Tenké a heboučké, to jsou luxusní palačinky, připravené na sladko s marmeládou nebo tvarohem. Kdo by si nedal? Pokud jste dostali chuť, pojďme si je připravit! Provedu vás krok za krokem základním receptem, podle kterého se palačinky vždy podaří.

➜ O receptu
Klasické domácí palačinky se připravují z hladké mouky, mléka, vajec, špetky soli a trošky rozpuštěného másla. Dobře rozmíchané, odpočinuté těsto se smaží z obou stran na pánvi do zlatova.
Nakonec stačí potřít palačinku dobrým džemem nebo marmeládou, srolovat a servírovat.
TIP: Zkuste také jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají božsky!)
➜ Suroviny

Na palačinky potřebujeme:
- Hladká pšeničná mouka; nikoliv polohrubá. Jen z hladké mouky získáte opravdu hebké palačinky.
- Vejce; pokojové teploty
- Mléko; vlažné, nikoliv právě vytažené z lednice. Nebojte se ho mírně přihřát, asi jako kdybyste v něm chtěli připravit kvásek.
- Sůl; stačí špetka pro chuťový kontrast
- Máslo; rozehřáté. Mléko na palačinkové těsto musí být vlažné, aby v něm máslo neztuhlo.
Na smažení palačinek: Sádlo, máslo, nebo běžný stolní olej. Doporučuji přesně v tomto pořadí.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále přináším tipy na plnění a dozdobení palačinek. Vyberte některou z možností, nebo vhodně nakombinujte podle vlastní chuti.
- Na plnění: Marmeláda nebo džem, tvaroh umíchaný s moučkovým cukrem, nutela, ovoce.
- Na ozdobu: Moučkový cukr, Granko, kopeček ušlehané smetany, zmrzlina, čokoládové sypání.
Základní těsto:
- Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, mouku, sůl a rozpuštěné máslo.
- Spirálovou kvedlačkou vše ručně smíchejte na hladké těsto.
- Nechte 20 minut odpočinout.
- Těsto nalijte na nepřilnavou pánev a smažte z obou stran do zlatova.
- Hotovou palačinku potřete marmeládou a srolovanou podávejte.
KROK 1: Vyndejte včas z lednice vajíčka, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv však teplé nebo dokonce horké.
KROK 2: Do mísy nalijte mléko, přidejte celá rozklepnutá vejce, špetku soli a hladkou mouku. Rozehřejte máslo, aby bylo tekuté, a přilijte k mléku. Pomocí ruční spirálové kvedlačky smíchejte všechny ingredience na hladké těsto bez hrudek. Nechte těsto asi 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.

KROK 3: Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední až vyšší teplotě malé množství tuku. Pánev stáhněte z plotýnky. Tuk rozetřete silikonovou mašlovačkou.

KROK 4: Nalijte na pánev asi půl až tři čtvrtě naběračky palačinkového těsta. Krouživým pohybem rozprostřete těsto po celé ploše pánve.

KROK 5: Pánev vraťte zpět na plotýnku a palačinku smažte, dokud nezpevní a nezezlátnou jí po obvodu hrany. plochou obracečkou palačinku opatrně podeberte a obraťte.

KROK 6: Smažte na druhé straně asi minutu. Trvá to kratší dobu než první strana.

KROK 7: Palačinku stáhněte z pánve na talíř. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

➜ Servírování
Palačinky potřete marmeládou, srolujte a naaranžujte na talíř. Poprašte je moučkovým cukrem a servírujte.

TIP: Palačinky také můžete složit do trojúhelníčků, vytvoří tak na talířku zajímavý efekt.
➜ Jakou pánev?
Na smažení palačinek je nejvhodnější nepřilnavá pánev s nízkým okrajem, o průměru kolem 24 cm. Palačinkové těsto se na takovou pánev nepřilepí, půjde dobře otočit, aniž by se trhalo.
Pro otáčení palačinek je vhodná plochá obracečka s pružným krčkem, ze speciálního plastu, který odolává vyšším teplotám (prodává např. Tescoma).
➜ Šikovné tipy
- Těmto tenkým palačinkám francouzského typu se jinak říká crepes. My jim doma říkávali amolety, neptejte se mě proč; pro mě to je slovo spojené s dětstvím. Palačinky ála amolety u nás připravoval nejčastěji můj táta.
- Základní těsto na palačinky neobsahuje cukr. Dají se tedy připravit se sladkou náplní, nebo naslano.
- Pokud vám nějaké palačinky zbydou, přikryjte je vyskládané na talíři potravinářskou folií, aby nevyschly, a skladujte v lednici po dobu 3 dnů.
Další sladké recepty:
- Kefírová buchta – rychlovka s čokoládovou polevou a kokosem
- Jahodový koláč – piškotový na plech
- Banánový chlebíček – jednoduchý, vláčný
- Boží milosti – velikonoční cukroví
- Rybízová marmeláda – domácí, jednoduchý recept
- Sladký svítek s borůvkami

Recept na nejlepší palačinky
Suroviny
- 430 ml mléko - vlažné
- 200 g hladká mouka
- 2 ks vejce - pokojové teploty
- 1 špetka sůl
- 1 lžíce máslo - rozpuštěné
- sádlo, máslo nebo stolní olej - na smažení palačinek
- marmeláda - na potření palačinek
Instrukce
- Vyndejte včas z lednice vajíčka, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv však teplé nebo dokonce horké.
- Do mísy nalijte mléko, přidejte celá rozklepnutá vejce, špetku soli a hladkou mouku. Rozehřejte máslo, aby bylo tekuté, a přilijte k mléku. Pomocí ruční spirálové kvedlačky smíchejte všechny ingredience na hladké těsto bez hrudek. Nechte těsto asi 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední až vyšší teplotě malé množství tuku. Pánev stáhněte z plotýnky. Tuk rozetřete mašlovačkou.
- Nalijte na pánev asi půl až tři čtvrtě naběračky palačinkového těsta. Krouživým pohybem rozprostřete těsto po celé ploše pánve.
- Pánev vraťte zpět na plotýnku a palačinku smažte, dokud nezpevní a nezezlátnou jí po obvodu hrany. plochou obracečkou palačinku opatrně podeberte a obraťte.
- Smažte na druhé straně asi minutu. Trvá to kratší dobu než první strana.
- Palačinku stáhněte z pánve na talíř. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Palačinky potřete marmeládou, srolujte a naaranžujte na talíř. Poprašte je moučkovým cukrem a servírujte.
- PÁNEV: Na smažení palačinek je nejvhodnější nepřilnavá pánev s nízkým okrajem, o průměru kolem 24 cm. Palačinkové těsto se na takovou pánev nepřilepí, půjde dobře otočit, aniž by se trhalo.
- Základní těsto na palačinky neobsahuje cukr. Dají se tedy připravit se sladkou náplní, nebo naslano.
- Pokud vám nějaké palačinky zbydou, přikryjte je vyskládané na talíři potravinářskou folií, aby nevyschly, a skladujte v lednici po dobu 3 dnů.
- Ze základního množství podle receptu usmažíte asi 10 palačinek.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Petr
Skvely,a hlavne presne vyvazeny recept,takze palacinky tenke ,jak papir!!!!!
S pozdravem Petr
Marta
I já je mám rádá a to je mi 73 let!
Petra Kupská
Marti, já věřím, že palačinky chutnají v každém věku 🙂
Adléta
Dělávám pro děti o víkendu, když mám čas stát u sporáku. Palačinky mažu tvarohem i marmoškou, sypu kakaem. Děti se můžou ujíst, sotva stíhám smažit!
Káča
Přesně! U nás palačinky taky frčej, akorát kdo je bude smažit. Ale co bych pro rodinu neudělala 😉