Máte chuť na rychlý a jednoduchý salát? Vsaďte na ten ze strouhané mrkve a jablek, ochucený citronovou šťávou! Mrkvový salát s jablkem je vzpomínkou na dětství, u nás ho dělávala babička, když jsme se my, vnoučata, u ní sešli o letních prázdninách.

Základ salátu tvoří mrkev strouhaná najemno a jablka, nastrouhaná na hrubé straně struhadla. Salát se ochucuje čerstvě vymačkanou šťávou z citronu a trochou cukru. Žádnou další tekutinu není do salátu potřeba přidávat.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle jablečný kompot se skořicí (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na mrkvový salát s jablky potřebujete:
- Mrkev; kořen
- Jablka; vezměte spíše sladší druh jablek
- Citron; čerstvý, budeme z něj vymačkávat šťávu
- Cukr; krupicový, na ochucení salátu. Pro zdravější verzi lze cukr vyměnit za med.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Mrkev i jablka oloupejte. Jablka rozkrojte napůl a zbavte je jádřinců.
- Mrkev nastrouhejte na ručním struhadle najemno, jablka nahrubo. Vložte je do mísy.
- K mrkvi a jablkům vymačkejte přes sítko citron.
- Přidejte cukr a promíchejte.
- Mrkvový salát nechte na kuchyňské lince pět minut odpočinout a servírujte.

➜ Servírování
Mrkvový salát podávejte jako dezert k hlavnímu jídlu, nebo jako samostatnou svačinku.
Pokud vám nějaký salát zbyde, uložte ho do ledničky, přikryjte a spotřebujte do tří dnů.
➜ Užitečné tipy
- Vymačkáním citronu přes sítko zamezíte, aby se do salátu dostaly pecky. Další možností je vymačkat citron na ručním odšťavňovači.
- Mrkev obsahuje značné množství vitamínu A, který se rozpouští v tucích. Přidejte do salátu pár kapek olivového oleje pro lepší vstřebání vitamínu z mrkve.
- Tenhle mrkvový salát je skvělá možnost, jak nabídnout dětem zeleninu. Vyzkoušejte a uvidíte, že jim bude chutnat!
Další recepty s jablky:

Šťavnatý mrkvový salát s jablkem
Suroviny
- 4 ks mrkev - středně velká
- 2 ks jablka - střední až větší
- 1 ks citrón - menší
- 2 lžíce krupicový cukr
Instrukce
- Mrkev i jablka oloupejte. Jablka rozkrojte napůl a zbavte je jádřinců.
- Mrkev nastrouhejte na ručním struhadle najemno, jablka nahrubo. Vložte je do mísy.
- K mrkvi a jablkům vymačkejte přes sítko citron.
- Přidejte cukr a promíchejte.
- Mrkvový salát nechte na kuchyňské lince pět minut odpočinout a servírujte.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 menší porce salátu.
- Mrkvový salát podávejte jako dezert k hlavnímu jídlu, nebo jako samostatnou svačinku.
- Vymačkáním citronu přes sítko zamezíte, aby se do salátu dostaly pecky. Další možností je vymačkat citron na ručním odšťavňovači.
- Mrkev obsahuje značné množství vitamínu A, který se rozpouští v tucích. Přidejte do salátu pár kapek olivového oleje pro lepší vstřebání vitamínu z mrkve.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu