Pojďte si se mnou uvařit voňavý kompot z jablek, s hřebíčkem a se skořicí. Je rychle hotový a nejlepší je ještě teplý. Přesně tak, jak ho dělávala babička, když ještě byli moji kluci malí děti.
➜ O receptu
Domácí jablkový kompot se připravuje z čerstvých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na klínky. Jablka se uvaří s vodou, citronem, cukrem, skořicí a hřebíčky. Kompot je rychle hotový, stačí, když jablka změknou. Podává se ještě teplý v kompotové misce.
TIP: Pokud máte rádi sladké, zkuste tyhle báječné jahodové knedlíky z tvarohového těsta!
➜ Suroviny
Na jablečný kompot potřebujete:
- Jablka; jakákoliv máte po ruce, u nás se do kompotu nejčastěji zpracovávala letní jablka ze zahrádky, která jsme nestihli sníst.
- Krupicový cukr
- Skořice; pro lepší efekt přidejte celou, ale naše babi vždy dávala skořici mletou
- Hřebíček; koření, které jablečnému kompotu dodá to správné aroma
- Citron; nakrájený na plátky
- Voda; na zalití jablek při vaření
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Jablka oloupejte, rozpulte.
- Vykrojte jádřince a takto připravená jablíčka nakrájejte na zhruba stejně velké klínky.
- Jablka vložte do hrnce, zalijte vodou. Přidejte cukr, hřebíček, skořici a citron.
- Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum.
- Hrnec přiklopte pokličkou a pomalu vařte, než jsou plátky jablek měkké. Trvá to asi 15 minut.
- Hotový jablečný kompot podávejte teplý.
➜ Servírování
Jablečný kompot chutná skvěle jako osvěžující svačinka, ať už dopolední, nebo ta před večeří.
Kompot milují zejména děti a o to víc, když jim je připraví milovaná babička. Však také mnozí z nás máme tento recept často spojený se vzpomínkami na dětství.
➜ Šikovné tipy
- Do kompotu zpracujete jablka, která už můžou vykazovat sem tam nějakou vadu na kráse, takže k zakousnutí nemusí tolik lákat, ale uvnitř jsou stále dobrá a chutná.
- Pro ještě více aroma a vůně přidejte do kompotu hvězdičku badyánu.
- Před podáváním vyndejte hřebíček. Tohle koření sice nádherně voní, ale pokud byste do něj kousli, zhořknul by vám na jazyku.
Čtěte také: Jak nastrouhat jablka
Další sladké recepty:
- Rychlý jahodový koláč
- Vláčný banánový chlebíček
- Koláčky z tvarohového těsta
- Mrkvový salát s jablkem
- Křehký jablečný koláč
Vařený jablečný kompot se skořicí
Suroviny
- 5 jablek - středních
- 5 ks hřebíček
- ½ lžička skořice
- 70 g krupicový cukr
- 2 plátek citron
- 500 ml voda
Instrukce
- Jablka oloupejte, rozpulte. Vykrojte jádřince a takto připravená jablíčka nakrájejte na zhruba stejně velké klínky.
- Jablka vložte do hrnce, zalijte vodou, měla by být ponořená asi do 1/2 až 2/3. Přidejte cukr, hřebíček, skořici a citron.
- Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Hrnec přiklopte pokličkou a pomalu vařte, než jsou plátky jablek měkké. Trvá to asi 15 minut.
- Hotový jablečný kompot podávejte nejlépe ještě teplý nebo vlažný.
Poznámky
- Jablka nemusí v nálevu plavat. Stačí, když budou ponořená asi z poloviny až dvou třetin. Takto se budou dusit, nikoliv vařit, a budou mít intenzivnější chuť.
- SERVÍROVÁNÍ: Jablečný kompot chutná skvěle jako osvěžující svačinka, ať už dopolední, nebo ta před večeří.
- Pro ještě více aroma a vůně přidejte do kompotu hvězdičku badyánu.
- Před podáváním vyndejte hřebíček. Tohle koření sice nádherně voní, ale pokud byste do něj kousli, zhořknul by vám na jazyku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Aninka
Tak tohle je vzpomínka na dětství. U nás jsme tomu říkali eplpapka, asi z němčiny, bydlíme v pohraničí. Takovýhle jablečný kompot se skořicí a hřebíčkem je ohromná dobrota, doporučuji!
Petra Kupská
Děkuji! Podzim je za dveřmi a jabloně na zahradě vypadají obsypaně, doufám, že letos si jablečný kompot alespoň párkrát taky uvaříme.