• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Dezerty

Švestkové knedlíky s mákem

Dne: 15. 10. 2021 · Upraveno: 7. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Chcete recept na jednoduché švestkové knedlíky? Jeden tu pro vás mám. Tyhle knedlíky se připravují z bramborovo-tvarohového těsta a patří k těm nejlepším, jaké si dovedete představit. Taky aby ne, recept mám od babičky, která knedle na talíři vždy rozpůlila a pak posypala mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky s mákem.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Kuchyňské vybavení
➜ Postup
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Švestkové knedlíky s mákem

Knedlíky chutnají nejlépe z čerstvých švestek, jejichž sezóna trvá zhruba od července do září. Dají se použít i mražené, v tom případě nechte knedlíky vařit o něco déle.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají božsky!)

➜ Suroviny

Suroviny potřebné k přípravě švestkových knedlíků.

Na přípravu švestkových knedlíků potřebujeme:

TĚSTO:

  • Brambory; vařené ve slupce, ideálně den předem, poté vychlazené
  • Tvaroh; polotučný z vaničky
  • Mouka; standardně se používá hrubá, já jsem knedlíky připravila z mouky hladké
  • Vejce
  • Sůl

Dále potřebujete čerstvé švestky.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Na posypku smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem, na přelití si připravte rozpuštěné máslo.

➜ Kuchyňské vybavení

Knedlíky jsem uvařila v hrnci o pr. 28 cm se sníženým okrajem. K ruce si vezměte struhadlo na nastrouhání brambor, hodit se bude plochá děrovaná lžíce na vyndání uvařených knedlíků.

Příprava švestkových knedlíků.

➜ Postup

  1. Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
  3. Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte trochu mouky.
  4. Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
  5. Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
  6. Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
  7. Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.

➜ Servírování

Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

švestkové knedlíky servírování.

Nemáte rádi mák? Vezměte na posypku tvaroh s cukrem, nebo cukr promíchaný se strouhankou, kterou jste předtím osmažili na másle.

➜ Šikovné tipy

  • Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
  • Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
  • Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
  • Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.

Další sladké recepty:

  • Hraběnčiny řezy
  • Hrnková bublanina
  • Domácí trdelník
  • Vanilkové rohlíčky
  • Kynuté borůvkové knedlíky
  • Makovec s citronovou polevou
Švestkové knedlíky s mákem, z bramborovo-tvarohového těsta.

Švestkové knedlíky s mákem

Petra Kupská
Babiččin recept na nejlepší švestkové knedlíky, sypané mákem s cukrem, přelité máslem. Z bramborovo-tvarohového těsta.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Kalorie 352 kcal

Suroviny 

Těsto:

  • 200 g brambory - předem vařené ve slupce
  • 200 g tvaroh - z vaničky
  • 200 g hladká mouka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka sůl

Posypka:

  • 8 lžíce mák - mletý
  • 6 lžíce moučkový cukr
  • 4 lžíce máslo - rozpuštěné

Instrukce 

  • UDĚLEJTE PŘEDEM: Uvařte brambory ve slupce a nechte je zcela vychladnout.
  • Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Do mísy přidejte mouku, vejce, tvaroh a špetku soli.
  • Vypracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přisypte vždy postupně trochu mouky. Je-li naopak těsto příliš tuhé, například pokud použijete tvaroh z alobalu, přidejte trochu mléka.
  • Těsto vytvarujte do válce a na pomoučněném vále nakrájejte na stejně velké kusy.
  • Každý kousek těsta zlehka otiskněte z obou řezných stran do mouky a vytvarujte do placičky.
  • Rozpůlenou vypeckovanou švestku zabalte do těsta a vytvarujte kulatý knedlík.
  • Švestkové knedlíky vařte v mírně vroucí vodě 8-10 minut.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Knedlíky podávejte teplé, na talíři je můžete rozříznout napůl. Posypte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
  • Přesné množství mouky v těstě záleží na konzistenci tvarohu. Řidší, krémovitější tvaroh bude potřebovat mouky více a naopak.
  • Švestky musí být při zpracovávání knedlíků dokonale suché, právě tak vaše ruce. Voda způsobuje erozi těsta, to se vám bude rozpadat a knedlíky nepůjdou tvarovat.
  • Švestky do knedlíků rozpulte. Jsou-li kyselejší, přidejte ke švestce trochu krupicového cukru.
  • Pokud se knedlíky při vaření přilepí ke dnu, uvolněte je pomocí vidličky, aby mohly vyplavat na hladinu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 352kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s ovocem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Ořechový srnčí hřbet
  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT