; vařené ve slupce, ideálně den předem, poté vychlazené
- Tvaroh; polotučný z vaničky
- Mouka; standardně se používá hrubá, já jsem knedlíky připravila z mouky hladké
- Vejce
- Sůl
Dále potřebujete čerstvé švestky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Na posypku smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem, na přelití si připravte rozpuštěné máslo.
➜ Kuchyňské vybavení
Knedlíky jsem uvařila v hrnci o pr. 28 cm se sníženým okrajem. K ruce si vezměte struhadlo na nastrouhání brambor, hodit se bude plochá děrovaná lžíce na vyndání uvařených knedlíků.

➜ Postup
- Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
- Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte trochu mouky.
- Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
- Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
- Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
- Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.
➜ Servírování
Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Nemáte rádi mák? Vezměte na posypku tvaroh s cukrem, nebo cukr promíchaný se strouhankou, kterou jste předtím osmažili na másle.
Co jiného ze švestek? Zkuste tyhle fantastické švestkové koláče!
➜ Šikovné tipy
- Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
- Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
- Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
- Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.
Další sladké recepty:
- Hraběnčiny řezy
- Hrnková bublanina
- Domácí trdelník
- Vanilkové rohlíčky
- Kynuté borůvkové knedlíky
- Makovec s citronovou polevou

Švestkové knedlíky s mákem
Suroviny
Těsto:
- 200 g brambory - předem vařené ve slupce
- 200 g tvaroh - z vaničky
- 200 g hladká mouka
- 1 ks vejce
- 1 špetka sůl
Posypka:
- 8 lžíce mák - mletý
- 6 lžíce moučkový cukr
- 4 lžíce máslo - rozpuštěné
Instrukce
- UDĚLEJTE PŘEDEM: Uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela vychladnout.
- Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
- Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte vždy postupně trochu mouky. Je-li naopak těsto příliš tuhé, například pokud použijete tvaroh z alobalu, přidejte trochu mléka.
- Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
- Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
- Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
- Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
- Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
- Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
- Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
- Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu