Jablka jsou oblíbenou surovinou v české kuchyni. Uplatnění najdou při sladkém pečení, čerstvě nastrouhaná do salátu nebo povařená jako kompot.
Poradím vám, jak jablka rychle a jednoduše oloupat a nastrouhat tak, aby byla připravená k vaření nebo další kuchařské úpravě.
➜ Vybavení
Ke strouhání jablek potřebujete:
- Nůž
- Škrabka
- Ruční struhadlo
- Krájecí prkénko nebo kuchyňská mísa

➜ Postup
KROK 1: Jablko rozkrojte napůl a pomocí škrabky oloupejte slupku. Nevynechejte ani okolí stopky a tzv. bubáku. Odstraňte případné vady na povrchu.

KROK 2: Půlky oloupaných jablek překrojte ještě jednou napůl – dostanete čtvrtinky jablek. Jablko uchopte do levé ruky (jste-li pravák) a do druhé vezměte ostrý kuchyňský nůž. Opatrně nařízněte jablko pod jádřincem zhruba do poloviny. Poté jablko otočte a stejný řez proveďte z druhé strany, dokud klínek s jádřincem nevyříznete celý.

KROK 3: Ruční čtyřstěnné struhadlo postavte do větší mísy nebo na krájecí prkénko. Oloupané čtvrtky jablka zbavené jádřince nastrouhejte na struhadle nahrubo (velké slzy).

Najděte si správný úhel přiložení jablka směrem ke struhadlu, a také ideální sílu přítlaku při strouhání, abyste si neporanili prsty.
Podívejte se také na jednoduchý způsob, jak nastrouhat mrkev.
➜ Užitečné tipy
- Nůž musí být opravdu dobře naostřený, aby při vykrajování jádřince bez zbytečného přítlaku zajel do dužiny jablka. Dobře naostřeným nožem kontrolujete hloubku řezu.
- Jablka po nastrouhání hnědnou neboli oxidují. Není to žádný zdraví škodlivý úkaz, pouze hnědá jablka nemusí dobře působit esteticky. Chcete-li hnědnutí jablek zabránit, zastříkněte je po nastrouhání čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
- Ruční struhadlo by mělo být vyrobené z nerezové oceli. Díky ní se ostří snadno neztupí, navíc nerezová ocel dobře odolává kyselinám z jablek a dalšího ovoce.
Recepty s jablky

Jak nastrouhat jablka
Kuchyňské vybavení
- Kuchyňský nůž
- Škrabka
- Ruční 4hranné struhadlo
Suroviny
- 1 jablko
Instrukce
- Jablko rozkrojte napůl a pomocí škrabky oloupejte slupku.
- Polovinu jablka ještě jednou přepulte, dostanete čtvrtku jablka.
- Nožem opatrně vyřízněte jádřinec. Nejprve nařízněte z jedné strany, poté z druhé dořízněte.
- Jablko nastrouhejte na ručním struhadle opatřené většími slzami.
Poznámky
- Nůž musí být opravdu dobře naostřený, aby při vykrajování jádřince bez zbytečného přítlaku zajel do dužiny jablka. Dobře naostřeným nožem můžete dobře kontrolovat hloubku řezu.
- Jablka po nastrouhání hnědnou neboli oxidují. Není to žádný zdraví škodlivý úkaz, pouze hnědá jablka nemusí dobře působit esteticky. Pokud chcete hnědnutí jablek zabránit, zastříkněte je po nastrouhání čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu