Když nás babička v létě hlídala, dělávala nám, vnoučatům, vaječný svítek. Vejce jsme měli od domácích slepiček, pro borůvky jsme my děti zaběhly do lesa, kde jich začátkem prázdnin bylo dostatek. Nedávno jsem svítek dělala pro moje děti. Pokud chcete recept, tady je!
➜ Co je svítek
Svítek nasladko se dělá z palačinkového těsta, nalitého na pánev a upečeného v rozpálené troubě. Tady po chvíli naběhne, svítek je jemný a nadýchaný. Po vyndání z trouby je třeba poprášit ho moučkovým cukrem, pro chuť přidávám borůvky nebo jiné ovoce v sezóně.
Babiččin recept jsem vylepšila přidáním nastrouhané citronové kůry a trošky vanilky. Svítek se nejlépe peče v litinové pánvi, která bez problémů snese pobyt v horké troubě.
MŮJ TIP: Zkuste taky tyhle tvarohové knedlíky s jahodami, jeden z nejepších letních dezertů!
➜ Co potřebujete
Na sladký vaječný svítek si připravte:
Těstíčko
- Mléko; ohřáté na pokojovou teplotu, případně vlažné.
- Vejce; vyndejte je z lednice alespoň hodinu předem a nechte na kuchyňské lince, aby nebyla studená. Pokud zapomenete, ponořte je asi na pět minut do horké, nikoliv však vroucí vody.
- Hladká mouka
- Krupicový cukr
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
- Vanilková esence; nebo vanilkový cukr pro lepší vůni
Dále je potřeba
- Máslo; na vymazání pánve
- Moučkový cukr; na posypání upečeného svítku
- Borůvky; nebo jiné čerstvé ovoce
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Pánev do trouby
Svítek se peče v rozpálené troubě. K tomu potřebujete pánev, která pobyt v horké troubě bez problémů snese.
Nesmí obsahovat žádné plastové prvky, například rukojeť. Ideálním příkladem pánve vhodné do trouby je litinová pánev.
➜ Jak připravit sladký svítek
KROK 1: Zapněte troubu na 190 °C a dejte do ní rozpálit pánev.
KROK 2: Mléko, vejce, hladkou mouku, krupicový cukr, citronovou kůru, špetku soli a vanilku dejte do větší mísy. Dobře promíchejte, buď ruční metličkou, nebo elektrickým mixérem se šlehacími metlami.
KROK 3: Do dobře rozehřáté pánve dejte oříšek másla a nechte ho rozpustit. Na něj nalijte těsto, asi jako byste dělali dvojitou palačinku.
KROK 4: Pánev s těstem dejte péct do trouby. Do deseti minut se svítek po krajích zvedne a zezlátne. Máte upečeno!
➜ Servírování
Svítek podávejte co nejdříve po vytažení z trouby. Posypte jej bohatě moučkovým cukrem a přidejte hrst borůvek. Svítek nakrájejte na klínky a přemístěte na talířky.
Jak svítek chladne, nadýchaná část opadá. Na chuti to však neubere. Nejlépe chutná ještě teplý.
➜ Užitečné tipy
- Svítek jsem pekla v litinové pánvi o průměru 20 cm. Řekla bych, že jeden kus podávaný jako lehký letní dezert bude stačit jednomu strávníkovi.
- Pokud vám svítek zbyde, nechte ho zcela vychladnout, přikryjte fresh folií a uložte do lednice. Spotřebujte do tří dnů.
- Svítek v lednici zvlhne a vsaje moučkový cukr, kterým jste ho poprášili. Při podávání jej můžete krátce ohřát v mikrovlnné troubě a ještě jednou lehce pocukrovat.
Další sladké recepty:
- Kynutý borůvkový koláč na plech
- Nepečený tvarohový dezert do skleničky
- Vláčná jahodová bublanina
- Borůvkový koláč s drobenkou a tvarohem
Staročeský svítek s borůvkami
Suroviny
Těstíčko na svítek:
- 2 hrnek mléko - o pokojové teplotě
- 1 a ½ hrnek hladká mouka
- 3 vejce - o pokojové teplotě
- ½ lžíce citronová kůra - nastrouhaná
- 1 lžička vanilková esence - nebo vanilkový cukr
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1 špetka sůl
Dále potřebujete:
- 2 lžička másla - do pánve
- 2 lžíce moučkový cukr - na pocukrování
- 1 hrst borůvky - čerstvé
Instrukce
- Zapněte troubu na 190 °C a dejte do ní rozpálit pánev.
- Mléko, vejce, hladkou mouku, krupicový cukr, citronovou kůru, špetku soli a vanilku dejte do větší mísy. Dobře promíchejte, buď ruční metličkou, nebo elektrickým mixérem se šlehacími metlami.
- Do dobře rozehřáté pánve dejte oříšek másla a nechte ho rozpustit. Na něj nalijte těsto, asi jako byste dělali dvojitou palačinku.
- Pánev s těstem dejte péct do trouby. Do deseti minut se svítek po krajích zvedne a zezlátne. Máte upečeno!
Poznámky
- Vystačí na dva svítky o pr. 20 cm.
- SERVÍROVÁNÍ: Svítek podávejte co nejdříve po vytažení z trouby. Posypte jej bohatě moučkovým cukrem a přidejte hrst borůvek. Svítek nakrájejte na klínky a přemístěte na talířky.
- Pokud vám svítek zbyde, nechte ho zcela vychladnout, přikryjte fresh folií a uložte do lednice. Spotřebujte do tří dnů.
- Svítek v lednici zvlhne a vsaje moučkový cukr, kterým jste ho poprášili. Při podávání jej můžete krátce ohřát v mikrovlnné troubě a ještě jednou lehce pocukrovat.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Jennifer Wilhelmi
I was so excited to see this recipe! My great grandmother was originally from western Bohemia near Policka (I'm in the US). This was one of the recipes that we still have. Her version was served with cooked apples - apples chopped, sauteed in butter with butter, and seasoned with cinnamon and sugar.
Jennifer Wilhelmi
Correction - Policka is in Eastern Bohemian 🙂
Petra Kupská
Hi Jennifer, thanks a lot for your comment! Yes, the town of Policka is located in Eastern Bohemia, near Moravia region. Your great-grandmother's apple topping sounds wonderful! All the ingredients you mentioned, including the cinnamon spice, are part of traditional Czech cuisine. Warm greetings from Bohemia!