Tenhle recept oceníte zejména na podzim, když vrcholí sezóna jablek. Jablíčka nakrájená na kroužky, ovoněná skořicí, namočená v palačinkovém těstě a usmažená na pánvi dozlatova. Jednoduchý, přitom luxusní dezert, kterému málokdo odolá!
Česká kuchyně nabízí nespočet receptů s jablky. Od klasického štrúdlu přes nepečený jablečný dort s pudinkem, až po jablkový kompot se skořicí a hřebíčkem, který dělávaly babičky svým vnoučatům. Když už nevíte, co s jablky, přijde tip na smažená jablka v těstíčku vhod. Pojďme na to.
➜ Seznam surovin
- Čerstvá jablka; ideálně ze zahrady. Nemusí mít perfektní vzhled, nějaký ten flíček na povrchu nevadí.
- Mletá skořice; na poprášení jablek před smažením
- Slunečnicový nebo řepkový olej; na smažení. Pokud chcete, aby byla jablka voňavější, osmažte je v přepuštěném másle neboli ghí.
- Moučkový cukr; na pocukrování usmažených jablečných kroužků
Palačinkové těsto
Do těstíčka budete jablečné plátky namáčet před smažením. Na těstíčko potřebujete:
- Mléko; vlažné
- Máslo; rozpuštěné v hrnku nebo mikrovlnné troubě
- Celá vejce
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Kypřicí prášek; neboli prášek do pečiva
- Špetka soli
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Fotopostup
KROK 1: Palačinkové těstíčko na smažení: Nejprve si připravte těstíčko na obalování, potřebuje totiž pár minut odpočinout.
Nejprve rozpusťte máslo. Ohřejte máslo, aby bylo vlažné. Promíchejte mouku s kypřicím práškem. V misce prošlehejte vlažné mléko s vejci, cukrem a špetkou soli. Postupně zašlehejte směs mouky s kypřicím práškem. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a zamíchejte.
KROK 2: Připravte jablka na obalování: Nejlépe a nejpravidelněji se vám budou obalovat kroužky z jablek. Ty připravíte tak, že celé jablko oloupete a vykrajovačem jádřinců odstraníte střed jablka i s peckami.
Prohlédněte si vnitřek díry v jablku; pokud jsou po stranách stále vidět zbytky jádřince, případně i pecky, vykrojte je tak, že vykrajovač posunete trochu ke straně díry a otvor ještě jednou proříznete.
Takto připravené jablko nakrájejte na kroužky o tloušťce asi půl centimetru a tence poprašte mletou skořicí, stačí z jedné strany.
TIP: Přečtěte si, jak nastrouhat jablka
KROK 3: V pánvi rozehřejte olej na střední až vyšší teplotu. Jablkové kroužky namáčejte postupně v těstíčku a vkládejte do rozpáleného tuku. Smažte z obou stran dozlatova; každá strana zabere asi minutu až dvě.
OSVĚDČILO SE MI: Při otáčení jablek při smažení si pomáhám dvěma vidličkami nebo kuchyňskými kleštěmi.
KROK 4: Usmažená jablka dejte na talíř vyložený kuchyňským papírem, odsajete tak přebytečný tuk.
➜ Servírování
Smažená jablka v těstíčku chutnají nejlépe ještě teplá. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem, zejména jsou-li jablíčka kyselejší.
Jablečné kroužky chutnají i vychladlé při pokojové teplotě. Vždy je cukrujte až před servírováním, cukr jinak zvlhne a rozpustí se.
➜ Užitečné tipy
- Při přípravě těstíčka mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Budete do něj přilévat rozpuštěné máslo. Pokud by mléko bylo studené, máslo by se srazilo a vytvořilo drobné krupičky.
- Kroužky smažím na pánvi. Máte-li klasickou fritézu, můžete jablka osmažit v ní. Horkovzdušná fritéza není pro tento recept vhodná.
- Co se týče pánve, ideální je se silnějším dnem, které se rovnoměrně prohřeje. Aby se jablka při smažení k pánvi nepřichytla, měla by být pánev opatřená nepřilnavou vrstvou.
Další recepty s jablky
- Křehký jablečný koláč
- Mrkvový salát s jablkem
- Domácí křížaly
- Jablečný závin z listového těsta
- Drobenkový koláč s jablky
Smažená jablka v těstíčku
Suroviny
- 5 ks jablka
- ¼ lžička mletá skořice
- řepkový olej - nebo slunečnicový, na smažení
- 1 lžíce moučkový cukr - na poprášení usmažení jablek
Palačinkové těstíčko:
- 2 lžíce máslo - rozpuštěné
- 200 ml mléko - vlažné
- 200 g hladká mouka
- 2 vejce
- 50 g krupicový cukr
- ¼ lžička kypřicí prášek
- 1 špetka sůl
Instrukce
- Palačinkové těstíčko: Nejprve rozpusťte máslo. Ohřejte máslo, aby bylo vlažné. Promíchejte mouku s kypřicím práškem. V misce prošlehejte vlažné mléko s vejci, cukrem a špetkou soli. Postupně zašlehejte směs mouky s kypřicím práškem. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a zamíchejte.
- Připravte si jablka: Jablka oloupejte a vykrajovačem jádřinců odstraňte střed jablka. Takto připravené jablko nakrájejte na kroužky o tloušťce asi půl centimetru a tence poprašte mletou skořicí, stačí z jedné strany.
- V pánvi rozehřejte olej na střední až vyšší teplotu. Jablkové kroužky namáčejte postupně v těstíčku a vkládejte do rozpáleného tuku. Smažte z obou stran dozlatova; každá strana zabere asi minutu až dvě.
- Usmažená jablka dejte na talíř vyložený kuchyňským papírem, odsajete tak přebytečný tuk.
Poznámky
- Vystačí asi na 8 porcí.
- SERVÍROVÁNÍ: Smažená jablka v těstíčku chutnají nejlépe ještě teplá. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem, zejména jsou-li jablíčka kyselejší.
- Při přípravě těstíčka mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Budete do něj přilévat rozpuštěné máslo. Pokud by mléko bylo studené, máslo by se srazilo a vytvořilo drobné krupičky.
- Kroužky smažím na pánvi. Máte-li klasickou fritézu, můžete jablka osmažit v ní. Horkovzdušná fritéza není pro tento recept vhodná.
- Při otáčení jablek při smažení si pomáhám dvěma vidličkami nebo kuchyňskými kleštěmi.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu