Co s přebytkem jablek, když jich je velká úroda? Usušte je na křížaly tak, jak to dělávaly naše babičky. Já si práci ulehčuji, jablka nesuším u kamen, ale v sušičce potravin. Domácí křížaly představují zdravou, lahodnou pochoutku pro děti i dospělé.

➜ Co jsou vlastně křížaly?
Křížaly jsou oloupaná jablka, zbavená jádřince, nakrájená na tenké kroužky. Takto připravené plátky jablek se suší po dobu 8-12 hodin při teplotě 60°C.
Čím kratší dobu jablka sušíte, tím budou křížaly šťavnatější a určené k rychlé spotřebě. Dokonale usušené křížaly vydrží dobře skladové i rok a více.
➜ Suroviny
K přípravě křížal potřebujete jednu jedinou surovinu: jablka! Žádný cukr nebo citronovou šťávu. Snad jen jeden tip mám, jak tradiční křížaly ozvláštnit – před sušením je poprašte malým množství mleté skořice!
- Jablka; nejlépe ze zahrádky z domácí sklizně. Jablíčka nemusí mít perfektní vzhled, sem tam skvrnka na povrchu nevadí, zejména pokud budete jablka před sušením loupat.
- Skořice; volitelně. Zkuste část jablek před sušením ochutit troškou skořice.
➜ Vybavení

Pro rychlou přípravu jablek na sušení se mi osvědčila klasická škrabka a vykrajovač jádřinců. Pokud znáte svoji škrabku a víte, jak ji k jablku přiložit, máte jej oloupané během chvilky.
TIP: Pokud si nechcete, jablka loupat nemusíte. Na skus budou kvůli ponechané slupce o něco tužší.
Dříve jsem jablka krájela a jádřinec vykrajovala nožíkem. Podstatně rychleji však jde práce od ruky, pokud si pořídíte vykrajovač jádřinců. Jablko pak rychle nakrájíte na tenké kroužky a dáte sušit. Vykrajovač jádřinců je za mě geniální vynález!
Mohlo by vás zajímat: Jak nastrouhat jablka
➜ Jak vyrobit domácí křížaly
KROK 1: Jablko v celku oloupejte škrabkou na zeleninu.

Poté si vezměte do ruky vykrajovač jádřinců. Jablko položte stopkou dolů na pevný podklad. Ke zbytku okvětí (lidově nazývanému bubák) přiložte vykrajovač a zatlačte dolů, až nástroj projede středem jablka.

Podívejte se do otvoru v jablku. Pokud po stranách vidíte zbytky jádřince, případně i semínka, dovyřízněte i je.

KROK 2: Jablka nakrájejte na tenké kroužky, silné asi 2 mm. Pokud máte struhadlo nebo mandolínu, nakrájejte tenké plátky jablek s jejich pomocí.

KROK 3: Připravte si sušičku na sušení jablek. Nakrájené plátky vyrovnejte na pláty sušičky v jedné vrstvě, těsně vedle sebe. Chcete-li jemně je poprašte skořicí.
KROK 4: Vyskládejte pláty s jablky na sušičku. Zapněte ji na teplotu 60 °C a sušte jablka po dobu 8-12 hodin.

MŮJ TIP: V polovině času sušení a pak při konci proházejte pláty s jablky. Ty, co byly nahoře, dejte dolů a naopak. Jablka proschnout rychleji a rovnoměrněji.
➜ Jak poznám, že jsou křížaly hotové?
Jablka sušená kratší dobu, kolem 8 hodin, budou při ohnutí pružná. Takové křížaly obsahují větší množství zbytkové vlhkosti a jsou určená k rychlé spotřebě, protože po čase mohou začít plesnivět.
Dobře usušené křížaly se při pokusu o ohnutí zlomí. Takové křížaly jsou bezpečně usušené a dají se skladovat po delší dobu.

➜ Jak skladovat křížaly
Křížaly skladujte buď v dobře uzavíratelné nádobě s víčkem, které je opatřené těsnicí gumičkou. Ta zabrání pronikání vlhkosti dovnitř sklenice. Skladujte v temnu.
Další možností je vložit křížaly do prodyšného textilního sáčku, uzavřít a skladovat na suchém, teplém a dobře větraném místě. Tento způsob skladování byl obvyklý v časech minulých.
➜ Užitečné tipy
- Domácí křížaly jsou skvělým jedlým dárkem. Zabalte je do celofánu, opatřete hezkou stuhou a visačkou, do které napíšete vzkaz. Křížaly věnujte svým blízkým, kolegům v práci nebo oblíbenému učiteli jako dárek.
- Ze sušených jablek vyrobíte přírodní vánoční ozdoby, které dokonale provoní stromeček!
- Jablečné křížaly se mi neosvědčilo sušit v troubě. Vlhkost z jablek totiž nemá kam unikat, jablka se tedy „suší“ ve vlhkém prostředí. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete ji při sušení jablek pootevřít, aby mohla vlhkost uniknout. Moje chytrá trouba se však při otevření vždy vypne, proto pro mě sušení v troubě nepřichází v úvahu.
- Sušičku potravin kromě jablek využijete na sušení dalšího sezónního ovoce, hub nebo bylinek.
Další recepty s jablky:
- Smažená jablka v těstíčku
- Nepečený jablečný dort s piškoty
- Jablečný závin z listového těsta
- Drobenkový koláč s jablky

Domácí křížaly
Suroviny
- 10 ks jablka
- 1 lžička skořice - volitelně
Instrukce
- Jablka oloupejte a odstraňte jádřinec.
- Připravená jablka nakrájejte na tenké kroužky, silné asi 2 mm.
- Plátky jablek rosprostřete na plát sušičky na ovoce, v jedné vrstvě, jeden vedle druhého.
- Pokud chcete, jemně poprašte jablka nebo jejich část skořicí.
- Jablka v sušiččce sušte 8-10 hodin při teplotě 60 °C.
Poznámky
- Křížaly jsou přirozeně sladké i bez přidání cukru. Jejich usušením jablka ještě více zesládnou, v křížalách se cukr koncentruje.
- Pokud chcete zabránit hnědnutí jablek po nakrájení, namočte je do směsi vody s vymačkanou citronovou šťávou.
- Jablka sušená kratší dobu, kolem 8 hodin, budou při ohnutí pružná. Takové křížaly obsahují větší množství zbytkové vlhkosti a jsou určená k rychlé spotřebě, protože po čase mohou začít plesnivět.
- Dobře usušené křížaly, sušené 12 a více hodin, se při pokusu o ohnutí zlomí. Takové křížaly jsou bezpečně usušené a dají se skladovat po delší dobu.
- SKLADOVÁNÍ: Křížaly skladujte buď v dobře uzavíratelné nádobě s víčkem, které je opatřené těsnicí gumičkou. Ta zabrání pronikání vlhkosti dovnitř sklenice. Skladujte v temnu.
- Další možností je vložit křížaly do prodyšného textilního sáčku, uzavřít a skladovat na suchém, teplém a dobře větraném místě. Tento způsob skladování byl obvyklý v časech minulých.
- Domácí křížaly jsou skvělým jedlým dárkem. Zabalte je do celofánového sáčku, opatřete hezkou stuhou a visačkou, do které napíšete vzkaz. Křížaly věnujte svým blízkým, kolegům v práci nebo oblíbenému učiteli jako dárek.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu