• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Tipy do kuchyně

Jak nastrouhat jablka

Dne: 4. 4. 2022 · Upraveno: 3. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 2Sdílení

Jablka jsou oblíbenou surovinou v české kuchyni. Uplatnění najdou při sladkém pečení, čerstvě nastrouhaná do salátu nebo povařená jako kompot.

Poradím vám, jak jablka rychle a jednoduše oloupat a nastrouhat tak, aby byla připravená k vaření nebo další kuchařské úpravě.

Obsah skrýt
➜ Vybavení
➜ Postup
➜ Užitečné tipy
Jak nastrouhat jablka

➜ Vybavení

Ke strouhání jablek potřebujete:

  • Nůž
  • Škrabka
  • Ruční struhadlo
  • Krájecí prkénko nebo kuchyňská mísa
Vybavení potřebné na krájení a strouhání jablek: struhadlo, nůž, škrabka.

➜ Postup

KROK 1: Jablko rozkrojte napůl a pomocí škrabky oloupejte slupku. Nevynechejte ani okolí stopky a tzv. bubáku. Odstraňte případné vady na povrchu.

Loupání jablek pomocí škrabky.

KROK 2: Půlky oloupaných jablek překrojte ještě jednou napůl – dostanete čtvrtinky jablek. Jablko uchopte do levé ruky (jste-li pravák) a do druhé vezměte ostrý kuchyňský nůž. Opatrně nařízněte jablko pod jádřincem zhruba do poloviny. Poté jablko otočte a stejný řez proveďte z druhé strany, dokud klínek s jádřincem nevyříznete celý.

Vykrajování jádřince z oloupaného jablka.

KROK 3: Ruční čtyřstěnné struhadlo postavte do větší mísy nebo na krájecí prkénko. Oloupané čtvrtky jablka zbavené jádřince nastrouhejte na struhadle nahrubo (velké slzy).

Strouhání jablka na ručním struhadle.

Najděte si správný úhel přiložení jablka směrem ke struhadlu, a také ideální sílu přítlaku při strouhání, abyste si neporanili prsty.

Podívejte se také na jednoduchý způsob, jak nastrouhat mrkev.

➜ Užitečné tipy

  • Nůž musí být opravdu dobře naostřený, aby při vykrajování jádřince bez zbytečného přítlaku zajel do dužiny jablka. Dobře naostřeným nožem kontrolujete hloubku řezu.
  • Jablka po nastrouhání hnědnou neboli oxidují. Není to žádný zdraví škodlivý úkaz, pouze hnědá jablka nemusí dobře působit esteticky. Chcete-li hnědnutí jablek zabránit, zastříkněte je po nastrouhání čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
  • Ruční struhadlo by mělo být vyrobené z nerezové oceli. Díky ní se ostří snadno neztupí, navíc nerezová ocel dobře odolává kyselinám z jablek a dalšího ovoce.

Recepty s jablky

  • Mrkvový salát s jablkem
  • Hrnkové hraběnčiny řezy
  • Domácí jablečný kompot
  • Křehký jablečný koláč
Vykrajování jádřince z jablek.

Jak nastrouhat jablka

Petra Kupská
Postup, jak jednoduše a rychle nastrouhat jablka.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Čas celkem 10 mins
Chod Ovoce
Kuchyně Česká
Porce 1
Kalorie 63 kcal

Kuchyňské vybavení

  • Kuchyňský nůž
  • Škrabka
  • Ruční 4hranné struhadlo

Suroviny 

  • 1 jablko

Instrukce 

  • Jablko rozkrojte napůl a pomocí škrabky oloupejte slupku.
  • Polovinu jablka ještě jednou přepulte, dostanete čtvrtku jablka.
  • Nožem opatrně vyřízněte jádřinec. Nejprve nařízněte z jedné strany, poté z druhé dořízněte.
  • Jablko nastrouhejte na ručním struhadle opatřené většími slzami.

Poznámky

  • Nůž musí být opravdu dobře naostřený, aby při vykrajování jádřince bez zbytečného přítlaku zajel do dužiny jablka. Dobře naostřeným nožem můžete dobře kontrolovat hloubku řezu.
  • Jablka po nastrouhání hnědnou neboli oxidují. Není to žádný zdraví škodlivý úkaz, pouze hnědá jablka nemusí dobře působit esteticky. Pokud chcete hnědnutí jablek zabránit, zastříkněte je po nastrouhání čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 63kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s ovocem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 2Sdílení

Další recepty:

  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)
  • Jak správně vymazat a vysypat bábovkovou formu?
  • Jak nastrouhat brambory
  • Jak snadno a rychle oloupat rajčata

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT