Pojďte si se mnou smlsnout na výborném jahodovém koláči! Přináším ten nejlepší recept na rychlý, nadýchaný koláč na plech s čerstvými jahodami.

❔ O receptu
Rychlý jahodový koláč je připravený z piškotového těsta, ušlehaného z celých vajec. Jemné nadýchané těsto stačí vylít na vymazaný plech, poklást kousky čerstvých jahod a upéct v troubě. Hotový pak pocukrovat, nakrájet na kousky a servírovat ke kafíčku.
TIP: Pokud máte rádi moučníky s ovocem, vyzkoušejte tenhle švestkový koláč s mákem (chutná božsky!)
? Suroviny

Na rychlý jahodový koláč potřebujete:
- Vejce; ideálně ohřáté na pokojovou teplotu
- Hladká mouka
- Prášek do pečiva
- Krupicový cukr
- Vanilkový cukr; nebo vanilková pasta
- Voda; horká, nikoliv však vroucí
- Slunečnicový olej; nebo řepkový. Díky oleji nebude koláč suchý, ale šťavnatější.
- Mléko; vlažné
- Čerstvé jahody
Dále trochu oleje na vymazání a jemnou strouhanku na vysypání plechu.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte lžíci horké vody.
- Šlehejte elektrickým mixérem, postupně přisypávejte cukr.
- Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte nadýchanou hmotu.
- Přidejte mouku smíchanou s pečicím práškem, krátce promixujte.
- Piškotové těsto vlijte na připravený plech.
- Poklaďte plátky čerstvých jahod.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut dozlatova.
- Jahodový koláč pocukrujte a podávejte.
? Podrobný recept s fotkami
NEŽ ZAČNETE: Připravte si pečicí plech. Vymažte jej olejem a vysypte jemnou strouhankou. Rozehřejte troubu na 170 °C.
KROK 1: Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte vanilku. Začněte šlehat pomocí elektrického mixéru, přidejte lžíci horké vody. Zvyšujte otáčky, postupně přisypávejte krupicový cukr.

KROK 2: Zvyšte otáčky a mixujte, dokud nezískáte lehkou nadýchanou pěnu. Buďte trpěliví, šlehání může trvat i několik minut.

KROK 3: Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixeru na minimum. Přidejte v dávkách k vaječné pěně spolu s mlékem a olejem. Krátce promíchejte, hmotu nepřemixujte.
KROK 4: Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte.

KROK 5: Poklaďte nahusto kousky čerstvých jahod.

KROK 6: Vložte plech s připraveným koláčem do předehřáté trouby. Nechte péct po dobu 25 minut, dokud povrch nezezlátne.

?️ Servírování
Jahodový koláč nechte chvilku vychladnout, poté jej poprašte moučkovým cukrem. Nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 8x8 cm a podávejte.

? Kuchyňské vybavení
Pro tento recept jsem použila pečicí plech o velikosti zhruba 42x29 cm.

? Šikovné tipy
- Tento jahodový koláč je velmi nadýchaný a jemný. Abyste této konzistence dosáhli, je důležité hned na začátku dobře vyšlehat vejce s cukrem a lžící horké vody.
- Vejce a mléko by měly být ohřáté na pokojovou teplotu.
- Kousky jahod při pečení klesají ke dnu plechu. Tomu zčásti zabráníte, pokud jahody zlehka poprášíte moukou, než je položíte na těsto.
Další sladké recepty:
- Banánový chlebíček
- Koláčky z tvarohového těsta
- Hrnková bublanina
- Jahodová bublanina
- Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou
Chcete ještě více inspirace? Navštivte stránku se skvělými jahodovými recepty.

Rychlý jahodový koláč
Suroviny
- 4 vejce - pokojové teploty
- 260 g hladká mouka
- ½ prášek do pečiva
- 200 g krupicový cukr
- 1 vanilkový cukr - nebo vanilková pasta
- 1 lžíce voda - horká, nikoliv však vroucí
- 2 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový
- 180 ml mléko - vlažné
- 600 g jahody - čerstvé
- olej a strouhanka - na vymazání a vysypání plechu
Instrukce
- NEŽ ZAČNETE: Připravte si pečicí plech. Vymažte jej olejem a vysypte jemnou strouhankou. Rozehřejte troubu na 170 °C.
- Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte vanilku. Začněte šlehat pomocí elektrického mixéru, přidejte lžíci horké vody. Zvyšujte otáčky, postupně přisypávejte krupicový cukr.
- Zvyšte otáčky a mixujte, dokud nezískáte lehkou nadýchanou pěnu. Buďte trpěliví, šlehání může trvat i několik minut.
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixeru na minimum. Přidejte v dávkách k vaječné pěně spolu s mlékem a olejem. Krátce promíchejte, hmotu nepřemixujte.
- Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte.
- Poklaďte nahusto kousky čerstvých jahod.
- Vložte plech s připraveným koláčem do předehřáté trouby. Nechte péct po dobu 25 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu připravíte asi 20 kousků koláče.
- SERVÍROVÁNÍ: Jahodový koláč nechte chvilku vychladnout, poté jej poprašte moučkovým cukrem. Nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 8x8 cm a podávejte.
- Pro tento recept jsem použila pečicí plech o velikosti zhruba 42x29 cm.
- Tento jahodový koláč je velmi nadýchaný a jemný. Abyste této konzistence dosáhli, je důležité hned na začátku dobře vyšlehat vejce s cukrem a lžící horké vody.
- Kousky jahod při pečení klesají ke dnu plechu. Tomu zčásti zabráníte, pokud jahody zlehka poprášíte moukou, než je položíte na těsto.
Orientační hodnoty na 1 porci
Renča
Rychlý, dobrý...
Petra Kupská
Děkuji, Reni, za milou zpětnou vazbu!
Václav Kopecký
Prostě super, lepší sem nejed 👍
Milan
Skvely recept, potreboval jsem zlikvidovat malou cast lonske urody jahod z mrazaku, takze jsem tam dal mrazene jahody, okolo dvou kil a kolac byl luxusni.
Petra Kupská
Děkuji, Milane, za hezký komentář. Jsem ráda, že se koláč vydařil podle vašich představ! 🙂
Aninka
Špica! Vyzkoušeno, chutnalo, výborný a rychlý recept s jahodami!
Petra Kupská
Děkuji a souhlasím 🙂 Jednoduchý koláč na plech, s čerstvým ovocem, to je vždycky sázka na jistotu.