• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Dezerty

Recept na nejlepší palačinky

Dne: 31. 8. 2021 · Upraveno: 27. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Tenké a heboučké, to jsou luxusní palačinky, připravené na sladko s marmeládou nebo tvarohem. Kdo by si nedal? Pokud jste dostali chuť, pojďme si je připravit! Provedu vás krok za krokem základním receptem, podle kterého se palačinky vždy podaří.

Srolované palačinky s jahodovým džemem.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný návod s fotkami
?️ Servírování
? Jakou pánev?
? Šikovné tipy
Recept na nejlepší palačinky

❔ O receptu

Klasické domácí palačinky se připravují z hladké mouky, mléka, vajec, špetky soli a trošky rozpuštěného másla. Dobře rozmíchané, odpočinuté těsto se smaží z obou stran na pánvi do zlatova.

Nakonec stačí potřít palačinku dobrým džemem nebo marmeládou, srolovat a servírovat.

TIP: Zkuste také jahodové knedlíky z tvarohového těsta (chutnají božsky!)

? Suroviny

Ingredience na přípravu palačinek.

Na palačinky potřebujeme:

  • Hladká pšeničná mouka; nikoliv polohrubá. Jen z hladké mouky získáte opravdu hebké palačinky.
  • Vejce; pokojové teploty
  • Mléko; vlažné, nikoliv právě vytažené z lednice. Nebojte se ho mírně přihřát, asi jako kdybyste v něm chtěli připravit kvásek.
  • Sůl; stačí špetka pro chuťový kontrast
  • Máslo; rozehřáté. Mléko na palačinkové těsto musí být vlažné, aby v něm máslo neztuhlo.

Na smažení palačinek: Sádlo, máslo, nebo běžný stolní olej. Doporučuji přesně v tomto pořadí.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Dále přináším tipy na plnění a dozdobení palačinek. Vyberte některou z možností, nebo vhodně nakombinujte podle vlastní chuti.

  • Na plnění: Marmeláda nebo džem, tvaroh umíchaný s moučkovým cukrem, nutela, ovoce.
  • Na ozdobu: Moučkový cukr, Granko, kopeček ušlehané smetany, zmrzlina, čokoládové sypání.

Základní těsto:

  1. Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, mouku, sůl a rozpuštěné máslo.
  2. Spirálovou kvedlačkou vše ručně smíchejte na hladké těsto.
  3. Nechte 20 minut odpočinout.
  4. Těsto nalijte na nepřilnavou pánev a smažte z obou stran do zlatova.
  5. Hotovou palačinku potřete marmeládou a srolovanou podávejte.

? Podrobný návod s fotkami

KROK 1: Vyndejte včas z lednice vajíčka, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv však teplé nebo dokonce horké.

KROK 2: Do mísy nalijte mléko, přidejte celá rozklepnutá vejce, špetku soli a hladkou mouku. Rozehřejte máslo, aby bylo tekuté, a přilijte k mléku. Pomocí ruční spirálové kvedlačky smíchejte všechny ingredience na hladké těsto bez hrudek. Nechte těsto asi 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.

Příprava základního těsta na palačinky pomocí spirálové kvedlačky.

KROK 3: Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední až vyšší teplotě malé množství tuku. Pánev stáhněte z plotýnky. Tuk rozetřete silikonovou mašlovačkou.

KROK 4: Nalijte na pánev asi půl až tři čtvrtě naběračky palačinkového těsta. Krouživým pohybem rozprostřete těsto po celé ploše pánve.

Palačinkové těsto rozprostřené na pánvi.

KROK 5: Pánev vraťte zpět na plotýnku a palačinku smažte, dokud nezpevní a nezezlátnou jí po obvodu hrany. plochou obracečkou palačinku opatrně podeberte a obraťte.

KROK 6: Smažte na druhé straně asi minutu. Trvá to kratší dobu než první strana.

Smažení palačinek

KROK 7: Palačinku stáhněte z pánve na talíř. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Potírání palačinek jahodovou marmeládou.

?️ Servírování

Palačinky potřete marmeládou, srolujte a naaranžujte na talíř. Poprašte je moučkovým cukrem a servírujte.

Servírování palačinek.

TIP: Palačinky také můžete složit do trojúhelníčků, vytvoří tak na talířku zajímavý efekt.

? Jakou pánev?

Na smažení palačinek je nejvhodnější nepřilnavá pánev s nízkým okrajem, o průměru kolem 24 cm. Palačinkové těsto se na takovou pánev nepřilepí, půjde dobře otočit, aniž by se trhalo.

Pro otáčení palačinek je vhodná plochá obracečka s pružným krčkem, ze speciálního plastu, který odolává vyšším teplotám (prodává např. Tescoma).

? Šikovné tipy

  • Těmto tenkým palačinkám francouzského typu se jinak říká crepes. My jim doma říkávali amolety, neptejte se mě proč; pro mě to je slovo spojené s dětstvím. Palačinky ála amolety u nás připravoval nejčastěji můj táta.
  • Základní těsto na palačinky neobsahuje cukr. Dají se tedy připravit se sladkou náplní, nebo naslano.
  • Pokud vám nějaké palačinky zbydou, přikryjte je vyskládané na talíři potravinářskou folií, aby nevyschly, a skladujte v lednici po dobu 3 dnů.

Další sladké recepty:

  • Kefírová buchta – rychlovka s čokoládovou polevou a kokosem
  • Jahodový koláč – piškotový na plech
  • Banánový chlebíček – jednoduchý, vláčný
  • Boží milosti – velikonoční cukroví
  • Rybízová marmeláda – domácí, jednoduchý recept
palačinky recept

Recept na nejlepší palačinky

Petra Kupská
Tenké a heboučké, to jsou luxusní palačinky, připravené na sladko s marmeládou nebo tvarohem. Kdo by si nedal? Pokud jste dostali chuť, pojďme si je připravit! Provedu vás krok za krokem základním receptem, podle kterého se palačinky vždy podaří.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Odpočinek 20 mins
Čas celkem 1 hr
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Porce 10 ks
Kalorie 219 kcal

Suroviny 

  • 430 ml mléko - vlažné
  • 200 g hladká mouka
  • 2 ks vejce - pokojové teploty
  • 1 špetka sůl
  • 1 lžíce máslo - rozpuštěné
  • sádlo, máslo nebo stolní olej - na smažení palačinek
  • marmeláda - na potření palačinek

Instrukce 

  • Vyndejte včas z lednice vajíčka, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, nikoliv však teplé nebo dokonce horké.
  • Do mísy nalijte mléko, přidejte celá rozklepnutá vejce, špetku soli a hladkou mouku. Rozehřejte máslo, aby bylo tekuté, a přilijte k mléku. Pomocí ruční spirálové kvedlačky smíchejte všechny ingredience na hladké těsto bez hrudek. Nechte těsto asi 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při střední až vyšší teplotě malé množství tuku. Pánev stáhněte z plotýnky. Tuk rozetřete mašlovačkou.
  • Nalijte na pánev asi půl až tři čtvrtě naběračky palačinkového těsta. Krouživým pohybem rozprostřete těsto po celé ploše pánve.
  • Pánev vraťte zpět na plotýnku a palačinku smažte, dokud nezpevní a nezezlátnou jí po obvodu hrany. plochou obracečkou palačinku opatrně podeberte a obraťte.
  • Smažte na druhé straně asi minutu. Trvá to kratší dobu než první strana.
  • Palačinku stáhněte z pánve na talíř. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Poznámky

 
  • SERVÍROVÁNÍ: Palačinky potřete marmeládou, srolujte a naaranžujte na talíř. Poprašte je moučkovým cukrem a servírujte.
  • PÁNEV: Na smažení palačinek je nejvhodnější nepřilnavá pánev s nízkým okrajem, o průměru kolem 24 cm. Palačinkové těsto se na takovou pánev nepřilepí, půjde dobře otočit, aniž by se trhalo.
  • Základní těsto na palačinky neobsahuje cukr. Dají se tedy připravit se sladkou náplní, nebo naslano.
  • Pokud vám nějaké palačinky zbydou, přikryjte je vyskládané na talíři potravinářskou folií, aby nevyschly, a skladujte v lednici po dobu 3 dnů.
  • Ze základního množství podle receptu usmažíte asi 10 palačinek.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 219kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Rychlá jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Ořechový srnčí hřbet
  • Smažená jablka v těstíčku
  • Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
  • Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

Reader Interactions

Comments

  1. Adléta

    31 srpna, 2021 at 8:20 pm

    5 stars
    Dělávám pro děti o víkendu, když mám čas stát u sporáku. Palačinky mažu tvarohem i marmoškou, sypu kakaem. Děti se můžou ujíst, sotva stíhám smažit!

    Odpovědět
    • Káča

      06 září, 2021 at 12:34 pm

      5 stars
      Přesně! U nás palačinky taky frčej, akorát kdo je bude smažit. Ale co bych pro rodinu neudělala 😉

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT