• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Z ovoce

Domácí křížaly

Dne: 15. 10. 2022 · Upraveno: 5. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 66Sdílení

Co s přebytkem jablek, když jich je velká úroda? Usušte je na křížaly tak, jak to dělávaly naše babičky. Já si práci ulehčuji, jablka nesuším u kamen, ale v sušičce potravin. Domácí křížaly představují zdravou, lahodnou pochoutku pro děti i dospělé.

Sušené křížaly jablečné kroužky.
Obsah skrýt
➜ Co jsou vlastně křížaly?
➜ Suroviny
➜ Vybavení
➜ Jak vyrobit domácí křížaly
➜ Jak poznám, že jsou křížaly hotové?
➜ Jak skladovat křížaly
➜ Užitečné tipy
Domácí křížaly

➜ Co jsou vlastně křížaly?

Křížaly jsou oloupaná jablka, zbavená jádřince, nakrájená na tenké kroužky. Takto připravené plátky jablek se suší po dobu 8-12 hodin při teplotě 60°C.

Čím kratší dobu jablka sušíte, tím budou křížaly šťavnatější a určené k rychlé spotřebě. Dokonale usušené křížaly vydrží dobře skladové i rok a více.

➜ Suroviny

K přípravě křížal potřebujete jednu jedinou surovinu: jablka! Žádný cukr nebo citronovou šťávu. Snad jen jeden tip mám, jak tradiční křížaly ozvláštnit – před sušením je poprašte malým množství mleté skořice!

  • Jablka; nejlépe ze zahrádky z domácí sklizně. Jablíčka nemusí mít perfektní vzhled, sem tam skvrnka na povrchu nevadí, zejména pokud budete jablka před sušením loupat.
  • Skořice; volitelně. Zkuste část jablek před sušením ochutit troškou skořice.

➜ Vybavení

Nůž, škrabka a vykrajovač jádřinců u jablek.

Pro rychlou přípravu jablek na sušení se mi osvědčila klasická škrabka a vykrajovač jádřinců. Pokud znáte svoji škrabku a víte, jak ji k jablku přiložit, máte jej oloupané během chvilky.

TIP: Pokud si nechcete, jablka loupat nemusíte. Na skus budou kvůli ponechané slupce o něco tužší.

Dříve jsem jablka krájela a jádřinec vykrajovala nožíkem. Podstatně rychleji však jde práce od ruky, pokud si pořídíte vykrajovač jádřinců. Jablko pak rychle nakrájíte na tenké kroužky a dáte sušit. Vykrajovač jádřinců je za mě geniální vynález!

Mohlo by vás zajímat: Jak nastrouhat jablka

➜ Jak vyrobit domácí křížaly

KROK 1: Jablko v celku oloupejte škrabkou na zeleninu.

Loupání slupky z jablek pomocí škrabky.

Poté si vezměte do ruky vykrajovač jádřinců. Jablko položte stopkou dolů na pevný podklad. Ke zbytku okvětí (lidově nazývanému bubák) přiložte vykrajovač a zatlačte dolů, až nástroj projede středem jablka.

Vykrojení jádřince z jablka.

Podívejte se do otvoru v jablku. Pokud po stranách vidíte zbytky jádřince, případně i semínka, dovyřízněte i je.

Oloupané jablko zbavené jádřince.

KROK 2: Jablka nakrájejte na tenké kroužky, silné asi 2 mm. Pokud máte struhadlo nebo mandolínu, nakrájejte tenké plátky jablek s jejich pomocí.

Oloupaná jablka nakrájená na kroužky.

KROK 3: Připravte si sušičku na sušení jablek. Nakrájené plátky vyrovnejte na pláty sušičky v jedné vrstvě, těsně vedle sebe. Chcete-li jemně je poprašte skořicí.

KROK 4: Vyskládejte pláty s jablky na sušičku. Zapněte ji na teplotu 60 °C a sušte jablka po dobu 8-12 hodin.

Suseni jablek v susicce potravin.

MŮJ TIP: V polovině času sušení a pak při konci proházejte pláty s jablky. Ty, co byly nahoře, dejte dolů a naopak. Jablka proschnout rychleji a rovnoměrněji.

➜ Jak poznám, že jsou křížaly hotové?

Jablka sušená kratší dobu, kolem 8 hodin, budou při ohnutí pružná. Takové křížaly obsahují větší množství zbytkové vlhkosti a jsou určená k rychlé spotřebě, protože po čase mohou začít plesnivět.

Dobře usušené křížaly se při pokusu o ohnutí zlomí. Takové křížaly jsou bezpečně usušené a dají se skladovat po delší dobu.

Usušená jablka, domácí křížaly ve formě jablečných kroužků.

➜ Jak skladovat křížaly

Křížaly skladujte buď v dobře uzavíratelné nádobě s víčkem, které je opatřené těsnicí gumičkou. Ta zabrání pronikání vlhkosti dovnitř sklenice. Skladujte v temnu.

Další možností je vložit křížaly do prodyšného textilního sáčku, uzavřít a skladovat na suchém, teplém a dobře větraném místě. Tento způsob skladování byl obvyklý v časech minulých.

➜ Užitečné tipy

  • Domácí křížaly jsou skvělým jedlým dárkem. Zabalte je do celofánu, opatřete hezkou stuhou a visačkou, do které napíšete vzkaz. Křížaly věnujte svým blízkým, kolegům v práci nebo oblíbenému učiteli jako dárek.
  • Ze sušených jablek vyrobíte přírodní vánoční ozdoby, které dokonale provoní stromeček!
  • Jablečné křížaly se mi neosvědčilo sušit v troubě. Vlhkost z jablek totiž nemá kam unikat, jablka se tedy „suší“ ve vlhkém prostředí. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete ji při sušení jablek pootevřít, aby mohla vlhkost uniknout. Moje chytrá trouba se však při otevření vždy vypne, proto pro mě sušení v troubě nepřichází v úvahu.
  • Sušičku potravin kromě jablek využijete na sušení dalšího sezónního ovoce, hub nebo bylinek.

Další recepty s jablky:

  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty
  • Jablečný závin z listového těsta
  • Drobenkový koláč s jablky
Usušená jablka, domácí křížaly ve formě jablečných kroužků.

Domácí křížaly

Petra Kupská
Co s přebytkem jablek, když jich je velká úroda? Usušte je na křížaly tak, jak to dělávaly naše babičky. Já si práci ulehčuji, jablka nesuším u kamen, ale v sušičce potravin. Domácí křížaly představují zdravou, lahodnou pochoutku pro děti i dospělé.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 10 hrs
Čas celkem 10 hrs 30 mins
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Suroviny 

  • 10 ks jablka
  • 1 lžička skořice - volitelně

Instrukce 

  • Jablka oloupejte a odstraňte jádřinec.
  • Připravená jablka nakrájejte na tenké kroužky, silné asi 2 mm.
  • Plátky jablek rosprostřete na plát sušičky na ovoce, v jedné vrstvě, jeden vedle druhého.
  • Pokud chcete, jemně poprašte jablka nebo jejich část skořicí.
  • Jablka v sušiččce sušte 8-10 hodin při teplotě 60 °C.

Poznámky

  • Křížaly jsou přirozeně sladké i bez přidání cukru. Jejich usušením jablka ještě více zesládnou, v křížalách se cukr koncentruje.
  • Pokud chcete zabránit hnědnutí jablek po nakrájení, namočte je do směsi vody s vymačkanou citronovou šťávou.
  • Jablka sušená kratší dobu, kolem 8 hodin, budou při ohnutí pružná. Takové křížaly obsahují větší množství zbytkové vlhkosti a jsou určená k rychlé spotřebě, protože po čase mohou začít plesnivět.
  • Dobře usušené křížaly, sušené 12 a více hodin, se při pokusu o ohnutí zlomí. Takové křížaly jsou bezpečně usušené a dají se skladovat po delší dobu.
  • SKLADOVÁNÍ: Křížaly skladujte buď v dobře uzavíratelné nádobě s víčkem, které je opatřené těsnicí gumičkou. Ta zabrání pronikání vlhkosti dovnitř sklenice. Skladujte v temnu.
  • Další možností je vložit křížaly do prodyšného textilního sáčku, uzavřít a skladovat na suchém, teplém a dobře větraném místě. Tento způsob skladování byl obvyklý v časech minulých.
  • Domácí křížaly jsou skvělým jedlým dárkem. Zabalte je do celofánového sáčku, opatřete hezkou stuhou a visačkou, do které napíšete vzkaz. Křížaly věnujte svým blízkým, kolegům v práci nebo oblíbenému učiteli jako dárek.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recept s jablky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 66Sdílení

Další recepty:

  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Klevela ze švestek
  • Domácí marmeláda z červeného rybízu

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT